Vi blev utgivna – sidan 1

Bland det vackraste som finns är att få se drömmar bli verklighet. Det känns därför som ett privilegium varje gång en nykläckt författare som gått en författarkurs hos mig  hör av sig och berättar att det är bokutgivning på gång. 2021 blev över 20 elever utgivna och 2022 ser det ut att bli ännu fler! Ett jättegrattis till er alla – och tack för att vi nu får läsa era böcker!

starquality

Therése Johansson: Byggnadsvård och polkagrisar

Jättegrattis till Therése Johansson som är aktuell med feelgoodromanen Byggnadsvård och polkagrisar, utgiven hos WA Publishing. Saxat från bokbeskrivningen: ”Det var som om huset i Gränna stått och väntat på henne Efter en uppslitande separation söker sig Emelie till Gränna, den lilla staden med sina mysiga polkagrisbutiker. Här hoppas hon finna ro och återuppleva barndomsminnen. Under en promenad får Emelie syn på ett 1800-talshus med renoveringsbehov. Huset är till salu och trots att hon inte ens kan slå i en spik rakt köper hon det. Hon anmäler sig raskt till en kurs i byggnadsvård och sätter igång med renoveringen. Men snart börjar det hända oförklarliga saker i Emelies nya hem. Vem är egentligen den gamla damen med vit kattunge som dyker upp och försvinner lika fort? Och ligger det någon sanning i grannen Görans prat om en gammal skatt som den förre ägaren lämnat kvar? Instucket bakom kakelugnen hittar Emelie ett svartvitt bröllopsfoto, och paret känns märkligt bekant … I takt med att Emelie vårdar huset läker hennes hjärta. Och det blir allt svårare för henne att hålla fast vid sitt löfte om att inte släppa in kärleken på nytt.” 

Byggnadsvård och polkagrisar är en feelgoodroman med humor, spänning och kärlek och första fristående delen Grännaserien.

Therése Johansson är en svensk författare från Smålandsstenar. Hon har arbetat inom skola och barnomsorg i mer än tjugo år och har även ett stort intresse för teater och historia. Therése skriver berättelser med lyckliga slut, men vägen dit är ofta långt ifrån spikrak. Hon är sedan tidigare utgiven med bland annat  Jag firar inte jul på Saga Egmont förlag. Du får följa Lizzie som absolut inte firar jul. Det spelar ingen roll hur mycket hennes jultokiga chef på caféet i Gränna än försöker – hon vägrar att delta. Julen är inte för henne och punkt slut. Läs mer om Therése och hennes skrivande på hennes hemsida och bli inspirerad! 

starquality

Eva Nysäter –  Livsberättelser om ADHD och autism 
Caroline Jonsson (red)
Stort grattis till Eva Nysäter som är en av tretton röster som berättar om hur det är att få en NPF-diagnos sent i livet. I antologin Livsberättelser om ADHD och autism (Gothia Kompetens förlag) berättar hon öppet och närvarande om förväntningarna på att få sin diagnos, men också om att uppleva att det förklarande ljuset inte riktigt vill infinna sig. Minnen och reflektioner varvas med tvära kast in i vardagen, som i följande utdrag:
”Ett liv går alldeles för fort. Doris Lessing skrev i någon av sina böcker att vi människor egentligen skulle bli flera hundra år. Det kändes väldigt sant när jag läste det. Kanske ska jag försöka städa hemma. Putsa fönstren mellan mig och verkligheten.” 

Eva  Nysäter har sedan tidigare fått flera noveller publicerade, till exempel Skaka kalejdoskopet när du tröttnar, en berättelse om att fungera på ett annorlunda sätt utan att det syns, i antologin Över ytan från Ariton Förlag. Temat för Evas bidrag är konsten att förhålla sig till de neuropsykiatriska diagnoser som hon har fått som vuxen, men också att vara född på 50-talet och utlovas en strålande framtid som aldrig riktigt tycks vilja infinna sig. Eva har ett prosalyriskt uttryck och en förmåga att se världens nyanser på ett oväntat vis. Hon vågar närma sig det mörka utan omsvep och på ett unikt sätt, samtidigt som hon skriver om en längtan efter att sitta på en blåmålad trapp som leder upp till ett gult hus.

Eva Nysäter är konstnär, född och uppvuxen i Stockholm men arbetar också som spärrvakt. Hennes novell Min sommar i underjorden blev publicerad i Föreningen Arbetarskrivares tidskrift Klass nr. 3/2016. Novellen skildrar en rad möten med resenärer. Eva är dessutom med i När ni andra sover en antologi om nattarbetare utgiven av Liv i Sverige 2016. Hon debuterade i antologin Kneg, utgiven av föreningen arbetarskrivare 2006. Jag har haft nöjet att följa Evas skrivande i Manusgruppen.

starquality
Helena Hedström: Julius och mysteriet på pensionat Skogsgläntan

Jätttegrattis till Helena Hedström som romandebuterar med Julius och mysteriet på pensionat Skogsgläntan. Boken vänder sig till 9-12-åringar som gillar mystik och spänning.

Då plötsligt dyker en vit gestalt upp, mitt i skogen. Julius hoppar bak i sätet, blinkar hårt innan han hastigt vänder sig mot bakrutan och spanar. Ingen där. En kuslig känsla ilar genom honom. Vad som helst skulle kunna finnas bakom stammarna och de gröna små höjderna. De har åkt en lång stund genom skogarna. Inga byggnader. Inte ens en bil har han sett. Helt ödsligt och ruggigt, utan livstecken.

Julius har planerat för världens bästa sommarlov. Han ska åka till mormor och morfar, gå barfota i sanddynerna, fiska i havet och, det bästa av allt, tälta själv i skogen för första gången. Hela sitt tioåriga liv har han längtat efter äventyr, såna som finns i böckerna. Men så kommer mammas jobb emellan och förstör allting …Istället för västkustens vildmark och äventyr tvingas Julius följa med mamma till en gammal herrgård mitt ute i ingenstans. Det känns urtrist, fram tills han börjar luska lite i sin mammas arbete. Mamma är där för att skriva om en flicka som dog på herrgårdens marker under mystiska omständigheter. Kanske blir det ett mer äventyrligt sommarlov än vad han först hade trott. 

När Helena Hedström var barn läste hon alla spänningsböcker hon kom över. Enid Blytons ”Vi fem-böcker” var en favorit. De flesta av sina somrar sedan barnsben har hon spenderat på landsbygden i Södermanland. Där finns fantastiska insjöar, ängar och härliga skogar som har gett inspiration till miljöerna i boken. Just nu skriver Helena på en psykologisk spänningsroman för vuxna samt en uppföljare till min bok om Julius. Läs hela intervjun med Helena Hedström på Boktugg.se och bli inspirerad! 

Du kan beställa Julius och mysteriet på pensionat Skogsgläntan direkt från Visto förlag eller via nätbokhandeln, till exempel Adlibris och Bokus. Den finns även som e-bok. Jag har haft nöjet att få följa författaren Helena Hedströms skrivande i Manusgruppen. 

starquality
Anna Breitholtz Monsén – Slottet och Stranden

Jättegrattis till Anna Breitholtz Monsén som deckardebuterade med Stranden och nu är aktuell med uppföljaren Slottet, där kvarlevorna av en okänd person hittas på slottet Sindstaholms marker. Samtidigt anmäls slottets åttioåriga ägarinna Tyra Syderhielm försvunnen av sina barnbarn. Linas morfar, den pensionerade polisen Eskil, är övertygad om att hans vän Tyra är i fara. Lina, som vill fira en lugn jul med morfar och katterna blir indragen i en mordhistoria som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Slottet är den fristående uppföljaren till Anna Breitholtz Monséns kritikerrosade debut Stranden, som också handlar om den före detta polisen och livvakten Lina Lantz.  

I Stranden är det 1988. Sextonåringarna Erik och Peter har sommarlov och fördriver de långa dagarna vid havet med freestyle­lurarna i öronen. En dag försvinner Peter spårlöst. Det enda han lämnar efter sig är några blodiga kläder på stranden. Drygt trettio år senare kommer den före detta polisen och livvakten Lina Lantz till Sandinge i Skåne. Hon har ärvt ett gammalt hus efter en vän till familjen och leker med tanken på att börja ett nytt liv i den lilla kuststaden tillsammans med sina katter. När en ung man hittas mördad på stranden dras Lina motvilligt in i en utredning som leder henne tillbaka till händelserna den där sommaren för länge sedan.

