Embla – Om du ändå levde nu

EMBLA – Om du ändå levde nu
Precis när Axel har bestämt sig för att bokstavligen begrava sin livsdröm, råkar han hitta ett käkben som han finner alldeles oemotståndligt. Han har lovat sin fästmö Lina att sluta med arkeologin, som han ständigt misslyckas med för att han svävar uti spindelvävar av associationer. Axel vet att han borde rapportera fyndet till Länsstyrelsen, men i stället börjar han gräva ut graven på egen hand. I hemlighet.

Parallellt med Axels historia får vi följa Embla, kvinnan i graven, som levde underbronsåldern och som Axel blir mer och mer besatt av. Embla drabbas av förnimmelser om en man vid namn Ask som hon är menad att älska, men hon har ingen aning om var han finns. I stället blir hon oplanerat gravid och gifter sig med en äldre jägare som för henn etill vad som nu är norra Sverige.

Lina anklagar Axel för att vara förtjust i sin yngre styvsyster, Jasna, som är sjutton år. Jasna bär i sin tur på en hemlighet. Inget är dock som omvärlden tror. Axel har blivit djupt förälskad i Embla, trots att han inser att han är lika död för henne, som hon för honom. Embla börjar förstå hur allt hänger ihop. Hon ger sig ut på sitt livs svåraste resa för att mot alla odds finna Ask.

”Embla Om du ändå levde nu” är en fullständigt omöjlig kärlekshistoria. Det är en berättelse om att gräva en grav och hitta en annan, en besatthet och en kärlekshistoria som sträcker sig tretusen år bakåt i tiden, följderna av att äta space cake och hur man överlever ett möte med en slagbjörn.

Embla – Om du ändå levde nu utkom våren 2019 hos Bokförlaget Mormor. Fråga efter Embla hos din lokala bokhandlare, eller beställ från Adlibris, eller Bokus.
Lyssna på en intervju med författaren Jorun Modén om romanen HÄR.
Läs en djupintervju HÄR – om inspirationskällor till romanen och författarens egen benägenhet att bli besatt.
Mer om hällristningar och kvinnor vid Nämforsen kan du läsa om HÄR.
Vill du veta om det blir någon tidsresa i boken? Läs mer HÄR.

Foto: Kola Krauze
Share