Böcker och noveller

Utkommer i februari 2021: Skriv Skriv Skriv – Verktyg för författare.

Novellantologin Folktro är här – jag medverkar med en novell där en av Skogsråets döttrar skickas ut för att dräpa sin första man. Boken är fylld med nyskrivna noveller med djupa rötter i tradition. Det känns speciellt att flera av mina antologisyskon är tidigare elever och vänner ? Boken är tillfredsställande tung och välfylld… har redan slukat några fantastiska noveller. Folktro finns att beställa via nätbokhandeln. Har även ett fåtal ex hemma till försäljning, 170 kr styck (ev porto tillkommer). Nedan kan du läsa första sidan ur Skogsrået – klicka på bilden för att se den i större storlek.

DEN MEKANISKA VARULVEN  – novell i antologin 1873 – 13 SVARTA SAGOR
När jag fick inbjudan till antologin från Jonny Berg (som driver Swedish Zombie) befann jag mig i en fransk liten by i närheten av Poitiers. Samma kväll fick jag en idé som gav mig kalla kårar och just därför tycktes alldeles oemotståndlig. Ett barn som länge varit försvunnet kommer tillbaka, men rösten är inte som förut. Det sägs att flickan blev tagen av varulven och att hon borde vara död. Ingen vill längre veta av henne, utom grevinnan av Poitiers som egentligen inte alls är förtjust i barn, men som varken tvekar att spåra upp varulvar eller ställa till med skandal.
13 skräckgotiska steampunk-noveller tar dig med på en resa jorden runt i ett alternativt 1873. Från Storfurstendömet Finland till Brittiska Honduras. Det blir intriger och äventyr i en värld där mekaniska vidunder, modifierade djur och lömska mördare lurar i skuggorna. Antologin finns i välsorterad bokhandel, på Adlibris och Bokus.

EMBLA – Om du ändå levde nu
Embla – Om du ändå levde nu utkom våren 2019 hos Bokförlaget Mormor. Beställ Embla här eller hos Adlibris, eller Bokus. Du kan givetvis även be din bokhandel eller ditt lokala bibliotek beställa hem en Embla.

Precis när Axel har bestämt sig för att bokstavligen begrava sin livsdröm, råkar han hitta ett käkben som han finner alldeles oemotståndligt. Han har lovat sin fästmö Lina att sluta med arkeologin, som han ständigt misslyckas med för att han svävar uti spindelvävar av associationer. Axel vet att han borde rapportera fyndet till Länsstyrelsen, men i stället börjar han gräva ut graven på egen hand. I hemlighet.

Parallellt med Axels historia får vi följa Embla, kvinnan i graven, som levde underbronsåldern och som Axel blir mer och mer besatt av. Embla drabbas av förnimmelser om en man vid namn Ask som hon är menad att älska, men hon har ingen aning om var han finns. I stället blir hon oplanerat gravid och gifter sig med en äldre jägare som för henne till vad som nu är norra Sverige.

Lina anklagar Axel för att vara förtjust i sin yngre styvsyster, Jasna, som är sjutton år. Jasna bär i sin tur på en hemlighet. Inget är dock som omvärlden tror. Axel har blivit djupt förälskad i Embla, trots att han inser att han är lika död för henne, som hon för honom. Embla börjar förstå hur allt hänger ihop. Hon ger sig ut på sitt livs svåraste resa för att mot alla odds finna Ask.

”Embla Om du ändå levde nu” är en fullständigt omöjlig kärlekshistoria. Det är en berättelse om att gräva en grav och hitta en annan, en besatthet och en kärlekshistoria som sträcker sig tretusen år bakåt i tiden, följderna av att äta space cake och hur man överlever ett möte med en slagbjörn.

VIDUNDER

I september 2017 utkom Jorun Modéns bestiarium VidunderMax Ströms förlag, ett drömprojekt om magiska väsen och deras läten. Fascinerande fakta om enhörningar, drakar och odöda (totalt 22 olika varelser) varvas med förtrollande illustrationer av legendarerna Peter Bergting och Henrik Tamm. Dessutom kan du lyssna på filmiska återgivningar av hur varelserna låter. I arbetet med monsterboken har författaren utforskat gränslandet mellan fantasi och verklighet: var myter och varelser kommer ifrån och vad de betyder för oss i dag. Ofta har de uråldriga anor och de lever vidare i nutida filmer och dataspel, vilket visar hur ikoniska de är. Från 9 – 12 år. Beställ boken här.

SAMAEL
Samael, Natanael och Gabriel är tre bröder som har ett annat ursprung än vanliga dödliga. Tillsammans kallas de Sanaga. Två av de tre bröderna tillhör de Odödliga, ett folkslag som härstammar från fallna änglar, och som levt sida vid sida med andra människor sedan tidernas begynnelse. De Odödliga har Ljus och en förmåga att skapa egna världar. Den tredje brodern Natanael är av släktet Nefilim, och Samael måste försöka älska honom, trots att Nat har en skrämmande sida som blir allt mer påtaglig. Mytologi och historisk verklighet blandas i en spännande roman baserad på Döda havsrullarna och andra autentiska dokument. Samtidigt är Samael en berättelse om en splittrad familj, och om en syskonkärlek som spränger alla gränser.

Beställ Samael – 150 kr per bok inklusive moms och porto. 

”Detta är ett av de intressantaste bidragen till fantasygenren som har skådats på länge.” Fia Larsson, Bibliotekstjänst

NÄRA FÖRÄLDRAR
Biologiskt sett är barn skapta för massor av närhet. I boken Nära föräldrar får du veta varför, men du får också handfasta råd om hur du knyter an till ditt barn, svarar på barnets behov, hittar alternativ till skrikmetoder, skapar ett eget sovarrangemang och om hur bärsjalar underlättar i vardagen. Du får dessutom ta del av berättelser ur andra föräldrars liv. 2017 utgavs Nära föräldrar på nytt, denna gång som ljudbok.

Boken Nära föräldrar var den första på svenska om Attachment Parenting (Nära föräldraskap) och fokuserar på barn upp till tre år. Nära föräldrar är till för dig som hellre vill lyssna på ditt barn och dina instinkter än den senaste föräldratrenden. Boken är slutsåld hos förlaget men finns att låna hos biblioteken (även som ljudbok).

Xybermetal – Framgång på nätet i teori och praktik 
Boken Xybermetal handlar om att förstå internet och dess unika egenskaper som massmedium – och att kunna omsätta kunskapen i praktiken. Därför är boken uppdelad i en teoridel, ”Massmedieteori för Internet” och en praktikdel, ”Xybermetal – En praktisk handbok i 16 steg”. Eftersom boken gavs ut 2011 har det hänt så pass mycket att den snarare ger en inblick i internethistoria än en aktuell handbok. Boken har bland annat använts i undervisningen på Luleå tekniska högskola.

Share