Författare skriver maskin.
författardrömmar

Skriv djupt – så blir du mer produktiv som författare

Vill du skriva en roman så effektivt som möjligt och med största möjliga nöje? Då ska du se till att befria dig från så många distraktioner som möjligt. I den här artikeln får du verktyg och tips för att skriva djupt, men också kunskap om vad som händer i hjärnan vid ytligt och djupt arbete. Att skapa förutsättningar för djupt arbete är kanske en större utmaning än någonsin. Varje gång du surfar eller kollar om någon har gillat din bild på sociala medier, får du en dopaminkick samtidigt som du håller hjärnan inställd på ytligt arbete. Söka och finna, eller klicka och bli gillad. Tekniken spelar på primitiva behov. Ordet surfa är väldigt träffande: du befinner dig vanligen på ytan.

Ytligheter är inte alltid fel

Det är inte alltid fel att vara ytlig: bland annat kan det vara rätt läge för att nätverka eller snabbt sålla igenom stora mängder information. Sociala medier är rent av ett verktyg för att nå ut med ditt skrivande. Om du kollar sociala medier för att du inte riktigt kommer igång med att skriva riskerar du däremot att din värdefulla skrivtid går upp i rök. Oftast är det därför smartare att spara sociala medier till EFTER skrivtiden. Det kan låta märkligt att jag rekommenderar att boka in tid för surf och sociala medier, men när hjärnan inte behöver växla mellan olika typer av aktiviteter hela tiden, kommer du att få mer gjort.

Djupt arbete

Forskning visar att vi hamnar lättare i tillståndet flow eller flöde när det finns minimalt med störningsmoment. Det är också de förutsättningar som krävs för att syssla med alla former av djupt arbete, ett begrepp som myntades av Cal Newport i boken Deep Work. När du ser till att vara ostörd kan du sannolikt få mer gjort under en kvart än under en splittrad timme. En djup timme kan vara mer värdefull än fyra splittrade. Om du hamnar i flow skriver du vanligen på en högre nivå än annars och med ett fint flyt. Det är under sådana skrivpass som du vaknar till efteråt och tittar på en text som tycks ha skrivit sig själv samtidigt som den är bättre än vanligt. Flow innebär inte bara att du får mer gjort på kortare tid, utan också att du skriver på en högre nivå. Det är dessutom ett tillstånd som ger upphov till eufori och en känsla av mening.

Regler för produktiva skrivdagar

Jag får ofta höra att jag är disciplinerad och det stämmer, men ironiskt nog beror det på att jag har oerhört lätt för att bli distraherad. Det som har hjälpt mig är att skapa regler som gäller varje skrivdag. I mitt arbetsliv som författare och egenföretagare lägger jag sociala medier som en punkt på schemat, men aldrig först av allt. Jag kollar heller inte e-post precis innan jag ska skriva. Hjärnan reagerar på ett liknande sätt som inför sociala medier: med nyfikenhet. Finns där några belöningar eller risker? Om du ser ett meddelande om något som behöver åtgärdas riskerar du att reagera som en brandsläckare – och prioriterar andra åtaganden än själva skrivtiden. Mejl behöver så klart gås igenom men det ska ha sin tid och helst efter skrivtiden.

Checklista för odisciplinerade
1. Lägg bort mobilen, hur obehagligt det än känns. Alternativt kan du använda den för att slå på musik och därefter placera den långt bort i rummet. Poängen är att du inte ska kunna sträcka dig efter den slentrianmässigt.
2. Ha endast den eller de flikar öppna på datorn som behövs till själva skrivandet. Varken sökmotorer som Google eller sociala medier ska vara öppna. Kolla heller aldrig e-post medan du skriver.
3. Dyker något upp som du behöver mer information om, skriver du upp detta vid sidan av datorn. Du kan också skriva KOLLAS rakt in i dokumentet.
4. Om du av olika skäl måste vara tillgänglig under skrivtiden kan du använda funktionen Stör ej men lägga in de nummer som behöver kunna nå dig om något akut händer (till exempel dagis eller skola).

Samma principer hjälper dig att studera på ett djupare och mer effektiv sätt. Om du går en fysisk författarkurs hos mig i Stockholm sker det helt naturligt. När du studerar på distans kan det vara frestande att lyssna på lektionen som om det var ett radioprogram och kolla lite jobb simultant, men då blir inlärningen ytlig och ineffektiv. I stället ska du ha full uppmärksamhet på lektionen och papper och penna i handen. Inte för nostalgis skull, utan att för att minnet stimuleras av att du antecknar för hand.

__________

Vill du bli författare eller utforska ditt skrivande? Välkommen att gå en författarkurs med mig – jag fyller varje utbildning med allt jag önskar att jag hade förstått innan jag blev utgiven författare. Välj mellan att gå en författarkurs i Stockholm alldeles vid Karlaplan, eller på distans med lektionssajt och ZOOM. Du hittar skrivkurserna via menyn eller genom att klicka HÄR. Författarkurserna har fått högsta betyg hos oberoende Kurser.se – 4,9 i snitt – och ett stort antal tidigare elever är nu utgivna författare. Om du är nyfiken på mina noveller och romaner eller vill boka ett författarbesök kan du läsa mer HÄR.

 

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *