Vanliga frågor

Frågor och svar om författarkurser
Tveka inte att höra av dig om du har frågor om skrivarkursen.

På den här sidan hittar du svar på de vanligaste frågorna kring författarkurserna. Är det något mer du undrar så hör gärna av dig genom att maila jorun.moden@gmail.com

Hur anmäler man sig?
Kommande kurser bokas enklast online – du når onlinebokningen via knappen BOKA och även via kurssidorna (klicka i menyn för att kika runt bland kurserna). Det går också bra att skicka din anmälan via mail till jorun.moden@gmail.com – kom ihåg att ange ditt namn och din adress. Skriv även vilken kurs och vilket startdatum som önskas. Du kommer att få ett svarsmail med information om hur du går vidare för att betala.

Vad kostar kursen?
Priser står vid varje kursbeskrivning (när du klickar vidare). Videokurser med lektionssajt och Facebookgrupp kostar 1.200 kr för minst 16 veckor. Författarkurser via ZOOM och lektionssajt med lärarhandledning och feedback kostar cirka 3.200 kr för 8 veckor. En grundkurs eller helgkurs där vi träffas fysiskt kostar cirka 3.500 – 3.900 kr beroende på kurslokal (priser står angivna när du bokar).

Vad betyder siffrorna?
Kurserna är uppdelade i delar. Du börjar vanligen med del 1.

Vad är det för skillnad på GRUND och PROFFS? 
GRUND är en videokurs där du själv styr takten, medan PROFFS ges live via ZOOM och med lärarfeedback.
Samma verktyg ingår i bägge paketen.

GRUND ges under minst 16 veckor (lugn studietakt).
– Videolektioner med inspelade föreläsningar av Jorun Modén
– Lösenordsskyddad lektionssajt fylld med verktyg, tips och övningar.
– Inbjudan till en sluten Facebookgrupp
– Sammanfattande PDF på cirka 70 sidor
– GRUND finns som val för Författarkurs 1 och 2.

PROFFS tar 8 – 10 veckor att genomföra (intensiv studietakt).
– Live-föreläsningar via ZOOM, inklusive övningar, samtal och frågestund.
– Lektionssajt med egen skrivarlya, verktyg, övningar och tips samt utbyte av feedback mellan kurskamrater.
– Lektörsfeedback på max 5.000 ord + synopsis.
– Passar fint för dig som är ambitiös och verkligen vill ge ut en bok.
– PROFFS finns som val för Författarkurs 1 och 2. Del 3 och 4 ges också som PROFFS.

När börjar kursen?
Alla inplanerade datum finns inlagda under fliken BOKA. Om du tycker det är svårt att hitta är du givetvis välkommen att maila. Om du är intresserad av en kurs längre fram i tiden kan du skicka en intresseanmälan. Mail skickas till jorun.moden@gmail.com

Är det bindande att anmäla sig?
Ja, anmälan är bindande vilket är det vanliga när du anmäler dig till kurser och studier. Utan bindande anmälan är det väldigt svårt att hålla reda på vilka deltagare som på allvar vill gå kursen. När du anmäler dig väljer du mellan betallänk med säkert bank-ID, eller faktura. Om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka kan du däremot avboka ända fram tills kursen börjar, eller avbryta kursen och få pengarna tillbaka för de lektioner du inte utnyttjat, mot uppvisande av läkarintyg eller motsvarande. Jag försöker hålla så enkla och generösa bokningsregler som möjligt och följer lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler (2005:59).

Kan jag få en faktura/ dela upp betalningen?
Du får ett kvitto där momsen framgår när du använder onlinebokningen, men om du föredrar en faktura eller vill ha möjlighet att delbetala kursen är du välkommen att kontakta mig så hjälper jag dig med detta. Maila jorun.moden@gmail.com

Kan jag gå kursen även om jag är nybörjare?
Både skrivglada nybörjare och de som kommit lite längre är precis lika välkomna. Alla får ta del av samma skrivarverktyg men i början av kursen får var och en välja sin ambitionsnivå. Du får dessutom individuell feedback så att du ser hur du kan höja ditt personbästa. Är du mycket ambitiös kan du få lektörskritik.

Får jag någon lärarfeedback på mitt skrivande?
Lärarfeedback ingår endast om du väljer PROFFS – då får du konstruktiv kritik på upp till 5 texter på sammanlagt max 5.000 ord  + ett synopsis på max 1.000 ord. Din kursledare arbetar även som lektör och du kan förvänta dig positiv kritik med konstruktiva råd som snabbt gör skillnad för ditt skrivande. Dessutom får du feedback från dina kurskamrater.

