Walk of Fame – vi blev utgivna!

Bland det vackraste som finns är att få se drömmar bli verklighet. Det känns därför som ett privilegium varje gång en nykläckt författare som gått en författarkurs hos mig  hör av sig och berättar att det är bokutgivning på gång. 2021 blev över 20 elever utgivna och 2022 ser det ut att bli ännu fler! Ett jättegrattis till er alla – och tack för att vi nu får läsa era böcker!

starquality

Kristin Brorsson, Pressbild, Lind & Co, 2021

Jättegrattis till Kristin Brorsson som är aktuell med sina andra bok hos bokförlaget Lind & CoSom man ligger får man bädda, en uppföljare till debuten Gammal kärlek rostar alltid.  Julie har precis återvänt till hemorten i Norrland med svansen mellan benen. Nyskild, ensamstående och aningens tilltufsad, det var inte direkt så hon hade sett sitt liv framför sig när hon som sjuttonåring lämnade de norrländska skogarna för storstadsliv i Stockholm. Men, det är bara att bita ihop och bygga upp ett nytt liv bland föräldrar och barndomsvänner.

Dessutom måste hon möta ungdomskärleken Kristoffer igen – något som rör upp starka känslor. Ebba är höggravid och inställd på att bli ensamförälder eftersom pappan till barnet avsagt sig allt ansvar. Men är det något man kan vara säker på så är det att livet är oförutsägbart och snart har både föräldraskapet och kärleken utvecklat sig i en riktning Ebba aldrig kunde ha anat.

Som man ligger får man bädda är den andra, fristående, romanen om Ebba och Julie. I del 1, Gammal kärlek rostar alltid får du lära känna Julie som är föräldraledig med två små barn. Hon är trött, ställer enormt höga krav på sig själv och känner sig vilsen. Allt gick så fort, i ena stunden var hon nyförälskad och i nästa mamma. Julie lever med en man som sätter jobbet först. Därefter festen. En man som är frånvarande även när han är hemma, vilket han är alltmer sällan.

Ebba är singeln som desperat längtar efter det trygga familjelivet. För några år sedan trodde hon att hon träffat den rätte, men fick istället hjärtat krossat och har sedan dess inte riktigt gett kärleken en chans. En dag dyker den gamla flamman upp i hennes liv igen och hon blir kär på nytt – problemet är bara att han numera är gift. Snart kommer Ebbas och Julies vägar att korsas. Gammal kärlek rostar alltid är Kristin Brorssons debut och den första romanen om Ebba och Julie. En välskriven relationsroman för läsare av Anna Lönnqvist, Kristin Hannah och Anna Fredriksson.

KRISTIN BRORSSON är utbildad lärare men har de senaste åren arbetat som översättare. Hon är född 1983 och bor med sin familj på Malta.

starquality

Caroline Mllesand: Sommarvindar och sanningar 

Jättegrattis till Caroline Möllesand som debuterar med Sommarvindar och sanningar! Tack vare en kurskamrat upptäckte Caroline feelgoodgenren – sådant ville hon också skriva! Under 2021 bloggade hon om skrivprocessen på Debutantbloggen och i somras blev hon kontaktad av förlaget Word Audio Publishing International som ville läsa manuset. Caroline fick ett tvåboksavtal med rättigheter för ytterligare sex länder. Sommarvindar och sanningar är en roman där alla känslor får plats och relationer sätts på prov.
 
Saxat från bokbaksidan: Det har gått ett år sedan Melindas man dog och hon är inte alls i balans. När vuxna dottern Moa föreslår en kurs i självutveckling på Öland tvekar Melinda, men kanske är en hemester i vacker miljö kanske precis vad hon behöver? På anläggningen Ekerum får Melinda dela boende med en annan kursdeltagare. Till hennes förvåning är det någon hon känner. För många år sedan var den livliga Sanna och mer försiktiga Melinda bästa kompisar, men efter gymnasiet gled de isär. Sanna har levt ett rotlöst liv, hoppat mellan jobb och försakat vänner och familjerelationer. Melinda valde en stillsam småstadstillvaro med man, barn och villa. Kanske har de mer gemensamt än de tror?
När kursledaren visar sig vara en gemensam vän från förr tvingas de omvärdera sina val i livet. Det blir en dramatisk och omvälvande vecka på solens och vindarnas ö. En vecka som förändrar dem alla.

Caroline Möllesand bor i Kalmar och har en bakgrund som skribent och grafisk formgivare. Sommarvindar och sanningar är hennes debutroman och första delen i feelgoodserien ”Öland i våra hjärtan”. Trots att Caroline alltid har skrivit i jobbet hade hon aldrig drömt om att skriva en bok. Det verkade för komplicerat. 2019 var hon sjuk i utmattning och behövde fokusera på något nytt. Författarkurs 1 och 2 på distans för Jorun fick hennes trötta hjärna att vakna till liv och bli kreativ igen. Läs mer på Carolines författarsida: https://www.carolinemollesand.se/bocker/

starquality

Jessica Wallskog Svensk: När alla tittar bort 

Jättegrattis till Jessica Wallskog Svensk som debuterar med När alla tittar bort. Romanen handlar om tre vanliga kvinnor som lever helt vanliga liv men på lite olika sätt. Amanda är ensamstående mamma och älskar sitt arbete. Marléne är lyckligt gift med tre barn och söker sig till ett nytt, spännande arbete. Linda träffar av en slump drömmannen, gifter sig och får två barn. De har alla drömmar och mål – och det viktigaste i deras liv är barnen.
Alla träffar de på män som utnyttjar andra människor för att skaffa sig mer makt, män som vill styra kvinnors liv. Utåt sätt ser dessa män väldigt lyckade ut – bra jobb, tjänar mycket pengar, utger sig för att vara goda äkta makar och fäder. Börjar man skrapa på ytan är det inte lika vackert , men det är inte lätt att upptäcka. Männen är skickliga på att manipulera. Och det är lättare att titta bort än att konfrontera och ifrågasätta.
Jessica bor i Östersund med man och två döttrar. Skrivandet av skönlitterära texter har alltid varit en del av fritiden. När pandemin var ett faktum fanns plötsligt mer fritid än tidigare och Jessica deltog i en digital författarkurs. Manuset till ”När alla tittar bort” blev kursens arbetsmaterial. Utgivning juni 2022, beställ här: https://www.vistoforlag.se/nar_alla_tittar_bort

starquality

Thomas Mathiasson: Kanske kan det fixa sig ändå

Jättegrattis Thomas Mathiasson som debuterar med romanen Kanske kan det fixa sig ändå! Trettonåringarna Harald och Maya träffas på stranden i Skanör en höstkväll. De anar inte att just denna kväll blir starten på en rad händelser som för alltid ska förändra deras tillvaro. Den obalans i klimatet som människan själv skapat på jorden blir nu otäckt verklig. När inget längre är sig likt måste de som drabbats av naturens brutala svar på klimatförändringarna omvärdera vad som är viktigast här i livet. Hur ska deras liv se ut nu? Finns det något hopp för framtiden när katastrofen inträffar?
Författaren har utgått från en verklig händelse som ägde rum 1872 i Falsterbo och Skanör, den så kallade Backafloden, som under en novemberstorm översvämmade stora delar av tvillingstäderna. Tanken är att gestalta hur klimatförändringarna skulle kunna påverka de boende på Falsterbonäset, som har ett utsatt läge med stigande havsnivåer.
”För min generation var det hotet om kärnvapenkrig mellan väst och öst som fanns ständigt närvarande under 60- och 70-talen” , säger Thomas Mathiasson. ”Känslorna var snarlika dagens skrämmande framtidsscenarier. Men människan är stark i krislägen, något som vi ser på många håll i världen idag. Titeln och slutkapitlen ger hopp!”
Thomas Mathiasson har sedan tidiga år närt en dröm om att skriva. Han har tidigare skrivit som lärare, som rektor och som dagboksnörd (obrutet sedan 18 mars 1974). Efter att ha träffat Astrid Lindgren på Bokmässan 1991 var det nära att han satsade fullt ut på skrivandet. Det skulle dock dröja till 2019 innan drömmen blev verklighet.
”En digital skrivarkurs med Jorun Moden var en av nycklarna som låste upp skapandet och släppte fram lusten i full blom.”
Boken finns att köpa i bland annat nätbokhandeln.

starquality

Åsa Lovén: Minnenas musik
Jättegrattis till Åsa Lovén som deltar i antologin ”Minnenas musik” med en novell med musik som tema! Samtliga författare som medverkar i denna feelgoodantologi skriver om musikens inverkan på upplevelser, minnen och livet. Vackert och inspirerande omslag också! Boken ges ut hos Mirarmir förlag och kan köpas direkt från deras butik eller i nätbokhandeln. 

Saxat från bokbaksidan:
”Musiken från orkestern blandas med mina minnen, jag dansar till tonerna. Rör mig följsamt över ängen. Intensiteten ökar och trumpeterna tar över melodin. Stegvis stiger tempot och jag rör mig snabbare i växtligheten. Snurrar så nattlinnet står ut och skärpet från morgonrocken lossnar. Jag höjer armarna i crescendot och valthornens toner ljuder över trumpeternas. Eufonium och tromboner, pukorna dundrar som bultandet i mitt bröst, pulsen i mina tinningar. Jag ryser, skälver.”
Min tidigare elev Cathrin Monell är också med bland författarna, vars noveller valdes ut i en tävling. Beställ antologin HÄR.

starquality

Annelie Wahlstedt: Herr T

Jättegrattis Annelie Wahlstedt som romandebuterar med sin unika saga om ”Herr T” – mannen som redan i första kapitlet är på väg att avlida. Historien slutar så klart inte där, utan Herr T råkar hamna i en annan dimension. Det visar sig att han inte levt det behagliga konstnärsliv han önskat sig. Hela tiden har han fått anpassa sig efter sin bångstyriga fru Anita, eftersom han inte vill skiljas från sin älskade dotter Amanda. I romanen får vi möta Edgars nära och kära – dottern Amanda, den excentriske vännen Jean-Pierre, systern Elsi och Anita. Med värme och humor skildrar boken hur stagnerade relationer på nytt väcks till liv. En grå massa i hjärtat omvandlas till färgrikedom och glädje genom tro, hopp och kärlek.” 

Anneli Wahlstedt bor utanför Stockholm tillsammans med sin man. Hon brinner för att skriva för personer som är nyfikna på en större mening med livet. Kryddar gärna med en gnutta humor, 80-tal och smakar av med inspiration av olika konstnärliga uttryck. Herr T är hennes första roman men skrivandet har funnits med länge som en del av hennes kreativa ådra. 
 

starquality

Åsa-Helena Borkesand: Världens vackraste brott

Jättegrattis till Åsa-Helena Borkesand som romandebuterar med ”Världens vackraste brott” – finns nu som ljudbok hos Storytel och Nextory mfl. Linn, Micke och sonen Elias, den trivsamma trion, lever på utmätt tid, då de har fått veta att Elias inte kommer att leva så länge. Man har nämligen upptäckt att han har en obotlig hjärntumör. Men tumören växer inte och allteftersom ökar hoppet. Elias får det dock svårt i skolan och man behöver göra en neuropsykiatrisk utredning och han får diagnosen ADHD och lindrig Asperger syndrom. När han ska fylla tolv år börjar han plötsligt frenetiskt att skissa på olika 3D bokstäver. Han har blivit helt fascinerad av graffiti och Linn och Micke som inte har någon kunskap om fenomenet, uppmuntrar honom i sitt nya intresse.

Vad de inte anar är att de som föräldrar kommer vara djupt involverade i graffitivärlden i mer än ett och ett halvt decennium. En värld som är fylld av både ljus, mörker, liv och död. Elias blir bättre och bättre på att måla och snart målar han på offentliga platser och blir gripen av polisen. Han är helt uppslukad av graffitin och förklarar att han aldrig kommer att sluta måla. ”Världens vackraste brott” är en självbiografisk skildring av en familjs kamp mot ett allt djupare nedbrytande medberoende och hur man ska förhålla sig till det märkliga fenomenet graffiti, som är en fantastisk konstart men också olaglig. Ett obegripligt brott där utövarna riskerar åtal och skyhöga skadestånd utan att tjäna en enda krona. En konstform som i samma stund som den blir laglig och uppskattad av etablissemanget, övergår till att bli street art och värderad på samma monetära sätt som övriga samhällets moderniteter. Men vem vill bli en ”sell out”?, frågar Elias. ”Världens vackraste brott” är första delen i en självbiografisk trilogi. Jag har haft nöjet att följa Åsa-Helenas skrivande under flera författarkurser och även i Manusgruppen.

starquality

Hans Fowelin: Otillgänglighetspunkten

Stort grattis till Hans Fowelin som romandebuterar med Otillgänglighetspunkten – arktiskt drama hos Ord och visor förlag. Sara försöker förstå varför hennes bror omkom på sin fjällvandring tidigare på sommaren. Polisen säger bara att det var en tragisk olycka, men Sara har svårt att tro på den förklaringen. Hon börjar söka upp människor som kan hjälpa henne. Till slut inser hon att svaret kan finnas uppe i fjällvärlden och reser iväg till samma område som brodern. Där måste hon klara sig i en natur som verkligen inte är ofarlig, men oväntad hjälp erbjuder sig när hon träffar en man på fjället. Tillsammans går de mot olycksplatsen med förhoppningen om att broderns öde ska klaras upp. Samtidigt har Sara en känsla av att de inte är ensamma, att någon har följt efter henne ända upp på fjället. Efterhand går det upp för henne att mycket står på spel, inte bara hennes eget liv. Romanen är en spänningsskildring som även handlar om det mänskliga livets villkor. Den utspelar sig dels i staden Lund och dels i den lappländska fjällvärlden.

Hans Fowelin har alltid varit fascinerad av den skandinaviska fjällvärlden. Intresset för fjällen har resulterat i två guideböcker för fjällvandrare. För drygt tio år sedan började Hans skriva en roman med fjällvärlden som fond. Skrivandet var svårare än han trodde och Hans valde att gå Författarkurs 1-3 för att vässa sitt manus. Hans är ämneslärare i matematik och naturvetenskap och har arbetat med vuxenutbildning samt logistik. Rötterna sträcker sig från Skåne och Småland men han har i Lund över halva livet. Beräknad utgivning är april 2022.

starquality

Jenny Momquist: Den ofrivilliga jägaren

Jättegrattis till Jenny Momquist som debuterar på Lind&Co med sin roman Den ofrivilliga jägaren. Kommer som ljudbok hösten 2022 men finns redan nu som tryckt roman. Jenny Momquist är dramapedagogen som blev arbetslös i början av pandemin, men istället för att ge upp väckte hon liv i sitt skrivande. Efter två kurser hos Jorun var hennes huvudperson född och nu är romanen redo att delas med många läsare. Kommer som ljudbok via Lind & Co den 12/9 men i tryckt form redan 24/2. En pensionär förväntas gå på bingo, baka kakor och delta i kyrkobasaren. Men det är sannerligen inte vad Greta Jansson planerar att göra. Under den sista dagen som administratör på polishuset i Karlstad laddar hon över all information om ett gammalt fall på ett USB-minne och stoppar ner det i handväskan. Nu ska fallet lösas, det är hon fast besluten om, även om det innebär en hel del lögner och olagliga handlingar. Det är ju med goda avsikter, intalar hon sig. Gretas tre vuxna barn, en pensionerad poliskommissarie, och en före detta kollega blir alla både hinder och tillgångar för henne när hon nu måste leva sitt dubbelliv utan att bli avslöjad.

starquality

Sandra Lindblom: Inte vad jag vill

Vårterminen andra året på gymnasiet kan knappast börja bättre för Tove. Hon blir tillsammans med Vix och allt börjar äntligen kännas normalt igen efter det som hände förra året. Det som hon inte berättat om för någon. Men ingenting går riktigt som hon tänkt sig. Vix förra flickvän Nellie vägrar släppa taget om honom och som om inte det vore nog så kommer Joakim tillbaka till stan. Kärleken som borde vara enkel är plötsligt väldigt svår och allt ställs på ända. Vad hände egentligen förra året mellan Tove och Joakim? Vem ska betala priset för sanningen? ”Inte vad jag vill” är en spänningsroman om det som inte ska hända. Om kärlek och vänskap. Om hur man går vidare och återtar kontrollen. Om hur man ger igen.

Sandra jobbar som idag administratör på ett socialkontor och har skrivit den större delen av sitt liv. Synopsisarna har samlats på hög. När även det yngsta barnet började bli lite större så bestämde sig Sandra att det var dags att satsa på skrivandet.

 

 Den unga Matilda har brutit sig in i fogdens borg för att hämta bevis på hans förräderi mot kung Gustav Vasa. Men Matilda fångas och fängslas. 

Riddare Trond, som i hemlighet är utsänd av kungen, fritar henne och tillsammans ger de sig av på en strapatsfylld ritt mot huvudstaden. Det är inte bara fogdens soldater de måste undkomma, utan också heta – men otillåtna – känslor som blossar upp allt häftigare mellan Trond och Matilda. 

Konungens sändebud är första delen i en trilogi – het historisk romance när den är som bäst. Den kommer ut i mars 2022 men går att förboka redan nu via Bokus. Inläsare till ljudboken är Gunilla Leining.

  I gott sällskap med många andra bokslukare har jag länge velat skriva en egen bok, men de skönlitterära ambitionerna fick stå tillbaka till förmån för karriär och ett tidskrävande hästintresse. När jag väl lät skrivardrömmen ta plats kastade jag mig med liv och lust in i projektet under devisen: Hur svårt kan det va’? Ganska svårt visade det sig … Att skriva manus är ett hantverk och det tog tid att lära sig verktygen. Där hade jag god hjälp av Joruns kurser (jag har gått alla fyra).

Valet av genre var däremot enkelt. Jag älskar historisk romance och ville skriva en som utspelar sig i Sverige.

I min debutroman har jag använt en dramatisk epok som kuliss för en äventyrsfylld kärlekssaga: tiden då Gustav Vasa omdanade riket och Dackefejden rasade. Samhället präglades av enorma klasskillnader, snäva könsroller och brutal rättsskipning, men längtan efter kärlek och tillhörighet var lika starka drivkrafter då som nu.

Till vardags arbetar jag som chef för en affärsavdelning på ett fastighetsbolag.

starquality

Sofia Skog och Karl Frid: Under skinnet

Jättegrattis till Sofia Skog och Karl Frid, som tillsammans har skrivit Under skinnet: En manlig strippas bekännelser som publiceras av Bokfabriken. Karl Frid (Karl of Sweden) är Sveriges mest anlitade manliga strippa. Men när han drabbas av problem med hjärtrytmen i fängelset ser det ut att vara på väg åt ett annat håll. Efter den traumatiska händelsen börjar Karl analysera sitt liv: vem är han och hur har han hamnat i en cell med Sveriges värsta brottslingar? Från början en blyg och annorlunda kille med stora drömmar, uppväxt i en dysfunktionell familj och i tonåren med våld och missbruk.

 

Men den blyga killen hårdnar, glider ifrån skolan och hamnar i kriminellt umgänge. Samtidigt blir han erkänd för sitt yttre och värvas till en dokusåpa. Ett vilt krogliv följer och tar Karl vidare till uppdrag som manlig strippa och en värld med droger, sprit och pengar. Karls pengahunger växer och drar in honom i ekonomisk brottslighet. Han åker fast och döms till fyra års fängelse. Hjärtrusningen i cellen blir början på Karls resa in i sig själv och till ett nytt liv. Med sin självbiografi Under skinnet, En manlig strippas bekännelser vill Karl inspirera andra till att oavsett vad du utsatts för, så går det att göra en förändring och ta kontroll över sitt liv. 

KARL FRID, född 1976, är verksam som hälsocoach och hjälper andra till en bättre livsstil. SOFIA SKOG, född 1977, arbetar som försäljnings- och marknadschef.

starquality

Fatima Said: Räkna till nio men inte till tio

För snart ett år sedan dök 14-åriga Fatima Said upp på Författarkurs 1, med målet att både förkovra sin svenska och skriva böcker. Eftersom kursen är tänkt för vuxna hajade jag till för en sekund men kom genast att tänka på att jag var lika gammal som Fatima när jag började jobba som frilansskribent. Sällan har jag blivit så imponerad av en deltagares driv och beslutsamhet. Fatima kommer alltid med kloka kommentarer och hennes sätt att skriva är helt unikt. Nu ger hon ut sin första roman, ”Räkna till nio men inte till tio”. Boken handlar om Amanda, som råkar resa till forntiden. Där träffar hon en man som heter Max och tillsammans försöker de hitta vägen tillbaka till sin egen tid. Jättegrattis till bokutgivningen Fatima! Läs mer om Fatimas skrivande och beställ hennes bok här: https://tinyurl.com/239pwf97

starquality

Ingela Sand: Från Djursholm till Danvikstull

 
Foto: Eva Lindblad/1001bild.se

Jättegrattis till Ingela Sand som romandebuterar med Från Djursholm till Hornstull hos Lind&Co! Att hon skrev under ett äktenskapsförord när hon var ung hade Gunhilde faktiskt glömt bort. Men nu, nästan fyrtio år senare, blir hon bryskt påmind och måste lämna sitt liv som lyxhustru i Djursholm och flytta till en sliten lägenhet på Södermalm. Sviken och bedrövad inser hon att hon måste ta tag i sitt liv. Hon måste kunna försörja sig på egen hand och intalar sig själv att hon klarar sig utmärkt utan en man. Hon har ju sin orkidé och domherren att prata med och Richard Gere håller henne sällskap när hon vill.

 
Men ett litet lapptäcke ger hennes nya liv en skjuts. Och när hon svarar på en lapp i porten om hundvakt blir ingenting som hon tänkt sig.
 
Författaren Ingela Sand bor på Södermalm i Stockholm. Precis som sin huvudperson Gunhilde gillar hon att dansa och hon har sytt lapptäcken till alla sina barnbarn, en teknik som hennes mormor lärde henne. Från Djursholm till Hornstull är hennes romandebut och hon skriver redan på upp
följaren. Köp din egen Från Djursholm till Hornstull här.
 
Jag har haft glädjen att följa Ingela Sands skrivande under flera författarkurser!
starquality

Therése Johansson: Jag firar inte jul

Jättegrattis till Therése Johansson som är aktuell med feelgoodromanen ”Jag firar inte jul” på Saga Egmont förlag. Du får följa Lizzie som absolut inte firar jul. Det spelar ingen roll hur mycket hennes jultokiga chef på caféet i Gränna än försöker – hon vägrar att delta. Julen är inte för henne och punkt slut. Det är så det blir när man haft en trasslig barndom, med en mamma som tyckte det var viktigare att festa än att fira med sin lilla dotter. Men allt det där har Lizzie hållit för sig själv. Inte ens storasyster Ellen vet något. Hon var ju ändå alltid i fjällen med pappa om jularna.

När julhelgen närmar sig får caféet allt oftare besök av den ensamstående pappan Marcus och hans dotter Elin. Lizzie kan inte blunda för att hon känner sig attraherad av Marcus – han är ju faktiskt vrålsnygg. Men allt eftersom de kommer varandra närmare inser Lizzie att saker och ting börjar bli komplicerade. Marcus är helt fantastisk och lilla Elin önskar sig en bonusmamma i julklapp. Om det bara inte vore för att Lizzie alltid hatat julen så skulle det kanske kunna bli så. Men det förflutna går inte att ändra på – hur innerligt man än önskar. Men kanske kommer denna julen bli annorlunda? Therése Johansson är en svensk författare från Smålandsstenar. Hon har arbetat inom skola och barnomsorg i mer än tjugo år och har även ett stort intresse för teater och historia. Therése skriver berättelser med lyckliga slut, men vägen dit är ofta långt ifrån spikrak. Jag firar inte jul ges ut som ljudbok – läs mer på Theréses hemsida eller köp ditt eget exemplar i nätbokhandeln.

starquality

Romina D’larte The Art of You i antologin Den inre resan

Jättegrattis till Romina D’larte som gör författardebut med sin text ”The Art of You” i antologin ”Den inre resan” som publiceras via ARC Publishing. I ”The Art of You” berättar Romina om när hon som 21-åring drabbades av MS och så småningom blev hemlös och hamnade i ett drogmissbruk. Hennes historia handlar om att komma ut som gay i Vårby gård och vilka fördomar hon utsattes för, men också hur hon utnämndes till Miss Gay Sweden och passade på att medverka till arbete för hbtq-rättigheter i andra länder och framför allt sitt ursprungsland Argentina.

Romina som också är Empowerment Coach vill sprida kärlek, ljus och inspiration för att fler hbtq och kvinnor i sin personliga resa ska förverkliga sig själva genom att börja äga sitt liv och släppa ut sitt autentiska jag.

”Den inre resan” samlar 13 livsberättelser av författare som stött på motgångar och hittat svar på en del av livets gåtor. En antologi för dig som söker verktyg och nycklar genom att ta del av andras livserfarenheter. Beställ ditt eget exemplar direkt genom Rominas Facebooksida.

starquality

Josefina Karlsson Vergara – Rose Turner
Rose Turner har flyttat från USA och bor nu med sina föräldrar i det stora vita huset. De driver en stor ridanläggning. Rose är den nya spännande flickan som en dag börjar i Björk och Tindras klass. Alla vill vara med Rose som är vacker och populär. När Björk blir bjuden på Roses födelsedagsfest vet hon inte om hon ska gå. Tindra, Björks bästis är inte bjuden. Rose får nämligen bara bjuda tolv tjejer eftersom de ska ha spa vid hennes pool. Inte ens stalltjejen Sabina är bjuden. När sedan Rose Turner försvinner på ett mystiskt sätt vänds tillvaron upp och ner. Nu börjar alla leta i närmaste omgivningen och hela trakten. Björk och hennes bror Ask bedriver en egen spaning där de misstänker någon som bott i en källare i ett väldigt skumt hus. En kyla sprider sig och många relationer blir ansträngda.

Rose Turner riktar sig till barn i åldrarna 9-12 år och utkommer på Sivarts förlag. Författaren Josefina Karlsson Vergara är 45 år och bor i Malmö med make och två tonåringar. Detta är hennes första bok.


starquality

Ulla Linse – Mor och dotter – Två öden
Mor och dotter – Två öden är en psykologisk thriller om psykisk ohälsa. När Johanna flyttar hemifrån går hennes mamma Linnea in i en kris. Båda har ett förflutet med psykisk ohälsa. Mamman väljer att följa direktiven från sjukhuset men Johanna gör uppror mot sjukvården. Linnea tilldelas en kontaktperson som heter Rickard och som visar sig vara psykopat. Han är attraktiv och Linnea kan inte stå emot. Rickard tar sig allt större friheter. Under tiden lever Johanna sitt liv och tvingas att bli mer självständig, lär sig sätta gränser och utforskar sin sexualitet. Dessutom blir hon kär i sin coach Helena. Frågan är om hennes nya gränser räcker när Rickard börjar rikta sitt intresse mot henne.

