Om författaren

Jag heter Jorun Modén och är författare samt grundare av Författarkurs.se. Är aktuell med Skriv Skriv Skriv: Verktyg med författare, samtidigt som jag precis blivit klar med en ny roman. Våren 2019 utkom min roman Embla – Om du ändå levde nu hos Bokförlaget Mormor, samt novellerna Den mekaniska varulven (Swedish Zombie) och Skogsrået (Miramir förlag). År 2017 utkom Vidunder: magiska väsen och deras läten Max Ströms förlag, ett drömprojekt illustrerat av Henrik Tamm och Peter Bergting. 

Våren 2013 fick jag hederspris i MIX förlags och SF-bokhandelns novelltävling för min novell Socioterna, som valdes ut till en antologi på finska, Surupukki. Socioterna finns också översatt till engelska med titeln Casewankers. I september 2006 debuterade jag med romanen Samael och jag har även skrivit fackboken Nära föräldrar. Ett utdrag ur Samael finns med i antologin Svenska i dag – Från Tolkien till Thydell.

Sveriges författarförbund och Författarcentrum
Är medlem i både Sveriges Författarförbund och Författarcentrum, där jag brinner lite extra för länken mellan att läsa och skriva. Vägen till att bli bokslukare kan ske genom att själv få skriva och skapa – och det är många bokslukare som så småningom blir författare. Oavsett ålder. Jag finns också med hos författarförmedlingen och är ofta anlitad som talare på alltifrån bibliotek till litterära evenemang.

Familjeliv
Jag bor i naturnära Älta i Nacka tillsammans med skådespelaren Kola Krauze, våra tre barn och en svart liten hund som heter Shiva. Innan jag landade i Älta, studerade jag i Frankrike, Sverige och England. Från England fick jag med mig en fil kand i modern, forntida och medeltida litteratur och språk, men också en blivande äkta man som jag träffade för första gången år 1995 på en dödsmetallkonsert. Han var sångare i bandet.

Skrivandet – en livsnerv
Mitt första skrivjobb landade jag som fjortonåring när jag klev in på Länstidningen i Östersund iklädd en blyertsgrå trenchcoat. Första uppgiften blev att passa telefonen. Ivriga älgjägare ringde in och berättade om hur det hade gått i jakten. Jag knappade in deras resultat på redaktionens sista dinosaur till skrivmaskin. Två år senare fick jag och tre av mina bröder bo på egen hand efter plötsliga familjeomständigheter. Lillebror gick i högstadiet, jag och storebröderna på gymnasiet. Innan jag tog studenten hade jag jobbat  inom psykvård och hemtjänst, och med att sätta skogsplant. Skrivandet var hela tiden en livsnerv.

Stockholm, Paris och London
Jag flyttade till Stockholm när jag var nitton och det kändes som om äventyret precis hade börjat. Efter två års arbete uppfyllde jag drömmen att studera på Sorbonne i Paris. Min parisvåning var precis så pittoresk som jag hade hoppats, sju trappor upp med utsikt över staden. Då gjorde det ingenting att värmeelementet brann upp, eller att elräkningen sköt i höjden.
I London smög jag i Tolkiens akademiska fotspår när jag letade böcker på universitetet (UCL). På fritiden gick jag på hårdrockskonserter och tränade kendo. Till min förvåning och glädje fick jag en First Class Honours som slutbetyg, och ett omnämnande på Dean’s List. Få i Sverige vet vad det betyder, men det var hur som helst väldigt roligt.

Efter min examen i London jobbade jag som Marketing Executive på Berlitz Publishing. Jag trivdes betydligt bättre med att skriva reklam och texter, än att fylla i Excelark och ta diktamen från chefen.  Vid ett enda tillfälle ombads jag vara kaffeflicka, men jag råkade spilla ut kaffet i knät på en viktig gäst, och slapp den uppgiften i fortsättningen. Några kära vänner finns fortfarande kvar i London, liksom barnens farföräldrar. London är vårt andra hem.

Språkkonsult och chefredax 
Tillbaka i Sverige undrade jag hur det kom sig att författare hade deltidsjobb som brevbärare och liknande. Jag fick arbete som språkkonsult hos Språkkonsulterna och senare som redaktör och chefredaktör på Bredbandsbolaget. Efter att ha tältat på jobbet några gånger och upplevt kickoffer på speedbåtar i skärgården, började jag inse hur knepigt det är att hinna allt samtidigt. Jag skrev utkastet till debutromanen på lunchraster, stulna stunder och nätter. Det tog mig flera år att bli klar med debutromanen Samael. Mina döttrar föddes 2003 och 2005, och samma år som Samael blev utgiven fick jag jobb som chefredaktör för en webbaserad hälsotidning. Vid sidan av mitt eget författarskap, frilansade jag en tid för Tidningen Skriva.

Verktyg för författare
Författarkurs.se föddes när jag var hemma med yngste sonen och fick fler och fler frågor om hur man blir författare. Jag ville lära ut allt jag önskade att jag hade känt till innan jag blev utgiven: praktiska kunskaper, verktyg till skrivandet som snabbt ger insikt och resultat, och massor av inspiration. Kursen gavs från början under Studieförbundet vuxenskolans tak. Numera jobbar jag helt i egen regi i lokaler i Stockholm alldeles vid Midsommarkransen. Utbudet på Författarkurs.se har utökats med nya insikter och verktyg, och ett fullständigt kursutbud för aspirerande författare, både fysiska och på distans. Fler och fler deltagare från tidigare författarkurser är vid det här laget utgivna författare samtidigt som jag skriver vidare på nya böcker och noveller. Besök gärna min sida på Wikipedia.

Share