Anna Breitholtz Monséns deckare kännetecknas av både värme och svärta. Med romandebuten förverkligade hon en dröm som hon har haft i 20 år. Serien ges ut  är utgiven hos Bokfabriken.  Jag har haft nöjet att få lära känna Anna och hennes fantastiska manus på Författarkurs 1-4. Besök Anna Breitholtz Monséns hemsida och bli inspirerad: www.annabreitholtzmonsen.se

starquality

Jenny Hansson: 75 mil till Berlin och Mytomanen på Madeira
Jättegrattis till Jenny Hansson som är aktuell med 75 mil till Berlin hos Saga Egmont förlag. Samuel och hans barndomsvänner Joakim och Freddie bor av en slump i Berlin och Samuel kommer på idén att de ska starta ett bussbolag tillsammans. Paketresor till Berlin är tanken. Vännerna är lite motvilliga. Joakim vill ju återvända till Göteborg och jobbet som matematiker, medan Freddie drömmer om att komma in på en musikalutbildning i London. Allt eftersom deras företag Svenssons buss kommer igång sätts händelser i rullning. Killarnas liv skakas om rejält. Vem är hon egentligen, den enda flickan som någonsin tackat nej till en träff med Samuel? Ska Freddie någonsin fatta mod att bjuda ut den danska receptionisten som han är övertygad om är hans livs kärlek? Är Joakims vänskap med ingenjörsstudenten Daniel verkligen vad den utger sig för att vara? Och den största frågan av allt – kommer det nystartade resebolaget splittra trion eller blir det den framgångssaga Samuel drömmer om? 75 mil till Berlin är en underhållande roman skriven med glimten i ögat. En berättelse om relationer, vänskap och kärlek samt vikten av att kämpa för sin dröm. 75 mil till Berlin är den första delen i en trilogi. 

Jenny Hansson är författare och jobbar på halvtid som lärare i matematik. Hon romandebuterade med Mytomanen på Madeira (2022) hos Lind & Co. Mytomanen på Madeira handlar om Rasmus som är stjärnsäljare på resebyrå. Livet leker. Men när flickvännen börjar längta efter villa, Volvo och vovve känns det plötsligt som en lysande idé att söka jobb som reseledare tillsammans med bäste vännen Patrik. Rasmus är flygrädd och har aldrig rest längre än till Nordnorge, så han och Patrik förbättrar varandras ansökningar med fantasifulla lögner. De får jobb på Madeira men väl på plats har de nya arbetskamraterna hört talas om deras fantastiska meriter och de två vännerna får fullt upp med att upprätthålla fasaden. När Rasmus inleder en relation med den norska kollegan Leah är kaoset ett faktum. Jenny skrev på Mytomanen på Madeira under sina två första författarkurser hos mig. Jenny har också blivit antagen med två fantasynoveller i Nohiding Förlags novellantologier. Läs mer om Jenny här: https://jennyhansson.se

starquality

Kjell Stjernholm: Koloristen som vägrade svart

Innerligt grattis till Kjell Stjernholm som romandebuterar med ”Koloristen som vägrade svart”, en skröna med skruv. Pär är en 40 årig man med Downs syndrom som älskar att måla. Efter hans mammas död försvinner han från Malmö, till systerns stora fasa. Pär är redo att leva livet utifrån egna val. Han använder teckningar som växelvaluta, vilket tas emot med blandade reaktioner, och målar allt större. När han stöter på Kala, en svensk Banksy med hemlig identitet, får han lära sig graffiti.

Pär tar över det offentliga rummet till den grad att han blir en internationell nyhet, jagad av polis och föremål för politisk konflikt. Samtidigt kämpar hans syster mellan att försöka hämta hem honom, och då beröva honom hans egenmakt, eller låta honom leva det liv han själv väljer. Allt medan värdet på hans konst varierar mellan noll och miljoner beroende på hur många av hans kromosomer som är kända för köparen. Sverige får en skrattspegel. En ovanlig protagonist, fri från stereotyper, drar med oss i ett levnadsöde fyllt av normbrott och överraskningar. 

Kjell Stjernholm är regissör och folkbildare. Han grundade Moomsteatern i Malmö, en professionell teater baserad på skådespelare med intellektuell funktionsnedsättning, och har levt hela sitt liv i skärningspunkten mellan kultur och funktionshinder.  ”Koloristen som vägrade svart” är hans romandebut, men han har skrivit, bearbetat och regisserat för scen i hela sitt liv. Något som har gett honom Kvällspostens Thaliapris, Nationalencyklopedins kunskapspris och möjligheten att höras som sommarpratare i P1. 

Du hittar Koloristen som vägrade svart direkt från Lava förlag eller i nätbokhandeln, till exempel hos Adlibris och Bokus

Jag har haft äran att följa Kjells skrivande under flera författarkurser och önskar varmt lycka till med det fortsatta skrivandet. 

starquality

Ingela E Larsson: Drömmarnas Vind
Jättegrattis till Ingela E Larsson som gör romandebut med Drömmarnas Vind, en svindlande släkt- och hembygdssaga som kretsar kring hennes annmoder Elna. Tiden är 1800-tal och platsen Stora Brödhult i Blekinge. Redan som sextonåring är Elna gift med Ola och har ett spädbarn på armen. Tillsammans flyttar de till sin nya gård, Stora Brödhult, för att skapa ett liv för sig själva och den växande familjen. Livet för med sig glädjeämnen men är också en kamp. Hungersnöd väntar. Under sin levnad får Elna och Ola femton barn, men bara åtta får bli vuxna. Boken handlar om Elnas vardag, men också hur fyra söner emigrerar till Amerika. Amerikabreven inger både glädje och den djupaste sorg och förtvivlan. 

Boken är vackert illustrerad och en inspirationskälla för alla som vill utforska sitt släktträd bakåt i tiden. Den är baserad på verkliga människor och händelser men författaren har tagit sig friheten att ändra eller lägga till händelser av dramaturgiska skäl. 

Ingela E Larsson är född 1947 på släktgården i Stora Brödhult i Blekinge. Hon har kvar sin mormors och morfars undantagshus som sitt andra hem. Till vardags bor hon i Stockholm där även barn och barnbarn är bosatta. Hennes yrkesverksamma liv som IT-konsult har alltid kombinerats med det stora intresset för trädgård och skrivande.  

starquality

Filippa Törnwall: Vax 
Jättegrattis till Filippa Törnwall som debuterar med romanen ”Vax” – en berättelse om femtiotalets USA. Om klass, rasism och våld. Lennon Johnson har lyckats göra det ingen gjort förut. Som ende afro­amerikan någonsin har han antagits till Little Big high, en elitskola i den amerikan­ska Södern. Albin Hudson, skolans fruktade rektor, är dock allt annat än nöjd med sin nya elev. Driven av rashat, men också av en märklig känsla av att tappa fotfästet i pojkens närvaro, går han in för att göra Lennons studietid till ett inferno. Vad ingen av dem vet är att deras liv är ofrånkomligt sammanflätade. Romanen handlar om ungas maktlöshet i en kontrollerad vuxenvärld.

Men också om kärlekens kraft, och att det aldrig är för sent att be om förlåtelse.

Författaren Filippa Törnwall bor i Lomma och är uppvuxen i Ängelholm. Många äventyrliga resor och förmånen att få bo utomlands som barn och tonåring berikade hennes uppväxt. Kärleken till goda berättelser har varit med henne sedan barnsben. Jag har haft nöjet att följa Filippa Törnwalls romanprojekt genom flera författarkurser och det är inget annat än magiskt att få hålla den i handen nu! Finns att köpa i nätbokhandeln, till exempel Adlibris och Bokus.
starquality

Sabine Mickelsson: Gåblin och de vilda dammråttorna
Jättegrattis till Sabine Mickelsson som debuterar med bilderboken Gåblin och de vilda dammråttorna. Här får vi träffa hustrollet Gåblin som så gärna vill vara vän med sexåriga Stella. Hon är nyinflyttad och vet inte om att hon har ett eget troll, de får nämligen inte visa sig för människor. En morgon sker den stora katastrofen. Pappa säger att Stella ska städa, trots att hon är rädd för de otäcka dammråttorna – annars blir det ingen efterrätt! Kan Gåblin hjälpa Stella utan att bryta mot några trollregler och samtidigt bli hennes kompis? Gåblin och de vilda dammråttorna jobbar med temat empati och hur det kan kännas både svårt och härligt att hjälpa den man bryr sig om.

Så här säger Alva, 4 år och 10 månader, om boken: Jag vill också ha ett hustroll hemma! Om jag skulle ha ett hustroll, så skulle jag ge glass till det. Under sängen. På natten.

Sabine Mickelsson är född och uppvuxen i Österbotten, Finland. Hon har brunnit för att skriva ända sedan hon som femåring upptäckte ordens förmåga att trollbinda. Gåblin och de vilda dammråttorna är hennes bokdebut, men hon har tidigare medverkat med ett dussintal noveller i olika antologier och är även aktuell med en äventyrsfantasy för mellanåldern samt en fantasytrilogi för (unga) vuxna. När hon inte skriver jobbar hon som fritidsledare för barn och unga och som danslärare.

starquality

Anna Wester – Qampus Queenserien
Jättegrattis till Anna Wester som är aktuell med Qampus Queen: Hämnden hos Southside Stories, där hon sedan tidigare även har gett ut första delen i serien Qampus Queen. Det har gått två år sedan instagramprofilen Amanda Olsson avslöjade att hennes dåvarande pojkvän Carl Fredrik var medlem i en nazistisk sekt som låg bakom mordet på deras lärare. Amanda hyllades i tidningarna och fick stipendium, men vad Carl Fredrik gjorde mot Lina var det ingen som pratade om. Hon fastnade i mörkret medan alla andra gick vidare. Nu har hon tagit sig ur den värsta perioden av sömnlösa nätter på nätforum, drogberoende och ångest. Hon bor ihop med Simon och ska börja plugga igen. Men demonerna plågar henne fortfarande, och snart dras hon in i en ny spiral av destruktiva handlingar – och ett hämndbegär som bara växer. QampusQueen: Hämnden är en bok om sår som inte läker, ensamhet och svartsjuka. Men också om vänskap och kärlek. Om människor som kämpar för en bättre värld. Och de som inte gör det.