Kan jag få feedback på ett helt bokmanus? 
Nej, då är det snarare en lektörstjänst du behöver. Däremot kan du få feedback på ditt synopsis och ett urval texter. Om det visar sig att du behöver jobba mer med exempelvis dramaturgi eller stil, så får du konkreta råd för detta och det kommer att märkas i hela ditt bokmanus! Du får också med dig tips om hur du på egen hand förbättrar texter. Det är vanligt att kursdeltagare hittar skrivande vänner på kurs och då kan ni också fortsätta ge varandra feedback bortom kursen.

Behöver jag vara bra på svenska?
Språket är ditt byggmaterial som författare, så ett smidigt eller rikt språk är absolut en tillgång. De flesta som vill skriva är också bokslukare, vilket ofta ger en god stilistisk grund. Svenska kan mycket väl vara ditt andraspråk men i så fall behöver du befinna dig på en hög nivå. Mindre språkliga skavanker går alltid att rätta till, men om du redan kämpar med att lära dig svenska blir det svårt att tillgodogöra sig en författarkurs. Satsa då hellre på att studera mer svenska och läsa skönlitteratur tills du är redo. Under min tid som chefredaktör var jag med och anställde en dyslektiker – hon blev en av våra mest uppskattade journalister. Med goda rutiner och rättstavningsprogram går det att lösa en hel del. Maila mig gärna om du är osäker.

Jag har gått del 1 GRUND – kan jag fortsätta med del 2 PROFFS?
Ja, det brukar gå alldeles utmärkt. Samma verktyg ingår i Författarkurs 1 GRUND och Författarkurs 1 PROFFS. Skillnaden är att du även får lärarfeedback, klasskamrater och live-lektioner när du väljer PROFFS (vilket brukar leda till en djupare och snabbare utveckling).

Jag är journalist/ väldigt van vid att skriva – kan jag hoppa direkt till del 2?
Att studera skönlitterärt skrivande är ungefär som att lära sig ett nytt språk. Du har glädje av att du kan andra språk men du skulle inte gå en fortsättningskurs i grekiska bara för att du kan latin. Du kommer att ha stora fördelar av att du är journalist (till exempel rutiner) men om du inte tidigare har studerat ämnen som gestaltning, drama och karaktärsporträtt, bör du börja med Författarkurs 1.

Jag har gått en annan skrivarkurs – kan jag gå direkt till nivå 2 eller 3?
Det beror på vad du studerat tidigare. Du är välkommen att maila mig så att jag kan få en uppfattning om vilka grunder du har med dig. Det kan hända att jag ber dig om några sidor text för att kunna bedöma vilken kurs som kommer att passa dig bäst.

Måste jag vara på gång med/ ha skrivit en bok för att vara med?
Nej. Varje vecka får ni uppgifter som kan göras fristående ELLER anpassas till ett skrivprojekt du har med dig. Det brukar vara några i varje grupp som passar på att utveckla ett manus. Övriga jobbar med skrivuppgifter där vi arbetar med de olika verktyg vi studerar.

Hur mycket tid tar det att studera?
Det kan variera något beroende på din ambition och studietakt men nedan kommer en ungefärlig beräkning.
PROFFS: Du bör avsätta allra minst 3 timmar i veckan för att ta dig igenom kursen, 5 – 7 timmar i veckan om du lägger dig på en mer ambitiös nivå.
GRUND: Räkna med att det tar 1 – 2 timmar i veckan för att ta dig igenom kursen, 2 – 4 timmar om du är mer ambitiös.
Sommarkursen kräver minst 1 – 3 timmar om dagen. Som en jämförelse träffas de som går kursen fysiskt 2 timmar i veckan och lägger ca 3 timmar på skrivuppgifter som de gör hemma.
Utöver själva kurstimmarna kan du lägga till skrivtid för eget projekt. Hur mycket tid var och en har möjlighet att avsätta varierar en hel del. Konsten att skapa skrivrutiner och planera skrivtid ingår i författarkursen.

Vad får vi lära oss?
Besök flikarna i toppmenyn där det står Författarkurs 1 och så vidare – där kan du läsa kursplanen. Eller maila mig på jorun.moden@gmail så skickar jag rätt länk till dig.