Författaren Ulla Linse vill med sin roman rikta kritik mot psykvården idag. Även om berättelsen är en fantasi har hon hämtat inspiration från egna och andras erfarenheter. Hon vill också visa på andra alternativ som kan vara avgörande för läkning av psykisk ohälsa. Det kan handla om så enkla saker som tro, hopp och kärlek. Ulla Linse är leg. sjukgymnast med bland annat terapeutisk kompetens inom basal kroppskännedom. Mor och dotter är hennes romandebut.

starquality

Thérèse V. Yachnin – Saoirse
Varmt grattis till Thérèse V. Yachnin som romandebuterar med Saoirse hos Ekström Garay förlag. Saoirse är en historisk thriller om en ung kvinnas kamp att bli självständig och göra sina egna livsval. Berättelsen utspelar sig under en våldsam och politiskt laddad period i Dublin.

Året är 1921 och överklassdottern Julia Strand arbetar som oerfaren journalist på Svenska Bladet i Stockholm. Hemma brottas hon med faderns förväntningar på hur hon ska leva och drömmer om att bryta sig loss från traditioner. En dag öppnar sig en utväg. Julia blir utsänd som utrikeskorrespondent för att rapportera om irländarnas kamp för självständighet mot britterna. Snart befinner sig Julia mitt i konfliktens centrum i Dublin. Under täckmantel som student vid Trinity College får hon nys om grupperingar som utnyttjar landets oroligheter för egen vinnings skull. Här träffar hon även den mystiske Sean O´Neill, en läkarstudent vars frihetskamp hon blir involverad i. Julia dras nu in i ett dubbelspel som tvingar henne att tänja på såväl professionella som personliga gränser – med livet som insats.
starquality

Carina Aynsley – 52 år och okysst
Jättegrattis till Carina Aynsley, aktuell med sin roman 52 år och okysst, utgiven hos K&R bokförlag.

En helt vanlig försommardag i juni 1963 klättrar Lotten upp på sin cykel för att trampa till den lilla handelsboden i hälsingebyn Järvsö. Ingen kunde ana, allra minst den 52-åriga kvinnan själv, att just denna soliga tisdag skulle hennes liv komma att förändras för alltid och det med en rasande fart. Lotten blir förälskad, förförd, förgiftad och förälskad igen. Och igen.

Familjehemligheterna är många och under sitt sökande efter svaren på gåtorna upplever Lotten svindlande äventyr ute i vida världen tillsammans med bland andra Dalai Lama, The Beatles och Lill-Babs. Detta är en mustig och dråplig hälsingeskröna med lätt erotiska inslag, men även med djupare dimensioner och budskapet att det aldrig är för sent för kärleken.

Carina Aynsley är också känd som Sveriges novelldrottning 2019 och gjorde romandebut år 2015 med Grannen from Hell. Läs mer om Carina och hennes författarskap HÄR. Köp din egen 52 år och okysst HÄR.

starquality

Pelle Mårtenson – Lufthungrig
Jättegrattis till Pelle Mårtenson som debuterar med ”Lufthungrig” hos Bookea förlag! Henrik singlar slant för att avgöra på vilket sätt han ska avsluta sitt liv. Idén om ett brinnande underjordiskt helvete är fel. Helvetet är en liten tropisk ö. Åtminstone enligt Henrik Olofsson. För första gången på fjorton dagar skiner i alla fall solen, där han sitter skeppsbruten på en gudsförgäten ö i Indonesiens stora arkipelag. Tjugosju dagar tidigare anlände Henrik till Sulawesi för andra gången i sitt liv. Planen att slutföra den stora romanen går i stöpet. Istället kommer Henrik behöva kämpa för sitt liv.

I spänningsromanen “Lufthungrig” får lyssnaren följa Henriks jakt efter lycka, en jakt som tar honom genom Indonesiens dykparadis och stinkande miljonstäder. Det är en medryckande berättelse om resor, starka strömmar och en förlorad kärlek. I takt med att Henrik återupplever gamla minnen och närmar sig en ödesdiger händelse i sitt liv, nalkas också svaret på den avgörande frågan. Varför återvände han?

Pelle Mårtenson romantdebuterar med Lufthungrig som ges ut som ljudbok via Bookea förlag. Finns att köpa och lyssna på överallt där ljudböcker finns, till exempel Storytel. Läs mer eller provlyssna HÄR.
starquality

Susanne Fellbrink – Än klappar hjärtat, Än sjunger hon inga sånger och Än klämtar klockan
Jättegrattis till Susanne Fellbrink som bara några månader efter romandebuten åter var aktuell med sin andra deckarroman, Än klappar hjärtat, och som nu även har gett ut den tredje delen Än klämtar klockan. Alla tre böckerna utspelar sig i Sundsvallsmiljö. I den tredje delen har showartisten Cilla en tuff höst bakom sig. Med löften och smicker har en omtalad skivbolagsdirektör lyckats få med henne i en av landets största dokusåpor, Stjärnfabriken, där talangfulla människor slåss om en musikkarriär inför miljonpublik. Men tv-inspelningen blev inte alls vad Cilla hade tänkt sig. Nu är det nyårsafton, och snart ska klockorna ringa. På Hotell Södra Berget i Sundsvall förbereder sig Cilla och hennes showgrupp inför kvällens föreställning. Men det Cilla inte vet är att produktionsgänget från Stjärnfabriken också har checkat in – för en kickoff. Samtidigt som en snöstorm väller inöver staden försvinner gäster på det stora hotellet, en efter en. Går det en mördare lös mitt i allt nyårsfirande?

I den andra delen Än klappar hjärtat är det sommartider i vackra Sundsvall, och snart ska studenternas rop ljuda. Artisten Cilla Fallander har fått ett nytt uppdrag. Hon ska agera projektledare för nyöppningen av en galleria i stan, och planerna är storslagna. Men redan första kvällen går saker och ting fruktansvärt fel och under den fyra dagar långa invigningen fortsätter problemen att hopa sig. Cilla får till slut en stark känsla av att det är någon som sätter käppar i hjulen för henne, vilket får katastrofala följder. Men varför? Samtidigt smider en man i en annan del av landet mörka planer. Han har länge sökt efter kvinnan och barnet som en gång flydde från honom, och nu har han äntligen fått ett tips. Och spåren leder honom till Sundsvall. Än klappar hjärtat är den andra delen i deckarserien om sångerskan Cilla Fallander, som blandar pirrande spänning med dråpliga inblickar i underhållningsbranschen. Den första delen, Än sjunger hon inga sånger, släpptes i januari.

Än sjunger hon inga sånger är den första delen i deckarserien om Cilla Fallander, en frustrerad småbarnsmamma med artistdrömmar. Cilla parerar demoner från det förflutna med hur hon ska lösa livspusslet med en bortavarande make och en omöjlig jobbsituation. Samtidigt som hon vill starta en showgrupp i Sundsvall, sprider sig en isande oro i Sundsvall. Flera kvinnor har överfallits av en okänd förövare, och några är spårlöst försvunna. Cilla börjar mer och mer känna sig övervakad i sin villa och när en personlig tragedi slår till blir hon tvungen att börja nysta i brotten. I ett bortglömt hus inte långt därifrån smider en man sina planer. Han längtar efter sällskap. Längtar efter någon som kan sjunga för honom. Och han har siktet inställt på Cilla. Ryslig spänning varvas med inblickar i den (inte alltid så glamourösa) artistbranschen.

Alla tre böckerna om Cilla Fallander utspelar sig i Sundsvall där Susanne lever och verkar. Förutom att skriva, sjunga och inspirera andra gillar hon periodvis att inreda och högst sporadiskt gör hon också en och annan tavla. Susanne Fellbrink har livnärt sig bland annat som artist, låtskrivare, showproducent, arrangör, krögare och körledare. Besök Susannes hemsida och beställ en signerad bok: http://www.susannefellbrink.se/bockerna/
Beställ boken från Adlibris:https://www.adlibris.com/se/bok/an-sjunger-hon-inga-sanger-9789177712503
Susannes författarsida hos Printz Publishing: https://www.printzpublishing.se/forfattare/susanne-fellbrink
Susanne har gått Författarkurs 2 på distans hos mig.

starquality
Anna Breitholtz Monsén – Stranden

Jättegrattis till Anna Breitholtz Monsén som deckardebuterar med Stranden. Därmed förverkligar hon en dröm som hon har haft i 20 år. Det är 1988. Sextonåringarna Erik och Peter har sommarlov och fördriver de långa dagarna vid havet med freestyle­lurarna i öronen. En dag försvinner Peter spårlöst. Det enda han lämnar efter sig är några blodiga kläder på stranden. Drygt trettio år senare kommer den före detta polisen och livvakten Lina Lantz till Sandinge i Skåne. Hon har ärvt ett gammalt hus efter en vän till familjen och leker med tanken på att börja ett nytt liv i den lilla kuststaden tillsammans med sina katter. När en ung man hittas mördad på stranden dras Lina motvilligt in i en utredning som leder henne tillbaka till händelserna den där sommaren för länge sedan.

Stranden, en deckare med både värme och mörka undertoner, är första delen i debutanten Anna Breitholtz Monséns serie om Lina Lantz och hennes egensinniga morfar i skånska Sandinge.

Jag har haft nöjet att få lära känna Anna och hennes fantastiska manus på Författarkurs 1-4. Anna skriver nu på del två om Lina Lantz i Sandinge och hennes egensinnige morfar. Besök Anna Breitholtz Monséns hemsida och bli inspirerad: www.annabreitholtzmonsen.se

starquality

Mikael Lejdeby – Älgjakten
i antologin Traditioner

Jättegrattis till Mikael Lejdeby som debuterar med novellen ”Älgjakten” i skräckantologin ”Traditioner” från Miramir Förlag. Antologin släpptes på midsommarafton och tanken är att väcka liv i svenska och nordiska traditioner på ett sätt som ger rysningar.  Mikael Lejdeby arbetar just nu på en roman och målet är att snart bli klar för utgivning. Förutom Mikael Lejdeby medverkar bland andra författarna Kristina Suomela Björklund, Cathrin Monell och Sabine Mickelsson som också varit mina elever en gång i tiden – så roligt! Grattis till samtliga författare … det här är en antologi med hela 30 bidrag. Låter som perfekt sommarläsning med andra ord!

starquality

Elisabeth Hochschorner – Mo och myrorna 
Varmt grattis till Elisabeth Hochschorner som debuterar med barnboken Mo och Myrorna på Idus förag, med fina illustrationer av Maria Gerdle! Det här är en bok för djurälskande barn i åldern 3 – 6, perfekt till högläsning och samtal. Saxat från förlagets hemsida:
Mo älskar djur. Det gör Olivia också. Ingen av dem har husdjur hemma, men de har massor av myror på kullen. Och två i en burk, i smyg. Den ska de ha halva veckan var och när det är Mos tur ska myrorna få leka med enhörningen och brandbilen. Men när de smyger ut ett flygplan till myrorna på kullen och Emil bestämmer att han ska ha det, hur går det då? Och hur mår myrorna i burken? Mo och myrorna är en bok om vänskap och att våga säga ifrån. Det är också en bok om längtan efter att få vara med djur. Värme, humor och vardagsdramatik går igen i såväl text som bilder och bjuder på igenkänning för både barn och medläsande vuxna!

Elisabeth har jobbat flera år som forskare och därefter som konsult inom hållbar utveckling. Det var under tiden som utlandssvensk och en paus från ekorrhjulet skrivandet för barn tog fart och blev till bok. Natur och miljö får gärna vara med i berättelserna. Något som alltid är viktigt är att karaktärerna får vara individer med unika egenskaper, som eftertänksamma Mo och impulsiva kompisen Olivia. Fritiden ägnar sig Elisabeth gärna åt att fixa loppisfynd, måla eller bara vara med familjen. Läs mer om Elisabeth här – boken finns att beställa både direkt från förlaget och i nätbokhandeln.

starquality

Mats Eliasson – Livsrum
Stort grattis till Mats Eliasson som är aktuell med novellsamlingen Livsrum. De centrala novellerna handlar om livsrum som fenomen: vi söker alla ett fredat rum i vårt inre där vi i möjligaste mån kan förverkliga oss som människor, vara något så när hela. Vi gör det med olika medel och mål “Lebensraum” kallade nazisterna sin expansionspolitik, med förakt för andra raser och nationaliteter och där man förslavade minoriteter och slutligen mördade dem. Det skoningslösa i sökandet efter livsrum kan ta sig absurda och grymma uttryck där människor ikring oss blir medel, inte mål.  andra bara en kamp om att få vara och finnas till, också politiskt. Och om motståndet från omgivningen till detta förverkligande,

Fastän människorna i Mats Eliassons noveller formas ur olika jordmån och mylla har de något gemensamt: kampen och rätten till livsrum i ordets sanna betydelse. Trots att deras intentioner ibland leder dem fel. Mats Eliasson är präst i Svenska kyrkan och har tidigare utgivit Mässa för obekväma på Vulkans förlag.

starquality

Birgitta Gustafsson – Bogla är mer än en ort
Jättegrattis till Birgitta Gustafsson som romandebuterar med Bogla är mer än en ort hos Vulkan förlag. Vi befinner oss i Småland år 1888. Sjukdomen difteri har drabbat bygden. I en banvaktstuga föds en pojke som får namnet Edvin. Pojken blir så småningom en av de som formar vårt land, en driftig man som lever i och lämnar spår i det svenska välfärdsbygget. Det här är berättelsen om Edvins uppväxt och hans liv som yrkesman, politiskt engagerad, make, far och farfar. Det är också en berättelse om kärlek och saknad.
Bogla är mer än en ort finns att köpa direkt från Vulkan och i nätbokhandeln, både som tryckt bok och e-bok Jag har haft nöjet att lära känna Birgitta på flera författarkurser samt på den förtrollande kursgården La Pomme d’Or i Frankrike.

starquality
Foto: Micke Bayart / www.bayart.se

Margareta Engström – En annorlunda syster och Mörker
Varmt grattis till Margareta Engström som är aktuell med En annorlunda syster, andra delen i Ursbotrilogin. Trilogin inleddes med den psykologiska thrillern Mörker. I En annorlunda syster kämpar Agnes med sina mörka tankar. De hemskheter som hände tre år tidigare ger henne ingen ro och minnena från skoltiden, då systern Elsie behövde skydd, kommer allt oftare upp till ytan. Hon upptäcker allt fler likheter mellan systern och Maria. Men hur stort ansvar kan en människa bära och hur mycket kan man göra för någon annan? Agnes, som inte är mycket för läsning och har haft svårt att förstå Elsie, låter Maria läsa systerns dagböcker. Det leder till oväntade avslöjanden och mörka händelser utanför Agnes kontroll. Köp ditt eget exemplar av En annorlunda syster i bokhandeln, till exempel hos Adlibris.

Hösten 2018 romandebuterade Margareta med en verklighetsnära och kuslig thriller som utspelar sig i Ursbo, en fiktiv liten by i Hälsingland. Maria är mörkrädd men går ändå med på att åka till hälsingetorpet som maken Henrik har hyrt. Egentligen längtar hon som mest efter en härlig utlandsvistelse och hon ser inte fram emot semestern med Henrik och deras två barn, Max och Irma. Maria sover dåligt i torpet och hennes beteende blir allt mer egendomligt. Henrik oroar sig för barnen och tycker att grannarna är konstiga med sina historier och hur de påverkar Maria. Han dricker för att döva sina känslor och hamnar i en ond spiral.

Grannarnas historier om det förflutna börjar nästla sig in i nuet, där de ensliga skogarna väcker ett krypande obehag i Maria. Makarnas äktenskap knakar i fogarna men vad Maria inte vet är att en än värre fasa väntar bortom relationen.

Jag har haft nöjet att lära känna Margareta under flera författarkurser på La Pomme d’Or i Frankrike, där också delar av Mörker växte fram. Äntligen är det dags för Mörker att komma ut i ljuset!
Mörker finns att beställa via följande länk:
https://www.adlibris.com/se/bok/morker-9789185903931

starquality

Helén Wigh – Järnmärkt 
Jättegrattis till Helén Wigh, som romandebuterar med Järnmärkt hos Historiska Media. Värmland, 1858. Efter att ha begravt sin far återvänder Carl till den lilla gruvbyn Persberg – orten fadern flydde från tjugo år tidigare. På sin dödsbädd avslöjade fadern slutligen sanningen om moderns död. När Carl får veta att modern mördades, beslutar han sig för att finna den skyldige och utkräva hämnd. Under falsk identitet tar han sig till Persberg, där han blir vittne till hur en liten flicka mister livet. Med nöd och näppe lyckas han rentvå sig från alla misstankar och tar arbete i den djupa gruvan, ovetande om att gruvfältet har varit skådeplats för flera mörka händelser genom åren. Förbrytare har fått röra sig fritt och ostört bland arbetarna, tills Carl anländer och utsätter både sig själv och andra för fara i sin jakt på sanningen. Järnmärkt är en suggestiv spänningsroman som utspelar sig i de värmländska skogarna under mitten av 1800-talet.

Detta är Helén Wighs strålande och obehagliga debut, som fylls av ljudet av ekande släggor, och där smutsen aldrig tycks gå att tvätta bort. Med ett skimrande språk förs läsaren till en miljö fylld av mörker och hemligheter som allt för länge begravts i glömska. Helén Wigh är uppväxt i den lilla gruvbyn Persberg med cirka 300 invånare, belägen i Filipstads kommun, Värmland. Precis intill barndomshemmet med enbart den omgivande skogen som närmaste granne, finns Högbergsfältet och de otaliga gruvhålen som än idag visar spår av historien. Hon utbildade sig lärare i Karlstad där hon bor med sin make och tre barn. Hjärtat har hon dock lämnat kvar i hembyn Persberg. Hennes morbror och morfar har själva arbetat som gruvarbetare och uppväxten har präglats av historier om gruvans slit på både kropp och sinne. Den trånga miljön i ett bråddjupt mörker är fängslande och det faktum att förbrytare arbetade sida vid sida med gruvfolket fick skrivandet att växa och ta en ännu större plats i hennes liv.

Jag har haft nöjet att få följa Helén Wighs skrivande på flera skrivarkurser på distans.

starquality
Brittmarie Karlsson – Dom som ingen pratade om
Varmt grattis till Brittmarie Karlsson som debuterar med romanen Dom som ingen pratade om.
Thyra hamnade på Furnäsets mentalsjukhus 1932. Hennes liv blev aldrig blev berättat på grund av det var skamfyllt. Författaren har forskat i journaler och kyrkböcker samt lagt till sina egna gestaltningar. Saxat från Adlibris:
”Ingen förstår mig. Bara tabletter och sprutor för att döva smärtan. Den äter sig in under min hud, den rumsterar runt i huvudet och nyper tag i alla mina tankar. Thyras barndom blir ett utanförskap. Föräldrarna tröttnar på att hon inte vill göra något. Fadern hittar en platsannons på ett barnhem som hembiträde. Arbetet blir kortvarigt. Något händer där och hon blir uppsagd.
Sommaren 1932 blir hon intagen på Furunäsets hospital och får diagnosen schizofreni. Brodern Aron har övertagit ett kafé i Piteå dit Thyra blir inbjuden under en permission. Hon har dålig erfarenhet av ett tidigare kafébesök som fick henne att hals över huvud springa därifrån eftersom hon kände sig förföljd av en man. Hon oroar sig över Arons dåliga hälsa och hans förestående konkurs och utförsäljning av kaféinventarierna som innebär hans för tidiga död.”
Brittmarie Karlsson är pensionerad musiklärare som fortfarande arbetar aktivt med barn och vuxenkör. Hon vill lyfta fram de människor från förr som ingen pratade om och som annars riskerar att bli bortglömda. Just nu skriver hon på en ny roman som handlar om Wera, som befann sig i Hamburg 1927-38. Wera lämnade Tyskland med sin man en vecka innan Kristallnatten. Läs mer om Brittmarie hos Vulkanmedia. Jag har haft nöjet att få lära känna Brittmarie och hennes skrivande på flera författarkurser samt i Manusgruppen.

starquality

Sammy Jeridi – Ghettokungen
Jättegrattis till Sammy Jeridi som romandebuterar med Ghettokungen och redan är på gång med del 2 och del 3. Sammy Jeridi har även synts reportage och TV-soffor i både Sverige och Norge. Du läser Ghettokungen på egen risk, redan i första kapitlet hamnar Leon i knipa och blir utsatt för gruvlig misshandel och hot med motorsåg. Saxat från Adlibris: ”Leon driver det framgångsrika företaget Ghettosäljarna. Det du vill ha, det fixar han. Vill du ha ut försäkring på din bil ser Leon till att den brinner upp. Om någon vill sälja eller köpa saker man inte hittar i en affär ställer Leon alltid upp. Vare sig det är en levande tvättbjörn eller ett förstahandskontrakt i City. Pengarna använder han för att ge sin lillebror Emir det han själv aldrig fått: en bra utbildning och ett respektabelt yrke – ett Svenssonliv.

När gangstern Jambolo vill ha tillbaka ett vapen som Leon sålt riskerar drömmen gå i kras, för Leon har principer, han avslöjar aldrig säljare och köpare för varandra. När även kriminalkommissarie Eva Möller, som mot sin vilja blivit förflyttad till Palmegruppen, får upp ögonen för Leon dras snaran åt. Nu är det Leon som har ett pris på sitt huvud, och han är jagad, jagad av alla. Sammy Jeridi är uppvuxen i Solna men bor i dag i Nordnorge och Spanien. När han sålde sitt framgångsrika makeup-företag fick han tid och möjlighet att verkliga sina författardrömmar. Spänningsromanen Ghettokungen är hans debut och ges ut hos Bokfabriken.

Mer om boken och författaren kan du läsa om på https://sammyjeridi.com/

starquality
Isabelle Zachrisson – Du var här förut
Jättegrattis till Isabelle Zachrisson som har debuterat med sin drabbande roman Du var här förut hos Miramir förlag. Du var här förut är en historia och förlust och sorg, men också om kärlek. Erik är 38 år när han träffar Helena; en snygg, cool, men väldigt skrämmande kvinna. Hon förändrar hela hans ungkarlsliv. En kväll, när de träffats i tre månader, bestämmer hon helt plötsligt att de är tillsammans. Erik säger inte emot, men hänger inte riktigt med i svängarna. Och mer förvirrad ska han bli.

För samma vecka kissar Helena på en sticka i hans badrum. Den glasartade blicken, den rufsiga tofsen och den där handen som placerat sig över hennes mun när hon kliver ut från badrummet kommer han aldrig att glömma. Men inget blir som det ska. En senvinterdag i mars, när snön börjat smälta bort och grådasket verkar ha lagt sig permanent över stan, kommer Erik hem i taxi tillsammans med Albin från BB. Helena finns inte mer. Älskade, livfulla Helena, som längtat och fantiserat så intensivt om Albin, kommer aldrig att få se honom växa upp. Hon kommer aldrig mer Sofia Rustan – Skadedjurettillbaka. Ena stunden fanns hon där. I den
andra stannade ett hjärta, för att aldrig börja slå igen.

Isabelle Zachrisson har skrivit berättelser sen hon lärde sig stava. Som barn tillbringade hon mycket tid med sin morfar, som var författare och skrev sina böcker på en grön skrivmaskin. I många år arbetade Isabelle med det skrivna ordet, i form av bland annat debattartiklar och pressmeddelanden. Som födelsedagspresent ett år, fick hon en författarkurs och äntligen tog hon tag i skrivandet ordentligt. Till vardags jobbar Isabelle som verksamhetscontroller inom offentlig förvaltning, men skrivandet har alltid en stor plats i hennes liv.

starquality

Sofia Rustan – Skadedjuret
Stort grattis till Sofia Rustan som har landat kontrakt för sin thriller Skadedjuret hos bokförlaget Polaris – planerad utgivning är sommaren 2021. Saxat från förlagets hemsida: ”Kriminalinspektör Amanda Junisson vid Sundsvallspolisen längtar efter att bilda familj. Hennes pojkvän har precis friat, men mitt i glädjeruset finns en oro som gnager. Tankarna skingras när en illa tilltygad man flyter iland på en ö i hamninloppet till staden. Snart visar det sig att ett av hans inre organ har gröpts ur kroppen.

Medan Amanda och hennes kollegor försöker identifiera mannen flyr hans dotter, den romska flickan Kati, för sitt liv. Hon vet att mördaren sett henne vid mordplatsen och att hon måste hålla sig gömd för att överleva. Frågan är vem som ska hitta Kati först, polisen eller gärningsmannen? En het sommar går mot höst, och samtidigt som polisen kämpar för att lösa gåtan letar mördaren efter sitt nästa byte.” 

Sofia Rustan är jurist och arbetar för närvarande som kundombudsman på ett försäkringsbolag. Hon är uppvuxen i Gammelstad men bor numera i Sundsvall med sin familj. Vid sidan av sitt ordinarie yrke arbetar hon med skrivande, fotografering och konst. Tidigare har hon även gett ut noveller i Sundsvallsmiljö. Jag har haft nöjet att lära känna Sofias skrivande under en författarkurs.

starquality
Författare Maria Parkhede, Pressbild, Lind & Co

Maria Parkhede – Paus i karriären
Stort grattis till Maria Parkhede som är aktuell med sin feelgoodroman Paus i karriären, utgiven hos Lind & Co. På ytan är Philippa Åkermans liv lika välpolerat som marmorn i köket i hennes nybyggda radhus i Täby. Hon har en framgångsrik karriär, garderoben full av färgkoordinerade märkeskläder, och en välartad dotter i en fin skola. Men varken Philippa eller 15-åriga Bianca är särskilt lyckliga. Philippas chef är en riktig mansgris, och hon vantrivs på jobbet. Exmaken Conny, som gift om sig med sin 20 år yngre yogainstruktör, är missnöjd med hur Philippa uppfostrar deras dotter, trots att han själv inte tar något ansvar. Och Bianca är både olyckligt kär och har det jobbigt i den snobbiga skolan. Philippa känner att både hon och Bianca behöver en paus – i Philippas fall ifrån karriären. De beger sig till Philippas farmors gamla hus utanför Järvsö.

Kanske är det bland trasmattor och bruna medaljongtapeter de kan hitta ett lugn i tillvaron? Men inget blir som Philippa tänkt sig. I skidbacken träffar hon den spännande affärsmannen Erik. Samtidigt försöker Bianca para ihop henne med Sven, bonden från granngården, som är helt nöjd med att lunka runt bland mjölkkor och hönor. När sparpengarna sinar inser Philippa att hon måste fatta ett beslut, något som blir både svårare och mer brådskande med en närståendes dödsfall. Är hon redo att återvända till sin stressiga vardag med ett välbetalt jobb, eller ska hon och Bianca leva lantliv?

Maria Parkhede är precis som sin huvudkaraktär Philippa en kvinna mitt i karriären. Hon bor i Stockholm och Paus i karriären är hennes debutroman.≈

starquality

Eva Nysäter – Över ytan 
Stort grattis till Eva Nysäter som är aktuell med novellen Skaka kalejdoskopet när du tröttnar, en berättelse om att fungera på ett annorlunda sätt utan att det syns, i antologin Över ytan från Ariton Förlag. Temat för Evas bidrag är konsten att förhålla sig till de neuropsykiatriska diagnoser som hon har fått som vuxen, men också att vara född på 50-talet och utlovas en strålande framtid som aldrig riktigt tycks vilja infinna sig. Eva har ett prosalyriskt uttryck och en förmåga att se världens nyanser på ett oväntat vis.

