Vanliga frågor

retrophone2

© 21 December 1937. Källa: Wiki commons: http://commons.wikimedia.org/wiki/
File:City_of_San_Francisco_telephone_service.JPG

Hur anmäler man sig?
Kommande kurser bokas enklast online – du når onlinebokningen via knappar på kurssidorna (klicka i menyn för att kika runt bland kurserna). Det går också bra att skicka din anmälan via mail till jorun.moden@gmail.com – kom ihåg att ange ditt namn och din adress. Skriv även vilken kurs och vilket startdatum som önskas. Du kommer att få ett svarsmail med information om hur du går vidare för att betala.

Vad kostar kursen?
Priser står vid varje kursbeskrivning (som du hittar i toppmenyn). Distanskurser kostar 2.500 – 2.700kr för 6 – 8 veckor. En grundkurs eller helgkurs där vi träffas fysiskt kostar 3.300 – 3.500 kr beroende på kurslokal (priser står angivna när du bokar).

När börjar kursen?
Alla inplanerade datum finns inlagda under flikarna för respektive kurs i menyn, till exempel Författarkurs 1Distanskurser och Intensivhelg. Om du tycker det är svårt att hitta är du givetvis välkommen att maila. Om du är intresserad av en kurs längre fram i tiden kan du skicka en intresseanmälan.

Är det bindande att anmäla sig?
Ja, anmälan är bindande vilket är det vanliga när du anmäler dig till kurser och studier. Utan bindande anmälan är det väldigt svårt att hålla reda på vilka deltagare som på allvar vill gå kursen. När du anmäler dig väljer du mellan betallänk med säkert bank-ID, eller faktura. Om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka kan du däremot avboka ända fram tills kursen börjar, eller avbryta kursen och få pengarna tillbaka för de lektioner du inte utnyttjat, mot uppvisande av läkarintyg eller motsvarande. Jag försöker hålla så enkla och generösa bokningsregler som möjligt och följer lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler (2005:59). Läs igenom de fullständiga bokningsreglerna här. 

Kan jag få en faktura/ dela upp betalningen?
Kontakta mig så hjälper jag dig med detta.

Kan jag gå kursen även om jag är nybörjare?
Både skrivglada nybörjare och de som kommit lite längre är precis lika välkomna. Alla får ta del av samma skrivarverktyg men i början av kursen får var och en välja sin ambitionsnivå. Du får dessutom individuell feedback så att du ser hur du kan höja ditt personbästa. Är du mycket ambitiös kan du få lektörskritik.

Får jag någon lärarfeedback på mitt skrivande?
Ja, om du önskar får du lärarfeedback på ett antal texter under kursen, ca 5.000 ord totalt om du går Författarkurs 1 – 4. Din kursledare arbetar även som lektör och du kan förvänta dig positiv kritik med konstruktiva råd som snabbt gör skillnad för ditt skrivande. Dessutom får du feedback från dina kurskamrater.

Kan jag få feedback på ett helt bokmanus? 
Nej, då är det snarare en lektörstjänst du behöver. Däremot kan du få feedback på ditt synopsis och ett urval texter. Om det visar sig att du behöver jobba mer med exempelvis dramaturgi eller stil, så får du konkreta råd för detta och det kommer att märkas i hela ditt bokmanus! Du får också med dig tips om hur du på egen hand förbättrar texter. Det är vanligt att kursdeltagare hittar skrivande vänner på kurs och då kan ni också fortsätta ge varandra feedback bortom kursen.

Behöver jag vara bra på svenska?
Språket är ditt byggmaterial som författare, så ett smidigt eller rikt språk är absolut en tillgång. De flesta som vill skriva är också bokslukare, vilket ofta ger en god stilistisk grund. Svenska kan mycket väl vara ditt andraspråk men i så fall behöver du befinna dig på en hög nivå. Mindre språkliga skavanker går alltid att rätta till, men om du redan kämpar med att lära dig svenska blir det svårt att tillgodogöra sig en författarkurs. Satsa då hellre på att studera mer svenska och läsa skönlitteratur tills du är redo. Under min tid som chefredaktör var jag med och anställde en dyslektiker – hon blev en av våra mest uppskattade journalister. Med goda rutiner och rättstavningsprogram går det att lösa en hel del. Maila mig gärna om du är osäker.

Jag är journalist/ väldigt van vid att skriva – kan jag hoppa direkt till del 2?
Att studera skönlitterärt skrivande är ungefär som att lära sig ett nytt språk. Du har glädje av att du kan andra språk men du skulle inte gå en fortsättningskurs i grekiska bara för att du kan latin. Du kommer att ha stora fördelar av att du är journalist (till exempel rutiner) men om du inte tidigare har studerat ämnen som gestaltning, drama och karaktärsporträtt, bör du börja med grundkursen.

