författare,  författarkurs,  författarkurser,  författartips,  gestaltning,  historisk roman,  skrivarkurser,  skrivkurser

Skippa gestaltningslistan och sluta sucka

Den här artikeln innehåller avancerade tips för gestaltning. Om du är nybörjare kan du börja med att studera kapitel 8 i min bok Skriv Skriv Skriv: Verktyg för författare – eller gå en författarkurs med mig så hjälper jag dig att knäcka koden.

Bildkälla: Wiki commons

Kör du fast när du försöker gestalta? Strunta i så fall i att googla fram första bästa gestaltningslista och ge dig i stället ut på karaktärsspaning, eller leta reda på filmer och dokumentärer där du kan betrakta hur människor verkligen beter sig. Gestaltningslistor kan nämligen skapa samma problem som en bok om kroppsspråk: du får en falsk känsla av att kunna läsa människor, samtidigt som du begränsar dig. Kroppsspråk betyder inte alltid samma sak, och olika individer har olika sätt att visa sina känslor. Din text riskerar dessutom att fyllas av samma gestaltningar som tjugo andras. I stället för att läsa en lista med förslag på hur du kan gestalta ilska: fundera över just din karaktär och hur den här personen visar sig ilska. Både i största allmänhet och i just den situation du just nu beskriver.

Här kommer ett axplock av betraktelser från mitt liv där människor visat irritation:
– går för nära med uppspärrade ögon och pratar i vassare ton.
– höjer ögonbrynen i en nästan omärklig vågrörelse, men behåller ett stelt leende.
– pratar tystare, för att kunna häva ur sig en förolämpning utan att behöva stå till svars, och lämnar rummet.

Källa: Wiki commons

Suck … nu igen! 
Hos nybörjare såväl som hos andra författare förekommer ofta suckar, blickar och nickningar i gestaltningar. Vi människor samtalar för all del en hel del med blickar, och vi suckar, tittar och nickar förmodligen varje dag, men det är inte överdrivet intressant att läsa om. Återigen: fundera över vilken tanke eller känsla du vill förmedla i minspel, kroppsspråk och kanske med hjälp av rekvisita och sinnesintryck. Betrakta också ditt manus och undersök om vissa ord återkommer om och om igen. Det kan löna sig att söka efter hur många gånger du råkat skriva blick, titta eller suck. Om de är välplacerade och inte alltför många kan de stå kvar, men om det är ett återkommande manér kan du överväga att variera gestaltningen. Vill du lära dig grunder i gestaltning, eller kanske gå djupare? Då är du varmt välkommen på en författarkurs med mig!


Jag heter Jorun Modén och är författare till Embla – Om du ändå levde nu, Samael, Den mekaniska varulven, Vidunder, Socioterna, och flera andra romaner, noveller och fackböcker. Är också grundare av Författarkurs.se och undervisar i kreativt skrivande. Bland det vackraste jag vet är när mina elever blir mina nya kollegor. Ett stort antal av mina tidigare deltagare i författarkurser är numera utgivna författare och novellister – läs om deras författarresor och bli inspirerad HÄR. Mina romaner och noveller kan du läsa mer om HÄR. Är du intresserad av att lära dig mer om skrivkonst? Klicka HÄR för att läsa om hur jag kommer hem till dig för att hålla en författarkurs på distans. Jag ger även skrivkurser och författarhelger (det vill säga intensiv författarkurs under en helg) i Stockholm.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.