Hon vågar närma sig det mörka utan omsvep och på ett unikt sätt, samtidigt som hon skriver om en längtan efter att sitta på en blåmålad trapp som leder upp till ett gult hus.

Eva Nysäter är konstnär, född och uppvuxen i Stockholm men arbetar också som spärrvakt och hennes novell Min sommar i underjorden blev publicerad i Föreningen Arbetarskrivares tidskrift Klass nr. 3/2016. Novellen skildrar en rad möten med resenärer. Eva är dessutom med i När ni andra sover en antologi om nattarbetare utgiven av Liv i Sverige 2016. Hon debuterade i antologin Kneg, utgiven av föreningen arbetarskrivare 2006. Jag har haft nöjet att följa Evas skrivande i Manusgruppen.

starquality

Anna Wester – Qampus Queen
Jättegrattis till Anna Wester som debuterar i Southside Stories satsning på spänningslyssning med Qampus Queen. I ”QampusQueen” möter vi Amanda Olsson, vänsterbloggare, debattör och instagramkändis. Men Amanda har också en vardag på universitetet, med vanliga drömmar och utmaningar. När hon träffar överklasskillen Carl Fredrik förändras allt. De är varandras motsatser och Amanda märker att han ljuger om det mesta, ändå släpper hon in honom i sitt liv. Samtidigt rämnar saker runt omkring.

Amandas förebild och favoritlärare Bo Lundgren försvinner mystiskt och nätets mörkare sidor fylls av ledtrådar. Hot och hat riktat mot Bo och andra kända vänsterprofiler. Amanda och hennes nya studiekompisar kommer en nazistisk sekt på spåren och registrerar profilen QampusQueen på Flash för att få kontakt. Men vem kan hon egentligen lita på? A

Författaren Anna Wester brinner för frågor som rör rättvisa och mänskliga rättigheter och är verksam inom den ideella sektorn. Anna har tidigare skrivit journalistiska artiklar och reportage och bor i Årsta i Stockholm. ”QampusQueen” är hennes debutroman. ”QampusQueen” av Anna Wester, i inläsning av Amanda Ooms, släpps den 29 december 2020. Jag har haft glädjen att få lära känna Annas skrivande i Manusgruppen.

starquality

Johan Gyllenswärd – Kungens hemliga resa
Den 29 april 1620 kliver Gustav II Adolf förklädd till handelsman ombord på sitt fartyg Scepter, för att ta sig till Berlin och fria till Maria Eleonora. Kungen anser att det är dags för ett avgörande. För att bli framgångsrik finns inget annat sätt än att själv bege sig till slottet i Brandenburg och be om hennes hand. Han färdas med en handfull följeslagare som lotsar honom genom ett Tyskland präglat av upptakten till trettioåriga kriget.

Risken för upptäckt är stor. Kungens nyfikenhet leder dem till slott, kyrkor, avlägsna släktingar och mäktiga protestantiska furstar. Som om är de på en upptäcktsresa. Vi får följa honom in i prinsessans kammare på nattligt besök, långt borta från familjens vakande ögon. Och vi får vara med på slottet i Berlin, när han till sist övertygar Maria Eleonora och hennes mor om sin sanna kärlek.

Boken Kungens hemliga resa är baserad på en av följeslagarnas egenhändiga journal, bevarad på Carolina Rediviva i Uppsala. Genom Johan Hands ögon och penna får vi dag för dag följa resan. Debutförfattaren Johan Gyllenswärd har bearbetat och utvecklat dagboken till en historisk roman i stormaktstidens Europa.

starquality

Sara Molin – En oönskad julklapp och Som en öppen bok
Jättegrattis till Sara Molin som är aktuell med sin andra roman, En oönskad julklapp, som liksom debutromanen är utgiven på Norstedts förlag. En oönskad julklapp är en julroman fylld av humor, värme, komplicerade famljerelationer och kärlek i en stressig sjukhusmiljö. Diana Jonsson vill inte lämna Tanzania för att tillbringa november och december i ett mörkt Sverige. Hon vill inte återuppleva känslan av att inte passa in, och hon vill definitivt inte fira en svensk jul med alla förväntningar det innebär.

Men hon förmår inte säga nej när mamma för tredje året i rad ber henne att tillbringa julen hemma i Sollentuna, och vikariatet på akutmottagningen ger en chans att tjäna ihop lite välbehövliga pengar. Två månader, det ska hon väl ändå klara av? Hon ska bara få julen överstökad, i januari väntar ett nytt jobb i Kenya. Men i Sverige blir ingenting som hon tänkt sig. Arbetskamraterna Gunnel, Blaze och Erik nästlar sig snabbt in i hennes hjärta, och när det framkommer att Dianas förmodat avlidne pappa inte bara lever, utan dessutom har en ny familj, kan hon inte låta bli att söka upp sin halvsyster. Bara för att se hur hon ser ut. Allt hon önskade sig var en okomplicerad, enkel jul med sin mamma men ibland får man något som man inte bett om.

Sara Molin debuterade 2019 med feelgoodromanen Som en öppen bok. Sara Molin är gymnasielärare i svenska och bor i Sollentuna med man och tre barn. Sin lediga tid ägnar hon åt att sluka underhållningslitteratur och Som en öppen bok är en roman i samma genre, samtidigt som vi får uppleva livet ur huvudpersonen Clara Rennels synvinkel. Clara är dedikerad lärare och ska sprida läslust till kommande generationer. Hon är uppvuxen med Kulla-Gulla, Kitty och Lotta, och hennes vision är att uträtta stordåd i läsningens tjänst.

När hennes ungdomsförälskelse Jonathan dyker upp igen, mirakulöst nog nybliven singel, kan det nästan inte bli bättre. Systern Paulina (som dessvärre inte är fiktiv) lyfter ett varningens finger. Men vad vet väl hon om Jonathans intentioner? Bara för att hon själv, till allas förvåning, lyckats hålla ihop med en kille i mer än några veckor? En kille som till råga på allt verkar alldeles för smart för henne. Men Claras lärartillvaro vill inte riktigt utveckla sig som hon planerat. Eleverna ägnar sig helst åt dokusåpor, föräldrarna kräver det omöjliga, kollegerna sätter käppar i hjulet och rektorn förstår ingenting. Jonathan säger sig ha lösningen på hennes bekymmer, och snart har den plikttrogna Clara gjort drastiska avsteg från sin plan. För det ingick inte i planeringen att börja skolka. Och det ingick definitivt inte att falla för sin lillasysters nya pojkvän.

Som en öppen bok finns överallt i bokhandeln och finns även att beställa från exempelvis Adlibris och Bokus. Besök Sara Molins blogg Sara Molin – En chicklit-karamell blir till om du vill följa resan från idé till färdig bok. Sara Molins författarsida hos Norstedts: norstedts.se/forfattare/192010-sara-molin  Sara Molin har gått Författarkurs 1 och 2 på distans.

starquality

Antoni Lacinai och My Lind – Grannjävlar
Jättegrattis till Antoni Lacinai och My Lind som tillsammans har skrivit boken Grannjävlar:
”De har inte valt varandra, men möts så gott som varje dag. De snor tvättider, döljer kärleksaffärer, dricker för mycket. Alla bär på såväl förhoppningar som skamfyllda hemligheter. Vem kan lita på vem? Livet vävs samman mer och mer för de boende i hyreshuset på Besvärsgatan 6 i Göteborg. Samtidigt får ett oväntat dödsfall i Sölvesborg drastiska konsekvenser för landet. Den högerextrema regeringen gör allt för att mörka den katastrof som närmar sig.

Antoni Lacinais och My Linds debutroman slungar oss in i en feelgood-dystopi där skratt varvas med rysningar. Med komisk genialitet och ett träffsäkert språk bjuder de in oss till Besvärsgatan 6, där vi snabbt får lära oss att det är något som inte står rätt till med grannsämjan.”

Antoni Lacinai föreläser om engagemang och ledar­skap. My Lind är marknadschef. Båda har gått kurser i kreativt skrivande och på en gemensam nyårsfest kom idén: ”Vi skriver en bok ihop!”. Några år och flera skrivresor senare kommer här deras debut­roman, feelgood-dystopin Grannjävlar. Jag hade nöjet att lära känna Antoni Lacinai på Författarkurs 1 – 3.

starquality
Mari Johansson – Krabbspindeln

 

Jättegrattis till Mari Johanson som debuterar på Storytel med Krabbspindeln, en gastkramande och annorlunda thriller. Efter att ha varit sjukskriven för utmattningsdepression har Lisette förlorat sitt arbete, något hon dock dolt för såväl make som grannar. På morgonen klär hon sig i kjol och kavaj och lämnar hemmet, för att göra sken av att hon är på väg till arbetet. Varje gång hon försöker lämna Dalarö får hon panikångest och tvingas tillbaka till huset.

När en person hittas död på Smådalarö kallas kriminalinspektör Nora Kabla till platsen. Vid obduktionen upptäcks något som förbryllar Nora och hennes kollegor.

Samtidigt får Lisette reda på att hennes man varit otrogen och i samma veva dyker också en mystisk arborist upp utanför hennes hus. Pusselbitarna och frågorna är många men svaren är få.
Mari Johanson bor i Stockholm och arbetar sedan tio år tillbaka som barnmorska i Stockholm. På fritiden skriver hon och hennes livliga fantasi har resulterat i debutromanen Krabbspindeln, en psykologisk thriller i skärgårdsmiljö.
Jag har haft nöjet att följa Maris skrivande i Manusgruppen (motsvarar Författarkurs 3) och önskar varmt lycka till med författarskapet!

starquality

Anne-Marie Davis – Den längsta vägen hem
Jättegrattis till Anne-Marie Davis som debuterar som författare med Den längsta vägen hem, en relationsthriller om känslan av att aldrig riktigt känna sig hemma. Hillevi Berg är stjärnadvokaten som återvänder till barndomsorten Svängsta i Blekinge, utan en aning om vilka konflikter som väntar runt hörnet. Inom henne gror en längtan efter barn, men hennes man Philippe är orubblig på den punkten. När hon träffar sin ungdomsförälskelse Fredrik blir hon påmind om hur annorlunda saker och ting hade kunnat vara om hon inte flyttat till Stockholm.

Samtidigt möts hon av misstänksamhet och hot när det visar sig att en av hennes klienter tänker köpa upp ortens stora fabrik. Hillevi slits mellan lojaliteter och plikter och märker inte att någon verkar bevaka henne. Dessutom plågas hon av det dåliga samvetet över att ha fört Fredrik bakom ljuset när hon flyttade hemifrån.

Den längsta vägen hem är en relationsroman kryddad med romantik och spänning, men också en nostalgisk skildring av en uppväxtort som dras med när förändringens vindar blåser. Vad händer när man tvingas stå ansikte mot ansikte med sitt förflutna – och inte längre kan fly?

Anne-Marie Davis växte upp i Svängsta i Blekinge och bor i Stockholm. Hon har jobbat inom domstol, bolag samt på advokatbyrå både i Sverige och USA. Numera arbetar hon som bolagsjurist. Skrivandet fördjupade hon sig i via en författarkurs, och Den längsta vägen hem är hennes debutroman. Följ Anne-Marie på hennes hemsida och bli inspirerad av hennes resa som författare!

starquality

Lars Jarnhammar – Medan himlen förmörkas av aska från Tambora
Jättegrattis till Lars Jarnhammar, författare till flera romaner och nu senast Medan himlen förmörkas av aska från Tambora, en roman som bygger på Lars Jarnhammars morfars morfars mors livsöde i början av 1800-talet. Det är tidigt artonhundratal. Människorna i de små byarna sliter hårt och hålls i Herrans tukt och förmaning. Den som bryter mot något av tio Guds bud straffas obönhörligt. De som står längst ned på samhällsstegen – de fattigaste, kvinnorna, pigorna – får bära den tyngsta bördan, utnyttjas och sviks, för att sedan vara de som får de strängaste straffen.

Boken handlar om ett mord och om den lagstiftning som kringgärdade barnamord. Den handlar också om vänskapen mellan två systrar. Detta mot bakgrund av ett av världshistoriens största vulkanutbrott. I centrum för berättelsen står den unga bryggarpigan Maria Cajsa. De är flera som sviker henne och för det får hon själv ta det hårdaste straffet, där döden snarare hade varit en befrielse för henne än ett straff.

Lars Jarnhammar kallar gärna sina romaner för dokumentärromaner. Besök gärna Lars hemsida för att läsa mer: https://larsjarnhammar.com/
Romanerna kan beställas direkt via hemsidan, eller i nätbokhandeln.

Marie Bergenulf – Genom helvetet mot livet
Jättegrattis till Marie Bergenulf som romandebuterar med ”Genom helvetet mot livet”. Temat är kvinnofrid, men också hur eftervåld kan drabba den utsatta och barnen när relationen tar slut. Marie tvingas inse att mannen hon blev kär i, inte är den han uppgav sig för att vara. Det går upp för henne för sent. Två döttrar finns redan med i bilden. När Steves ilska går ut över barnen lämnar hon honom. Beslutet visar sig mycket svårare än hon kunnat föreställa sig. Mannen inleder terror mot barnen som inte vill träffa honom samtidigt som polis och socialtjänst kopplas in. Allt kulminerar i en rättegång.

Historien är tuff, men bär hela tiden med sig känslan av hopp och kärlek.
”Jag hoppas att min bok kan ge hopp och stöd till alla de som går igenom liknande livssituationer och även de människor som har en utsatt person i sin närhet. Ingen ska vara ensam i detta, att ta emot all hjälp som finns att få är nödvändigt för att kunna gå vidare och läka.”
Boken ges ut i april 2020 och kommer att finnas tillgänglig i nätbokhandeln samt direkt från https://www.vulkanmedia.se/genom-helvetet-mot-livet/

Marie bor i Falun där hon arbetar med rådgivning och kvalitetsfrågor åt redovisningsbranschen. Jag har haft nöjet att följa Maries skrivande under Författarkurs 1.

starquality

Bertil Begander – Sveket
Jättegrattis till advokat Bertil Begander som romandebuterat med Sveket – en familjethriller baserad på författarens erfarenheter av familjerätt. Föga anar Gustaf att hans liv ska sättas på spel värre änden gången Linus försvann i skogen. Hans tillvaro rasar samman när Ritva gör falska utspel mot honom. Nu börjar en mardröm av ovisshet kantad av förljugenhet, frustration och vanmakt. Den enda ljuspunkten i Gustafs liv är hoppet om att en dag få återförenas med sonen Linus.

”- Linus!
Ropar, men bara ekot svarar. Oron sprider sig som en skövlande skogsbrand i min darriga kropp och kinderna hettar. Med hastiga rörelser vänder jag mig om och tittar bakom monsterstenarna som hindrar min väg. Hör min egen flämtande andhämtning när jag vräker mig fram genom de våta, yviga grangrenarna, som obarmhärtigt försöker hindra min framfart, men inget ljusblått plagg.”

Bertil Begander är verksam som advokat i Malmö. Under sina 25 verksamhetsår har han i huvudsak arbetat med familjerätt. Sveket är hans debutroman. En del av intäkterna från denna roman kommer att gå direkt in i en av författaren upprättad stiftelse. Dit kan Du som avskilt vuxet barn eller förälder vända Dig för ansökan om medel till någon återförenande aktivitet. Boken har bland annat blivit omskriven i Expressen och kan beställas via nätbokhandeln.

starquality

Anita Karp – Fågelskugga
Stort grattis till Anita Karp som är aktuell med sin roman Fågelskugga, som berör gränslandet mellan förnuft och känsla. Ellen är frånskild med utflugna barn och varje dag känns som en upprepning av den förra. Hon arbetar på ett forskningscenter för folkhälsa. Med kort varsel skickas Ellen till en konferens i Washington. På konferensen träffar hon Thomas, som får tillvaron att gunga. Han brinner för att undersöka varför diabetes är så vanligt hos Amerikas urinnevånare och övertalar henne att följa med till ett indianreservat i Kansas. Det blir början på en inre resa som så småningom tar henne till glesbyggda delar av Sverige. Ensam i en överväldigande natur är hon tvungen att ifrågasätta sig själv, sin bakgrund och hela sin uppfattning om världen.

Anita Karp är född och uppvuxen i Stockholm. Hon har studerat psykologi och sociologi och har arbetat inom både psykiatrin och äldreomsorgen. Under fem år bodde hon i Kalifornien. Tillbaka i Sverige gick hon en maskörutbildning och arbetade bland annat på Stadsteatern och Folkoperan. Sedan var det dags för uppbrott tillbaka till universitetsvärlden, och 2005 skrev hon en avhandling om sociala faktorers betydelse för demens. Den perioden har inspirerat till boken Fågelskugga. Läs mer och köp boken HÄR.

starquality

Hasse Nilsson – Sju år jorden runt
Jättegrattis till Hasse Nilsson, som gett ut sin bok Sju år jorden runt – Kalmarslättens son erövrar världen. Med Sju år jorden runt av Hasse Nilsson får du uppleva en jorden-runt-resa, men också en tidsresa som tar sin början 1968. Vietnamkriget pågår, Martin Luther King och John Kennedy blir mördade och i Europa pågår studentuppror. Med en romantisk föreställning om världen ger sig 24-årige Hasse ut i världen. Han är nybliven gymnastikdirektör som älskar The Beatles. Redan första mötet med New York blir en chock.

Upplev en tid utan internet eller bankomater, där resan ofta tar nya vändningar när pengarna tar slut eller i möten med nya vänner. Du får uppleva USA, Kanada, Mexiko, Hawaii, Samoa, Nya Zeeland, Australien, Indonesien, Malasyia, Thailand, Taiwan, Japan, Sovjetunionen och Bahamas, men också en rad förvecklingar och romantiska möten. n. Mot slutet av resan möter han en haj i Stora Barriärrevet, och lär sig språk tillräckligt väl för att göra sig förstådd i Indonesien och Japan. Hemresan år 1974 sker under kalla kriget och Gulagperioden, med falskt pass. Läs mer och köp boken HÄR. starquality

Beata Fabi – Den minsta babusjkan – Stora Dockantologin
Stort grattis till Beata Fabi som är novellaktuell med sin berättelse Den minsta babusjkan i Stora Dockantologin. Saxat från Adlibris: ”Dockor väcker positiva barndomsminnen men kan även få oss att tänka på skräckfilmer. Den klassiska leksaken har förmågan att ge både trygghet och rysningar.I denna samling finns noveller med fokus på allt från skräck, magi och science fiction till relationer och sex. Gemensamt för dem alla är att de på ett eller annat sätt är inspirerade av dockor. Välkommen in i dockornas värld!”

Köp hem ditt eget exemplar av Stora Dockantologin från Adlibris: https://www.adlibris.com/se/bok/stora-dockantologin-9789178192656

Beata Fabi söker också rätt bokförlag till sin roman Hissen samt kulturstöd för publicering av en längre novell, Finn dig själv på en vecka, som hon skrev på kursen Kreativt skrivande V (Linnéuniversitetet) nu under året. Annars jobbar hon med medicinsk
forskning och är mamma till Joel, 16 år.

Jag har haft nöjet att lära känna Beata under flera författarkurser på distans.

starquality

Anna Fridh – En pil i mitt hjärta
Jättegrattis till Anna Fridh som romandebuterar med En pil i mitt hjärta den 9 mars. Året är 1910 när föräldralösa Klara Holmlund lämnar hemstaden Stockholm för att söka arbete på en avlägsen herrgård i Norrland. På herrgården bor Vera och Edvard Jensen med sexåriga dottern Emelie, samt fru Jensens gamla mor. Femtonåriga Klara får arbete som barnpiga åt Emelie som lever ett sorglöst liv på herrgården. Snart inser Klara att livet på herrgården inte är vad det verkar vara.

Medan hon lockas av en kärlek så förbjuden att den knappt får nämnas i ord, slits hon också mellan viljan att vara till lags och den egna kampen för självständighet. Författaren Anna Fridh är 48 år och växte upp i Skellefteå, men bor numera med sin familj strax utanför Östersund. Efter många års arbete på en statlig myndighet omskolar hon sig nu till gymnasielärare. Boken tog nästan tio år att slutföra och jag hade nöjet att lära känna Anna när hon gick en skrivarkurs på distans hos mig. Boken finns tillgänglig på www.vulkan.se efter den 9 mars 2020.

starquality

Kristina Falk – En gång slockna alla stjärnor
Stort grattis till Kristina Falk, som romandebuterar med ”En gång slockna alla stjärnor”. Freja avskyr döden. Varg vill inte leva. En vecka senare korsas deras vägar. Det här är en smärtsam och stark kärlekshistoria om psykisk ohälsa och självmord där motsatser möts. Kan ett hjärta fyllt av bottenlös sorg även bli sprängfyllt av kärlek? Freja har bestämt sig för att hon inte ska stanna i Umeå längre. Vill inte se pappa dö. Måste ut, bort därifrån. Hjärtat bultar när hon kliver av tåget i Stockholm. Det finns ingen sjukdom i vindarna. Alex och mamma har fel – hon kommer inte att ångra sig. Samtidigt sitter Varg på vardagsrumsgolvet och väger pillerburken i handen, vänder den upp och ner så att sömntabletterna rasslar. Minns solen som strålade in genom persiennerna när han vaknade på psykakuten. Om han ändå hade dött.

På taket som sluttar ner mot balkongen, sitter någon med kängorna stödda mot hängrännan. Hon skymtar en svart hoodie, en uppdragen luva. En ung man. Han lutar sig fram och tittar ner på henne. Vinden blåser i luggen. Blå ögon, kantade av svart kajal, lyser i skymningen. Det rusar till i Frejas bröst. Plötsligt står han nära. En meters mellanrum. “Varg”, säger han.

Av varje såld bok skänker Parus förlag tillsammans med författaren 5 kr till Suicide Zero.

Kristina Falk är gymnasielärare från Rossön och betonar att vi behöver prata med varandra om hur svårt det kan vara att leva. Sommaren 2017 gick Kristina Falk Författarkurs 2 på distans hos mig, och jag kände genast att hon hade en fantastisk ungdomsbok på gång. Du hittar ”En gång slockna alla stjärnor” i bokhandeln.

starquality

David Finer – Yes Box
Jättegrattis till David Finer som gör sin skönlitterära debut med ”Yes Box”, en bok om Richard som är sju år gammal när han 1957 flyttar med sina föräldrar från England till Sverige. Med sig har han ett träskrin med samlarbilder, en viktig länk till det gamla hemlandet. Skrinet kommer att spela olika roller i Richards liv under uppväxten i Sverige och blir en symbol för minnen och identitet.

Boken är en berättelse om en pojke med två hem men också om hur föremål och minnen kan förbinda oss med vårt förflutna och med varandra. David Finer är medicinjournalist och medieforskare, har en med. lic.-examen från Karolinska Institutet och har skrivit flera fackböcker. Yes Box är hans skönlitterära debut.

Jag har haft nöjet att få följa Davids skrivande under flera författarkurser och i Manusgruppen vid Hötorget.

Formgivning av Stina Lundberg och illustrationer av Eva Fallström.
Författarporträtt: Johan Almgren-Lidman.

Beställ ditt eget exemplar av ”Yes Box” här:
www.vulkanmedia.se/yes-box/

starquality

Carl Plogbäck – Gammal är alltid äldst
Jättegrattis Carl Plogbäck som debuterar med sin humoristiska roman ”Gammal är alltid äldst”, en humoristisk och fartfylld roman fylld av färgsprakande karaktärer.

Den nittioett år gamla kemisten Willy hittar efter mer än fyrtio års forskning äntligen lösningen på ett preparat som gör äldre människor unga på nytt. Det finns emellertid ett problem. För att säkra produktionen till landets pensionärer behövs fem miljoner kronor. Tillsammans med vårdbiträdet Meron knyter han en oväntad allians med pensionerade rektorn Elsa och den odrägliga sprängmedelsexperten Börje. Snart befinner sig gänget i ett inferno av explosioner, hotelser och förföljelser. Kommer Willys dröm att gå upp i rök?”

Carl Plogbäck är utbildad medie- och kommunikationsvetare, serieentreprenör och en riktig hejare på sunkiga pubquiz. Han har gjort allt från att importera strandcyklar till att bygga upp Sveriges största utbildningsföretag för gravida och nyblivna föräldrar. Målet med skrivandet är att göra människor glada. Det finns tillräckligt med elände i världen och vi vet ju alla att ett gott skratt förlänger livet.

Jag har haft nöjet att följa Carls skrivande under flera skrivkurser och även i Manusgruppen.

Beställ ditt eget exemplar av ”Gammal är. alltid äldst” här: https://www.carlplogback.se/produkt/gammal-ar-alltid-aldst

 

starquality

Ännu fler har blivit utgivna – ovanstående under de senaste två åren. Nedan hittar du länkar till kursdeltagare som blivit utgivna tidigare år. 

VI BLEV UTGIVNA SIDAN 2

VI BLEV UTGIVNA SIDAN 3

Har du gått en skrivarkurs hos Författarkurs.se och blivit utgiven? Hör av dig så sprider vi nyheten och inspirationen vidare! Vill du också skriva noveller eller romaner, eller kanske helt enkelt för att det är så roligt och utvecklande? Välkommen att gå en författarkurs med mig. Du hittar alla skrivkurser via toppmenyn,

Författaren Mats Hellstrand
Foto: Samuel Sverker

Romanen Hemligt kontrakt utspelar sig under den period i svensk historia som kallas Frihetstiden (1720–1772), en tid som präglades av såväl vetenskaplig och kulturell utveckling som korruption och hänsynslös rovdrift. Berättelsen bygger på verkliga händelser. ”Hemligt kontrakt utspelar sig i mitten av 1700-talet, en turbulent tid präglad av maktstrider på både lokal och nationell nivå. Romanen visar på bergslagsböndernas kamp mot statliga påbud och adelsdominans i en tid då den mäktiga lutheranska statskyrkan börjar tappa i inflytande och upplysningsidéer börjar finna sin väg till Sverige. Det är en både färgstark och fängslande berättelse!” Per Bolin, Professor i historia, Södertörns högskola

Hemligt kontrakt utkommer i januari 2022.

starquality

Tua Burlin: Konungens sändebud

 Den unga Matilda har brutit sig in i fogdens borg för att hämta bevis på hans förräderi mot kung Gustav Vasa. Men Matilda fångas och fängslas. 

Riddare Trond, som i hemlighet är utsänd av kungen, fritar henne och tillsammans ger de sig av på en strapatsfylld ritt mot huvudstaden. Det är inte bara fogdens soldater de måste undkomma, utan också heta – men otillåtna – känslor som blossar upp allt häftigare mellan Trond och Matilda. 

Konungens sändebud är första delen i en trilogi – het historisk romance när den är som bäst. Den kommer ut i mars 2022 men går att förboka redan nu via Bokus. Inläsare till ljudboken är Gunilla Leining.