Jag har gått en annan skrivarkurs – kan jag gå direkt till nivå 2 eller 3?
Det beror på vad du studerat tidigare. Du är välkommen att maila mig så att jag kan få en uppfattning om vilka grunder du har med dig. Det kan hända att jag ber dig om några sidor text för att kunna bedöma vilken kurs som kommer att passa dig bäst.

Måste jag vara på gång med/ ha skrivit en bok för att vara med?
Nej. Varje vecka får ni uppgifter som kan göras fristående ELLER anpassas till ett skrivprojekt du har med dig. Det brukar vara några i varje grupp som passar på att utveckla ett manus. Övriga jobbar med skrivuppgifter där vi arbetar med de olika verktyg vi studerar.

Hur mycket tid tar det att studera?
Du bör avsätta allra minst 3 timmar i veckan för att ta dig igenom kursen, 5 – 7 timmar i veckan om du lägger dig på en mer ambitiös nivå. Bootcamp kräver minst 3 timmar om dagen. Som en jämförelse träffas de som går kursen fysiskt 2 timmar i veckan och lägger ca 3 timmar på skrivuppgifter som de gör hemma.

Vad får vi lära oss?
Besök flikarna i toppmenyn där det står Författarkurs 1 och så vidare – där kan du läsa kursplanen. Eller maila mig på jorun.moden@gmail så skickar jag rätt länk till dig.

Vad händer om jag missar ett eller flera kurstillfällen?
Om du går den fysiska kursen får du lektionen kommer du att få ett mail med allt du behöver för att ta igen lektionen. Du som går distanskursen kan enkelt ta igen lektionen på de tider som passar dig. Även chattarkivet läggs upp på lektionssajten. Klicka på bilderna nedan för att se exempel på hur lektionssajten är utformad.

Vad behöver jag för att klara av distanskursen?
Du behöver ha en dator med internetuppkoppling, ett lämpligt ordbehandlingsprogram (till exempel Word eller Open Office Writer) och ett visst mått självdisciplin. Om du vet hur man läser och kommenterar i en blogg, samt är bekväm med att klippa och klistra text ur en ordbehandlare, kommer det att kännas helt naturligt att använda lektionssajten. Jag försöker hålla så låg teknisk tröskel som tänkas kan.

Hur funkar en distanskurs?
Du får inloggning till en lösenordsskyddad lektionssajt.

Vad händer om det är fullbokat?
Du kan skriva upp dig på intresselista och får då även förtur inför nästa kursstart. Kurserna har fått högsta betyg av tidigare deltagare och är ofta fulltecknade någon månad innan vi börjar.

Kan jag söka medel till att betala för kursen från min arbetsplats eller CSN?
Det är vanligt att arbetsplatser godkänner att betala för kursen som kompetensutveckling. Däremot kan du inte söka studiemedel genom CSN till kursen.

Hur betalar jag?
Du får instruktioner om hur du betalar bokningsavgiften via mail. Du väljer mellan en säker betalningslänk där du bokar och betalar direkt med hjälp av bank-ID, eller faktura. Länk till bokningssidan finns också på kurssidorna. Genom att boka online säkrar du din plats snabbast. Moms framgår på kvittot (vilket du behöver visa om du ska få kursen betald via en arbetsgivare/ ett fackförbund, eller om du har eget företag).

Får jag ett intyg efter kursen?
Ja, du får ett kursintyg hemskickat efter fullföljd kurs, förutsatt att du har varit aktiv och genomfört skrivuppgifter varje vecka (om du missat någon lektion pga sjukdom har du möjlighet att ta igen det).

Blir jag utgiven författare när jag gått kursen?
Bland tidigare kursdeltagare finns både författare som blivit utgivna på förlag och några som valt att ge ut en bok på egen hand. Samtidigt är jag helt ärlig som kursledare – det går givetvis inte att garantera en utgivning (1 – 5 procent av de manus förlagen får in blir antagna) men du kommer att öka dina chanser att lyckas. Läs gärna om andra som gått mina kurser och nu är utgivna här.

Vi lägger stor vikt vid både skrivrutiner och kunskaper om dramaturgi, vilket ger beredskap för att planera och fullfölja ett skrivprojekt. Du kommer att höja ditt personbästa men för att bli utgiven krävs bland annat att du kommer med en ny vinkel, att du har rätt uttryck för din genre eller är konstnärligt nyskapande, samt att du helt enkelt inte ger dig förrän boken är klar. Läs gärna mer om ämnet i artikeln ”Kan alla bli författare?”

Många tidigare deltagare säger att de fått förnyad inspiration till sitt skrivande i yrkeslivet, andra att de ser livet på ett nytt sätt och öppnat dörrar de inte visste fanns. Att skriva är inte bara att sätta ihop meningar utan ett sätt att skapa mening.

Hur kontaktar jag er/ får svar på fler frågor?
Maila jorun.moden@gmail.com eller ring 0723 – 376969. På förmiddagarna har jag ofta skrivtid men jag svarar så snart jag har möjlighet.

Share