I ”QampusQueen” möter vi Amanda Olsson, vänsterbloggare, debattör och instagramkändis. Men Amanda har också en vardag på universitetet, med vanliga drömmar och utmaningar. När hon träffar överklasskillen Carl Fredrik förändras allt. De är varandras motsatser och Amanda märker att han ljuger om det mesta, ändå släpper hon in honom i sitt liv. Samtidigt rämnar saker runt omkring. Amandas förebild och favoritlärare Bo Lundgren försvinner mystiskt och nätets mörkare sidor fylls av ledtrådar. Hot och hat riktat mot Bo och andra kända vänsterprofiler. Amanda och hennes nya studiekompisar kommer en nazistisk sekt på spåren och registrerar profilen QampusQueen på Flash för att få kontakt. Men vem kan hon egentligen lita på? A

Författaren Anna Wester brinner för frågor som rör rättvisa och mänskliga rättigheter och är verksam inom den ideella sektorn. Anna har tidigare skrivit journalistiska artiklar och reportage och bor i Årsta i Stockholm. ”QampusQueen” är hennes debutroman. ”QampusQueen” av Anna Wester, i inläsning av Amanda Ooms, släpps den 29 december 2020. Jag har haft glädjen att få lära känna Annas skrivande i Manusgruppen.

Kristin Brorsson: Som man ligger får man bädda

Kristin Brorsson, Pressbild, Lind & Co, 2021

Jättegrattis till Kristin Brorsson som är aktuell med sina andra bok hos bokförlaget Lind & CoSom man ligger får man bädda, en uppföljare till debuten Gammal kärlek rostar alltid.  Julie har precis återvänt till hemorten i Norrland med svansen mellan benen. Nyskild, ensamstående och aningens tilltufsad, det var inte direkt så hon hade sett sitt liv framför sig när hon som sjuttonåring lämnade de norrländska skogarna för storstadsliv i Stockholm. Men, det är bara att bita ihop och bygga upp ett nytt liv bland föräldrar och barndomsvänner.

Dessutom måste hon möta ungdomskärleken Kristoffer igen – något som rör upp starka känslor. Ebba är höggravid och inställd på att bli ensamförälder eftersom pappan till barnet avsagt sig allt ansvar. Men är det något man kan vara säker på så är det att livet är oförutsägbart och snart har både föräldraskapet och kärleken utvecklat sig i en riktning Ebba aldrig kunde ha anat.

Som man ligger får man bädda är den andra, fristående, romanen om Ebba och Julie. I del 1, Gammal kärlek rostar alltid får du lära känna Julie som är föräldraledig med två små barn. Hon är trött, ställer enormt höga krav på sig själv och känner sig vilsen. Allt gick så fort, i ena stunden var hon nyförälskad och i nästa mamma. Julie lever med en man som sätter jobbet först. Därefter festen. En man som är frånvarande även när han är hemma, vilket han är alltmer sällan.

Ebba är singeln som desperat längtar efter det trygga familjelivet. För några år sedan trodde hon att hon träffat den rätte, men fick istället hjärtat krossat och har sedan dess inte riktigt gett kärleken en chans. En dag dyker den gamla flamman upp i hennes liv igen och hon blir kär på nytt – problemet är bara att han numera är gift. Snart kommer Ebbas och Julies vägar att korsas. Gammal kärlek rostar alltid är Kristin Brorssons debut och den första romanen om Ebba och Julie. En välskriven relationsroman för läsare av Anna Lönnqvist, Kristin Hannah och Anna Fredriksson.

KRISTIN BRORSSON är utbildad lärare men har de senaste åren arbetat som översättare. Hon är född 1983 och bor med sin familj på Malta.

 

starquality

Sammy Jeridi – Ghettoserien
Jättegrattis till Sammy Jeridi som sedan succén med Ghettokungen även gett ut Ghettobröder, Ghettolegender och Ghettoprinsessan. Redan efter romandebuten Ghettokungen jobbade Sammy Jeridi vidare med del 2 och 3. Sammy Jeridi har även synts reportage och TV-soffor i både Sverige och Norge. Du läser Ghettokungen och uppföljarna på egen risk, redan i första kapitlet hamnar Leon i knipa och blir utsatt för gruvlig misshandel och hot med motorsåg. Saxat från Adlibris: ”Leon driver det framgångsrika företaget Ghettosäljarna. Det du vill ha, det fixar han. Vill du ha ut försäkring på din bil ser Leon till att den brinner upp. Om någon vill sälja eller köpa saker man inte hittar i en affär ställer Leon alltid upp. Vare sig det är en levande tvättbjörn eller ett förstahandskontrakt i City. Pengarna använder han för att ge sin lillebror Emir det han själv aldrig fått: en bra utbildning och ett respektabelt yrke – ett Svenssonliv.

När gangstern Jambolo vill ha tillbaka ett vapen som Leon sålt riskerar drömmen gå i kras, för Leon har principer, han avslöjar aldrig säljare och köpare för varandra. När även kriminalkommissarie Eva Möller, som mot sin vilja blivit förflyttad till Palmegruppen, får upp ögonen för Leon dras snaran åt. Nu är det Leon som har ett pris på sitt huvud, och han är jagad, jagad av alla. Sammy Jeridi är uppvuxen i Solna men bor i dag i Nordnorge och Spanien. När han sålde sitt framgångsrika makeup-företag fick han tid och möjlighet att verkliga sina författardrömmar. Ghettoserien ges ut hos Bokfabriken.

Mer om boken och författaren kan du läsa om på https://sammyjeridi.com/

starquality

Caroline Mllesand: Sommarvindar och sanningar 

Jättegrattis till Caroline Möllesand som debuterar med Sommarvindar och sanningar! Tack vare en kurskamrat upptäckte Caroline feelgoodgenren – sådant ville hon också skriva! Under 2021 bloggade hon om skrivprocessen på Debutantbloggen och i somras blev hon kontaktad av förlaget Word Audio Publishing International som ville läsa manuset. Caroline fick ett tvåboksavtal med rättigheter för ytterligare sex länder. Sommarvindar och sanningar är en roman där alla känslor får plats och relationer sätts på prov.
 
Saxat från bokbaksidan: Det har gått ett år sedan Melindas man dog och hon är inte alls i balans. När vuxna dottern Moa föreslår en kurs i självutveckling på Öland tvekar Melinda, men kanske är en hemester i vacker miljö kanske precis vad hon behöver? På anläggningen Ekerum får Melinda dela boende med en annan kursdeltagare. Till hennes förvåning är det någon hon känner. För många år sedan var den livliga Sanna och mer försiktiga Melinda bästa kompisar, men efter gymnasiet gled de isär. Sanna har levt ett rotlöst liv, hoppat mellan jobb och försakat vänner och familjerelationer. Melinda valde en stillsam småstadstillvaro med man, barn och villa. Kanske har de mer gemensamt än de tror?
När kursledaren visar sig vara en gemensam vän från förr tvingas de omvärdera sina val i livet. Det blir en dramatisk och omvälvande vecka på solens och vindarnas ö. En vecka som förändrar dem alla.

Caroline Möllesand bor i Kalmar och har en bakgrund som skribent och grafisk formgivare. Sommarvindar och sanningar är hennes debutroman och första delen i feelgoodserien ”Öland i våra hjärtan”. Trots att Caroline alltid har skrivit i jobbet hade hon aldrig drömt om att skriva en bok. Det verkade för komplicerat. 2019 var hon sjuk i utmattning och behövde fokusera på något nytt. Författarkurs 1 och 2 på distans för Jorun fick hennes trötta hjärna att vakna till liv och bli kreativ igen. Läs mer på Carolines författarsida: https://www.carolinemollesand.se/bocker/

starquality

Jessica Wallskog Svensk: När alla tittar bort 

Jättegrattis till Jessica Wallskog Svensk som debuterar med När alla tittar bort. Romanen handlar om tre vanliga kvinnor som lever helt vanliga liv men på lite olika sätt. Amanda är ensamstående mamma och älskar sitt arbete. Marléne är lyckligt gift med tre barn och söker sig till ett nytt, spännande arbete. Linda träffar av en slump drömmannen, gifter sig och får två barn. De har alla drömmar och mål – och det viktigaste i deras liv är barnen.
Alla träffar de på män som utnyttjar andra människor för att skaffa sig mer makt, män som vill styra kvinnors liv. Utåt sätt ser dessa män väldigt lyckade ut – bra jobb, tjänar mycket pengar, utger sig för att vara goda äkta makar och fäder. Börjar man skrapa på ytan är det inte lika vackert , men det är inte lätt att upptäcka. Männen är skickliga på att manipulera. Och det är lättare att titta bort än att konfrontera och ifrågasätta.
Jessica bor i Östersund med man och två döttrar. Skrivandet av skönlitterära texter har alltid varit en del av fritiden. När pandemin var ett faktum fanns plötsligt mer fritid än tidigare och Jessica deltog i en digital författarkurs. Manuset till ”När alla tittar bort” blev kursens arbetsmaterial. Utgivning juni 2022, beställ här: https://www.vistoforlag.se/nar_alla_tittar_bort