  I gott sällskap med många andra bokslukare har jag länge velat skriva en egen bok, men de skönlitterära ambitionerna fick stå tillbaka till förmån för karriär och ett tidskrävande hästintresse. När jag väl lät skrivardrömmen ta plats kastade jag mig med liv och lust in i projektet under devisen: Hur svårt kan det va’? Ganska svårt visade det sig … Att skriva manus är ett hantverk och det tog tid att lära sig verktygen. Där hade jag god hjälp av Joruns kurser (jag har gått alla fyra).

Valet av genre var däremot enkelt. Jag älskar historisk romance och ville skriva en som utspelar sig i Sverige.

I min debutroman har jag använt en dramatisk epok som kuliss för en äventyrsfylld kärlekssaga: tiden då Gustav Vasa omdanade riket och Dackefejden rasade. Samhället präglades av enorma klasskillnader, snäva könsroller och brutal rättsskipning, men längtan efter kärlek och tillhörighet var lika starka drivkrafter då som nu.

Till vardags arbetar jag som chef för en affärsavdelning på ett fastighetsbolag.

starquality

Sofia Skog och Karl Frid: Under skinnet

Jättegrattis till Sofia Skog och Karl Frid, som tillsammans har skrivit Under skinnet: En manlig strippas bekännelser som publiceras av Bokfabriken. Karl Frid (Karl of Sweden) är Sveriges mest anlitade manliga strippa. Men när han drabbas av problem med hjärtrytmen i fängelset ser det ut att vara på väg åt ett annat håll. Efter den traumatiska händelsen börjar Karl analysera sitt liv: vem är han och hur har han hamnat i en cell med Sveriges värsta brottslingar? Från början en blyg och annorlunda kille med stora drömmar, uppväxt i en dysfunktionell familj och i tonåren med våld och missbruk.

 

Men den blyga killen hårdnar, glider ifrån skolan och hamnar i kriminellt umgänge. Samtidigt blir han erkänd för sitt yttre och värvas till en dokusåpa. Ett vilt krogliv följer och tar Karl vidare till uppdrag som manlig strippa och en värld med droger, sprit och pengar. Karls pengahunger växer och drar in honom i ekonomisk brottslighet. Han åker fast och döms till fyra års fängelse. Hjärtrusningen i cellen blir början på Karls resa in i sig själv och till ett nytt liv. Med sin självbiografi Under skinnet, En manlig strippas bekännelser vill Karl inspirera andra till att oavsett vad du utsatts för, så går det att göra en förändring och ta kontroll över sitt liv. 

KARL FRID, född 1976, är verksam som hälsocoach och hjälper andra till en bättre livsstil. SOFIA SKOG, född 1977, arbetar som försäljnings- och marknadschef.

starquality

Fatima Said: Räkna till nio men inte till tio

För snart ett år sedan dök 14-åriga Fatima Said upp på Författarkurs 1, med målet att både förkovra sin svenska och skriva böcker. Eftersom kursen är tänkt för vuxna hajade jag till för en sekund men kom genast att tänka på att jag var lika gammal som Fatima när jag började jobba som frilansskribent. Sällan har jag blivit så imponerad av en deltagares driv och beslutsamhet. Fatima kommer alltid med kloka kommentarer och hennes sätt att skriva är helt unikt. Nu ger hon ut sin första roman, ”Räkna till nio men inte till tio”. Boken handlar om Amanda, som råkar resa till forntiden. Där träffar hon en man som heter Max och tillsammans försöker de hitta vägen tillbaka till sin egen tid. Jättegrattis till bokutgivningen Fatima! Läs mer om Fatimas skrivande och beställ hennes bok här: https://tinyurl.com/239pwf97

starquality

Ingela Sand: Från Djursholm till Danvikstull

 
Foto: Eva Lindblad/1001bild.se

Jättegrattis till Ingela Sand som romandebuterar med Från Djursholm till Hornstull hos Lind&Co! Att hon skrev under ett äktenskapsförord när hon var ung hade Gunhilde faktiskt glömt bort. Men nu, nästan fyrtio år senare, blir hon bryskt påmind och måste lämna sitt liv som lyxhustru i Djursholm och flytta till en sliten lägenhet på Södermalm. Sviken och bedrövad inser hon att hon måste ta tag i sitt liv. Hon måste kunna försörja sig på egen hand och intalar sig själv att hon klarar sig utmärkt utan en man. Hon har ju sin orkidé och domherren att prata med och Richard Gere håller henne sällskap när hon vill.

 
Men ett litet lapptäcke ger hennes nya liv en skjuts. Och när hon svarar på en lapp i porten om hundvakt blir ingenting som hon tänkt sig.
 
Författaren Ingela Sand bor på Södermalm i Stockholm. Precis som sin huvudperson Gunhilde gillar hon att dansa och hon har sytt lapptäcken till alla sina barnbarn, en teknik som hennes mormor lärde henne. Från Djursholm till Hornstull är hennes romandebut och hon skriver redan på upp
följaren. Köp din egen Från Djursholm till Hornstull här.
 
Jag har haft glädjen att följa Ingela Sands skrivande under flera författarkurser!
starquality

Therése Johansson: Jag firar inte jul

Jättegrattis till Therése Johansson som är aktuell med feelgoodromanen ”Jag firar inte jul” på Saga Egmont förlag. Du får följa Lizzie som absolut inte firar jul. Det spelar ingen roll hur mycket hennes jultokiga chef på caféet i Gränna än försöker – hon vägrar att delta. Julen är inte för henne och punkt slut. Det är så det blir när man haft en trasslig barndom, med en mamma som tyckte det var viktigare att festa än att fira med sin lilla dotter. Men allt det där har Lizzie hållit för sig själv. Inte ens storasyster Ellen vet något. Hon var ju ändå alltid i fjällen med pappa om jularna.

När julhelgen närmar sig får caféet allt oftare besök av den ensamstående pappan Marcus och hans dotter Elin. Lizzie kan inte blunda för att hon känner sig attraherad av Marcus – han är ju faktiskt vrålsnygg. Men allt eftersom de kommer varandra närmare inser Lizzie att saker och ting börjar bli komplicerade. Marcus är helt fantastisk och lilla Elin önskar sig en bonusmamma i julklapp. Om det bara inte vore för att Lizzie alltid hatat julen så skulle det kanske kunna bli så. Men det förflutna går inte att ändra på – hur innerligt man än önskar. Men kanske kommer denna julen bli annorlunda? Therése Johansson är en svensk författare från Smålandsstenar. Hon har arbetat inom skola och barnomsorg i mer än tjugo år och har även ett stort intresse för teater och historia. Therése skriver berättelser med lyckliga slut, men vägen dit är ofta långt ifrån spikrak. Jag firar inte jul ges ut som ljudbok – läs mer på Theréses hemsida eller köp ditt eget exemplar i nätbokhandeln.

starquality

Romina D’larte The Art of You i antologin Den inre resan

Jättegrattis till Romina D’larte som gör författardebut med sin text ”The Art of You” i antologin ”Den inre resan” som publiceras via ARC Publishing. I ”The Art of You” berättar Romina om när hon som 21-åring drabbades av MS och så småningom blev hemlös och hamnade i ett drogmissbruk. Hennes historia handlar om att komma ut som gay i Vårby gård och vilka fördomar hon utsattes för, men också hur hon utnämndes till Miss Gay Sweden och passade på att medverka till arbete för hbtq-rättigheter i andra länder och framför allt sitt ursprungsland Argentina.

Romina som också är Empowerment Coach vill sprida kärlek, ljus och inspiration för att fler hbtq och kvinnor i sin personliga resa ska förverkliga sig själva genom att börja äga sitt liv och släppa ut sitt autentiska jag.

”Den inre resan” samlar 13 livsberättelser av författare som stött på motgångar och hittat svar på en del av livets gåtor. En antologi för dig som söker verktyg och nycklar genom att ta del av andras livserfarenheter. Beställ ditt eget exemplar direkt genom Rominas Facebooksida.

starquality

Josefina Karlsson Vergara – Rose Turner
Rose Turner har flyttat från USA och bor nu med sina föräldrar i det stora vita huset. De driver en stor ridanläggning. Rose är den nya spännande flickan som en dag börjar i Björk och Tindras klass. Alla vill vara med Rose som är vacker och populär. När Björk blir bjuden på Roses födelsedagsfest vet hon inte om hon ska gå. Tindra, Björks bästis är inte bjuden. Rose får nämligen bara bjuda tolv tjejer eftersom de ska ha spa vid hennes pool. Inte ens stalltjejen Sabina är bjuden. När sedan Rose Turner försvinner på ett mystiskt sätt vänds tillvaron upp och ner. Nu börjar alla leta i närmaste omgivningen och hela trakten. Björk och hennes bror Ask bedriver en egen spaning där de misstänker någon som bott i en källare i ett väldigt skumt hus. En kyla sprider sig och många relationer blir ansträngda.

Rose Turner riktar sig till barn i åldrarna 9-12 år och utkommer på Sivarts förlag. Författaren Josefina Karlsson Vergara är 45 år och bor i Malmö med make och två tonåringar. Detta är hennes första bok.


starquality

Ulla Linse – Mor och dotter – Två öden
Mor och dotter – Två öden är en psykologisk thriller om psykisk ohälsa. När Johanna flyttar hemifrån går hennes mamma Linnea in i en kris. Båda har ett förflutet med psykisk ohälsa. Mamman väljer att följa direktiven från sjukhuset men Johanna gör uppror mot sjukvården. Linnea tilldelas en kontaktperson som heter Rickard och som visar sig vara psykopat. Han är attraktiv och Linnea kan inte stå emot. Rickard tar sig allt större friheter. Under tiden lever Johanna sitt liv och tvingas att bli mer självständig, lär sig sätta gränser och utforskar sin sexualitet. Dessutom blir hon kär i sin coach Helena. Frågan är om hennes nya gränser räcker när Rickard börjar rikta sitt intresse mot henne.

Författaren Ulla Linse vill med sin roman rikta kritik mot psykvården idag. Även om berättelsen är en fantasi har hon hämtat inspiration från egna och andras erfarenheter. Hon vill också visa på andra alternativ som kan vara avgörande för läkning av psykisk ohälsa. Det kan handla om så enkla saker som tro, hopp och kärlek. Ulla Linse är leg. sjukgymnast med bland annat terapeutisk kompetens inom basal kroppskännedom. Mor och dotter är hennes romandebut.

starquality

Thérèse V. Yachnin – Saoirse
Varmt grattis till Thérèse V. Yachnin som romandebuterar med Saoirse hos Ekström Garay förlag. Saoirse är en historisk thriller om en ung kvinnas kamp att bli självständig och göra sina egna livsval. Berättelsen utspelar sig under en våldsam och politiskt laddad period i Dublin.

Året är 1921 och överklassdottern Julia Strand arbetar som oerfaren journalist på Svenska Bladet i Stockholm. Hemma brottas hon med faderns förväntningar på hur hon ska leva och drömmer om att bryta sig loss från traditioner. En dag öppnar sig en utväg. Julia blir utsänd som utrikeskorrespondent för att rapportera om irländarnas kamp för självständighet mot britterna. Snart befinner sig Julia mitt i konfliktens centrum i Dublin. Under täckmantel som student vid Trinity College får hon nys om grupperingar som utnyttjar landets oroligheter för egen vinnings skull. Här träffar hon även den mystiske Sean O´Neill, en läkarstudent vars frihetskamp hon blir involverad i. Julia dras nu in i ett dubbelspel som tvingar henne att tänja på såväl professionella som personliga gränser – med livet som insats.
starquality

Carina Aynsley – 52 år och okysst
Jättegrattis till Carina Aynsley, aktuell med sin roman 52 år och okysst, utgiven hos K&R bokförlag.

En helt vanlig försommardag i juni 1963 klättrar Lotten upp på sin cykel för att trampa till den lilla handelsboden i hälsingebyn Järvsö. Ingen kunde ana, allra minst den 52-åriga kvinnan själv, att just denna soliga tisdag skulle hennes liv komma att förändras för alltid och det med en rasande fart. Lotten blir förälskad, förförd, förgiftad och förälskad igen. Och igen.

Familjehemligheterna är många och under sitt sökande efter svaren på gåtorna upplever Lotten svindlande äventyr ute i vida världen tillsammans med bland andra Dalai Lama, The Beatles och Lill-Babs. Detta är en mustig och dråplig hälsingeskröna med lätt erotiska inslag, men även med djupare dimensioner och budskapet att det aldrig är för sent för kärleken.

Carina Aynsley är också känd som Sveriges novelldrottning 2019 och gjorde romandebut år 2015 med Grannen from Hell. Läs mer om Carina och hennes författarskap HÄR. Köp din egen 52 år och okysst HÄR.

starquality

Pelle Mårtenson – Lufthungrig
Jättegrattis till Pelle Mårtenson som debuterar med ”Lufthungrig” hos Bookea förlag! Henrik singlar slant för att avgöra på vilket sätt han ska avsluta sitt liv. Idén om ett brinnande underjordiskt helvete är fel. Helvetet är en liten tropisk ö. Åtminstone enligt Henrik Olofsson. För första gången på fjorton dagar skiner i alla fall solen, där han sitter skeppsbruten på en gudsförgäten ö i Indonesiens stora arkipelag. Tjugosju dagar tidigare anlände Henrik till Sulawesi för andra gången i sitt liv. Planen att slutföra den stora romanen går i stöpet. Istället kommer Henrik behöva kämpa för sitt liv.

I spänningsromanen “Lufthungrig” får lyssnaren följa Henriks jakt efter lycka, en jakt som tar honom genom Indonesiens dykparadis och stinkande miljonstäder. Det är en medryckande berättelse om resor, starka strömmar och en förlorad kärlek. I takt med att Henrik återupplever gamla minnen och närmar sig en ödesdiger händelse i sitt liv, nalkas också svaret på den avgörande frågan. Varför återvände han?

Pelle Mårtenson romantdebuterar med Lufthungrig som ges ut som ljudbok via Bookea förlag. Finns att köpa och lyssna på överallt där ljudböcker finns, till exempel Storytel. Läs mer eller provlyssna HÄR.
starquality

Susanne Fellbrink – Än klappar hjärtat, Än sjunger hon inga sånger och Än klämtar klockan
Jättegrattis till Susanne Fellbrink som bara några månader efter romandebuten åter var aktuell med sin andra deckarroman, Än klappar hjärtat, och som nu även har gett ut den tredje delen Än klämtar klockan. Alla tre böckerna utspelar sig i Sundsvallsmiljö. I den tredje delen har showartisten Cilla en tuff höst bakom sig. Med löften och smicker har en omtalad skivbolagsdirektör lyckats få med henne i en av landets största dokusåpor, Stjärnfabriken, där talangfulla människor slåss om en musikkarriär inför miljonpublik. Men tv-inspelningen blev inte alls vad Cilla hade tänkt sig. Nu är det nyårsafton, och snart ska klockorna ringa. På Hotell Södra Berget i Sundsvall förbereder sig Cilla och hennes showgrupp inför kvällens föreställning. Men det Cilla inte vet är att produktionsgänget från Stjärnfabriken också har checkat in – för en kickoff. Samtidigt som en snöstorm väller inöver staden försvinner gäster på det stora hotellet, en efter en. Går det en mördare lös mitt i allt nyårsfirande?

I den andra delen Än klappar hjärtat är det sommartider i vackra Sundsvall, och snart ska studenternas rop ljuda. Artisten Cilla Fallander har fått ett nytt uppdrag. Hon ska agera projektledare för nyöppningen av en galleria i stan, och planerna är storslagna. Men redan första kvällen går saker och ting fruktansvärt fel och under den fyra dagar långa invigningen fortsätter problemen att hopa sig. Cilla får till slut en stark känsla av att det är någon som sätter käppar i hjulen för henne, vilket får katastrofala följder. Men varför? Samtidigt smider en man i en annan del av landet mörka planer. Han har länge sökt efter kvinnan och barnet som en gång flydde från honom, och nu har han äntligen fått ett tips. Och spåren leder honom till Sundsvall. Än klappar hjärtat är den andra delen i deckarserien om sångerskan Cilla Fallander, som blandar pirrande spänning med dråpliga inblickar i underhållningsbranschen. Den första delen, Än sjunger hon inga sånger, släpptes i januari.

Än sjunger hon inga sånger är den första delen i deckarserien om Cilla Fallander, en frustrerad småbarnsmamma med artistdrömmar. Cilla parerar demoner från det förflutna med hur hon ska lösa livspusslet med en bortavarande make och en omöjlig jobbsituation. Samtidigt som hon vill starta en showgrupp i Sundsvall, sprider sig en isande oro i Sundsvall. Flera kvinnor har överfallits av en okänd förövare, och några är spårlöst försvunna. Cilla börjar mer och mer känna sig övervakad i sin villa och när en personlig tragedi slår till blir hon tvungen att börja nysta i brotten. I ett bortglömt hus inte långt därifrån smider en man sina planer. Han längtar efter sällskap. Längtar efter någon som kan sjunga för honom. Och han har siktet inställt på Cilla. Ryslig spänning varvas med inblickar i den (inte alltid så glamourösa) artistbranschen.

Alla tre böckerna om Cilla Fallander utspelar sig i Sundsvall där Susanne lever och verkar. Förutom att skriva, sjunga och inspirera andra gillar hon periodvis att inreda och högst sporadiskt gör hon också en och annan tavla. Susanne Fellbrink har livnärt sig bland annat som artist, låtskrivare, showproducent, arrangör, krögare och körledare. Besök Susannes hemsida och beställ en signerad bok: http://www.susannefellbrink.se/bockerna/
Beställ boken från Adlibris:https://www.adlibris.com/se/bok/an-sjunger-hon-inga-sanger-9789177712503
Susannes författarsida hos Printz Publishing: https://www.printzpublishing.se/forfattare/susanne-fellbrink
Susanne har gått Författarkurs 2 på distans hos mig.

starquality
Anna Breitholtz Monsén – Stranden

Jättegrattis till Anna Breitholtz Monsén som deckardebuterar med Stranden. Därmed förverkligar hon en dröm som hon har haft i 20 år. Det är 1988. Sextonåringarna Erik och Peter har sommarlov och fördriver de långa dagarna vid havet med freestyle­lurarna i öronen. En dag försvinner Peter spårlöst. Det enda han lämnar efter sig är några blodiga kläder på stranden. Drygt trettio år senare kommer den före detta polisen och livvakten Lina Lantz till Sandinge i Skåne. Hon har ärvt ett gammalt hus efter en vän till familjen och leker med tanken på att börja ett nytt liv i den lilla kuststaden tillsammans med sina katter. När en ung man hittas mördad på stranden dras Lina motvilligt in i en utredning som leder henne tillbaka till händelserna den där sommaren för länge sedan.

Stranden, en deckare med både värme och mörka undertoner, är första delen i debutanten Anna Breitholtz Monséns serie om Lina Lantz och hennes egensinniga morfar i skånska Sandinge.

Jag har haft nöjet att få lära känna Anna och hennes fantastiska manus på Författarkurs 1-4. Anna skriver nu på del två om Lina Lantz i Sandinge och hennes egensinnige morfar. Besök Anna Breitholtz Monséns hemsida och bli inspirerad: www.annabreitholtzmonsen.se

starquality

Mikael Lejdeby – Älgjakten
i antologin Traditioner

Jättegrattis till Mikael Lejdeby som debuterar med novellen ”Älgjakten” i skräckantologin ”Traditioner” från Miramir Förlag. Antologin släpptes på midsommarafton och tanken är att väcka liv i svenska och nordiska traditioner på ett sätt som ger rysningar.  Mikael Lejdeby arbetar just nu på en roman och målet är att snart bli klar för utgivning. Förutom Mikael Lejdeby medverkar bland andra författarna Kristina Suomela Björklund, Cathrin Monell och Sabine Mickelsson som också varit mina elever en gång i tiden – så roligt! Grattis till samtliga författare … det här är en antologi med hela 30 bidrag. Låter som perfekt sommarläsning med andra ord!

starquality

Elisabeth Hochschorner – Mo och myrorna 
Varmt grattis till Elisabeth Hochschorner som debuterar med barnboken Mo och Myrorna på Idus förag, med fina illustrationer av Maria Gerdle! Det här är en bok för djurälskande barn i åldern 3 – 6, perfekt till högläsning och samtal. Saxat från förlagets hemsida:
Mo älskar djur. Det gör Olivia också. Ingen av dem har husdjur hemma, men de har massor av myror på kullen. Och två i en burk, i smyg. Den ska de ha halva veckan var och när det är Mos tur ska myrorna få leka med enhörningen och brandbilen. Men när de smyger ut ett flygplan till myrorna på kullen och Emil bestämmer att han ska ha det, hur går det då? Och hur mår myrorna i burken? Mo och myrorna är en bok om vänskap och att våga säga ifrån. Det är också en bok om längtan efter att få vara med djur. Värme, humor och vardagsdramatik går igen i såväl text som bilder och bjuder på igenkänning för både barn och medläsande vuxna!

Elisabeth har jobbat flera år som forskare och därefter som konsult inom hållbar utveckling. Det var under tiden som utlandssvensk och en paus från ekorrhjulet skrivandet för barn tog fart och blev till bok. Natur och miljö får gärna vara med i berättelserna. Något som alltid är viktigt är att karaktärerna får vara individer med unika egenskaper, som eftertänksamma Mo och impulsiva kompisen Olivia. Fritiden ägnar sig Elisabeth gärna åt att fixa loppisfynd, måla eller bara vara med familjen. Läs mer om Elisabeth här – boken finns att beställa både direkt från förlaget och i nätbokhandeln.

starquality

Mats Eliasson – Livsrum
Stort grattis till Mats Eliasson som är aktuell med novellsamlingen Livsrum. De centrala novellerna handlar om livsrum som fenomen: vi söker alla ett fredat rum i vårt inre där vi i möjligaste mån kan förverkliga oss som människor, vara något så när hela. Vi gör det med olika medel och mål “Lebensraum” kallade nazisterna sin expansionspolitik, med förakt för andra raser och nationaliteter och där man förslavade minoriteter och slutligen mördade dem. Det skoningslösa i sökandet efter livsrum kan ta sig absurda och grymma uttryck där människor ikring oss blir medel, inte mål.  andra bara en kamp om att få vara och finnas till, också politiskt. Och om motståndet från omgivningen till detta förverkligande,

Fastän människorna i Mats Eliassons noveller formas ur olika jordmån och mylla har de något gemensamt: kampen och rätten till livsrum i ordets sanna betydelse. Trots att deras intentioner ibland leder dem fel. Mats Eliasson är präst i Svenska kyrkan och har tidigare utgivit Mässa för obekväma på Vulkans förlag.

starquality

Birgitta Gustafsson – Bogla är mer än en ort
Jättegrattis till Birgitta Gustafsson som romandebuterar med Bogla är mer än en ort hos Vulkan förlag. Vi befinner oss i Småland år 1888. Sjukdomen difteri har drabbat bygden. I en banvaktstuga föds en pojke som får namnet Edvin. Pojken blir så småningom en av de som formar vårt land, en driftig man som lever i och lämnar spår i det svenska välfärdsbygget. Det här är berättelsen om Edvins uppväxt och hans liv som yrkesman, politiskt engagerad, make, far och farfar. Det är också en berättelse om kärlek och saknad.
Bogla är mer än en ort finns att köpa direkt från Vulkan och i nätbokhandeln, både som tryckt bok och e-bok Jag har haft nöjet att lära känna Birgitta på flera författarkurser samt på den förtrollande kursgården La Pomme d’Or i Frankrike.

starquality
Foto: Micke Bayart / www.bayart.se

Margareta Engström – En annorlunda syster och Mörker
Varmt grattis till Margareta Engström som är aktuell med En annorlunda syster, andra delen i Ursbotrilogin. Trilogin inleddes med den psykologiska thrillern Mörker. I En annorlunda syster kämpar Agnes med sina mörka tankar. De hemskheter som hände tre år tidigare ger henne ingen ro och minnena från skoltiden, då systern Elsie behövde skydd, kommer allt oftare upp till ytan. Hon upptäcker allt fler likheter mellan systern och Maria. Men hur stort ansvar kan en människa bära och hur mycket kan man göra för någon annan? Agnes, som inte är mycket för läsning och har haft svårt att förstå Elsie, låter Maria läsa systerns dagböcker. Det leder till oväntade avslöjanden och mörka händelser utanför Agnes kontroll. Köp ditt eget exemplar av En annorlunda syster i bokhandeln, till exempel hos Adlibris.

Hösten 2018 romandebuterade Margareta med en verklighetsnära och kuslig thriller som utspelar sig i Ursbo, en fiktiv liten by i Hälsingland. Maria är mörkrädd men går ändå med på att åka till hälsingetorpet som maken Henrik har hyrt. Egentligen längtar hon som mest efter en härlig utlandsvistelse och hon ser inte fram emot semestern med Henrik och deras två barn, Max och Irma. Maria sover dåligt i torpet och hennes beteende blir allt mer egendomligt. Henrik oroar sig för barnen och tycker att grannarna är konstiga med sina historier och hur de påverkar Maria. Han dricker för att döva sina känslor och hamnar i en ond spiral.

Grannarnas historier om det förflutna börjar nästla sig in i nuet, där de ensliga skogarna väcker ett krypande obehag i Maria. Makarnas äktenskap knakar i fogarna men vad Maria inte vet är att en än värre fasa väntar bortom relationen.

Jag har haft nöjet att lära känna Margareta under flera författarkurser på La Pomme d’Or i Frankrike, där också delar av Mörker växte fram. Äntligen är det dags för Mörker att komma ut i ljuset!
Mörker finns att beställa via följande länk:
https://www.adlibris.com/se/bok/morker-9789185903931

starquality

Helén Wigh – Järnmärkt 
Jättegrattis till Helén Wigh, som romandebuterar med Järnmärkt hos Historiska Media. Värmland, 1858. Efter att ha begravt sin far återvänder Carl till den lilla gruvbyn Persberg – orten fadern flydde från tjugo år tidigare. På sin dödsbädd avslöjade fadern slutligen sanningen om moderns död. När Carl får veta att modern mördades, beslutar han sig för att finna den skyldige och utkräva hämnd. Under falsk identitet tar han sig till Persberg, där han blir vittne till hur en liten flicka mister livet. Med nöd och näppe lyckas han rentvå sig från alla misstankar och tar arbete i den djupa gruvan, ovetande om att gruvfältet har varit skådeplats för flera mörka händelser genom åren. Förbrytare har fått röra sig fritt och ostört bland arbetarna, tills Carl anländer och utsätter både sig själv och andra för fara i sin jakt på sanningen. Järnmärkt är en suggestiv spänningsroman som utspelar sig i de värmländska skogarna under mitten av 1800-talet.

