författardrömmar

Vem får kalla sig författare?

Nyligen fick en vän höra att hon inte är författare för att hon är utgiven på hybridförlag. Det är också vanligt att få höra att minst två utgivna böcker samt ett medlemskap i Sveriges författarförbund krävs för att få kalla sig författare. Annars riskerar du att bli nedtryckt i skorna av en slumpmässig bekant på ett mingel. Nu råkar jag vara medlem i SFF och jag manar ofta till försiktighet med hybridkontrakt. Däremot tycker jag att vi kan skrota idén att du inte är författare förrän du blivit medlem i SFF. Det är inget annat än hittepå.

Du är författare när du har gett ut en bok

I den engelskspråkiga världen är du författare när du har gett ut en bok. Poängen med Sveriges författarförbund är bland annat att höja yrkets status, vilket är välbehövligt. Däremot har de inte rätt att avgöra vem som får kalla sig författare. Det är inte en juridiskt skyddad titel. Som Margaret Atwood uttryckte sig i en intervju: ”Det finns fyra möjligheter för en bok: 1) bra böcker som tjänar pengar; 2) dåliga böcker som tjänar pengar; 3) bra böcker som inte tjänar pengar; och 4) dåliga böcker som inte tjänar pengar. Och av dessa fyra kan du leva med tre.”

Island: världens mest författartäta befolkning

Både hybridutgivna och egenutgivna verk kan skickas till SFF och FC. Vi har även en grupp personer som väljer att inte vara medlemmar. Inte sällan kändisar eller författare som det går så bra för att de inte behöver bry sig. Får de kalla sig författare? De bryr sig nog inte nämnvärt. Alla kallar dem författare ändå. Kanske bottnar oron i att författare ska gå omkring och känna sig märkvärdiga? I så fall kan jag komma med lugnande besked.

De allra flesta författare inser att de har ett jobb som inte är finare än andra. Speciellt de som har blivit refuserade upprepade gånger innan de antingen fått ett bokkontrakt eller löst bokutgivningen på annat sätt. Den fientliga attityden mot människor som skriver upphör aldrig att förvåna mig. Island har i mätningar visat sig ha världens mest författartäta befolkning. När en av tio islänningar beräknas skriva och ge ut en bok under sin levnadsbana blir det rubrik och jubel i tidningar. Jag tycker att vi ska glädja oss åt att vi också har en skrivande befolkning.

Svar på tal

Här kommer några möjliga svar om du råkar bli ifrågasatt som författare om du varken har gett ut två böcker eller är medlem i SFF.
– Ha ha, ja det där är en riktig ”Råttan i pizzan”. En vandringssägen alltså.
– Visste du att både Margaret Atwood och Stephen King har gett ut böcker på egen hand också? Och Solveig Balle som fick Nordiska rådets litteraturpris.
– Jo, jag förstår att det känns lite obekvämt för dig att jag kallar mig författare, men om jag var du skulle jag oroa mig mer över de som inte skriver alls.

Källor:
https://www.amacad.org/news/honoring-margaret-atwood

Författarkurser på distans och i Stockholm

Vill du gå en författarkurs med mig? Du hittar hela utbudet av skrivarkurser i toppmenyn, både författarkurser på distans och i fysisk form i Stockholm. Skrivarkurser online passar fint oavsett var du befinner dig. Jag erbjuder även intensivhelg i Stockholm samt litterära evenemang för dig som skriver och söker det lilla extra.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.