starquality

Thomas Mathiasson: Kanske kan det fixa sig ändå

Jättegrattis Thomas Mathiasson som debuterar med romanen Kanske kan det fixa sig ändå! Trettonåringarna Harald och Maya träffas på stranden i Skanör en höstkväll. De anar inte att just denna kväll blir starten på en rad händelser som för alltid ska förändra deras tillvaro. Den obalans i klimatet som människan själv skapat på jorden blir nu otäckt verklig. När inget längre är sig likt måste de som drabbats av naturens brutala svar på klimatförändringarna omvärdera vad som är viktigast här i livet. Hur ska deras liv se ut nu? Finns det något hopp för framtiden när katastrofen inträffar?
Författaren har utgått från en verklig händelse som ägde rum 1872 i Falsterbo och Skanör, den så kallade Backafloden, som under en novemberstorm översvämmade stora delar av tvillingstäderna. Tanken är att gestalta hur klimatförändringarna skulle kunna påverka de boende på Falsterbonäset, som har ett utsatt läge med stigande havsnivåer.
”För min generation var det hotet om kärnvapenkrig mellan väst och öst som fanns ständigt närvarande under 60- och 70-talen” , säger Thomas Mathiasson. ”Känslorna var snarlika dagens skrämmande framtidsscenarier. Men människan är stark i krislägen, något som vi ser på många håll i världen idag. Titeln och slutkapitlen ger hopp!”
Thomas Mathiasson har sedan tidiga år närt en dröm om att skriva. Han har tidigare skrivit som lärare, som rektor och som dagboksnörd (obrutet sedan 18 mars 1974). Efter att ha träffat Astrid Lindgren på Bokmässan 1991 var det nära att han satsade fullt ut på skrivandet. Det skulle dock dröja till 2019 innan drömmen blev verklighet.
”En digital skrivarkurs med Jorun Moden var en av nycklarna som låste upp skapandet och släppte fram lusten i full blom.”
Boken finns att köpa i bland annat nätbokhandeln.

starquality

Åsa Lovén: Minnenas musik
Jättegrattis till Åsa Lovén som deltar i antologin ”Minnenas musik” med en novell med musik som tema! Samtliga författare som medverkar i denna feelgoodantologi skriver om musikens inverkan på upplevelser, minnen och livet. Vackert och inspirerande omslag också! Boken ges ut hos Mirarmir förlag och kan köpas direkt från deras butik eller i nätbokhandeln. 

Saxat från bokbaksidan:
”Musiken från orkestern blandas med mina minnen, jag dansar till tonerna. Rör mig följsamt över ängen. Intensiteten ökar och trumpeterna tar över melodin. Stegvis stiger tempot och jag rör mig snabbare i växtligheten. Snurrar så nattlinnet står ut och skärpet från morgonrocken lossnar. Jag höjer armarna i crescendot och valthornens toner ljuder över trumpeternas. Eufonium och tromboner, pukorna dundrar som bultandet i mitt bröst, pulsen i mina tinningar. Jag ryser, skälver.”
Min tidigare elev Cathrin Monell är också med bland författarna, vars noveller valdes ut i en tävling. Beställ antologin HÄR.

starquality

Annelie Wahlstedt: Herr T

Jättegrattis Annelie Wahlstedt som romandebuterar med sin unika saga om ”Herr T” – mannen som redan i första kapitlet är på väg att avlida. Historien slutar så klart inte där, utan Herr T råkar hamna i en annan dimension. Det visar sig att han inte levt det behagliga konstnärsliv han önskat sig. Hela tiden har han fått anpassa sig efter sin bångstyriga fru Anita, eftersom han inte vill skiljas från sin älskade dotter Amanda. I romanen får vi möta Edgars nära och kära – dottern Amanda, den excentriske vännen Jean-Pierre, systern Elsi och Anita. Med värme och humor skildrar boken hur stagnerade relationer på nytt väcks till liv. En grå massa i hjärtat omvandlas till färgrikedom och glädje genom tro, hopp och kärlek.” 

Anneli Wahlstedt bor utanför Stockholm tillsammans med sin man. Hon brinner för att skriva för personer som är nyfikna på en större mening med livet. Kryddar gärna med en gnutta humor, 80-tal och smakar av med inspiration av olika konstnärliga uttryck. Herr T är hennes första roman men skrivandet har funnits med länge som en del av hennes kreativa ådra. 
 

starquality

Åsa-Helena Borkesand: Världens vackraste brott

Jättegrattis till Åsa-Helena Borkesand som romandebuterar med ”Världens vackraste brott” – finns nu som ljudbok hos Storytel och Nextory mfl. Linn, Micke och sonen Elias, den trivsamma trion, lever på utmätt tid, då de har fått veta att Elias inte kommer att leva så länge. Man har nämligen upptäckt att han har en obotlig hjärntumör. Men tumören växer inte och allteftersom ökar hoppet. Elias får det dock svårt i skolan och man behöver göra en neuropsykiatrisk utredning och han får diagnosen ADHD och lindrig Asperger syndrom. När han ska fylla tolv år börjar han plötsligt frenetiskt att skissa på olika 3D bokstäver. Han har blivit helt fascinerad av graffiti och Linn och Micke som inte har någon kunskap om fenomenet, uppmuntrar honom i sitt nya intresse.

Vad de inte anar är att de som föräldrar kommer vara djupt involverade i graffitivärlden i mer än ett och ett halvt decennium. En värld som är fylld av både ljus, mörker, liv och död. Elias blir bättre och bättre på att måla och snart målar han på offentliga platser och blir gripen av polisen. Han är helt uppslukad av graffitin och förklarar att han aldrig kommer att sluta måla. ”Världens vackraste brott” är en självbiografisk skildring av en familjs kamp mot ett allt djupare nedbrytande medberoende och hur man ska förhålla sig till det märkliga fenomenet graffiti, som är en fantastisk konstart men också olaglig. Ett obegripligt brott där utövarna riskerar åtal och skyhöga skadestånd utan att tjäna en enda krona. En konstform som i samma stund som den blir laglig och uppskattad av etablissemanget, övergår till att bli street art och värderad på samma monetära sätt som övriga samhällets moderniteter. Men vem vill bli en ”sell out”?, frågar Elias. ”Världens vackraste brott” är första delen i en självbiografisk trilogi. Jag har haft nöjet att följa Åsa-Helenas skrivande under flera författarkurser och även i Manusgruppen.

starquality

Hans Fowelin: Otillgänglighetspunkten

Stort grattis till Hans Fowelin som romandebuterar med Otillgänglighetspunkten – arktiskt drama hos Ord och visor förlag. Sara försöker förstå varför hennes bror omkom på sin fjällvandring tidigare på sommaren. Polisen säger bara att det var en tragisk olycka, men Sara har svårt att tro på den förklaringen. Hon börjar söka upp människor som kan hjälpa henne. Till slut inser hon att svaret kan finnas uppe i fjällvärlden och reser iväg till samma område som brodern. Där måste hon klara sig i en natur som verkligen inte är ofarlig, men oväntad hjälp erbjuder sig när hon träffar en man på fjället. Tillsammans går de mot olycksplatsen med förhoppningen om att broderns öde ska klaras upp. Samtidigt har Sara en känsla av att de inte är ensamma, att någon har följt efter henne ända upp på fjället. Efterhand går det upp för henne att mycket står på spel, inte bara hennes eget liv. Romanen är en spänningsskildring som även handlar om det mänskliga livets villkor. Den utspelar sig dels i staden Lund och dels i den lappländska fjällvärlden.

Hans Fowelin har alltid varit fascinerad av den skandinaviska fjällvärlden. Intresset för fjällen har resulterat i två guideböcker för fjällvandrare. För drygt tio år sedan började Hans skriva en roman med fjällvärlden som fond. Skrivandet var svårare än han trodde och Hans valde att gå Författarkurs 1-3 för att vässa sitt manus. Hans är ämneslärare i matematik och naturvetenskap och har arbetat med vuxenutbildning samt logistik. Rötterna sträcker sig från Skåne och Småland men han har i Lund över halva livet. Beräknad utgivning är april 2022.

starquality

Jenny Momquist: Den ofrivilliga jägaren

Jättegrattis till Jenny Momquist som debuterar på Lind&Co med sin roman Den ofrivilliga jägaren. Kommer som ljudbok hösten 2022 men finns redan nu som tryckt roman. Jenny Momquist är dramapedagogen som blev arbetslös i början av pandemin, men istället för att ge upp väckte hon liv i sitt skrivande. Efter två kurser hos Jorun var hennes huvudperson född och nu är romanen redo att delas med många läsare. Kommer som ljudbok via Lind & Co den 12/9 men i tryckt form redan 24/2. En pensionär förväntas gå på bingo, baka kakor och delta i kyrkobasaren. Men det är sannerligen inte vad Greta Jansson planerar att göra. Under den sista dagen som administratör på polishuset i Karlstad laddar hon över all information om ett gammalt fall på ett USB-minne och stoppar ner det i handväskan. Nu ska fallet lösas, det är hon fast besluten om, även om det innebär en hel del lögner och olagliga handlingar. Det är ju med goda avsikter, intalar hon sig. Gretas tre vuxna barn, en pensionerad poliskommissarie, och en före detta kollega blir alla både hinder och tillgångar för henne när hon nu måste leva sitt dubbelliv utan att bli avslöjad.

starquality

 

Sandra Lindblom: Inte vad jag vill

 

Vårterminen andra året på gymnasiet kan knappast börja bättre för Tove. Hon blir tillsammans med Vix och allt börjar äntligen kännas normalt igen efter det som hände förra året. Det som hon inte berättat om för någon. Men ingenting går riktigt som hon tänkt sig. Vix förra flickvän Nellie vägrar släppa taget om honom och som om inte det vore nog så kommer Joakim tillbaka till stan. Kärleken som borde vara enkel är plötsligt väldigt svår och allt ställs på ända. Vad hände egentligen förra året mellan Tove och Joakim? Vem ska betala priset för sanningen? ”Inte vad jag vill” är en spänningsroman om det som inte ska hända. Om kärlek och vänskap. Om hur man går vidare och återtar kontrollen. Om hur man ger igen.