Detta är Helén Wighs strålande och obehagliga debut, som fylls av ljudet av ekande släggor, och där smutsen aldrig tycks gå att tvätta bort. Med ett skimrande språk förs läsaren till en miljö fylld av mörker och hemligheter som allt för länge begravts i glömska. Helén Wigh är uppväxt i den lilla gruvbyn Persberg med cirka 300 invånare, belägen i Filipstads kommun, Värmland. Precis intill barndomshemmet med enbart den omgivande skogen som närmaste granne, finns Högbergsfältet och de otaliga gruvhålen som än idag visar spår av historien. Hon utbildade sig lärare i Karlstad där hon bor med sin make och tre barn. Hjärtat har hon dock lämnat kvar i hembyn Persberg. Hennes morbror och morfar har själva arbetat som gruvarbetare och uppväxten har präglats av historier om gruvans slit på både kropp och sinne. Den trånga miljön i ett bråddjupt mörker är fängslande och det faktum att förbrytare arbetade sida vid sida med gruvfolket fick skrivandet att växa och ta en ännu större plats i hennes liv.

Jag har haft nöjet att få följa Helén Wighs skrivande på flera skrivarkurser på distans.

starquality
Brittmarie Karlsson – Dom som ingen pratade om
Varmt grattis till Brittmarie Karlsson som debuterar med romanen Dom som ingen pratade om.
Thyra hamnade på Furnäsets mentalsjukhus 1932. Hennes liv blev aldrig blev berättat på grund av det var skamfyllt. Författaren har forskat i journaler och kyrkböcker samt lagt till sina egna gestaltningar. Saxat från Adlibris:
”Ingen förstår mig. Bara tabletter och sprutor för att döva smärtan. Den äter sig in under min hud, den rumsterar runt i huvudet och nyper tag i alla mina tankar. Thyras barndom blir ett utanförskap. Föräldrarna tröttnar på att hon inte vill göra något. Fadern hittar en platsannons på ett barnhem som hembiträde. Arbetet blir kortvarigt. Något händer där och hon blir uppsagd.
Sommaren 1932 blir hon intagen på Furunäsets hospital och får diagnosen schizofreni. Brodern Aron har övertagit ett kafé i Piteå dit Thyra blir inbjuden under en permission. Hon har dålig erfarenhet av ett tidigare kafébesök som fick henne att hals över huvud springa därifrån eftersom hon kände sig förföljd av en man. Hon oroar sig över Arons dåliga hälsa och hans förestående konkurs och utförsäljning av kaféinventarierna som innebär hans för tidiga död.”
Brittmarie Karlsson är pensionerad musiklärare som fortfarande arbetar aktivt med barn och vuxenkör. Hon vill lyfta fram de människor från förr som ingen pratade om och som annars riskerar att bli bortglömda. Just nu skriver hon på en ny roman som handlar om Wera, som befann sig i Hamburg 1927-38. Wera lämnade Tyskland med sin man en vecka innan Kristallnatten. Läs mer om Brittmarie hos Vulkanmedia. Jag har haft nöjet att få lära känna Brittmarie och hennes skrivande på flera författarkurser samt i Manusgruppen.

starquality

Sammy Jeridi – Ghettokungen
Jättegrattis till Sammy Jeridi som romandebuterar med Ghettokungen och redan är på gång med del 2 och del 3. Sammy Jeridi har även synts reportage och TV-soffor i både Sverige och Norge. Du läser Ghettokungen på egen risk, redan i första kapitlet hamnar Leon i knipa och blir utsatt för gruvlig misshandel och hot med motorsåg. Saxat från Adlibris: ”Leon driver det framgångsrika företaget Ghettosäljarna. Det du vill ha, det fixar han. Vill du ha ut försäkring på din bil ser Leon till att den brinner upp. Om någon vill sälja eller köpa saker man inte hittar i en affär ställer Leon alltid upp. Vare sig det är en levande tvättbjörn eller ett förstahandskontrakt i City. Pengarna använder han för att ge sin lillebror Emir det han själv aldrig fått: en bra utbildning och ett respektabelt yrke – ett Svenssonliv.

När gangstern Jambolo vill ha tillbaka ett vapen som Leon sålt riskerar drömmen gå i kras, för Leon har principer, han avslöjar aldrig säljare och köpare för varandra. När även kriminalkommissarie Eva Möller, som mot sin vilja blivit förflyttad till Palmegruppen, får upp ögonen för Leon dras snaran åt. Nu är det Leon som har ett pris på sitt huvud, och han är jagad, jagad av alla. Sammy Jeridi är uppvuxen i Solna men bor i dag i Nordnorge och Spanien. När han sålde sitt framgångsrika makeup-företag fick han tid och möjlighet att verkliga sina författardrömmar. Spänningsromanen Ghettokungen är hans debut och ges ut hos Bokfabriken.

Mer om boken och författaren kan du läsa om på https://sammyjeridi.com/

starquality
Isabelle Zachrisson – Du var här förut
Jättegrattis till Isabelle Zachrisson som har debuterat med sin drabbande roman Du var här förut hos Miramir förlag. Du var här förut är en historia och förlust och sorg, men också om kärlek. Erik är 38 år när han träffar Helena; en snygg, cool, men väldigt skrämmande kvinna. Hon förändrar hela hans ungkarlsliv. En kväll, när de träffats i tre månader, bestämmer hon helt plötsligt att de är tillsammans. Erik säger inte emot, men hänger inte riktigt med i svängarna. Och mer förvirrad ska han bli.

För samma vecka kissar Helena på en sticka i hans badrum. Den glasartade blicken, den rufsiga tofsen och den där handen som placerat sig över hennes mun när hon kliver ut från badrummet kommer han aldrig att glömma. Men inget blir som det ska. En senvinterdag i mars, när snön börjat smälta bort och grådasket verkar ha lagt sig permanent över stan, kommer Erik hem i taxi tillsammans med Albin från BB. Helena finns inte mer. Älskade, livfulla Helena, som längtat och fantiserat så intensivt om Albin, kommer aldrig att få se honom växa upp. Hon kommer aldrig mer Sofia Rustan – Skadedjurettillbaka. Ena stunden fanns hon där. I den
andra stannade ett hjärta, för att aldrig börja slå igen.

Isabelle Zachrisson har skrivit berättelser sen hon lärde sig stava. Som barn tillbringade hon mycket tid med sin morfar, som var författare och skrev sina böcker på en grön skrivmaskin. I många år arbetade Isabelle med det skrivna ordet, i form av bland annat debattartiklar och pressmeddelanden. Som födelsedagspresent ett år, fick hon en författarkurs och äntligen tog hon tag i skrivandet ordentligt. Till vardags jobbar Isabelle som verksamhetscontroller inom offentlig förvaltning, men skrivandet har alltid en stor plats i hennes liv.

starquality

Sofia Rustan – Skadedjuret
Stort grattis till Sofia Rustan som har landat kontrakt för sin thriller Skadedjuret hos bokförlaget Polaris – planerad utgivning är sommaren 2021. Saxat från förlagets hemsida: ”Kriminalinspektör Amanda Junisson vid Sundsvallspolisen längtar efter att bilda familj. Hennes pojkvän har precis friat, men mitt i glädjeruset finns en oro som gnager. Tankarna skingras när en illa tilltygad man flyter iland på en ö i hamninloppet till staden. Snart visar det sig att ett av hans inre organ har gröpts ur kroppen.

Medan Amanda och hennes kollegor försöker identifiera mannen flyr hans dotter, den romska flickan Kati, för sitt liv. Hon vet att mördaren sett henne vid mordplatsen och att hon måste hålla sig gömd för att överleva. Frågan är vem som ska hitta Kati först, polisen eller gärningsmannen? En het sommar går mot höst, och samtidigt som polisen kämpar för att lösa gåtan letar mördaren efter sitt nästa byte.” 

Sofia Rustan är jurist och arbetar för närvarande som kundombudsman på ett försäkringsbolag. Hon är uppvuxen i Gammelstad men bor numera i Sundsvall med sin familj. Vid sidan av sitt ordinarie yrke arbetar hon med skrivande, fotografering och konst. Tidigare har hon även gett ut noveller i Sundsvallsmiljö. Jag har haft nöjet att lära känna Sofias skrivande under en författarkurs.

starquality
Författare Maria Parkhede, Pressbild, Lind & Co

Maria Parkhede – Paus i karriären
Stort grattis till Maria Parkhede som är aktuell med sin feelgoodroman Paus i karriären, utgiven hos Lind & Co. På ytan är Philippa Åkermans liv lika välpolerat som marmorn i köket i hennes nybyggda radhus i Täby. Hon har en framgångsrik karriär, garderoben full av färgkoordinerade märkeskläder, och en välartad dotter i en fin skola. Men varken Philippa eller 15-åriga Bianca är särskilt lyckliga. Philippas chef är en riktig mansgris, och hon vantrivs på jobbet. Exmaken Conny, som gift om sig med sin 20 år yngre yogainstruktör, är missnöjd med hur Philippa uppfostrar deras dotter, trots att han själv inte tar något ansvar. Och Bianca är både olyckligt kär och har det jobbigt i den snobbiga skolan. Philippa känner att både hon och Bianca behöver en paus – i Philippas fall ifrån karriären. De beger sig till Philippas farmors gamla hus utanför Järvsö.

Kanske är det bland trasmattor och bruna medaljongtapeter de kan hitta ett lugn i tillvaron? Men inget blir som Philippa tänkt sig. I skidbacken träffar hon den spännande affärsmannen Erik. Samtidigt försöker Bianca para ihop henne med Sven, bonden från granngården, som är helt nöjd med att lunka runt bland mjölkkor och hönor. När sparpengarna sinar inser Philippa att hon måste fatta ett beslut, något som blir både svårare och mer brådskande med en närståendes dödsfall. Är hon redo att återvända till sin stressiga vardag med ett välbetalt jobb, eller ska hon och Bianca leva lantliv?

Maria Parkhede är precis som sin huvudkaraktär Philippa en kvinna mitt i karriären. Hon bor i Stockholm och Paus i karriären är hennes debutroman.≈

starquality

Eva Nysäter – Över ytan 
Stort grattis till Eva Nysäter som är aktuell med novellen Skaka kalejdoskopet när du tröttnar, en berättelse om att fungera på ett annorlunda sätt utan att det syns, i antologin Över ytan från Ariton Förlag. Temat för Evas bidrag är konsten att förhålla sig till de neuropsykiatriska diagnoser som hon har fått som vuxen, men också att vara född på 50-talet och utlovas en strålande framtid som aldrig riktigt tycks vilja infinna sig. Eva har ett prosalyriskt uttryck och en förmåga att se världens nyanser på ett oväntat vis.

Hon vågar närma sig det mörka utan omsvep och på ett unikt sätt, samtidigt som hon skriver om en längtan efter att sitta på en blåmålad trapp som leder upp till ett gult hus.

Eva Nysäter är konstnär, född och uppvuxen i Stockholm men arbetar också som spärrvakt och hennes novell Min sommar i underjorden blev publicerad i Föreningen Arbetarskrivares tidskrift Klass nr. 3/2016. Novellen skildrar en rad möten med resenärer. Eva är dessutom med i När ni andra sover en antologi om nattarbetare utgiven av Liv i Sverige 2016. Hon debuterade i antologin Kneg, utgiven av föreningen arbetarskrivare 2006. Jag har haft nöjet att följa Evas skrivande i Manusgruppen.

starquality

Anna Wester – Qampus Queen
Jättegrattis till Anna Wester som debuterar i Southside Stories satsning på spänningslyssning med Qampus Queen. I ”QampusQueen” möter vi Amanda Olsson, vänsterbloggare, debattör och instagramkändis. Men Amanda har också en vardag på universitetet, med vanliga drömmar och utmaningar. När hon träffar överklasskillen Carl Fredrik förändras allt. De är varandras motsatser och Amanda märker att han ljuger om det mesta, ändå släpper hon in honom i sitt liv. Samtidigt rämnar saker runt omkring.

Amandas förebild och favoritlärare Bo Lundgren försvinner mystiskt och nätets mörkare sidor fylls av ledtrådar. Hot och hat riktat mot Bo och andra kända vänsterprofiler. Amanda och hennes nya studiekompisar kommer en nazistisk sekt på spåren och registrerar profilen QampusQueen på Flash för att få kontakt. Men vem kan hon egentligen lita på? A

Författaren Anna Wester brinner för frågor som rör rättvisa och mänskliga rättigheter och är verksam inom den ideella sektorn. Anna har tidigare skrivit journalistiska artiklar och reportage och bor i Årsta i Stockholm. ”QampusQueen” är hennes debutroman. ”QampusQueen” av Anna Wester, i inläsning av Amanda Ooms, släpps den 29 december 2020. Jag har haft glädjen att få lära känna Annas skrivande i Manusgruppen.

starquality

Johan Gyllenswärd – Kungens hemliga resa
Den 29 april 1620 kliver Gustav II Adolf förklädd till handelsman ombord på sitt fartyg Scepter, för att ta sig till Berlin och fria till Maria Eleonora. Kungen anser att det är dags för ett avgörande. För att bli framgångsrik finns inget annat sätt än att själv bege sig till slottet i Brandenburg och be om hennes hand. Han färdas med en handfull följeslagare som lotsar honom genom ett Tyskland präglat av upptakten till trettioåriga kriget.

Risken för upptäckt är stor. Kungens nyfikenhet leder dem till slott, kyrkor, avlägsna släktingar och mäktiga protestantiska furstar. Som om är de på en upptäcktsresa. Vi får följa honom in i prinsessans kammare på nattligt besök, långt borta från familjens vakande ögon. Och vi får vara med på slottet i Berlin, när han till sist övertygar Maria Eleonora och hennes mor om sin sanna kärlek.

Boken Kungens hemliga resa är baserad på en av följeslagarnas egenhändiga journal, bevarad på Carolina Rediviva i Uppsala. Genom Johan Hands ögon och penna får vi dag för dag följa resan. Debutförfattaren Johan Gyllenswärd har bearbetat och utvecklat dagboken till en historisk roman i stormaktstidens Europa.

starquality

Sara Molin – En oönskad julklapp och Som en öppen bok
Jättegrattis till Sara Molin som är aktuell med sin andra roman, En oönskad julklapp, som liksom debutromanen är utgiven på Norstedts förlag. En oönskad julklapp är en julroman fylld av humor, värme, komplicerade famljerelationer och kärlek i en stressig sjukhusmiljö. Diana Jonsson vill inte lämna Tanzania för att tillbringa november och december i ett mörkt Sverige. Hon vill inte återuppleva känslan av att inte passa in, och hon vill definitivt inte fira en svensk jul med alla förväntningar det innebär.

Men hon förmår inte säga nej när mamma för tredje året i rad ber henne att tillbringa julen hemma i Sollentuna, och vikariatet på akutmottagningen ger en chans att tjäna ihop lite välbehövliga pengar. Två månader, det ska hon väl ändå klara av? Hon ska bara få julen överstökad, i januari väntar ett nytt jobb i Kenya. Men i Sverige blir ingenting som hon tänkt sig. Arbetskamraterna Gunnel, Blaze och Erik nästlar sig snabbt in i hennes hjärta, och när det framkommer att Dianas förmodat avlidne pappa inte bara lever, utan dessutom har en ny familj, kan hon inte låta bli att söka upp sin halvsyster. Bara för att se hur hon ser ut. Allt hon önskade sig var en okomplicerad, enkel jul med sin mamma men ibland får man något som man inte bett om.

Sara Molin debuterade 2019 med feelgoodromanen Som en öppen bok. Sara Molin är gymnasielärare i svenska och bor i Sollentuna med man och tre barn. Sin lediga tid ägnar hon åt att sluka underhållningslitteratur och Som en öppen bok är en roman i samma genre, samtidigt som vi får uppleva livet ur huvudpersonen Clara Rennels synvinkel. Clara är dedikerad lärare och ska sprida läslust till kommande generationer. Hon är uppvuxen med Kulla-Gulla, Kitty och Lotta, och hennes vision är att uträtta stordåd i läsningens tjänst.

När hennes ungdomsförälskelse Jonathan dyker upp igen, mirakulöst nog nybliven singel, kan det nästan inte bli bättre. Systern Paulina (som dessvärre inte är fiktiv) lyfter ett varningens finger. Men vad vet väl hon om Jonathans intentioner? Bara för att hon själv, till allas förvåning, lyckats hålla ihop med en kille i mer än några veckor? En kille som till råga på allt verkar alldeles för smart för henne. Men Claras lärartillvaro vill inte riktigt utveckla sig som hon planerat. Eleverna ägnar sig helst åt dokusåpor, föräldrarna kräver det omöjliga, kollegerna sätter käppar i hjulet och rektorn förstår ingenting. Jonathan säger sig ha lösningen på hennes bekymmer, och snart har den plikttrogna Clara gjort drastiska avsteg från sin plan. För det ingick inte i planeringen att börja skolka. Och det ingick definitivt inte att falla för sin lillasysters nya pojkvän.

Som en öppen bok finns överallt i bokhandeln och finns även att beställa från exempelvis Adlibris och Bokus. Besök Sara Molins blogg Sara Molin – En chicklit-karamell blir till om du vill följa resan från idé till färdig bok. Sara Molins författarsida hos Norstedts: norstedts.se/forfattare/192010-sara-molin  Sara Molin har gått Författarkurs 1 och 2 på distans.

starquality

Antoni Lacinai och My Lind – Grannjävlar
Jättegrattis till Antoni Lacinai och My Lind som tillsammans har skrivit boken Grannjävlar:
”De har inte valt varandra, men möts så gott som varje dag. De snor tvättider, döljer kärleksaffärer, dricker för mycket. Alla bär på såväl förhoppningar som skamfyllda hemligheter. Vem kan lita på vem? Livet vävs samman mer och mer för de boende i hyreshuset på Besvärsgatan 6 i Göteborg. Samtidigt får ett oväntat dödsfall i Sölvesborg drastiska konsekvenser för landet. Den högerextrema regeringen gör allt för att mörka den katastrof som närmar sig.

Antoni Lacinais och My Linds debutroman slungar oss in i en feelgood-dystopi där skratt varvas med rysningar. Med komisk genialitet och ett träffsäkert språk bjuder de in oss till Besvärsgatan 6, där vi snabbt får lära oss att det är något som inte står rätt till med grannsämjan.”

Antoni Lacinai föreläser om engagemang och ledar­skap. My Lind är marknadschef. Båda har gått kurser i kreativt skrivande och på en gemensam nyårsfest kom idén: ”Vi skriver en bok ihop!”. Några år och flera skrivresor senare kommer här deras debut­roman, feelgood-dystopin Grannjävlar. Jag hade nöjet att lära känna Antoni Lacinai på Författarkurs 1 – 3.

starquality
Mari Johansson – Krabbspindeln

 

Jättegrattis till Mari Johanson som debuterar på Storytel med Krabbspindeln, en gastkramande och annorlunda thriller. Efter att ha varit sjukskriven för utmattningsdepression har Lisette förlorat sitt arbete, något hon dock dolt för såväl make som grannar. På morgonen klär hon sig i kjol och kavaj och lämnar hemmet, för att göra sken av att hon är på väg till arbetet. Varje gång hon försöker lämna Dalarö får hon panikångest och tvingas tillbaka till huset.

När en person hittas död på Smådalarö kallas kriminalinspektör Nora Kabla till platsen. Vid obduktionen upptäcks något som förbryllar Nora och hennes kollegor.

Samtidigt får Lisette reda på att hennes man varit otrogen och i samma veva dyker också en mystisk arborist upp utanför hennes hus. Pusselbitarna och frågorna är många men svaren är få.
Mari Johanson bor i Stockholm och arbetar sedan tio år tillbaka som barnmorska i Stockholm. På fritiden skriver hon och hennes livliga fantasi har resulterat i debutromanen Krabbspindeln, en psykologisk thriller i skärgårdsmiljö.
Jag har haft nöjet att följa Maris skrivande i Manusgruppen (motsvarar Författarkurs 3) och önskar varmt lycka till med författarskapet!

starquality

Anne-Marie Davis – Den längsta vägen hem
Jättegrattis till Anne-Marie Davis som debuterar som författare med Den längsta vägen hem, en relationsthriller om känslan av att aldrig riktigt känna sig hemma. Hillevi Berg är stjärnadvokaten som återvänder till barndomsorten Svängsta i Blekinge, utan en aning om vilka konflikter som väntar runt hörnet. Inom henne gror en längtan efter barn, men hennes man Philippe är orubblig på den punkten. När hon träffar sin ungdomsförälskelse Fredrik blir hon påmind om hur annorlunda saker och ting hade kunnat vara om hon inte flyttat till Stockholm.

Samtidigt möts hon av misstänksamhet och hot när det visar sig att en av hennes klienter tänker köpa upp ortens stora fabrik. Hillevi slits mellan lojaliteter och plikter och märker inte att någon verkar bevaka henne. Dessutom plågas hon av det dåliga samvetet över att ha fört Fredrik bakom ljuset när hon flyttade hemifrån.

Den längsta vägen hem är en relationsroman kryddad med romantik och spänning, men också en nostalgisk skildring av en uppväxtort som dras med när förändringens vindar blåser. Vad händer när man tvingas stå ansikte mot ansikte med sitt förflutna – och inte längre kan fly?

Anne-Marie Davis växte upp i Svängsta i Blekinge och bor i Stockholm. Hon har jobbat inom domstol, bolag samt på advokatbyrå både i Sverige och USA. Numera arbetar hon som bolagsjurist. Skrivandet fördjupade hon sig i via en författarkurs, och Den längsta vägen hem är hennes debutroman. Följ Anne-Marie på hennes hemsida och bli inspirerad av hennes resa som författare!

starquality

Lars Jarnhammar – Medan himlen förmörkas av aska från Tambora
Jättegrattis till Lars Jarnhammar, författare till flera romaner och nu senast Medan himlen förmörkas av aska från Tambora, en roman som bygger på Lars Jarnhammars morfars morfars mors livsöde i början av 1800-talet. Det är tidigt artonhundratal. Människorna i de små byarna sliter hårt och hålls i Herrans tukt och förmaning. Den som bryter mot något av tio Guds bud straffas obönhörligt. De som står längst ned på samhällsstegen – de fattigaste, kvinnorna, pigorna – får bära den tyngsta bördan, utnyttjas och sviks, för att sedan vara de som får de strängaste straffen.

Boken handlar om ett mord och om den lagstiftning som kringgärdade barnamord. Den handlar också om vänskapen mellan två systrar. Detta mot bakgrund av ett av världshistoriens största vulkanutbrott. I centrum för berättelsen står den unga bryggarpigan Maria Cajsa. De är flera som sviker henne och för det får hon själv ta det hårdaste straffet, där döden snarare hade varit en befrielse för henne än ett straff.

Lars Jarnhammar kallar gärna sina romaner för dokumentärromaner. Besök gärna Lars hemsida för att läsa mer: https://larsjarnhammar.com/
Romanerna kan beställas direkt via hemsidan, eller i nätbokhandeln.

Marie Bergenulf – Genom helvetet mot livet
Jättegrattis till Marie Bergenulf som romandebuterar med ”Genom helvetet mot livet”. Temat är kvinnofrid, men också hur eftervåld kan drabba den utsatta och barnen när relationen tar slut. Marie tvingas inse att mannen hon blev kär i, inte är den han uppgav sig för att vara. Det går upp för henne för sent. Två döttrar finns redan med i bilden. När Steves ilska går ut över barnen lämnar hon honom. Beslutet visar sig mycket svårare än hon kunnat föreställa sig. Mannen inleder terror mot barnen som inte vill träffa honom samtidigt som polis och socialtjänst kopplas in. Allt kulminerar i en rättegång.

Historien är tuff, men bär hela tiden med sig känslan av hopp och kärlek.
”Jag hoppas att min bok kan ge hopp och stöd till alla de som går igenom liknande livssituationer och även de människor som har en utsatt person i sin närhet. Ingen ska vara ensam i detta, att ta emot all hjälp som finns att få är nödvändigt för att kunna gå vidare och läka.”
Boken ges ut i april 2020 och kommer att finnas tillgänglig i nätbokhandeln samt direkt från https://www.vulkanmedia.se/genom-helvetet-mot-livet/

Marie bor i Falun där hon arbetar med rådgivning och kvalitetsfrågor åt redovisningsbranschen. Jag har haft nöjet att följa Maries skrivande under Författarkurs 1.

starquality

Bertil Begander – Sveket
Jättegrattis till advokat Bertil Begander som romandebuterat med Sveket – en familjethriller baserad på författarens erfarenheter av familjerätt. Föga anar Gustaf att hans liv ska sättas på spel värre änden gången Linus försvann i skogen. Hans tillvaro rasar samman när Ritva gör falska utspel mot honom. Nu börjar en mardröm av ovisshet kantad av förljugenhet, frustration och vanmakt. Den enda ljuspunkten i Gustafs liv är hoppet om att en dag få återförenas med sonen Linus.

”- Linus!
Ropar, men bara ekot svarar. Oron sprider sig som en skövlande skogsbrand i min darriga kropp och kinderna hettar. Med hastiga rörelser vänder jag mig om och tittar bakom monsterstenarna som hindrar min väg. Hör min egen flämtande andhämtning när jag vräker mig fram genom de våta, yviga grangrenarna, som obarmhärtigt försöker hindra min framfart, men inget ljusblått plagg.”

Bertil Begander är verksam som advokat i Malmö. Under sina 25 verksamhetsår har han i huvudsak arbetat med familjerätt. Sveket är hans debutroman. En del av intäkterna från denna roman kommer att gå direkt in i en av författaren upprättad stiftelse. Dit kan Du som avskilt vuxet barn eller förälder vända Dig för ansökan om medel till någon återförenande aktivitet. Boken har bland annat blivit omskriven i Expressen och kan beställas via nätbokhandeln.

starquality

Anita Karp – Fågelskugga
Stort grattis till Anita Karp som är aktuell med sin roman Fågelskugga, som berör gränslandet mellan förnuft och känsla. Ellen är frånskild med utflugna barn och varje dag känns som en upprepning av den förra. Hon arbetar på ett forskningscenter för folkhälsa. Med kort varsel skickas Ellen till en konferens i Washington. På konferensen träffar hon Thomas, som får tillvaron att gunga. Han brinner för att undersöka varför diabetes är så vanligt hos Amerikas urinnevånare och övertalar henne att följa med till ett indianreservat i Kansas. Det blir början på en inre resa som så småningom tar henne till glesbyggda delar av Sverige. Ensam i en överväldigande natur är hon tvungen att ifrågasätta sig själv, sin bakgrund och hela sin uppfattning om världen.

Anita Karp är född och uppvuxen i Stockholm. Hon har studerat psykologi och sociologi och har arbetat inom både psykiatrin och äldreomsorgen. Under fem år bodde hon i Kalifornien. Tillbaka i Sverige gick hon en maskörutbildning och arbetade bland annat på Stadsteatern och Folkoperan. Sedan var det dags för uppbrott tillbaka till universitetsvärlden, och 2005 skrev hon en avhandling om sociala faktorers betydelse för demens. Den perioden har inspirerat till boken Fågelskugga. Läs mer och köp boken HÄR.

starquality

Hasse Nilsson – Sju år jorden runt
Jättegrattis till Hasse Nilsson, som gett ut sin bok Sju år jorden runt – Kalmarslättens son erövrar världen. Med Sju år jorden runt av Hasse Nilsson får du uppleva en jorden-runt-resa, men också en tidsresa som tar sin början 1968. Vietnamkriget pågår, Martin Luther King och John Kennedy blir mördade och i Europa pågår studentuppror. Med en romantisk föreställning om världen ger sig 24-årige Hasse ut i världen. Han är nybliven gymnastikdirektör som älskar The Beatles. Redan första mötet med New York blir en chock.