Vad händer om jag missar ett eller flera kurstillfällen?
Om du går den fysiska kursen får du lektionen kommer du att få ett mail med allt du behöver för att ta igen lektionen. Du som går distanskursen kan enkelt ta igen lektionen på de tider som passar dig. Alla zoominarier spelas in och är tillgängliga i minst 2 veckor. Även chattarkivet läggs upp på lektionssajten. Klicka på bilderna nedan för att se exempel på hur lektionssajten är utformad.

Vad behöver jag för att klara av distanskursen?
Du behöver ha en dator med internetuppkoppling, ett lämpligt ordbehandlingsprogram (till exempel Word eller Open Office Writer) och ett visst mått självdisciplin. Om du vet hur man läser och kommenterar i en blogg, samt är bekväm med att klippa och klistra text ur en ordbehandlare, kommer det att kännas helt naturligt att använda lektionssajten. Jag försöker hålla så låg teknisk tröskel som tänkas kan.

Hur funkar en distanskurs?
Du får inloggning till en lösenordsskyddad lektionssajt, där det mesta av kursen pågår. Vi använder också konferenssystemet Zoom för att samtala. Du behöver inte ladda hem Zoom utan kan delta via en länk. Kursledaren finns på plats extra tidigt första lektionen om du behöver öva på tekniken. Läs mer om Zoom här: https://forfattarkurs.se/2020/03/zoom-2/

Vad händer om det är fullbokat?
Du kan skriva upp dig på intresselista och får då även förtur inför nästa kursstart. Kurserna har fått högsta betyg av tidigare deltagare och är ofta fulltecknade någon månad innan vi börjar.

Kan jag söka medel till att betala för kursen från min arbetsplats eller CSN?
Det är vanligt att arbetsplatser godkänner att betala för kursen som kompetensutveckling. Däremot kan du inte söka studiemedel genom CSN till kursen (för att bli godkänd för CSN måste en utbildning omfatta minst 50% studietid). Tanken är att det ska vara möjligt att arbeta eller studera och samtidigt utbilda sig till författare. Däremot är det vanligt att fackförbund och arbetsgivare betalar för en författarutbildning, speciellt om den ses som utvecklande för ditt arbete.

Hur betalar jag?
Du får instruktioner om hur du betalar bokningsavgiften via mail. Du väljer mellan en säker betalningslänk där du bokar och betalar direkt med hjälp av bank-ID, eller faktura. Länk till bokningssidan finns också på kurssidorna. Genom att boka online säkrar du din plats snabbast. Moms framgår på kvittot (vilket du behöver visa om du ska få kursen betald via en arbetsgivare/ ett fackförbund, eller om du har eget företag).

Får jag ett intyg efter kursen?
Ja, du får ett kursintyg hemskickat efter fullföljd kurs, förutsatt att du har varit aktiv och genomfört skrivuppgifter varje vecka (om du missat någon lektion pga sjukdom har du möjlighet att ta igen det).

Blir jag utgiven författare när jag gått kursen?
Bland tidigare kursdeltagare finns både författare som blivit utgivna på bokförlag och några som valt att ge ut en bok på egen hand. Samtidigt är jag helt ärlig som kursledare – det går givetvis inte att garantera en utgivning (1 – 5 procent av de manus förlagen får in blir antagna) men du kommer att öka dina chanser att lyckas. Läs gärna om andra som gått mina kurser och nu är utgivna här.

Vi lägger stor vikt vid både skrivrutiner och kunskaper om dramaturgi, vilket ger beredskap för att planera och fullfölja ett skrivprojekt. Du kommer att höja ditt personbästa men för att bli utgiven krävs bland annat att du kommer med en ny vinkel, att du har rätt uttryck för din genre eller är konstnärligt nyskapande, samt att du helt enkelt inte ger dig förrän boken är klar. Läs gärna mer om ämnet i artikeln ”Kan alla bli författare?”

Många tidigare deltagare säger att de fått förnyad inspiration till sitt skrivande i yrkeslivet, andra att de ser livet på ett nytt sätt och öppnat dörrar de inte visste fanns. Att skriva är inte bara att sätta ihop meningar utan ett sätt att skapa mening.

Hur kontaktar jag er/ får svar på fler frågor?
Maila jorun.moden@gmail.com eller ring 0723 – 376969. På förmiddagarna har jag ofta skrivtid men jag svarar så snart jag har möjlighet.

Share