 

Sandra jobbar som idag administratör på ett socialkontor och har skrivit den större delen av sitt liv. Synopsisarna har samlats på hög. När även det yngsta barnet började bli lite större så bestämde sig Sandra att det var dags att satsa på skrivandet.

 

 

 

 Den unga Matilda har brutit sig in i fogdens borg för att hämta bevis på hans förräderi mot kung Gustav Vasa. Men Matilda fångas och fängslas. 

Riddare Trond, som i hemlighet är utsänd av kungen, fritar henne och tillsammans ger de sig av på en strapatsfylld ritt mot huvudstaden. Det är inte bara fogdens soldater de måste undkomma, utan också heta – men otillåtna – känslor som blossar upp allt häftigare mellan Trond och Matilda. 

Konungens sändebud är första delen i en trilogi – het historisk romance när den är som bäst. Den kommer ut i mars 2022 men går att förboka redan nu via Bokus. Inläsare till ljudboken är Gunilla Leining.

 

  I gott sällskap med många andra bokslukare har jag länge velat skriva en egen bok, men de skönlitterära ambitionerna fick stå tillbaka till förmån för karriär och ett tidskrävande hästintresse. När jag väl lät skrivardrömmen ta plats kastade jag mig med liv och lust in i projektet under devisen: Hur svårt kan det va’? Ganska svårt visade det sig … Att skriva manus är ett hantverk och det tog tid att lära sig verktygen. Där hade jag god hjälp av Joruns kurser (jag har gått alla fyra).

Valet av genre var däremot enkelt. Jag älskar historisk romance och ville skriva en som utspelar sig i Sverige.

 

I min debutroman har jag använt en dramatisk epok som kuliss för en äventyrsfylld kärlekssaga: tiden då Gustav Vasa omdanade riket och Dackefejden rasade. Samhället präglades av enorma klasskillnader, snäva könsroller och brutal rättsskipning, men längtan efter kärlek och tillhörighet var lika starka drivkrafter då som nu.

 

Till vardags arbetar jag som chef för en affärsavdelning på ett fastighetsbolag.

 

starquality

 

Sofia Skog och Karl Frid: Under skinnet

 

 

Jättegrattis till Sofia Skog och Karl Frid, som tillsammans har skrivit Under skinnet: En manlig strippas bekännelser som publiceras av Bokfabriken. Karl Frid (Karl of Sweden) är Sveriges mest anlitade manliga strippa. Men när han drabbas av problem med hjärtrytmen i fängelset ser det ut att vara på väg åt ett annat håll. Efter den traumatiska händelsen börjar Karl analysera sitt liv: vem är han och hur har han hamnat i en cell med Sveriges värsta brottslingar? Från början en blyg och annorlunda kille med stora drömmar, uppväxt i en dysfunktionell familj och i tonåren med våld och missbruk.

 

 

 

 

Men den blyga killen hårdnar, glider ifrån skolan och hamnar i kriminellt umgänge. Samtidigt blir han erkänd för sitt yttre och värvas till en dokusåpa. Ett vilt krogliv följer och tar Karl vidare till uppdrag som manlig strippa och en värld med droger, sprit och pengar. Karls pengahunger växer och drar in honom i ekonomisk brottslighet. Han åker fast och döms till fyra års fängelse. Hjärtrusningen i cellen blir början på Karls resa in i sig själv och till ett nytt liv. Med sin självbiografi Under skinnet, En manlig strippas bekännelser vill Karl inspirera andra till att oavsett vad du utsatts för, så går det att göra en förändring och ta kontroll över sitt liv. 

 

KARL FRID, född 1976, är verksam som hälsocoach och hjälper andra till en bättre livsstil. SOFIA SKOG, född 1977, arbetar som försäljnings- och marknadschef.

 

starquality

Fatima Said: Räkna till nio men inte till tio

 

 

För snart ett år sedan dök 14-åriga Fatima Said upp på Författarkurs 1, med målet att både förkovra sin svenska och skriva böcker. Eftersom kursen är tänkt för vuxna hajade jag till för en sekund men kom genast att tänka på att jag var lika gammal som Fatima när jag började jobba som frilansskribent. Sällan har jag blivit så imponerad av en deltagares driv och beslutsamhet. Fatima kommer alltid med kloka kommentarer och hennes sätt att skriva är helt unikt.

Nu ger hon ut sin första roman, ”Räkna till nio men inte till tio”. Boken handlar om Amanda, som råkar resa till forntiden. Där träffar hon en man som heter Max och tillsammans försöker de hitta vägen tillbaka till sin egen tid. Jättegrattis till bokutgivningen Fatima!

Läs mer om Fatimas skrivande och beställ hennes bok här: https://tinyurl.com/239pwf97

 

starquality

 

Ingela Sand: Från Djursholm till Danvikstull

 

 

 

Foto: Eva Lindblad/1001bild.se

 

Jättegrattis till Ingela Sand som romandebuterar med Från Djursholm till Hornstull hos Lind&Co! Att hon skrev under ett äktenskapsförord när hon var ung hade Gunhilde faktiskt glömt bort. Men nu, nästan fyrtio år senare, blir hon bryskt påmind och måste lämna sitt liv som lyxhustru i Djursholm och flytta till en sliten lägenhet på Södermalm. Sviken och bedrövad inser hon att hon måste ta tag i sitt liv. Hon måste kunna försörja sig på egen hand och intalar sig själv att hon klarar sig utmärkt utan en man. Hon har ju sin orkidé och domherren att prata med och Richard Gere håller henne sällskap när hon vill.

 

 

 

 

Men ett litet lapptäcke ger hennes nya liv en skjuts. Och när hon svarar på en lapp i porten om hundvakt blir ingenting som hon tänkt sig.

 

 

 

Författaren Ingela Sand bor på Södermalm i Stockholm. Precis som sin huvudperson Gunhilde gillar hon att dansa och hon har sytt lapptäcken till alla sina barnbarn, en teknik som hennes mormor lärde henne. Från Djursholm till Hornstull är hennes romandebut och hon skriver redan på upp

 

följaren. Köp din egen Från Djursholm till Hornstull här.

 

 

 

Jag har haft glädjen att följa Ingela Sands skrivande under flera författarkurser!

 

starquality

 

Therése Johansson: Jag firar inte jul

 

 

Jättegrattis till Therése Johansson som är aktuell med feelgoodromanen ”Jag firar inte jul” på Saga Egmont förlag. Du får följa Lizzie som absolut inte firar jul. Det spelar ingen roll hur mycket hennes jultokiga chef på caféet i Gränna än försöker – hon vägrar att delta. Julen är inte för henne och punkt slut. Det är så det blir när man haft en trasslig barndom, med en mamma som tyckte det var viktigare att festa än att fira med sin lilla dotter. Men allt det där har Lizzie hållit för sig själv. Inte ens storasyster Ellen vet något. Hon var ju ändå alltid i fjällen med pappa om jularna.

 

När julhelgen närmar sig får caféet allt oftare besök av den ensamstående pappan Marcus och hans dotter Elin. Lizzie kan inte blunda för att hon känner sig attraherad av Marcus – han är ju faktiskt vrålsnygg. Men allt eftersom de kommer varandra närmare inser Lizzie att saker och ting börjar bli komplicerade. Marcus är helt fantastisk och lilla Elin önskar sig en bonusmamma i julklapp. Om det bara inte vore för att Lizzie alltid hatat julen så skulle det kanske kunna bli så. Men det förflutna går inte att ändra på – hur innerligt man än önskar. Men kanske kommer denna julen bli annorlunda? Therése Johansson är en svensk författare från Smålandsstenar. Hon har arbetat inom skola och barnomsorg i mer än tjugo år och har även ett stort intresse för teater och historia. Therése skriver berättelser med lyckliga slut, men vägen dit är ofta långt ifrån spikrak. Jag firar inte jul ges ut som ljudbok – läs mer på Theréses hemsida eller köp ditt eget exemplar i nätbokhandeln.

 

starquality

Ännu fler har blivit utgivna efter författarkurser hos mig – nedan hittar du länkar till fler kursdeltagare som blivit författare. 