Upplev en tid utan internet eller bankomater, där resan ofta tar nya vändningar när pengarna tar slut eller i möten med nya vänner. Du får uppleva USA, Kanada, Mexiko, Hawaii, Samoa, Nya Zeeland, Australien, Indonesien, Malasyia, Thailand, Taiwan, Japan, Sovjetunionen och Bahamas, men också en rad förvecklingar och romantiska möten. n. Mot slutet av resan möter han en haj i Stora Barriärrevet, och lär sig språk tillräckligt väl för att göra sig förstådd i Indonesien och Japan. Hemresan år 1974 sker under kalla kriget och Gulagperioden, med falskt pass. Läs mer och köp boken HÄR. starquality

Beata Fabi – Den minsta babusjkan – Stora Dockantologin
Stort grattis till Beata Fabi som är novellaktuell med sin berättelse Den minsta babusjkan i Stora Dockantologin. Saxat från Adlibris: ”Dockor väcker positiva barndomsminnen men kan även få oss att tänka på skräckfilmer. Den klassiska leksaken har förmågan att ge både trygghet och rysningar.I denna samling finns noveller med fokus på allt från skräck, magi och science fiction till relationer och sex. Gemensamt för dem alla är att de på ett eller annat sätt är inspirerade av dockor. Välkommen in i dockornas värld!”

Köp hem ditt eget exemplar av Stora Dockantologin från Adlibris: https://www.adlibris.com/se/bok/stora-dockantologin-9789178192656

Beata Fabi söker också rätt bokförlag till sin roman Hissen samt kulturstöd för publicering av en längre novell, Finn dig själv på en vecka, som hon skrev på kursen Kreativt skrivande V (Linnéuniversitetet) nu under året. Annars jobbar hon med medicinsk
forskning och är mamma till Joel, 16 år.

Jag har haft nöjet att lära känna Beata under flera författarkurser på distans.

starquality

Anna Fridh – En pil i mitt hjärta
Jättegrattis till Anna Fridh som romandebuterar med En pil i mitt hjärta den 9 mars. Året är 1910 när föräldralösa Klara Holmlund lämnar hemstaden Stockholm för att söka arbete på en avlägsen herrgård i Norrland. På herrgården bor Vera och Edvard Jensen med sexåriga dottern Emelie, samt fru Jensens gamla mor. Femtonåriga Klara får arbete som barnpiga åt Emelie som lever ett sorglöst liv på herrgården. Snart inser Klara att livet på herrgården inte är vad det verkar vara.

Medan hon lockas av en kärlek så förbjuden att den knappt får nämnas i ord, slits hon också mellan viljan att vara till lags och den egna kampen för självständighet. Författaren Anna Fridh är 48 år och växte upp i Skellefteå, men bor numera med sin familj strax utanför Östersund. Efter många års arbete på en statlig myndighet omskolar hon sig nu till gymnasielärare. Boken tog nästan tio år att slutföra och jag hade nöjet att lära känna Anna när hon gick en skrivarkurs på distans hos mig. Boken finns tillgänglig på www.vulkan.se efter den 9 mars 2020.

starquality

Kristina Falk – En gång slockna alla stjärnor
Stort grattis till Kristina Falk, som romandebuterar med ”En gång slockna alla stjärnor”. Freja avskyr döden. Varg vill inte leva. En vecka senare korsas deras vägar. Det här är en smärtsam och stark kärlekshistoria om psykisk ohälsa och självmord där motsatser möts. Kan ett hjärta fyllt av bottenlös sorg även bli sprängfyllt av kärlek? Freja har bestämt sig för att hon inte ska stanna i Umeå längre. Vill inte se pappa dö. Måste ut, bort därifrån. Hjärtat bultar när hon kliver av tåget i Stockholm. Det finns ingen sjukdom i vindarna. Alex och mamma har fel – hon kommer inte att ångra sig. Samtidigt sitter Varg på vardagsrumsgolvet och väger pillerburken i handen, vänder den upp och ner så att sömntabletterna rasslar. Minns solen som strålade in genom persiennerna när han vaknade på psykakuten. Om han ändå hade dött.

På taket som sluttar ner mot balkongen, sitter någon med kängorna stödda mot hängrännan. Hon skymtar en svart hoodie, en uppdragen luva. En ung man. Han lutar sig fram och tittar ner på henne. Vinden blåser i luggen. Blå ögon, kantade av svart kajal, lyser i skymningen. Det rusar till i Frejas bröst. Plötsligt står han nära. En meters mellanrum. “Varg”, säger han.

Av varje såld bok skänker Parus förlag tillsammans med författaren 5 kr till Suicide Zero.

Kristina Falk är gymnasielärare från Rossön och betonar att vi behöver prata med varandra om hur svårt det kan vara att leva. Sommaren 2017 gick Kristina Falk Författarkurs 2 på distans hos mig, och jag kände genast att hon hade en fantastisk ungdomsbok på gång. Du hittar ”En gång slockna alla stjärnor” i bokhandeln.

starquality

David Finer – Yes Box
Jättegrattis till David Finer som gör sin skönlitterära debut med ”Yes Box”, en bok om Richard som är sju år gammal när han 1957 flyttar med sina föräldrar från England till Sverige. Med sig har han ett träskrin med samlarbilder, en viktig länk till det gamla hemlandet. Skrinet kommer att spela olika roller i Richards liv under uppväxten i Sverige och blir en symbol för minnen och identitet.

Boken är en berättelse om en pojke med två hem men också om hur föremål och minnen kan förbinda oss med vårt förflutna och med varandra. David Finer är medicinjournalist och medieforskare, har en med. lic.-examen från Karolinska Institutet och har skrivit flera fackböcker. Yes Box är hans skönlitterära debut.

Jag har haft nöjet att få följa Davids skrivande under flera författarkurser och i Manusgruppen vid Hötorget.

Formgivning av Stina Lundberg och illustrationer av Eva Fallström.
Författarporträtt: Johan Almgren-Lidman.

Beställ ditt eget exemplar av ”Yes Box” här:
www.vulkanmedia.se/yes-box/

starquality

Carl Plogbäck – Gammal är alltid äldst
Jättegrattis Carl Plogbäck som debuterar med sin humoristiska roman ”Gammal är alltid äldst”, en humoristisk och fartfylld roman fylld av färgsprakande karaktärer.

Den nittioett år gamla kemisten Willy hittar efter mer än fyrtio års forskning äntligen lösningen på ett preparat som gör äldre människor unga på nytt. Det finns emellertid ett problem. För att säkra produktionen till landets pensionärer behövs fem miljoner kronor. Tillsammans med vårdbiträdet Meron knyter han en oväntad allians med pensionerade rektorn Elsa och den odrägliga sprängmedelsexperten Börje. Snart befinner sig gänget i ett inferno av explosioner, hotelser och förföljelser. Kommer Willys dröm att gå upp i rök?”

Carl Plogbäck är utbildad medie- och kommunikationsvetare, serieentreprenör och en riktig hejare på sunkiga pubquiz. Han har gjort allt från att importera strandcyklar till att bygga upp Sveriges största utbildningsföretag för gravida och nyblivna föräldrar. Målet med skrivandet är att göra människor glada. Det finns tillräckligt med elände i världen och vi vet ju alla att ett gott skratt förlänger livet.

Jag har haft nöjet att följa Carls skrivande under flera skrivkurser och även i Manusgruppen.

Beställ ditt eget exemplar av ”Gammal är. alltid äldst” här: https://www.carlplogback.se/produkt/gammal-ar-alltid-aldst

 

starquality

Ännu fler har blivit utgivna – ovanstående under de senaste två åren. Nedan hittar du länkar till kursdeltagare som blivit utgivna tidigare år. 

VI BLEV UTGIVNA SIDAN 2

VI BLEV UTGIVNA SIDAN 3

Har du gått en skrivarkurs hos Författarkurs.se och blivit utgiven? Hör av dig så sprider vi nyheten och inspirationen vidare! Vill du också skriva noveller eller romaner, eller kanske helt enkelt för att det är så roligt och utvecklande? Välkommen att gå en författarkurs med mig. Du hittar alla skrivkurser via toppmenyn,

Sagt och gjort gick hon första kursen för Jorun där hon skrev och avslutade bokmanuset till ”Inte vad jag vill.” I väntan på svar från förlag gick hon även andra kursen för Jorun där hon skrev och avslutade bokmanuset ”Om jag kunde”. Sandra brinner för att skriva för yngre vuxna och samhällsfrågorna idag. Stilen är realtistisk och genren är romantik. Det finns alltid ett större, djupare ämne som blandas med vanliga bekymmer och såklart kärlek. Våren 2022 debuterar hon med boken ”Inte vad jag vill” som även kommer som ljudbok och e-bok. Hösten 2022 kommer ”Om jag kunde” både som bok, e-bok och ljudbok. Läs mer på Sandras hemsida:
https://sandralindblom.se

starquality

Alicia Stenfors: Med järnhand ska vi driva mänskligheten mot lyckan

Min bok handlar om Sovjetunionen, en supermakt som existerade i 70 år och som kollapsade på grund av ekonomiska problem. Hur kunde detta hända ett så rikt land? Varför kunde en kommunistisk stat inte existera? Ett klasslöst samhälle där all exploatering var förbjuden och samhället satsade all kraft på att människor skulle vara jämställda och lyckliga. Ekonomin var planerad, arbetarklassen priviligerad och barnundervisningen inriktad på att uppfostra blivande kommunister och kommunismbyggare. Varför? Med järnhand ska vi driva mänskligheten mot lycka är en mors och dotters berättelse om sitt liv i Sovjet.

Det är en blick inifrån, från de första åren då staten byggdes upp, genom Stalins repressalier, genom kriget och bibliska bilder av Leningrads belägring och svält, genom efterkrigets år med alla de efterföljande statsöverhuvuden med sina olika sätt att härska, till fullständig kollaps av ekonomi och fall. Det är en berättelse om hur vanliga människor hade det, olika slags människor som varje samhälle består av. Boken består av två delar; den första delen kallas för ”Brott utan straff” och den andra delen kallas för ”Köerna efter lyckan.” Jag är ryska, föddes och växte upp i Leningrad, gifte mig där och arbetade som läkare fram till Sovjetunionens fall.

 

Jag stod själv i dessa köer, åkte i bussarna, stretade varje dag för att ha mat på bordet och kläder på kroppen. Efter Sovjetunionens fall gifte jag om mig med en svensk och flyttade till Sverige. Jag fortsatte arbeta som läkare här i ytterligare 15 år och efter pensioneringen skrev jag denna bok. Under arbetet med boken har jag gått Författarkurs 1 och 2 hos Jorun Modén som hjälpte mig mycket, samt en del andra skrivarkurser. Det är inte lätt för en debutant att ge ut boken, men efter många försök fick jag napp hos bokförlaget Norlén & Slottner, vilket jag är glad och tacksam för.

starquality

Katarina Petersmo: Där floden dansar

Jättegrattis till Katarina Petersmo, som är aktuell med novellsamlingen Där floden Dansar. Det är en samling med nio noveller, där kreativitet och kärlek står i fokus. Boken inleds med en definition på ordet Hängivelse, vilket genomsyrar alla texterna. Som att äta sig fet för att vara inspiration till sin partners lerfigurer, eller vara skrivlärare och använda sina studenter för att nära sin egen kreativitet.

 

I själva verket finns hängivelse i det mesta hon skriver. För tio år sedan vann hon Icakuriens stora novelltävling, med en berättelse om en kvinna som sov i en hundkoja – för att vara nära den hon älskar. Ända sedan dess har hon haft en dröm om att skriva en novellsamling. Men Katarinas debut blev en roman, Jag skriver mig bort från dig nu (2018). I år finns hennes novell Mitt lilla honungsbi med i Faktum Novell (en novellsamling som säljs till förmån för hemlösa). Till vardags jobbar hon som frilansande skribent och copywriter. Hon har studerat Kreativt skrivande på Högskolan i Gävle och kortare distanskurser i skrivande.

 

Under senare år har hon gått två av Jorun Modéns författarkurser, vilket hon beskriver som en fantastisk plats att testa och utveckla idéer och manus. Där har hittat skrivvänner och testläsare som finns kvar även när kurserna är avslutade. Boken finns även som ljudbok. Välkommen till hennes instagram: katarinapetersmo_skrivliv Och hemsida: Katarinapetersmo.se

starquality

Elisabet Essegård: Bokcirkeln i Haparanda

Jättegrattis till Elisabet Essegård som debuterar med sin roman ”Bokcirkeln i Haparanda”! Precis när Bea förlorat det avskydda jobbet på apoteket i Umeå kommer samtalet från hemtjänsten i Haparanda. Hennes frånvarande pappa behöver hjälp med sådant hemtjänsten inte kan erbjuda. Bea åker till hemstaden och tvingas möta honom på ett nytt sätt.

Pappa som varit karismatisk och självständig ligger liten och sårbar i en säng med stålgrindar. Under sin tid i Haparanda hamnar Bea på en dambjudning med den kära gamla Liisa, Mirja med skrattet, Vivi som tänker innan hon pratar och Majsan med sminket och sexlivet. Tillsammans startar de ”Bokcirkel nummer , helst också av författare från Tornedalen, och ses varannan vecka. Människorna i Haparanda blir alltmer viktiga för Bea. Damerna i bokcirkeln, hemtjänstens personal och så förstås Åke. Även relationen till hennes pappa växer sig allt starkare medan han blir svagare. Samtidigt har hon sin man och barn i Umeå och ett jobb att hitta. ”Bokcirkeln i Haparanda” handlar om att lämna den grå vardagen för att göra det man har lust med. Det är en samtidsroman om familjeband och vänskap skriven med mycket kärlek och humor. Elisabet Essegård är barnmorska och bor med sin familj i Umeå. Hon är uppvuxen i Haparanda och återkommer ofta till hemstaden som alltid gett henne kärlek och inspiration till nya saker i livet.

Elisabet uppskattar årstiderna i naturen om hon får sällskap, för hon är oftast väldigt sugen på att samtala. Hon fiskar, plockar bär och trattkantareller och åker skidor på vintern. Boken växte fram genom att Elisabets syster gick i flera bokcirklar och blev så lyckligt upptagen med att läsa alla böcker. Samtidigt gick Elisabet författarkurser hos Jorun och upptäckte glädjen i att skriva. Hon har alltid berättat, fantiserat och känt lusten för att skapa. När skrivandet fått plats i livet så blev det helt enkelt Elisabets allra bästa stunder. Beställ ditt eget exemplar av Bokcirkeln i Haparanda från Bokus eller din närmaste bokhandel!

starquality

Emelie Joners: En annan del av mig

Jättegrattis till Emelie Joners som romandebuterar med ”En annan del av mig”!

Våra själar är som slöjor i vinden, skira, böljande och så lätta att tappa taget om. Och har vi en gång förlorat greppet spelar det ingen roll hur långt vi springer, eller hur högt vi hoppar. Vi kan inte nå dem. Vi kan bara stå med nakna, såriga fötter på jorden och se hur de virvlar upp mot himlen, innan de slutligen försvinner.

När Anna Svensson blir lämnad av sin pojkvän, rasar hennes liv samman. Samtidigt dör hennes kalla och reserverade mormor Alva och tar med sina hemligheter i graven.

För att få veta mer om Alvas liv och komma ifrån hem­staden, beger sig Anna till Hälsingland och den övergivna släktgården. Där träffar hon Evert, som bor ensam i skogen och skyr omvärlden, och hans enda vän, lantbrukaren Jonas, vars liv har stagnerat.

Emelie Joners är förskollärare och lantbrukare. Hon är född och uppvuxen i Gästrikland men bor numera i Järvsö, Hälsingland, där hon driver ett jordbruk tillsammans med sin man. Hon började skriva i tidiga tonåren, och i samband med att hon blev förälder bestämde hon sig för att satsa helhjärtat på drömmen att bli författare. För att utveckla sitt skrivande, studerade hon ett år på Skrivarakademin i Stockholm, och gick också två kurser för Jorun Modén. Genom textsamtal och handledning växte skrivandet fram, och hon började skriva på manuset som nu har resulterat i hennes debutroman, En annan del av mig

starquality

Mats Hellstrand: Hemligt kontrakt

Jättegrattis till Mats Hellstrand som debuterar med sin historiska roman Hemligt kontrakt hos Ormstunga förlag! Tidigt på morgonen den 28 december 1757 drabbar bönder från Möklinta i Västmanland samman med vaktfolk från Sala silvergruva, ett slagsmål som hotar sluta i dråp. Änkan och skogsbonden Ylva Jonsdotter lyckas avstyra bråket och möter därefter inspektor Brita i Högfors. Mötet blir upptakten till ett dramatiskt äventyr där Ylva och Brita genom den hemliga systrakretsen försöker förändra villkoren för de som har det sämst ställt i samhället, för kvinnorna. Upplysningens frihet och jämlikhet ställs mot kyrkans ortodoxi och de besuttnas maktbegär. Ylva jagas av varghundar, anklagas för häxeri och utsätts för mordförsök från gardet Svarta liljan.

Författaren Mats Hellstrand
Foto: Samuel Sverker

Romanen Hemligt kontrakt utspelar sig under den period i svensk historia som kallas Frihetstiden (1720–1772), en tid som präglades av såväl vetenskaplig och kulturell utveckling som korruption och hänsynslös rovdrift. Berättelsen bygger på verkliga händelser. ”Hemligt kontrakt utspelar sig i mitten av 1700-talet, en turbulent tid präglad av maktstrider på både lokal och nationell nivå. Romanen visar på bergslagsböndernas kamp mot statliga påbud och adelsdominans i en tid då den mäktiga lutheranska statskyrkan börjar tappa i inflytande och upplysningsidéer börjar finna sin väg till Sverige. Det är en både färgstark och fängslande berättelse!” Per Bolin, Professor i historia, Södertörns högskola

Hemligt kontrakt utkommer i januari 2022.

starquality

Tua Burlin: Konungens sändebud

 Den unga Matilda har brutit sig in i fogdens borg för att hämta bevis på hans förräderi mot kung Gustav Vasa. Men Matilda fångas och fängslas. 

Riddare Trond, som i hemlighet är utsänd av kungen, fritar henne och tillsammans ger de sig av på en strapatsfylld ritt mot huvudstaden. Det är inte bara fogdens soldater de måste undkomma, utan också heta – men otillåtna – känslor som blossar upp allt häftigare mellan Trond och Matilda. 

Konungens sändebud är första delen i en trilogi – het historisk romance när den är som bäst. Den kommer ut i mars 2022 men går att förboka redan nu via Bokus. Inläsare till ljudboken är Gunilla Leining.

  I gott sällskap med många andra bokslukare har jag länge velat skriva en egen bok, men de skönlitterära ambitionerna fick stå tillbaka till förmån för karriär och ett tidskrävande hästintresse. När jag väl lät skrivardrömmen ta plats kastade jag mig med liv och lust in i projektet under devisen: Hur svårt kan det va’? Ganska svårt visade det sig … Att skriva manus är ett hantverk och det tog tid att lära sig verktygen. Där hade jag god hjälp av Joruns kurser (jag har gått alla fyra).

Valet av genre var däremot enkelt. Jag älskar historisk romance och ville skriva en som utspelar sig i Sverige.

I min debutroman har jag använt en dramatisk epok som kuliss för en äventyrsfylld kärlekssaga: tiden då Gustav Vasa omdanade riket och Dackefejden rasade. Samhället präglades av enorma klasskillnader, snäva könsroller och brutal rättsskipning, men längtan efter kärlek och tillhörighet var lika starka drivkrafter då som nu.

Till vardags arbetar jag som chef för en affärsavdelning på ett fastighetsbolag.

starquality

Sofia Skog och Karl Frid: Under skinnet

Jättegrattis till Sofia Skog och Karl Frid, som tillsammans har skrivit Under skinnet: En manlig strippas bekännelser som publiceras av Bokfabriken. Karl Frid (Karl of Sweden) är Sveriges mest anlitade manliga strippa. Men när han drabbas av problem med hjärtrytmen i fängelset ser det ut att vara på väg åt ett annat håll. Efter den traumatiska händelsen börjar Karl analysera sitt liv: vem är han och hur har han hamnat i en cell med Sveriges värsta brottslingar? Från början en blyg och annorlunda kille med stora drömmar, uppväxt i en dysfunktionell familj och i tonåren med våld och missbruk.

 

Men den blyga killen hårdnar, glider ifrån skolan och hamnar i kriminellt umgänge. Samtidigt blir han erkänd för sitt yttre och värvas till en dokusåpa. Ett vilt krogliv följer och tar Karl vidare till uppdrag som manlig strippa och en värld med droger, sprit och pengar. Karls pengahunger växer och drar in honom i ekonomisk brottslighet. Han åker fast och döms till fyra års fängelse. Hjärtrusningen i cellen blir början på Karls resa in i sig själv och till ett nytt liv. Med sin självbiografi Under skinnet, En manlig strippas bekännelser vill Karl inspirera andra till att oavsett vad du utsatts för, så går det att göra en förändring och ta kontroll över sitt liv. 

KARL FRID, född 1976, är verksam som hälsocoach och hjälper andra till en bättre livsstil. SOFIA SKOG, född 1977, arbetar som försäljnings- och marknadschef.

starquality

Fatima Said: Räkna till nio men inte till tio

För snart ett år sedan dök 14-åriga Fatima Said upp på Författarkurs 1, med målet att både förkovra sin svenska och skriva böcker. Eftersom kursen är tänkt för vuxna hajade jag till för en sekund men kom genast att tänka på att jag var lika gammal som Fatima när jag började jobba som frilansskribent. Sällan har jag blivit så imponerad av en deltagares driv och beslutsamhet. Fatima kommer alltid med kloka kommentarer och hennes sätt att skriva är helt unikt. Nu ger hon ut sin första roman, ”Räkna till nio men inte till tio”. Boken handlar om Amanda, som råkar resa till forntiden. Där träffar hon en man som heter Max och tillsammans försöker de hitta vägen tillbaka till sin egen tid. Jättegrattis till bokutgivningen Fatima! Läs mer om Fatimas skrivande och beställ hennes bok här: https://tinyurl.com/239pwf97

starquality

Ingela Sand: Från Djursholm till Danvikstull

 
Foto: Eva Lindblad/1001bild.se

Jättegrattis till Ingela Sand som romandebuterar med Från Djursholm till Hornstull hos Lind&Co! Att hon skrev under ett äktenskapsförord när hon var ung hade Gunhilde faktiskt glömt bort. Men nu, nästan fyrtio år senare, blir hon bryskt påmind och måste lämna sitt liv som lyxhustru i Djursholm och flytta till en sliten lägenhet på Södermalm. Sviken och bedrövad inser hon att hon måste ta tag i sitt liv. Hon måste kunna försörja sig på egen hand och intalar sig själv att hon klarar sig utmärkt utan en man. Hon har ju sin orkidé och domherren att prata med och Richard Gere håller henne sällskap när hon vill.

 
Men ett litet lapptäcke ger hennes nya liv en skjuts. Och när hon svarar på en lapp i porten om hundvakt blir ingenting som hon tänkt sig.
 
Författaren Ingela Sand bor på Södermalm i Stockholm. Precis som sin huvudperson Gunhilde gillar hon att dansa och hon har sytt lapptäcken till alla sina barnbarn, en teknik som hennes mormor lärde henne. Från Djursholm till Hornstull är hennes romandebut och hon skriver redan på upp
följaren. Köp din egen Från Djursholm till Hornstull här.
 
Jag har haft glädjen att följa Ingela Sands skrivande under flera författarkurser!
starquality

Therése Johansson: Jag firar inte jul

Jättegrattis till Therése Johansson som är aktuell med feelgoodromanen ”Jag firar inte jul” på Saga Egmont förlag. Du får följa Lizzie som absolut inte firar jul. Det spelar ingen roll hur mycket hennes jultokiga chef på caféet i Gränna än försöker – hon vägrar att delta. Julen är inte för henne och punkt slut. Det är så det blir när man haft en trasslig barndom, med en mamma som tyckte det var viktigare att festa än att fira med sin lilla dotter. Men allt det där har Lizzie hållit för sig själv. Inte ens storasyster Ellen vet något. Hon var ju ändå alltid i fjällen med pappa om jularna.

När julhelgen närmar sig får caféet allt oftare besök av den ensamstående pappan Marcus och hans dotter Elin. Lizzie kan inte blunda för att hon känner sig attraherad av Marcus – han är ju faktiskt vrålsnygg. Men allt eftersom de kommer varandra närmare inser Lizzie att saker och ting börjar bli komplicerade. Marcus är helt fantastisk och lilla Elin önskar sig en bonusmamma i julklapp. Om det bara inte vore för att Lizzie alltid hatat julen så skulle det kanske kunna bli så. Men det förflutna går inte att ändra på – hur innerligt man än önskar. Men kanske kommer denna julen bli annorlunda? Therése Johansson är en svensk författare från Smålandsstenar. Hon har arbetat inom skola och barnomsorg i mer än tjugo år och har även ett stort intresse för teater och historia. Therése skriver berättelser med lyckliga slut, men vägen dit är ofta långt ifrån spikrak. Jag firar inte jul ges ut som ljudbok – läs mer på Theréses hemsida eller köp ditt eget exemplar i nätbokhandeln.

starquality

Romina D’larte The Art of You i antologin Den inre resan

Jättegrattis till Romina D’larte som gör författardebut med sin text ”The Art of You” i antologin ”Den inre resan” som publiceras via ARC Publishing. I ”The Art of You” berättar Romina om när hon som 21-åring drabbades av MS och så småningom blev hemlös och hamnade i ett drogmissbruk. Hennes historia handlar om att komma ut som gay i Vårby gård och vilka fördomar hon utsattes för, men också hur hon utnämndes till Miss Gay Sweden och passade på att medverka till arbete för hbtq-rättigheter i andra länder och framför allt sitt ursprungsland Argentina.

Romina som också är Empowerment Coach vill sprida kärlek, ljus och inspiration för att fler hbtq och kvinnor i sin personliga resa ska förverkliga sig själva genom att börja äga sitt liv och släppa ut sitt autentiska jag.

”Den inre resan” samlar 13 livsberättelser av författare som stött på motgångar och hittat svar på en del av livets gåtor. En antologi för dig som söker verktyg och nycklar genom att ta del av andras livserfarenheter. Beställ ditt eget exemplar direkt genom Rominas Facebooksida.

starquality

Josefina Karlsson Vergara – Rose Turner
Rose Turner har flyttat från USA och bor nu med sina föräldrar i det stora vita huset. De driver en stor ridanläggning. Rose är den nya spännande flickan som en dag börjar i Björk och Tindras klass. Alla vill vara med Rose som är vacker och populär. När Björk blir bjuden på Roses födelsedagsfest vet hon inte om hon ska gå. Tindra, Björks bästis är inte bjuden. Rose får nämligen bara bjuda tolv tjejer eftersom de ska ha spa vid hennes pool. Inte ens stalltjejen Sabina är bjuden. När sedan Rose Turner försvinner på ett mystiskt sätt vänds tillvaron upp och ner. Nu börjar alla leta i närmaste omgivningen och hela trakten. Björk och hennes bror Ask bedriver en egen spaning där de misstänker någon som bott i en källare i ett väldigt skumt hus. En kyla sprider sig och många relationer blir ansträngda.