Har du gått en skrivarkurs hos Författarkurs.se och blivit utgiven? Hör av dig så sprider vi nyheten och inspirationen vidare! Vill du också skriva noveller eller romaner, eller kanske helt enkelt för att det är så roligt och utvecklande? Välkommen att gå en författarkurs med mig. Du hittar alla skrivkurser via toppmenyn,

 

Författaren Mats Hellstrand
Foto: Samuel Sverker

Romanen Hemligt kontrakt utspelar sig under den period i svensk historia som kallas Frihetstiden (1720–1772), en tid som präglades av såväl vetenskaplig och kulturell utveckling som korruption och hänsynslös rovdrift. Berättelsen bygger på verkliga händelser. ”Hemligt kontrakt utspelar sig i mitten av 1700-talet, en turbulent tid präglad av maktstrider på både lokal och nationell nivå. Romanen visar på bergslagsböndernas kamp mot statliga påbud och adelsdominans i en tid då den mäktiga lutheranska statskyrkan börjar tappa i inflytande och upplysningsidéer börjar finna sin väg till Sverige. Det är en både färgstark och fängslande berättelse!” Per Bolin, Professor i historia, Södertörns högskola

Hemligt kontrakt utkommer i januari 2022.

 

starquality

 

Tua Burlin: Konungens sändebud

 

 Den unga Matilda har brutit sig in i fogdens borg för att hämta bevis på hans förräderi mot kung Gustav Vasa. Men Matilda fångas och fängslas. 

Riddare Trond, som i hemlighet är utsänd av kungen, fritar henne och tillsammans ger de sig av på en strapatsfylld ritt mot huvudstaden. Det är inte bara fogdens soldater de måste undkomma, utan också heta – men otillåtna – känslor som blossar upp allt häftigare mellan Trond och Matilda. 

Konungens sändebud är första delen i en trilogi – het historisk romance när den är som bäst. Den kommer ut i mars 2022 men går att förboka redan nu via Bokus. Inläsare till ljudboken är Gunilla Leining.

 

  I gott sällskap med många andra bokslukare har jag länge velat skriva en egen bok, men de skönlitterära ambitionerna fick stå tillbaka till förmån för karriär och ett tidskrävande hästintresse. När jag väl lät skrivardrömmen ta plats kastade jag mig med liv och lust in i projektet under devisen: Hur svårt kan det va’? Ganska svårt visade det sig … Att skriva manus är ett hantverk och det tog tid att lära sig verktygen. Där hade jag god hjälp av Joruns kurser (jag har gått alla fyra).

Valet av genre var däremot enkelt. Jag älskar historisk romance och ville skriva en som utspelar sig i Sverige.

 

I min debutroman har jag använt en dramatisk epok som kuliss för en äventyrsfylld kärlekssaga: tiden då Gustav Vasa omdanade riket och Dackefejden rasade. Samhället präglades av enorma klasskillnader, snäva könsroller och brutal rättsskipning, men längtan efter kärlek och tillhörighet var lika starka drivkrafter då som nu.

 

Till vardags arbetar jag som chef för en affärsavdelning på ett fastighetsbolag.

 

starquality

 

Sofia Skog och Karl Frid: Under skinnet

 

 

Jättegrattis till Sofia Skog och Karl Frid, som tillsammans har skrivit Under skinnet: En manlig strippas bekännelser som publiceras av Bokfabriken. Karl Frid (Karl of Sweden) är Sveriges mest anlitade manliga strippa. Men när han drabbas av problem med hjärtrytmen i fängelset ser det ut att vara på väg åt ett annat håll. Efter den traumatiska händelsen börjar Karl analysera sitt liv: vem är han och hur har han hamnat i en cell med Sveriges värsta brottslingar? Från början en blyg och annorlunda kille med stora drömmar, uppväxt i en dysfunktionell familj och i tonåren med våld och missbruk.

 

 

 

 

Men den blyga killen hårdnar, glider ifrån skolan och hamnar i kriminellt umgänge. Samtidigt blir han erkänd för sitt yttre och värvas till en dokusåpa. Ett vilt krogliv följer och tar Karl vidare till uppdrag som manlig strippa och en värld med droger, sprit och pengar. Karls pengahunger växer och drar in honom i ekonomisk brottslighet. Han åker fast och döms till fyra års fängelse. Hjärtrusningen i cellen blir början på Karls resa in i sig själv och till ett nytt liv. Med sin självbiografi Under skinnet, En manlig strippas bekännelser vill Karl inspirera andra till att oavsett vad du utsatts för, så går det att göra en förändring och ta kontroll över sitt liv. 

 

KARL FRID, född 1976, är verksam som hälsocoach och hjälper andra till en bättre livsstil. SOFIA SKOG, född 1977, arbetar som försäljnings- och marknadschef.

 

starquality

Fatima Said: Räkna till nio men inte till tio

 

 

För snart ett år sedan dök 14-åriga Fatima Said upp på Författarkurs 1, med målet att både förkovra sin svenska och skriva böcker. Eftersom kursen är tänkt för vuxna hajade jag till för en sekund men kom genast att tänka på att jag var lika gammal som Fatima när jag började jobba som frilansskribent. Sällan har jag blivit så imponerad av en deltagares driv och beslutsamhet. Fatima kommer alltid med kloka kommentarer och hennes sätt att skriva är helt unikt.

Nu ger hon ut sin första roman, ”Räkna till nio men inte till tio”. Boken handlar om Amanda, som råkar resa till forntiden. Där träffar hon en man som heter Max och tillsammans försöker de hitta vägen tillbaka till sin egen tid. Jättegrattis till bokutgivningen Fatima!

Läs mer om Fatimas skrivande och beställ hennes bok här: https://tinyurl.com/239pwf97

 

starquality

 

Ingela Sand: Från Djursholm till Danvikstull

 

 

 

Foto: Eva Lindblad/1001bild.se

 

Jättegrattis till Ingela Sand som romandebuterar med Från Djursholm till Hornstull hos Lind&Co! Att hon skrev under ett äktenskapsförord när hon var ung hade Gunhilde faktiskt glömt bort. Men nu, nästan fyrtio år senare, blir hon bryskt påmind och måste lämna sitt liv som lyxhustru i Djursholm och flytta till en sliten lägenhet på Södermalm. Sviken och bedrövad inser hon att hon måste ta tag i sitt liv. Hon måste kunna försörja sig på egen hand och intalar sig själv att hon klarar sig utmärkt utan en man. Hon har ju sin orkidé och domherren att prata med och Richard Gere håller henne sällskap när hon vill.

 

 

 

 

Men ett litet lapptäcke ger hennes nya liv en skjuts. Och när hon svarar på en lapp i porten om hundvakt blir ingenting som hon tänkt sig.

 

 

 

Författaren Ingela Sand bor på Södermalm i Stockholm. Precis som sin huvudperson Gunhilde gillar hon att dansa och hon har sytt lapptäcken till alla sina barnbarn, en teknik som hennes mormor lärde henne. Från Djursholm till Hornstull är hennes romandebut och hon skriver redan på upp

 

följaren. Köp din egen Från Djursholm till Hornstull här.

 

 

 

Jag har haft glädjen att följa Ingela Sands skrivande under flera författarkurser!

 

starquality

 

Therése Johansson: Jag firar inte jul

 

 

Jättegrattis till Therése Johansson som är aktuell med feelgoodromanen ”Jag firar inte jul” på Saga Egmont förlag. Du får följa Lizzie som absolut inte firar jul. Det spelar ingen roll hur mycket hennes jultokiga chef på caféet i Gränna än försöker – hon vägrar att delta. Julen är inte för henne och punkt slut. Det är så det blir när man haft en trasslig barndom, med en mamma som tyckte det var viktigare att festa än att fira med sin lilla dotter. Men allt det där har Lizzie hållit för sig själv. Inte ens storasyster Ellen vet något. Hon var ju ändå alltid i fjällen med pappa om jularna.

 

När julhelgen närmar sig får caféet allt oftare besök av den ensamstående pappan Marcus och hans dotter Elin. Lizzie kan inte blunda för att hon känner sig attraherad av Marcus – han är ju faktiskt vrålsnygg. Men allt eftersom de kommer varandra närmare inser Lizzie att saker och ting börjar bli komplicerade. Marcus är helt fantastisk och lilla Elin önskar sig en bonusmamma i julklapp. Om det bara inte vore för att Lizzie alltid hatat julen så skulle det kanske kunna bli så. Men det förflutna går inte att ändra på – hur innerligt man än önskar. Men kanske kommer denna julen bli annorlunda? Therése Johansson är en svensk författare från Smålandsstenar. Hon har arbetat inom skola och barnomsorg i mer än tjugo år och har även ett stort intresse för teater och historia. Therése skriver berättelser med lyckliga slut, men vägen dit är ofta långt ifrån spikrak. Jag firar inte jul ges ut som ljudbok – läs mer på Theréses hemsida eller köp ditt eget exemplar i nätbokhandeln.

 

starquality

Ännu fler har blivit utgivna efter författarkurser hos mig – nedan hittar du länkar till fler kursdeltagare som blivit författare. 

Har du gått en skrivarkurs hos Författarkurs.se och blivit utgiven? Hör av dig så sprider vi nyheten och inspirationen vidare! Vill du också skriva noveller eller romaner, eller kanske helt enkelt för att det är så roligt och utvecklande? Välkommen att gå en författarkurs med mig. Du hittar alla skrivkurser via toppmenyn,

 

Sagt och gjort gick hon första kursen för Jorun där hon skrev och avslutade bokmanuset till ”Inte vad jag vill.” I väntan på svar från förlag gick hon även andra kursen för Jorun där hon skrev och avslutade bokmanuset ”Om jag kunde”. Sandra brinner för att skriva för yngre vuxna och samhällsfrågorna idag. Stilen är realtistisk och genren är romantik. Det finns alltid ett större, djupare ämne som blandas med vanliga bekymmer och såklart kärlek. Våren 2022 debuterar hon med boken ”Inte vad jag vill” som även kommer som ljudbok och e-bok. Hösten 2022 kommer ”Om jag kunde” både som bok, e-bok och ljudbok. Läs mer på Sandras hemsida:
https://sandralindblom.se

 

starquality

 

Alicia Stenfors: Med järnhand ska vi driva mänskligheten mot lyckan

 

Min bok handlar om Sovjetunionen, en supermakt som existerade i 70 år och som kollapsade på grund av ekonomiska problem. Hur kunde detta hända ett så rikt land? Varför kunde en kommunistisk stat inte existera? Ett klasslöst samhälle där all exploatering var förbjuden och samhället satsade all kraft på att människor skulle vara jämställda och lyckliga. Ekonomin var planerad, arbetarklassen priviligerad och barnundervisningen inriktad på att uppfostra blivande kommunister och kommunismbyggare. Varför? Med järnhand ska vi driva mänskligheten mot lycka är en mors och dotters berättelse om sitt liv i Sovjet.

 

Det är en blick inifrån, från de första åren då staten byggdes upp, genom Stalins repressalier, genom kriget och bibliska bilder av Leningrads belägring och svält, genom efterkrigets år med alla de efterföljande statsöverhuvuden med sina olika sätt att härska, till fullständig kollaps av ekonomi och fall. Det är en berättelse om hur vanliga människor hade det, olika slags människor som varje samhälle består av. Boken består av två delar; den första delen kallas för ”Brott utan straff” och den andra delen kallas för ”Köerna efter lyckan.” Jag är ryska, föddes och växte upp i Leningrad, gifte mig där och arbetade som läkare fram till Sovjetunionens fall.

 

 

 

Jag stod själv i dessa köer, åkte i bussarna, stretade varje dag för att ha mat på bordet och kläder på kroppen. Efter Sovjetunionens fall gifte jag om mig med en svensk och flyttade till Sverige. Jag fortsatte arbeta som läkare här i ytterligare 15 år och efter pensioneringen skrev jag denna bok. Under arbetet med boken har jag gått Författarkurs 1 och 2 hos Jorun Modén som hjälpte mig mycket, samt en del andra skrivarkurser. Det är inte lätt för en debutant att ge ut boken, men efter många försök fick jag napp hos bokförlaget Norlén & Slottner, vilket jag är glad och tacksam för.

 

starquality

 

Katarina Petersmo: Där floden dansar

 

 

Jättegrattis till Katarina Petersmo, som är aktuell med novellsamlingen Där floden Dansar. Det är en samling med nio noveller, där kreativitet och kärlek står i fokus. Boken inleds med en definition på ordet Hängivelse, vilket genomsyrar alla texterna. Som att äta sig fet för att vara inspiration till sin partners lerfigurer, eller vara skrivlärare och använda sina studenter för att nära sin egen kreativitet.

 

 

 

I själva verket finns hängivelse i det mesta hon skriver. För tio år sedan vann hon Icakuriens stora novelltävling, med en berättelse om en kvinna som sov i en hundkoja – för att vara nära den hon älskar. Ända sedan dess har hon haft en dröm om att skriva en novellsamling. Men Katarinas debut blev en roman, Jag skriver mig bort från dig nu (2018). I år finns hennes novell Mitt lilla honungsbi med i Faktum Novell (en novellsamling som säljs till förmån för hemlösa). Till vardags jobbar hon som frilansande skribent och copywriter. Hon har studerat Kreativt skrivande på Högskolan i Gävle och kortare distanskurser i skrivande.

 

 

Under senare år har hon gått två av Jorun Modéns författarkurser, vilket hon beskriver som en fantastisk plats att testa och utveckla idéer och manus. Där har hittat skrivvänner och testläsare som finns kvar även när kurserna är avslutade. Boken finns även som ljudbok. Välkommen till hennes instagram: katarinapetersmo_skrivliv Och hemsida: Katarinapetersmo.se

starquality

 

Elisabet Essegård: Bokcirkeln i Haparanda

 

 

Jättegrattis till Elisabet Essegård som debuterar med sin roman ”Bokcirkeln i Haparanda”! Precis när Bea förlorat det avskydda jobbet på apoteket i Umeå kommer samtalet från hemtjänsten i Haparanda. Hennes frånvarande pappa behöver hjälp med sådant hemtjänsten inte kan erbjuda. Bea åker till hemstaden och tvingas möta honom på ett nytt sätt.

 

Pappa som varit karismatisk och självständig ligger liten och sårbar i en säng med stålgrindar. Under sin tid i Haparanda hamnar Bea på en dambjudning med den kära gamla Liisa, Mirja med skrattet, Vivi som tänker innan hon pratar och Majsan med sminket och sexlivet. Tillsammans startar de ”Bokcirkel nummer , helst också av författare från Tornedalen, och ses varannan vecka. Människorna i Haparanda blir alltmer viktiga för Bea. Damerna i bokcirkeln, hemtjänstens personal och så förstås Åke. Även relationen till hennes pappa växer sig allt starkare medan han blir svagare. Samtidigt har hon sin man och barn i Umeå och ett jobb att hitta. ”Bokcirkeln i Haparanda” handlar om att lämna den grå vardagen för att göra det man har lust med. Det är en samtidsroman om familjeband och vänskap skriven med mycket kärlek och humor. Elisabet Essegård är barnmorska och bor med sin familj i Umeå. Hon är uppvuxen i Haparanda och återkommer ofta till hemstaden som alltid gett henne kärlek och inspiration till nya saker i livet.

 

Elisabet uppskattar årstiderna i naturen om hon får sällskap, för hon är oftast väldigt sugen på att samtala. Hon fiskar, plockar bär och trattkantareller och åker skidor på vintern. Boken växte fram genom att Elisabets syster gick i flera bokcirklar och blev så lyckligt upptagen med att läsa alla böcker. Samtidigt gick Elisabet författarkurser hos Jorun och upptäckte glädjen i att skriva. Hon har alltid berättat, fantiserat och känt lusten för att skapa. När skrivandet fått plats i livet så blev det helt enkelt Elisabets allra bästa stunder. Beställ ditt eget exemplar av Bokcirkeln i Haparanda från Bokus eller din närmaste bokhandel!

 

starquality

 

Emelie Joners: En annan del av mig

 

Jättegrattis till Emelie Joners som romandebuterar med ”En annan del av mig”!

Våra själar är som slöjor i vinden, skira, böljande och så lätta att tappa taget om. Och har vi en gång förlorat greppet spelar det ingen roll hur långt vi springer, eller hur högt vi hoppar. Vi kan inte nå dem. Vi kan bara stå med nakna, såriga fötter på jorden och se hur de virvlar upp mot himlen, innan de slutligen försvinner.

När Anna Svensson blir lämnad av sin pojkvän, rasar hennes liv samman. Samtidigt dör hennes kalla och reserverade mormor Alva och tar med sina hemligheter i graven.

 

För att få veta mer om Alvas liv och komma ifrån hem­staden, beger sig Anna till Hälsingland och den övergivna släktgården. Där träffar hon Evert, som bor ensam i skogen och skyr omvärlden, och hans enda vän, lantbrukaren Jonas, vars liv har stagnerat.

Emelie Joners är förskollärare och lantbrukare. Hon är född och uppvuxen i Gästrikland men bor numera i Järvsö, Hälsingland, där hon driver ett jordbruk tillsammans med sin man. Hon började skriva i tidiga tonåren, och i samband med att hon blev förälder bestämde hon sig för att satsa helhjärtat på drömmen att bli författare. För att utveckla sitt skrivande, studerade hon ett år på Skrivarakademin i Stockholm, och gick också två kurser för Jorun Modén. Genom textsamtal och handledning växte skrivandet fram, och hon började skriva på manuset som nu har resulterat i hennes debutroman, En annan del av mig

 

starquality

 

Mats Hellstrand: Hemligt kontrakt

 

Jättegrattis till Mats Hellstrand som debuterar med sin historiska roman Hemligt kontrakt hos Ormstunga förlag! Tidigt på morgonen den 28 december 1757 drabbar bönder från Möklinta i Västmanland samman med vaktfolk från Sala silvergruva, ett slagsmål som hotar sluta i dråp. Änkan och skogsbonden Ylva Jonsdotter lyckas avstyra bråket och möter därefter inspektor Brita i Högfors. Mötet blir upptakten till ett dramatiskt äventyr där Ylva och Brita genom den hemliga systrakretsen försöker förändra villkoren för de som har det sämst ställt i samhället, för kvinnorna. Upplysningens frihet och jämlikhet ställs mot kyrkans ortodoxi och de besuttnas maktbegär. Ylva jagas av varghundar, anklagas för häxeri och utsätts för mordförsök från gardet Svarta liljan.