Rose Turner riktar sig till barn i åldrarna 9-12 år och utkommer på Sivarts förlag. Författaren Josefina Karlsson Vergara är 45 år och bor i Malmö med make och två tonåringar. Detta är hennes första bok.


starquality

Ulla Linse – Mor och dotter – Två öden
Mor och dotter – Två öden är en psykologisk thriller om psykisk ohälsa. När Johanna flyttar hemifrån går hennes mamma Linnea in i en kris. Båda har ett förflutet med psykisk ohälsa. Mamman väljer att följa direktiven från sjukhuset men Johanna gör uppror mot sjukvården. Linnea tilldelas en kontaktperson som heter Rickard och som visar sig vara psykopat. Han är attraktiv och Linnea kan inte stå emot. Rickard tar sig allt större friheter. Under tiden lever Johanna sitt liv och tvingas att bli mer självständig, lär sig sätta gränser och utforskar sin sexualitet. Dessutom blir hon kär i sin coach Helena. Frågan är om hennes nya gränser räcker när Rickard börjar rikta sitt intresse mot henne.

Författaren Ulla Linse vill med sin roman rikta kritik mot psykvården idag. Även om berättelsen är en fantasi har hon hämtat inspiration från egna och andras erfarenheter. Hon vill också visa på andra alternativ som kan vara avgörande för läkning av psykisk ohälsa. Det kan handla om så enkla saker som tro, hopp och kärlek. Ulla Linse är leg. sjukgymnast med bland annat terapeutisk kompetens inom basal kroppskännedom. Mor och dotter är hennes romandebut.

starquality

Thérèse V. Yachnin – Saoirse
Varmt grattis till Thérèse V. Yachnin som romandebuterar med Saoirse hos Ekström Garay förlag. Saoirse är en historisk thriller om en ung kvinnas kamp att bli självständig och göra sina egna livsval. Berättelsen utspelar sig under en våldsam och politiskt laddad period i Dublin.

Året är 1921 och överklassdottern Julia Strand arbetar som oerfaren journalist på Svenska Bladet i Stockholm. Hemma brottas hon med faderns förväntningar på hur hon ska leva och drömmer om att bryta sig loss från traditioner. En dag öppnar sig en utväg. Julia blir utsänd som utrikeskorrespondent för att rapportera om irländarnas kamp för självständighet mot britterna. Snart befinner sig Julia mitt i konfliktens centrum i Dublin. Under täckmantel som student vid Trinity College får hon nys om grupperingar som utnyttjar landets oroligheter för egen vinnings skull. Här träffar hon även den mystiske Sean O´Neill, en läkarstudent vars frihetskamp hon blir involverad i. Julia dras nu in i ett dubbelspel som tvingar henne att tänja på såväl professionella som personliga gränser – med livet som insats.
starquality

Carina Aynsley – 52 år och okysst
Jättegrattis till Carina Aynsley, aktuell med sin roman 52 år och okysst, utgiven hos K&R bokförlag.

En helt vanlig försommardag i juni 1963 klättrar Lotten upp på sin cykel för att trampa till den lilla handelsboden i hälsingebyn Järvsö. Ingen kunde ana, allra minst den 52-åriga kvinnan själv, att just denna soliga tisdag skulle hennes liv komma att förändras för alltid och det med en rasande fart. Lotten blir förälskad, förförd, förgiftad och förälskad igen. Och igen.

Familjehemligheterna är många och under sitt sökande efter svaren på gåtorna upplever Lotten svindlande äventyr ute i vida världen tillsammans med bland andra Dalai Lama, The Beatles och Lill-Babs. Detta är en mustig och dråplig hälsingeskröna med lätt erotiska inslag, men även med djupare dimensioner och budskapet att det aldrig är för sent för kärleken.

Carina Aynsley är också känd som Sveriges novelldrottning 2019 och gjorde romandebut år 2015 med Grannen from Hell. Läs mer om Carina och hennes författarskap HÄR. Köp din egen 52 år och okysst HÄR.

starquality

Pelle Mårtenson – Lufthungrig
Jättegrattis till Pelle Mårtenson som debuterar med ”Lufthungrig” hos Bookea förlag! Henrik singlar slant för att avgöra på vilket sätt han ska avsluta sitt liv. Idén om ett brinnande underjordiskt helvete är fel. Helvetet är en liten tropisk ö. Åtminstone enligt Henrik Olofsson. För första gången på fjorton dagar skiner i alla fall solen, där han sitter skeppsbruten på en gudsförgäten ö i Indonesiens stora arkipelag. Tjugosju dagar tidigare anlände Henrik till Sulawesi för andra gången i sitt liv. Planen att slutföra den stora romanen går i stöpet. Istället kommer Henrik behöva kämpa för sitt liv.

I spänningsromanen “Lufthungrig” får lyssnaren följa Henriks jakt efter lycka, en jakt som tar honom genom Indonesiens dykparadis och stinkande miljonstäder. Det är en medryckande berättelse om resor, starka strömmar och en förlorad kärlek. I takt med att Henrik återupplever gamla minnen och närmar sig en ödesdiger händelse i sitt liv, nalkas också svaret på den avgörande frågan. Varför återvände han?

Pelle Mårtenson romantdebuterar med Lufthungrig som ges ut som ljudbok via Bookea förlag. Finns att köpa och lyssna på överallt där ljudböcker finns, till exempel Storytel. Läs mer eller provlyssna HÄR.
starquality

Susanne Fellbrink – Än klappar hjärtat, Än sjunger hon inga sånger och Än klämtar klockan
Jättegrattis till Susanne Fellbrink som bara några månader efter romandebuten åter var aktuell med sin andra deckarroman, Än klappar hjärtat, och som nu även har gett ut den tredje delen Än klämtar klockan. Alla tre böckerna utspelar sig i Sundsvallsmiljö. I den tredje delen har showartisten Cilla en tuff höst bakom sig. Med löften och smicker har en omtalad skivbolagsdirektör lyckats få med henne i en av landets största dokusåpor, Stjärnfabriken, där talangfulla människor slåss om en musikkarriär inför miljonpublik. Men tv-inspelningen blev inte alls vad Cilla hade tänkt sig. Nu är det nyårsafton, och snart ska klockorna ringa. På Hotell Södra Berget i Sundsvall förbereder sig Cilla och hennes showgrupp inför kvällens föreställning. Men det Cilla inte vet är att produktionsgänget från Stjärnfabriken också har checkat in – för en kickoff. Samtidigt som en snöstorm väller inöver staden försvinner gäster på det stora hotellet, en efter en. Går det en mördare lös mitt i allt nyårsfirande?

I den andra delen Än klappar hjärtat är det sommartider i vackra Sundsvall, och snart ska studenternas rop ljuda. Artisten Cilla Fallander har fått ett nytt uppdrag. Hon ska agera projektledare för nyöppningen av en galleria i stan, och planerna är storslagna. Men redan första kvällen går saker och ting fruktansvärt fel och under den fyra dagar långa invigningen fortsätter problemen att hopa sig. Cilla får till slut en stark känsla av att det är någon som sätter käppar i hjulen för henne, vilket får katastrofala följder. Men varför? Samtidigt smider en man i en annan del av landet mörka planer. Han har länge sökt efter kvinnan och barnet som en gång flydde från honom, och nu har han äntligen fått ett tips. Och spåren leder honom till Sundsvall. Än klappar hjärtat är den andra delen i deckarserien om sångerskan Cilla Fallander, som blandar pirrande spänning med dråpliga inblickar i underhållningsbranschen. Den första delen, Än sjunger hon inga sånger, släpptes i januari.

Än sjunger hon inga sånger är den första delen i deckarserien om Cilla Fallander, en frustrerad småbarnsmamma med artistdrömmar. Cilla parerar demoner från det förflutna med hur hon ska lösa livspusslet med en bortavarande make och en omöjlig jobbsituation. Samtidigt som hon vill starta en showgrupp i Sundsvall, sprider sig en isande oro i Sundsvall. Flera kvinnor har överfallits av en okänd förövare, och några är spårlöst försvunna. Cilla börjar mer och mer känna sig övervakad i sin villa och när en personlig tragedi slår till blir hon tvungen att börja nysta i brotten. I ett bortglömt hus inte långt därifrån smider en man sina planer. Han längtar efter sällskap. Längtar efter någon som kan sjunga för honom. Och han har siktet inställt på Cilla. Ryslig spänning varvas med inblickar i den (inte alltid så glamourösa) artistbranschen.

Alla tre böckerna om Cilla Fallander utspelar sig i Sundsvall där Susanne lever och verkar. Förutom att skriva, sjunga och inspirera andra gillar hon periodvis att inreda och högst sporadiskt gör hon också en och annan tavla. Susanne Fellbrink har livnärt sig bland annat som artist, låtskrivare, showproducent, arrangör, krögare och körledare. Besök Susannes hemsida och beställ en signerad bok: http://www.susannefellbrink.se/bockerna/
Beställ boken från Adlibris:https://www.adlibris.com/se/bok/an-sjunger-hon-inga-sanger-9789177712503
Susannes författarsida hos Printz Publishing: https://www.printzpublishing.se/forfattare/susanne-fellbrink
Susanne har gått Författarkurs 2 på distans hos mig.

starquality
Anna Breitholtz Monsén – Stranden

Jättegrattis till Anna Breitholtz Monsén som deckardebuterar med Stranden. Därmed förverkligar hon en dröm som hon har haft i 20 år. Det är 1988. Sextonåringarna Erik och Peter har sommarlov och fördriver de långa dagarna vid havet med freestyle­lurarna i öronen. En dag försvinner Peter spårlöst. Det enda han lämnar efter sig är några blodiga kläder på stranden. Drygt trettio år senare kommer den före detta polisen och livvakten Lina Lantz till Sandinge i Skåne. Hon har ärvt ett gammalt hus efter en vän till familjen och leker med tanken på att börja ett nytt liv i den lilla kuststaden tillsammans med sina katter. När en ung man hittas mördad på stranden dras Lina motvilligt in i en utredning som leder henne tillbaka till händelserna den där sommaren för länge sedan.

Stranden, en deckare med både värme och mörka undertoner, är första delen i debutanten Anna Breitholtz Monséns serie om Lina Lantz och hennes egensinniga morfar i skånska Sandinge.

Jag har haft nöjet att få lära känna Anna och hennes fantastiska manus på Författarkurs 1-4. Anna skriver nu på del två om Lina Lantz i Sandinge och hennes egensinnige morfar. Besök Anna Breitholtz Monséns hemsida och bli inspirerad: www.annabreitholtzmonsen.se

starquality

Mikael Lejdeby – Älgjakten
i antologin Traditioner

Jättegrattis till Mikael Lejdeby som debuterar med novellen ”Älgjakten” i skräckantologin ”Traditioner” från Miramir Förlag. Antologin släpptes på midsommarafton och tanken är att väcka liv i svenska och nordiska traditioner på ett sätt som ger rysningar.  Mikael Lejdeby arbetar just nu på en roman och målet är att snart bli klar för utgivning. Förutom Mikael Lejdeby medverkar bland andra författarna Kristina Suomela Björklund, Cathrin Monell och Sabine Mickelsson som också varit mina elever en gång i tiden – så roligt! Grattis till samtliga författare … det här är en antologi med hela 30 bidrag. Låter som perfekt sommarläsning med andra ord!

starquality

Elisabeth Hochschorner – Mo och myrorna 
Varmt grattis till Elisabeth Hochschorner som debuterar med barnboken Mo och Myrorna på Idus förag, med fina illustrationer av Maria Gerdle! Det här är en bok för djurälskande barn i åldern 3 – 6, perfekt till högläsning och samtal. Saxat från förlagets hemsida:
Mo älskar djur. Det gör Olivia också. Ingen av dem har husdjur hemma, men de har massor av myror på kullen. Och två i en burk, i smyg. Den ska de ha halva veckan var och när det är Mos tur ska myrorna få leka med enhörningen och brandbilen. Men när de smyger ut ett flygplan till myrorna på kullen och Emil bestämmer att han ska ha det, hur går det då? Och hur mår myrorna i burken? Mo och myrorna är en bok om vänskap och att våga säga ifrån. Det är också en bok om längtan efter att få vara med djur. Värme, humor och vardagsdramatik går igen i såväl text som bilder och bjuder på igenkänning för både barn och medläsande vuxna!

Elisabeth har jobbat flera år som forskare och därefter som konsult inom hållbar utveckling. Det var under tiden som utlandssvensk och en paus från ekorrhjulet skrivandet för barn tog fart och blev till bok. Natur och miljö får gärna vara med i berättelserna. Något som alltid är viktigt är att karaktärerna får vara individer med unika egenskaper, som eftertänksamma Mo och impulsiva kompisen Olivia. Fritiden ägnar sig Elisabeth gärna åt att fixa loppisfynd, måla eller bara vara med familjen. Läs mer om Elisabeth här – boken finns att beställa både direkt från förlaget och i nätbokhandeln.

starquality

Mats Eliasson – Livsrum
Stort grattis till Mats Eliasson som är aktuell med novellsamlingen Livsrum. De centrala novellerna handlar om livsrum som fenomen: vi söker alla ett fredat rum i vårt inre där vi i möjligaste mån kan förverkliga oss som människor, vara något så när hela. Vi gör det med olika medel och mål “Lebensraum” kallade nazisterna sin expansionspolitik, med förakt för andra raser och nationaliteter och där man förslavade minoriteter och slutligen mördade dem. Det skoningslösa i sökandet efter livsrum kan ta sig absurda och grymma uttryck där människor ikring oss blir medel, inte mål.  andra bara en kamp om att få vara och finnas till, också politiskt. Och om motståndet från omgivningen till detta förverkligande,

Fastän människorna i Mats Eliassons noveller formas ur olika jordmån och mylla har de något gemensamt: kampen och rätten till livsrum i ordets sanna betydelse. Trots att deras intentioner ibland leder dem fel. Mats Eliasson är präst i Svenska kyrkan och har tidigare utgivit Mässa för obekväma på Vulkans förlag.

starquality

Birgitta Gustafsson – Bogla är mer än en ort
Jättegrattis till Birgitta Gustafsson som romandebuterar med Bogla är mer än en ort hos Vulkan förlag. Vi befinner oss i Småland år 1888. Sjukdomen difteri har drabbat bygden. I en banvaktstuga föds en pojke som får namnet Edvin. Pojken blir så småningom en av de som formar vårt land, en driftig man som lever i och lämnar spår i det svenska välfärdsbygget. Det här är berättelsen om Edvins uppväxt och hans liv som yrkesman, politiskt engagerad, make, far och farfar. Det är också en berättelse om kärlek och saknad.
Bogla är mer än en ort finns att köpa direkt från Vulkan och i nätbokhandeln, både som tryckt bok och e-bok Jag har haft nöjet att lära känna Birgitta på flera författarkurser samt på den förtrollande kursgården La Pomme d’Or i Frankrike.

starquality
Foto: Micke Bayart / www.bayart.se

Margareta Engström – En annorlunda syster och Mörker
Varmt grattis till Margareta Engström som är aktuell med En annorlunda syster, andra delen i Ursbotrilogin. Trilogin inleddes med den psykologiska thrillern Mörker. I En annorlunda syster kämpar Agnes med sina mörka tankar. De hemskheter som hände tre år tidigare ger henne ingen ro och minnena från skoltiden, då systern Elsie behövde skydd, kommer allt oftare upp till ytan. Hon upptäcker allt fler likheter mellan systern och Maria. Men hur stort ansvar kan en människa bära och hur mycket kan man göra för någon annan? Agnes, som inte är mycket för läsning och har haft svårt att förstå Elsie, låter Maria läsa systerns dagböcker. Det leder till oväntade avslöjanden och mörka händelser utanför Agnes kontroll. Köp ditt eget exemplar av En annorlunda syster i bokhandeln, till exempel hos Adlibris.

Hösten 2018 romandebuterade Margareta med en verklighetsnära och kuslig thriller som utspelar sig i Ursbo, en fiktiv liten by i Hälsingland. Maria är mörkrädd men går ändå med på att åka till hälsingetorpet som maken Henrik har hyrt. Egentligen längtar hon som mest efter en härlig utlandsvistelse och hon ser inte fram emot semestern med Henrik och deras två barn, Max och Irma. Maria sover dåligt i torpet och hennes beteende blir allt mer egendomligt. Henrik oroar sig för barnen och tycker att grannarna är konstiga med sina historier och hur de påverkar Maria. Han dricker för att döva sina känslor och hamnar i en ond spiral.

Grannarnas historier om det förflutna börjar nästla sig in i nuet, där de ensliga skogarna väcker ett krypande obehag i Maria. Makarnas äktenskap knakar i fogarna men vad Maria inte vet är att en än värre fasa väntar bortom relationen.

Jag har haft nöjet att lära känna Margareta under flera författarkurser på La Pomme d’Or i Frankrike, där också delar av Mörker växte fram. Äntligen är det dags för Mörker att komma ut i ljuset!
Mörker finns att beställa via följande länk:
https://www.adlibris.com/se/bok/morker-9789185903931

starquality

Helén Wigh – Järnmärkt 
Jättegrattis till Helén Wigh, som romandebuterar med Järnmärkt hos Historiska Media. Värmland, 1858. Efter att ha begravt sin far återvänder Carl till den lilla gruvbyn Persberg – orten fadern flydde från tjugo år tidigare. På sin dödsbädd avslöjade fadern slutligen sanningen om moderns död. När Carl får veta att modern mördades, beslutar han sig för att finna den skyldige och utkräva hämnd. Under falsk identitet tar han sig till Persberg, där han blir vittne till hur en liten flicka mister livet. Med nöd och näppe lyckas han rentvå sig från alla misstankar och tar arbete i den djupa gruvan, ovetande om att gruvfältet har varit skådeplats för flera mörka händelser genom åren. Förbrytare har fått röra sig fritt och ostört bland arbetarna, tills Carl anländer och utsätter både sig själv och andra för fara i sin jakt på sanningen. Järnmärkt är en suggestiv spänningsroman som utspelar sig i de värmländska skogarna under mitten av 1800-talet.

Detta är Helén Wighs strålande och obehagliga debut, som fylls av ljudet av ekande släggor, och där smutsen aldrig tycks gå att tvätta bort. Med ett skimrande språk förs läsaren till en miljö fylld av mörker och hemligheter som allt för länge begravts i glömska. Helén Wigh är uppväxt i den lilla gruvbyn Persberg med cirka 300 invånare, belägen i Filipstads kommun, Värmland. Precis intill barndomshemmet med enbart den omgivande skogen som närmaste granne, finns Högbergsfältet och de otaliga gruvhålen som än idag visar spår av historien. Hon utbildade sig lärare i Karlstad där hon bor med sin make och tre barn. Hjärtat har hon dock lämnat kvar i hembyn Persberg. Hennes morbror och morfar har själva arbetat som gruvarbetare och uppväxten har präglats av historier om gruvans slit på både kropp och sinne. Den trånga miljön i ett bråddjupt mörker är fängslande och det faktum att förbrytare arbetade sida vid sida med gruvfolket fick skrivandet att växa och ta en ännu större plats i hennes liv.

Jag har haft nöjet att få följa Helén Wighs skrivande på flera skrivarkurser på distans.

starquality
Brittmarie Karlsson – Dom som ingen pratade om
Varmt grattis till Brittmarie Karlsson som debuterar med romanen Dom som ingen pratade om.
Thyra hamnade på Furnäsets mentalsjukhus 1932. Hennes liv blev aldrig blev berättat på grund av det var skamfyllt. Författaren har forskat i journaler och kyrkböcker samt lagt till sina egna gestaltningar. Saxat från Adlibris:
”Ingen förstår mig. Bara tabletter och sprutor för att döva smärtan. Den äter sig in under min hud, den rumsterar runt i huvudet och nyper tag i alla mina tankar. Thyras barndom blir ett utanförskap. Föräldrarna tröttnar på att hon inte vill göra något. Fadern hittar en platsannons på ett barnhem som hembiträde. Arbetet blir kortvarigt. Något händer där och hon blir uppsagd.
Sommaren 1932 blir hon intagen på Furunäsets hospital och får diagnosen schizofreni. Brodern Aron har övertagit ett kafé i Piteå dit Thyra blir inbjuden under en permission. Hon har dålig erfarenhet av ett tidigare kafébesök som fick henne att hals över huvud springa därifrån eftersom hon kände sig förföljd av en man. Hon oroar sig över Arons dåliga hälsa och hans förestående konkurs och utförsäljning av kaféinventarierna som innebär hans för tidiga död.”
Brittmarie Karlsson är pensionerad musiklärare som fortfarande arbetar aktivt med barn och vuxenkör. Hon vill lyfta fram de människor från förr som ingen pratade om och som annars riskerar att bli bortglömda. Just nu skriver hon på en ny roman som handlar om Wera, som befann sig i Hamburg 1927-38. Wera lämnade Tyskland med sin man en vecka innan Kristallnatten. Läs mer om Brittmarie hos Vulkanmedia. Jag har haft nöjet att få lära känna Brittmarie och hennes skrivande på flera författarkurser samt i Manusgruppen.

starquality

Sammy Jeridi – Ghettokungen
Jättegrattis till Sammy Jeridi som romandebuterar med Ghettokungen och redan är på gång med del 2 och del 3. Sammy Jeridi har även synts reportage och TV-soffor i både Sverige och Norge. Du läser Ghettokungen på egen risk, redan i första kapitlet hamnar Leon i knipa och blir utsatt för gruvlig misshandel och hot med motorsåg. Saxat från Adlibris: ”Leon driver det framgångsrika företaget Ghettosäljarna. Det du vill ha, det fixar han. Vill du ha ut försäkring på din bil ser Leon till att den brinner upp. Om någon vill sälja eller köpa saker man inte hittar i en affär ställer Leon alltid upp. Vare sig det är en levande tvättbjörn eller ett förstahandskontrakt i City. Pengarna använder han för att ge sin lillebror Emir det han själv aldrig fått: en bra utbildning och ett respektabelt yrke – ett Svenssonliv.

När gangstern Jambolo vill ha tillbaka ett vapen som Leon sålt riskerar drömmen gå i kras, för Leon har principer, han avslöjar aldrig säljare och köpare för varandra. När även kriminalkommissarie Eva Möller, som mot sin vilja blivit förflyttad till Palmegruppen, får upp ögonen för Leon dras snaran åt. Nu är det Leon som har ett pris på sitt huvud, och han är jagad, jagad av alla. Sammy Jeridi är uppvuxen i Solna men bor i dag i Nordnorge och Spanien. När han sålde sitt framgångsrika makeup-företag fick han tid och möjlighet att verkliga sina författardrömmar. Spänningsromanen Ghettokungen är hans debut och ges ut hos Bokfabriken.

Mer om boken och författaren kan du läsa om på https://sammyjeridi.com/

starquality
Isabelle Zachrisson – Du var här förut
Jättegrattis till Isabelle Zachrisson som har debuterat med sin drabbande roman Du var här förut hos Miramir förlag. Du var här förut är en historia och förlust och sorg, men också om kärlek. Erik är 38 år när han träffar Helena; en snygg, cool, men väldigt skrämmande kvinna. Hon förändrar hela hans ungkarlsliv. En kväll, när de träffats i tre månader, bestämmer hon helt plötsligt att de är tillsammans. Erik säger inte emot, men hänger inte riktigt med i svängarna. Och mer förvirrad ska han bli.

För samma vecka kissar Helena på en sticka i hans badrum. Den glasartade blicken, den rufsiga tofsen och den där handen som placerat sig över hennes mun när hon kliver ut från badrummet kommer han aldrig att glömma. Men inget blir som det ska. En senvinterdag i mars, när snön börjat smälta bort och grådasket verkar ha lagt sig permanent över stan, kommer Erik hem i taxi tillsammans med Albin från BB. Helena finns inte mer. Älskade, livfulla Helena, som längtat och fantiserat så intensivt om Albin, kommer aldrig att få se honom växa upp. Hon kommer aldrig mer Sofia Rustan – Skadedjurettillbaka. Ena stunden fanns hon där. I den
andra stannade ett hjärta, för att aldrig börja slå igen.

Isabelle Zachrisson har skrivit berättelser sen hon lärde sig stava. Som barn tillbringade hon mycket tid med sin morfar, som var författare och skrev sina böcker på en grön skrivmaskin. I många år arbetade Isabelle med det skrivna ordet, i form av bland annat debattartiklar och pressmeddelanden. Som födelsedagspresent ett år, fick hon en författarkurs och äntligen tog hon tag i skrivandet ordentligt. Till vardags jobbar Isabelle som verksamhetscontroller inom offentlig förvaltning, men skrivandet har alltid en stor plats i hennes liv.

starquality

Sofia Rustan – Skadedjuret
Stort grattis till Sofia Rustan som har landat kontrakt för sin thriller Skadedjuret hos bokförlaget Polaris – planerad utgivning är sommaren 2021. Saxat från förlagets hemsida: ”Kriminalinspektör Amanda Junisson vid Sundsvallspolisen längtar efter att bilda familj. Hennes pojkvän har precis friat, men mitt i glädjeruset finns en oro som gnager. Tankarna skingras när en illa tilltygad man flyter iland på en ö i hamninloppet till staden. Snart visar det sig att ett av hans inre organ har gröpts ur kroppen.

Medan Amanda och hennes kollegor försöker identifiera mannen flyr hans dotter, den romska flickan Kati, för sitt liv. Hon vet att mördaren sett henne vid mordplatsen och att hon måste hålla sig gömd för att överleva. Frågan är vem som ska hitta Kati först, polisen eller gärningsmannen? En het sommar går mot höst, och samtidigt som polisen kämpar för att lösa gåtan letar mördaren efter sitt nästa byte.” 

Sofia Rustan är jurist och arbetar för närvarande som kundombudsman på ett försäkringsbolag. Hon är uppvuxen i Gammelstad men bor numera i Sundsvall med sin familj. Vid sidan av sitt ordinarie yrke arbetar hon med skrivande, fotografering och konst. Tidigare har hon även gett ut noveller i Sundsvallsmiljö. Jag har haft nöjet att lära känna Sofias skrivande under en författarkurs.

starquality
Författare Maria Parkhede, Pressbild, Lind & Co

Maria Parkhede – Paus i karriären
Stort grattis till Maria Parkhede som är aktuell med sin feelgoodroman Paus i karriären, utgiven hos Lind & Co. På ytan är Philippa Åkermans liv lika välpolerat som marmorn i köket i hennes nybyggda radhus i Täby. Hon har en framgångsrik karriär, garderoben full av färgkoordinerade märkeskläder, och en välartad dotter i en fin skola. Men varken Philippa eller 15-åriga Bianca är särskilt lyckliga. Philippas chef är en riktig mansgris, och hon vantrivs på jobbet. Exmaken Conny, som gift om sig med sin 20 år yngre yogainstruktör, är missnöjd med hur Philippa uppfostrar deras dotter, trots att han själv inte tar något ansvar. Och Bianca är både olyckligt kär och har det jobbigt i den snobbiga skolan. Philippa känner att både hon och Bianca behöver en paus – i Philippas fall ifrån karriären. De beger sig till Philippas farmors gamla hus utanför Järvsö.