 

Författaren Mats Hellstrand
Foto: Samuel Sverker

Romanen Hemligt kontrakt utspelar sig under den period i svensk historia som kallas Frihetstiden (1720–1772), en tid som präglades av såväl vetenskaplig och kulturell utveckling som korruption och hänsynslös rovdrift. Berättelsen bygger på verkliga händelser. ”Hemligt kontrakt utspelar sig i mitten av 1700-talet, en turbulent tid präglad av maktstrider på både lokal och nationell nivå. Romanen visar på bergslagsböndernas kamp mot statliga påbud och adelsdominans i en tid då den mäktiga lutheranska statskyrkan börjar tappa i inflytande och upplysningsidéer börjar finna sin väg till Sverige. Det är en både färgstark och fängslande berättelse!” Per Bolin, Professor i historia, Södertörns högskola

Hemligt kontrakt utkommer i januari 2022.

 

starquality

 

Tua Burlin: Konungens sändebud

 

 Den unga Matilda har brutit sig in i fogdens borg för att hämta bevis på hans förräderi mot kung Gustav Vasa. Men Matilda fångas och fängslas. 

Riddare Trond, som i hemlighet är utsänd av kungen, fritar henne och tillsammans ger de sig av på en strapatsfylld ritt mot huvudstaden. Det är inte bara fogdens soldater de måste undkomma, utan också heta – men otillåtna – känslor som blossar upp allt häftigare mellan Trond och Matilda. 

Konungens sändebud är första delen i en trilogi – het historisk romance när den är som bäst. Den kommer ut i mars 2022 men går att förboka redan nu via Bokus. Inläsare till ljudboken är Gunilla Leining.

 

  I gott sällskap med många andra bokslukare har jag länge velat skriva en egen bok, men de skönlitterära ambitionerna fick stå tillbaka till förmån för karriär och ett tidskrävande hästintresse. När jag väl lät skrivardrömmen ta plats kastade jag mig med liv och lust in i projektet under devisen: Hur svårt kan det va’? Ganska svårt visade det sig … Att skriva manus är ett hantverk och det tog tid att lära sig verktygen. Där hade jag god hjälp av Joruns kurser (jag har gått alla fyra).

Valet av genre var däremot enkelt. Jag älskar historisk romance och ville skriva en som utspelar sig i Sverige.

 

I min debutroman har jag använt en dramatisk epok som kuliss för en äventyrsfylld kärlekssaga: tiden då Gustav Vasa omdanade riket och Dackefejden rasade. Samhället präglades av enorma klasskillnader, snäva könsroller och brutal rättsskipning, men längtan efter kärlek och tillhörighet var lika starka drivkrafter då som nu.

 

Till vardags arbetar jag som chef för en affärsavdelning på ett fastighetsbolag.

 

starquality

 

Sofia Skog och Karl Frid: Under skinnet

 

 

Jättegrattis till Sofia Skog och Karl Frid, som tillsammans har skrivit Under skinnet: En manlig strippas bekännelser som publiceras av Bokfabriken. Karl Frid (Karl of Sweden) är Sveriges mest anlitade manliga strippa. Men när han drabbas av problem med hjärtrytmen i fängelset ser det ut att vara på väg åt ett annat håll. Efter den traumatiska händelsen börjar Karl analysera sitt liv: vem är han och hur har han hamnat i en cell med Sveriges värsta brottslingar? Från början en blyg och annorlunda kille med stora drömmar, uppväxt i en dysfunktionell familj och i tonåren med våld och missbruk.

 

 

 

 

Men den blyga killen hårdnar, glider ifrån skolan och hamnar i kriminellt umgänge. Samtidigt blir han erkänd för sitt yttre och värvas till en dokusåpa. Ett vilt krogliv följer och tar Karl vidare till uppdrag som manlig strippa och en värld med droger, sprit och pengar. Karls pengahunger växer och drar in honom i ekonomisk brottslighet. Han åker fast och döms till fyra års fängelse. Hjärtrusningen i cellen blir början på Karls resa in i sig själv och till ett nytt liv. Med sin självbiografi Under skinnet, En manlig strippas bekännelser vill Karl inspirera andra till att oavsett vad du utsatts för, så går det att göra en förändring och ta kontroll över sitt liv. 

 

KARL FRID, född 1976, är verksam som hälsocoach och hjälper andra till en bättre livsstil. SOFIA SKOG, född 1977, arbetar som försäljnings- och marknadschef.

 

starquality

Fatima Said: Räkna till nio men inte till tio

 

 

För snart ett år sedan dök 14-åriga Fatima Said upp på Författarkurs 1, med målet att både förkovra sin svenska och skriva böcker. Eftersom kursen är tänkt för vuxna hajade jag till för en sekund men kom genast att tänka på att jag var lika gammal som Fatima när jag började jobba som frilansskribent. Sällan har jag blivit så imponerad av en deltagares driv och beslutsamhet. Fatima kommer alltid med kloka kommentarer och hennes sätt att skriva är helt unikt.

Nu ger hon ut sin första roman, ”Räkna till nio men inte till tio”. Boken handlar om Amanda, som råkar resa till forntiden. Där träffar hon en man som heter Max och tillsammans försöker de hitta vägen tillbaka till sin egen tid. Jättegrattis till bokutgivningen Fatima!

Läs mer om Fatimas skrivande och beställ hennes bok här: https://tinyurl.com/239pwf97

 

starquality

 

Ingela Sand: Från Djursholm till Danvikstull

 

 

 

Foto: Eva Lindblad/1001bild.se

 

Jättegrattis till Ingela Sand som romandebuterar med Från Djursholm till Hornstull hos Lind&Co! Att hon skrev under ett äktenskapsförord när hon var ung hade Gunhilde faktiskt glömt bort. Men nu, nästan fyrtio år senare, blir hon bryskt påmind och måste lämna sitt liv som lyxhustru i Djursholm och flytta till en sliten lägenhet på Södermalm. Sviken och bedrövad inser hon att hon måste ta tag i sitt liv. Hon måste kunna försörja sig på egen hand och intalar sig själv att hon klarar sig utmärkt utan en man. Hon har ju sin orkidé och domherren att prata med och Richard Gere håller henne sällskap när hon vill.

 

 

 

 

Men ett litet lapptäcke ger hennes nya liv en skjuts. Och när hon svarar på en lapp i porten om hundvakt blir ingenting som hon tänkt sig.

 

 

 

Författaren Ingela Sand bor på Södermalm i Stockholm. Precis som sin huvudperson Gunhilde gillar hon att dansa och hon har sytt lapptäcken till alla sina barnbarn, en teknik som hennes mormor lärde henne. Från Djursholm till Hornstull är hennes romandebut och hon skriver redan på upp

 

följaren. Köp din egen Från Djursholm till Hornstull här.

 

 

 

Jag har haft glädjen att följa Ingela Sands skrivande under flera författarkurser!

 

starquality

 

Therése Johansson: Jag firar inte jul

 

 

Jättegrattis till Therése Johansson som är aktuell med feelgoodromanen ”Jag firar inte jul” på Saga Egmont förlag. Du får följa Lizzie som absolut inte firar jul. Det spelar ingen roll hur mycket hennes jultokiga chef på caféet i Gränna än försöker – hon vägrar att delta. Julen är inte för henne och punkt slut. Det är så det blir när man haft en trasslig barndom, med en mamma som tyckte det var viktigare att festa än att fira med sin lilla dotter. Men allt det där har Lizzie hållit för sig själv. Inte ens storasyster Ellen vet något. Hon var ju ändå alltid i fjällen med pappa om jularna.

 

När julhelgen närmar sig får caféet allt oftare besök av den ensamstående pappan Marcus och hans dotter Elin. Lizzie kan inte blunda för att hon känner sig attraherad av Marcus – han är ju faktiskt vrålsnygg. Men allt eftersom de kommer varandra närmare inser Lizzie att saker och ting börjar bli komplicerade. Marcus är helt fantastisk och lilla Elin önskar sig en bonusmamma i julklapp. Om det bara inte vore för att Lizzie alltid hatat julen så skulle det kanske kunna bli så. Men det förflutna går inte att ändra på – hur innerligt man än önskar. Men kanske kommer denna julen bli annorlunda? Therése Johansson är en svensk författare från Smålandsstenar. Hon har arbetat inom skola och barnomsorg i mer än tjugo år och har även ett stort intresse för teater och historia. Therése skriver berättelser med lyckliga slut, men vägen dit är ofta långt ifrån spikrak. Jag firar inte jul ges ut som ljudbok – läs mer på Theréses hemsida eller köp ditt eget exemplar i nätbokhandeln.

 

starquality

Ännu fler har blivit utgivna efter författarkurser hos mig – nedan hittar du länkar till fler kursdeltagare som blivit författare. 

Har du gått en skrivarkurs hos Författarkurs.se och blivit utgiven? Hör av dig så sprider vi nyheten och inspirationen vidare! Vill du också skriva noveller eller romaner, eller kanske helt enkelt för att det är så roligt och utvecklande? Välkommen att gå en författarkurs med mig. Du hittar alla skrivkurser via toppmenyn,

Share