Kanske är det bland trasmattor och bruna medaljongtapeter de kan hitta ett lugn i tillvaron? Men inget blir som Philippa tänkt sig. I skidbacken träffar hon den spännande affärsmannen Erik. Samtidigt försöker Bianca para ihop henne med Sven, bonden från granngården, som är helt nöjd med att lunka runt bland mjölkkor och hönor. När sparpengarna sinar inser Philippa att hon måste fatta ett beslut, något som blir både svårare och mer brådskande med en närståendes dödsfall. Är hon redo att återvända till sin stressiga vardag med ett välbetalt jobb, eller ska hon och Bianca leva lantliv?

Maria Parkhede är precis som sin huvudkaraktär Philippa en kvinna mitt i karriären. Hon bor i Stockholm och Paus i karriären är hennes debutroman.≈

starquality

Eva Nysäter – Över ytan 
Stort grattis till Eva Nysäter som är aktuell med novellen Skaka kalejdoskopet när du tröttnar, en berättelse om att fungera på ett annorlunda sätt utan att det syns, i antologin Över ytan från Ariton Förlag. Temat för Evas bidrag är konsten att förhålla sig till de neuropsykiatriska diagnoser som hon har fått som vuxen, men också att vara född på 50-talet och utlovas en strålande framtid som aldrig riktigt tycks vilja infinna sig. Eva har ett prosalyriskt uttryck och en förmåga att se världens nyanser på ett oväntat vis.

Hon vågar närma sig det mörka utan omsvep och på ett unikt sätt, samtidigt som hon skriver om en längtan efter att sitta på en blåmålad trapp som leder upp till ett gult hus.

Eva Nysäter är konstnär, född och uppvuxen i Stockholm men arbetar också som spärrvakt och hennes novell Min sommar i underjorden blev publicerad i Föreningen Arbetarskrivares tidskrift Klass nr. 3/2016. Novellen skildrar en rad möten med resenärer. Eva är dessutom med i När ni andra sover en antologi om nattarbetare utgiven av Liv i Sverige 2016. Hon debuterade i antologin Kneg, utgiven av föreningen arbetarskrivare 2006. Jag har haft nöjet att följa Evas skrivande i Manusgruppen.

starquality

Anna Wester – Qampus Queen
Jättegrattis till Anna Wester som debuterar i Southside Stories satsning på spänningslyssning med Qampus Queen. I ”QampusQueen” möter vi Amanda Olsson, vänsterbloggare, debattör och instagramkändis. Men Amanda har också en vardag på universitetet, med vanliga drömmar och utmaningar. När hon träffar överklasskillen Carl Fredrik förändras allt. De är varandras motsatser och Amanda märker att han ljuger om det mesta, ändå släpper hon in honom i sitt liv. Samtidigt rämnar saker runt omkring.

Amandas förebild och favoritlärare Bo Lundgren försvinner mystiskt och nätets mörkare sidor fylls av ledtrådar. Hot och hat riktat mot Bo och andra kända vänsterprofiler. Amanda och hennes nya studiekompisar kommer en nazistisk sekt på spåren och registrerar profilen QampusQueen på Flash för att få kontakt. Men vem kan hon egentligen lita på? A

Författaren Anna Wester brinner för frågor som rör rättvisa och mänskliga rättigheter och är verksam inom den ideella sektorn. Anna har tidigare skrivit journalistiska artiklar och reportage och bor i Årsta i Stockholm. ”QampusQueen” är hennes debutroman. ”QampusQueen” av Anna Wester, i inläsning av Amanda Ooms, släpps den 29 december 2020. Jag har haft glädjen att få lära känna Annas skrivande i Manusgruppen.

starquality

Johan Gyllenswärd – Kungens hemliga resa
Den 29 april 1620 kliver Gustav II Adolf förklädd till handelsman ombord på sitt fartyg Scepter, för att ta sig till Berlin och fria till Maria Eleonora. Kungen anser att det är dags för ett avgörande. För att bli framgångsrik finns inget annat sätt än att själv bege sig till slottet i Brandenburg och be om hennes hand. Han färdas med en handfull följeslagare som lotsar honom genom ett Tyskland präglat av upptakten till trettioåriga kriget.

Risken för upptäckt är stor. Kungens nyfikenhet leder dem till slott, kyrkor, avlägsna släktingar och mäktiga protestantiska furstar. Som om är de på en upptäcktsresa. Vi får följa honom in i prinsessans kammare på nattligt besök, långt borta från familjens vakande ögon. Och vi får vara med på slottet i Berlin, när han till sist övertygar Maria Eleonora och hennes mor om sin sanna kärlek.

Boken Kungens hemliga resa är baserad på en av följeslagarnas egenhändiga journal, bevarad på Carolina Rediviva i Uppsala. Genom Johan Hands ögon och penna får vi dag för dag följa resan. Debutförfattaren Johan Gyllenswärd har bearbetat och utvecklat dagboken till en historisk roman i stormaktstidens Europa.

starquality

Sara Molin – En oönskad julklapp och Som en öppen bok
Jättegrattis till Sara Molin som är aktuell med sin andra roman, En oönskad julklapp, som liksom debutromanen är utgiven på Norstedts förlag. En oönskad julklapp är en julroman fylld av humor, värme, komplicerade famljerelationer och kärlek i en stressig sjukhusmiljö. Diana Jonsson vill inte lämna Tanzania för att tillbringa november och december i ett mörkt Sverige. Hon vill inte återuppleva känslan av att inte passa in, och hon vill definitivt inte fira en svensk jul med alla förväntningar det innebär.

Men hon förmår inte säga nej när mamma för tredje året i rad ber henne att tillbringa julen hemma i Sollentuna, och vikariatet på akutmottagningen ger en chans att tjäna ihop lite välbehövliga pengar. Två månader, det ska hon väl ändå klara av? Hon ska bara få julen överstökad, i januari väntar ett nytt jobb i Kenya. Men i Sverige blir ingenting som hon tänkt sig. Arbetskamraterna Gunnel, Blaze och Erik nästlar sig snabbt in i hennes hjärta, och när det framkommer att Dianas förmodat avlidne pappa inte bara lever, utan dessutom har en ny familj, kan hon inte låta bli att söka upp sin halvsyster. Bara för att se hur hon ser ut. Allt hon önskade sig var en okomplicerad, enkel jul med sin mamma men ibland får man något som man inte bett om.

Sara Molin debuterade 2019 med feelgoodromanen Som en öppen bok. Sara Molin är gymnasielärare i svenska och bor i Sollentuna med man och tre barn. Sin lediga tid ägnar hon åt att sluka underhållningslitteratur och Som en öppen bok är en roman i samma genre, samtidigt som vi får uppleva livet ur huvudpersonen Clara Rennels synvinkel. Clara är dedikerad lärare och ska sprida läslust till kommande generationer. Hon är uppvuxen med Kulla-Gulla, Kitty och Lotta, och hennes vision är att uträtta stordåd i läsningens tjänst.

När hennes ungdomsförälskelse Jonathan dyker upp igen, mirakulöst nog nybliven singel, kan det nästan inte bli bättre. Systern Paulina (som dessvärre inte är fiktiv) lyfter ett varningens finger. Men vad vet väl hon om Jonathans intentioner? Bara för att hon själv, till allas förvåning, lyckats hålla ihop med en kille i mer än några veckor? En kille som till råga på allt verkar alldeles för smart för henne. Men Claras lärartillvaro vill inte riktigt utveckla sig som hon planerat. Eleverna ägnar sig helst åt dokusåpor, föräldrarna kräver det omöjliga, kollegerna sätter käppar i hjulet och rektorn förstår ingenting. Jonathan säger sig ha lösningen på hennes bekymmer, och snart har den plikttrogna Clara gjort drastiska avsteg från sin plan. För det ingick inte i planeringen att börja skolka. Och det ingick definitivt inte att falla för sin lillasysters nya pojkvän.

Som en öppen bok finns överallt i bokhandeln och finns även att beställa från exempelvis Adlibris och Bokus. Besök Sara Molins blogg Sara Molin – En chicklit-karamell blir till om du vill följa resan från idé till färdig bok. Sara Molins författarsida hos Norstedts: norstedts.se/forfattare/192010-sara-molin  Sara Molin har gått Författarkurs 1 och 2 på distans.

starquality

Antoni Lacinai och My Lind – Grannjävlar
Jättegrattis till Antoni Lacinai och My Lind som tillsammans har skrivit boken Grannjävlar:
”De har inte valt varandra, men möts så gott som varje dag. De snor tvättider, döljer kärleksaffärer, dricker för mycket. Alla bär på såväl förhoppningar som skamfyllda hemligheter. Vem kan lita på vem? Livet vävs samman mer och mer för de boende i hyreshuset på Besvärsgatan 6 i Göteborg. Samtidigt får ett oväntat dödsfall i Sölvesborg drastiska konsekvenser för landet. Den högerextrema regeringen gör allt för att mörka den katastrof som närmar sig.

Antoni Lacinais och My Linds debutroman slungar oss in i en feelgood-dystopi där skratt varvas med rysningar. Med komisk genialitet och ett träffsäkert språk bjuder de in oss till Besvärsgatan 6, där vi snabbt får lära oss att det är något som inte står rätt till med grannsämjan.”

Antoni Lacinai föreläser om engagemang och ledar­skap. My Lind är marknadschef. Båda har gått kurser i kreativt skrivande och på en gemensam nyårsfest kom idén: ”Vi skriver en bok ihop!”. Några år och flera skrivresor senare kommer här deras debut­roman, feelgood-dystopin Grannjävlar. Jag hade nöjet att lära känna Antoni Lacinai på Författarkurs 1 – 3.

starquality
Mari Johansson – Krabbspindeln

 

Jättegrattis till Mari Johanson som debuterar på Storytel med Krabbspindeln, en gastkramande och annorlunda thriller. Efter att ha varit sjukskriven för utmattningsdepression har Lisette förlorat sitt arbete, något hon dock dolt för såväl make som grannar. På morgonen klär hon sig i kjol och kavaj och lämnar hemmet, för att göra sken av att hon är på väg till arbetet. Varje gång hon försöker lämna Dalarö får hon panikångest och tvingas tillbaka till huset.

När en person hittas död på Smådalarö kallas kriminalinspektör Nora Kabla till platsen. Vid obduktionen upptäcks något som förbryllar Nora och hennes kollegor.

Samtidigt får Lisette reda på att hennes man varit otrogen och i samma veva dyker också en mystisk arborist upp utanför hennes hus. Pusselbitarna och frågorna är många men svaren är få.
Mari Johanson bor i Stockholm och arbetar sedan tio år tillbaka som barnmorska i Stockholm. På fritiden skriver hon och hennes livliga fantasi har resulterat i debutromanen Krabbspindeln, en psykologisk thriller i skärgårdsmiljö.
Jag har haft nöjet att följa Maris skrivande i Manusgruppen (motsvarar Författarkurs 3) och önskar varmt lycka till med författarskapet!

starquality

Anne-Marie Davis – Den längsta vägen hem
Jättegrattis till Anne-Marie Davis som debuterar som författare med Den längsta vägen hem, en relationsthriller om känslan av att aldrig riktigt känna sig hemma. Hillevi Berg är stjärnadvokaten som återvänder till barndomsorten Svängsta i Blekinge, utan en aning om vilka konflikter som väntar runt hörnet. Inom henne gror en längtan efter barn, men hennes man Philippe är orubblig på den punkten. När hon träffar sin ungdomsförälskelse Fredrik blir hon påmind om hur annorlunda saker och ting hade kunnat vara om hon inte flyttat till Stockholm.

Samtidigt möts hon av misstänksamhet och hot när det visar sig att en av hennes klienter tänker köpa upp ortens stora fabrik. Hillevi slits mellan lojaliteter och plikter och märker inte att någon verkar bevaka henne. Dessutom plågas hon av det dåliga samvetet över att ha fört Fredrik bakom ljuset när hon flyttade hemifrån.

Den längsta vägen hem är en relationsroman kryddad med romantik och spänning, men också en nostalgisk skildring av en uppväxtort som dras med när förändringens vindar blåser. Vad händer när man tvingas stå ansikte mot ansikte med sitt förflutna – och inte längre kan fly?

Anne-Marie Davis växte upp i Svängsta i Blekinge och bor i Stockholm. Hon har jobbat inom domstol, bolag samt på advokatbyrå både i Sverige och USA. Numera arbetar hon som bolagsjurist. Skrivandet fördjupade hon sig i via en författarkurs, och Den längsta vägen hem är hennes debutroman. Följ Anne-Marie på hennes hemsida och bli inspirerad av hennes resa som författare!

starquality

Lars Jarnhammar – Medan himlen förmörkas av aska från Tambora
Jättegrattis till Lars Jarnhammar, författare till flera romaner och nu senast Medan himlen förmörkas av aska från Tambora, en roman som bygger på Lars Jarnhammars morfars morfars mors livsöde i början av 1800-talet. Det är tidigt artonhundratal. Människorna i de små byarna sliter hårt och hålls i Herrans tukt och förmaning. Den som bryter mot något av tio Guds bud straffas obönhörligt. De som står längst ned på samhällsstegen – de fattigaste, kvinnorna, pigorna – får bära den tyngsta bördan, utnyttjas och sviks, för att sedan vara de som får de strängaste straffen.

Boken handlar om ett mord och om den lagstiftning som kringgärdade barnamord. Den handlar också om vänskapen mellan två systrar. Detta mot bakgrund av ett av världshistoriens största vulkanutbrott. I centrum för berättelsen står den unga bryggarpigan Maria Cajsa. De är flera som sviker henne och för det får hon själv ta det hårdaste straffet, där döden snarare hade varit en befrielse för henne än ett straff.

Lars Jarnhammar kallar gärna sina romaner för dokumentärromaner. Besök gärna Lars hemsida för att läsa mer: https://larsjarnhammar.com/
Romanerna kan beställas direkt via hemsidan, eller i nätbokhandeln.

Marie Bergenulf – Genom helvetet mot livet
Jättegrattis till Marie Bergenulf som romandebuterar med ”Genom helvetet mot livet”. Temat är kvinnofrid, men också hur eftervåld kan drabba den utsatta och barnen när relationen tar slut. Marie tvingas inse att mannen hon blev kär i, inte är den han uppgav sig för att vara. Det går upp för henne för sent. Två döttrar finns redan med i bilden. När Steves ilska går ut över barnen lämnar hon honom. Beslutet visar sig mycket svårare än hon kunnat föreställa sig. Mannen inleder terror mot barnen som inte vill träffa honom samtidigt som polis och socialtjänst kopplas in. Allt kulminerar i en rättegång.

Historien är tuff, men bär hela tiden med sig känslan av hopp och kärlek.
”Jag hoppas att min bok kan ge hopp och stöd till alla de som går igenom liknande livssituationer och även de människor som har en utsatt person i sin närhet. Ingen ska vara ensam i detta, att ta emot all hjälp som finns att få är nödvändigt för att kunna gå vidare och läka.”
Boken ges ut i april 2020 och kommer att finnas tillgänglig i nätbokhandeln samt direkt från https://www.vulkanmedia.se/genom-helvetet-mot-livet/

Marie bor i Falun där hon arbetar med rådgivning och kvalitetsfrågor åt redovisningsbranschen. Jag har haft nöjet att följa Maries skrivande under Författarkurs 1.

starquality

Bertil Begander – Sveket
Jättegrattis till advokat Bertil Begander som romandebuterat med Sveket – en familjethriller baserad på författarens erfarenheter av familjerätt. Föga anar Gustaf att hans liv ska sättas på spel värre änden gången Linus försvann i skogen. Hans tillvaro rasar samman när Ritva gör falska utspel mot honom. Nu börjar en mardröm av ovisshet kantad av förljugenhet, frustration och vanmakt. Den enda ljuspunkten i Gustafs liv är hoppet om att en dag få återförenas med sonen Linus.

”- Linus!
Ropar, men bara ekot svarar. Oron sprider sig som en skövlande skogsbrand i min darriga kropp och kinderna hettar. Med hastiga rörelser vänder jag mig om och tittar bakom monsterstenarna som hindrar min väg. Hör min egen flämtande andhämtning när jag vräker mig fram genom de våta, yviga grangrenarna, som obarmhärtigt försöker hindra min framfart, men inget ljusblått plagg.”

Bertil Begander är verksam som advokat i Malmö. Under sina 25 verksamhetsår har han i huvudsak arbetat med familjerätt. Sveket är hans debutroman. En del av intäkterna från denna roman kommer att gå direkt in i en av författaren upprättad stiftelse. Dit kan Du som avskilt vuxet barn eller förälder vända Dig för ansökan om medel till någon återförenande aktivitet. Boken har bland annat blivit omskriven i Expressen och kan beställas via nätbokhandeln.

starquality

Anita Karp – Fågelskugga
Stort grattis till Anita Karp som är aktuell med sin roman Fågelskugga, som berör gränslandet mellan förnuft och känsla. Ellen är frånskild med utflugna barn och varje dag känns som en upprepning av den förra. Hon arbetar på ett forskningscenter för folkhälsa. Med kort varsel skickas Ellen till en konferens i Washington. På konferensen träffar hon Thomas, som får tillvaron att gunga. Han brinner för att undersöka varför diabetes är så vanligt hos Amerikas urinnevånare och övertalar henne att följa med till ett indianreservat i Kansas. Det blir början på en inre resa som så småningom tar henne till glesbyggda delar av Sverige. Ensam i en överväldigande natur är hon tvungen att ifrågasätta sig själv, sin bakgrund och hela sin uppfattning om världen.

Anita Karp är född och uppvuxen i Stockholm. Hon har studerat psykologi och sociologi och har arbetat inom både psykiatrin och äldreomsorgen. Under fem år bodde hon i Kalifornien. Tillbaka i Sverige gick hon en maskörutbildning och arbetade bland annat på Stadsteatern och Folkoperan. Sedan var det dags för uppbrott tillbaka till universitetsvärlden, och 2005 skrev hon en avhandling om sociala faktorers betydelse för demens. Den perioden har inspirerat till boken Fågelskugga. Läs mer och köp boken HÄR.

starquality

Hasse Nilsson – Sju år jorden runt
Jättegrattis till Hasse Nilsson, som gett ut sin bok Sju år jorden runt – Kalmarslättens son erövrar världen. Med Sju år jorden runt av Hasse Nilsson får du uppleva en jorden-runt-resa, men också en tidsresa som tar sin början 1968. Vietnamkriget pågår, Martin Luther King och John Kennedy blir mördade och i Europa pågår studentuppror. Med en romantisk föreställning om världen ger sig 24-årige Hasse ut i världen. Han är nybliven gymnastikdirektör som älskar The Beatles. Redan första mötet med New York blir en chock.

Upplev en tid utan internet eller bankomater, där resan ofta tar nya vändningar när pengarna tar slut eller i möten med nya vänner. Du får uppleva USA, Kanada, Mexiko, Hawaii, Samoa, Nya Zeeland, Australien, Indonesien, Malasyia, Thailand, Taiwan, Japan, Sovjetunionen och Bahamas, men också en rad förvecklingar och romantiska möten. n. Mot slutet av resan möter han en haj i Stora Barriärrevet, och lär sig språk tillräckligt väl för att göra sig förstådd i Indonesien och Japan. Hemresan år 1974 sker under kalla kriget och Gulagperioden, med falskt pass. Läs mer och köp boken HÄR. starquality

Beata Fabi – Den minsta babusjkan – Stora Dockantologin
Stort grattis till Beata Fabi som är novellaktuell med sin berättelse Den minsta babusjkan i Stora Dockantologin. Saxat från Adlibris: ”Dockor väcker positiva barndomsminnen men kan även få oss att tänka på skräckfilmer. Den klassiska leksaken har förmågan att ge både trygghet och rysningar.I denna samling finns noveller med fokus på allt från skräck, magi och science fiction till relationer och sex. Gemensamt för dem alla är att de på ett eller annat sätt är inspirerade av dockor. Välkommen in i dockornas värld!”

Köp hem ditt eget exemplar av Stora Dockantologin från Adlibris: https://www.adlibris.com/se/bok/stora-dockantologin-9789178192656

Beata Fabi söker också rätt bokförlag till sin roman Hissen samt kulturstöd för publicering av en längre novell, Finn dig själv på en vecka, som hon skrev på kursen Kreativt skrivande V (Linnéuniversitetet) nu under året. Annars jobbar hon med medicinsk
forskning och är mamma till Joel, 16 år.

Jag har haft nöjet att lära känna Beata under flera författarkurser på distans.

starquality

Anna Fridh – En pil i mitt hjärta
Jättegrattis till Anna Fridh som romandebuterar med En pil i mitt hjärta den 9 mars. Året är 1910 när föräldralösa Klara Holmlund lämnar hemstaden Stockholm för att söka arbete på en avlägsen herrgård i Norrland. På herrgården bor Vera och Edvard Jensen med sexåriga dottern Emelie, samt fru Jensens gamla mor. Femtonåriga Klara får arbete som barnpiga åt Emelie som lever ett sorglöst liv på herrgården. Snart inser Klara att livet på herrgården inte är vad det verkar vara.

Medan hon lockas av en kärlek så förbjuden att den knappt får nämnas i ord, slits hon också mellan viljan att vara till lags och den egna kampen för självständighet. Författaren Anna Fridh är 48 år och växte upp i Skellefteå, men bor numera med sin familj strax utanför Östersund. Efter många års arbete på en statlig myndighet omskolar hon sig nu till gymnasielärare. Boken tog nästan tio år att slutföra och jag hade nöjet att lära känna Anna när hon gick en skrivarkurs på distans hos mig. Boken finns tillgänglig på www.vulkan.se efter den 9 mars 2020.

starquality

Kristina Falk – En gång slockna alla stjärnor
Stort grattis till Kristina Falk, som romandebuterar med ”En gång slockna alla stjärnor”. Freja avskyr döden. Varg vill inte leva. En vecka senare korsas deras vägar. Det här är en smärtsam och stark kärlekshistoria om psykisk ohälsa och självmord där motsatser möts. Kan ett hjärta fyllt av bottenlös sorg även bli sprängfyllt av kärlek? Freja har bestämt sig för att hon inte ska stanna i Umeå längre. Vill inte se pappa dö. Måste ut, bort därifrån. Hjärtat bultar när hon kliver av tåget i Stockholm. Det finns ingen sjukdom i vindarna. Alex och mamma har fel – hon kommer inte att ångra sig. Samtidigt sitter Varg på vardagsrumsgolvet och väger pillerburken i handen, vänder den upp och ner så att sömntabletterna rasslar. Minns solen som strålade in genom persiennerna när han vaknade på psykakuten. Om han ändå hade dött.

På taket som sluttar ner mot balkongen, sitter någon med kängorna stödda mot hängrännan. Hon skymtar en svart hoodie, en uppdragen luva. En ung man. Han lutar sig fram och tittar ner på henne. Vinden blåser i luggen. Blå ögon, kantade av svart kajal, lyser i skymningen. Det rusar till i Frejas bröst. Plötsligt står han nära. En meters mellanrum. “Varg”, säger han.

Av varje såld bok skänker Parus förlag tillsammans med författaren 5 kr till Suicide Zero.

Kristina Falk är gymnasielärare från Rossön och betonar att vi behöver prata med varandra om hur svårt det kan vara att leva. Sommaren 2017 gick Kristina Falk Författarkurs 2 på distans hos mig, och jag kände genast att hon hade en fantastisk ungdomsbok på gång. Du hittar ”En gång slockna alla stjärnor” i bokhandeln.

starquality

David Finer – Yes Box
Jättegrattis till David Finer som gör sin skönlitterära debut med ”Yes Box”, en bok om Richard som är sju år gammal när han 1957 flyttar med sina föräldrar från England till Sverige. Med sig har han ett träskrin med samlarbilder, en viktig länk till det gamla hemlandet. Skrinet kommer att spela olika roller i Richards liv under uppväxten i Sverige och blir en symbol för minnen och identitet.

Boken är en berättelse om en pojke med två hem men också om hur föremål och minnen kan förbinda oss med vårt förflutna och med varandra. David Finer är medicinjournalist och medieforskare, har en med. lic.-examen från Karolinska Institutet och har skrivit flera fackböcker. Yes Box är hans skönlitterära debut.

Jag har haft nöjet att få följa Davids skrivande under flera författarkurser och i Manusgruppen vid Hötorget.

Formgivning av Stina Lundberg och illustrationer av Eva Fallström.
Författarporträtt: Johan Almgren-Lidman.

Beställ ditt eget exemplar av ”Yes Box” här:
www.vulkanmedia.se/yes-box/

starquality

Carl Plogbäck – Gammal är alltid äldst
Jättegrattis Carl Plogbäck som debuterar med sin humoristiska roman ”Gammal är alltid äldst”, en humoristisk och fartfylld roman fylld av färgsprakande karaktärer.

Den nittioett år gamla kemisten Willy hittar efter mer än fyrtio års forskning äntligen lösningen på ett preparat som gör äldre människor unga på nytt. Det finns emellertid ett problem. För att säkra produktionen till landets pensionärer behövs fem miljoner kronor. Tillsammans med vårdbiträdet Meron knyter han en oväntad allians med pensionerade rektorn Elsa och den odrägliga sprängmedelsexperten Börje. Snart befinner sig gänget i ett inferno av explosioner, hotelser och förföljelser. Kommer Willys dröm att gå upp i rök?”

Carl Plogbäck är utbildad medie- och kommunikationsvetare, serieentreprenör och en riktig hejare på sunkiga pubquiz. Han har gjort allt från att importera strandcyklar till att bygga upp Sveriges största utbildningsföretag för gravida och nyblivna föräldrar. Målet med skrivandet är att göra människor glada. Det finns tillräckligt med elände i världen och vi vet ju alla att ett gott skratt förlänger livet.

Jag har haft nöjet att följa Carls skrivande under flera skrivkurser och även i Manusgruppen.

Beställ ditt eget exemplar av ”Gammal är. alltid äldst” här: https://www.carlplogback.se/produkt/gammal-ar-alltid-aldst

 

starquality

Ännu fler har blivit utgivna – ovanstående under de senaste två åren. Nedan hittar du länkar till kursdeltagare som blivit utgivna tidigare år. 

VI BLEV UTGIVNA SIDAN 2

VI BLEV UTGIVNA SIDAN 3

Har du gått en skrivarkurs hos Författarkurs.se och blivit utgiven? Hör av dig så sprider vi nyheten och inspirationen vidare! Vill du också skriva noveller eller romaner, eller kanske helt enkelt för att det är så roligt och utvecklande? Välkommen att gå en författarkurs med mig. Du hittar alla skrivkurser via toppmenyn,

Share