Salong Zonen – författarsalong vid Karlaplan i Stockholm

SALONG ZONEN är en är en författarsalong för kunskap, inspiration och flow. Vi skapar den värld vi själva längtar efter, inspirerad av svunna tiders litterära salonger. Du får verktyg till ditt skrivande, spännande samtal och högläsning i smakliga portioner.  Möjlighet att boka bollplank kring romanprojekt finns på plats. Välkommen till en magisk sfär för skrivande själar – det här är författarkursen som också är en fest!

Samtliga träffar äger rum på onsdagar klockan 19:00-21:00 i den inspirerande miljön hos La Petite Mort vid Karlaplan. Du ska ha med dig papper och penna eller en fulladdad laptop, och ett öppet sinne.  Dina värdinnor blir författaren Jorun Modén, en av Sveriges mest anlitade skrivlärare, och designern Linda Lindgren som inte bara skapar haute couture, utan också miljön på ”La Petite Mort” där träffarna äger rum.

Varje onsdagkväll omfattar en föreläsning med minst en skrivövning och möjlighet att ställa frågor.  Läs hela programmet nedan – du kan boka en eller flera kvällar.

Författarkurs 1 - intensivhelg

VÄLKOMMEN TILL SALONG ZONEN
7 februari 19:00 – 21:00
Välkommen till den litterära salongens tradition och själen i Salong Zonen! Här skapar vi ett eget rum för samtal, utbyter tankar om skrivandet och kommer igång med våra skrivprojekt. Vi leker med skrivövningar som låter oss utforska kreativa ådror, samt ljusa och mörka sidor hos oss själva.
BONUS: Skrivplanering och rutiner inför 2024

FEST OCH SCENTEKNIK
14 februari 19:00 – 21:00
Med hjälp av festen som metafor studerar vi scenteknik på ett sätt som blir både användbart och inspirerande. Se till att vara uppmärksam på vad gästen möts av vid entrén, välj din rekvisita med omsorg och låt det hända något oväntat under aftonen.

JAG HAR EN DRÖM
21 februari 19 – 21:00
Vad drömmer vi om i tider av turbulens? Kan smärta, motgångar eller raseri omvandlas till mening? Vi lyssnar in författare som Isabel Allende som säger att vi måste skriva det som inte får glömmas, och Toni Morrison som anser att det är just i tuffa tider som författare går till jobbet. I kväll vågar vi utforska mörkret men också drömma och bli inspirerade.

GESTALTNING: FÖRSTA INTRYCKET
6 mars 19:00 – 21:00
Skådespelare kan konsten att väcka intresse för en karaktär och plantera förväntningar hos publiken. Vi lånar knep från skådespelare för att ge både ett första intryck och utveckla gestaltningen hos våra karaktärerna. Kvällens exempel kommer från filmens värld (Little Miss Sunshine). Du får också lära dig mer om genvägar in i karaktärer.

BESTIARIUM FÖR FÖRFATTARE
13 mars 19:00 – 21:00
Hur kan varelser och djur ge inspiration till skrivandet? Djur och väsen har förekommit i litteraturen i alla tider: som fabler, karaktärer och i bildspråket. Vi studerar hur djur, varelser och väsen kan användas i litteratur: som husdjur till poliser, i beskrivningar och som levande metaforer.

CITERA MIG GÄRNA
10 april 19:00 – 21:00
Vi älskar citat som är tankeväckande, repliker med humor eller svidande sarkasm, och den teater som uppstår i spännande samtal. Denna afton frossar vi i författarcitat men vi studerar också konsten att skriva egna minnesvärda repliker.
BONUS: Checklista för att skriva dialog som ett proffs.

ORDTAGEN
17 april 19:00 – 21:00
Att bli ordtagen är att bli betagen av ord. Hur går det till när författare uppfinner egna ord? Vi hämtar inspiration och exempel från Astrid Lindgren, George Orwell och Anthony Burgess. Dessutom uppfinner vi egna ord och testar att använda dem i en spännande skrivövning.
BONUS: Självredigering

FÖRFÖR EN FÖRLÄGGARE
15 maj 19:00 – 21:00
Vi betraktar det beryktade nålsögat inför att få bokkontrakt. Hur tar man sig igenom? Och vilka trender blåser i bokbranschen just nu? Vi ägnar en kväll åt konsten att skriva förbluffande bra följebrev, kartlägga bokförlag och presentera oss i blixtfart.

SPARA DATUMEN
I händelse av förkyld kursledare har vi reserverat en extra kväll. Håll gärna denna kväll fri.
22 maj 19 – 21:00

ÖVRIG INFORMATION
Deltagarna får gärna utbyta texter mellan träffarna. Jorun Modén ger bollplank på plats, men om lektörsläsning önskas sker det separat och i mån av tid. Om du missar en lektion kommer du att få ta del av material och en övning via mail.

Visas förfriskningar serveras, lite olika beroende på kvällens tema. Om du har allergier eller speciella önskemål går det fint att ta med dig något att förtära.

Klädseln är valfri men i den fantastiska miljön på ”La Petite Mort” passar det fint att klä upp sig.

Kvällens första del (med föreläsning) kommer att spelas in så att den som råkar missa ett enstaka tillfälle kan ta igen det. Inspelningen kommer att vara exklusiv för deltagarna i evenemanget.

Du ska vara minst 18 år för att delta i denna kurs. Lokalen ligger en trappa ned utan hiss.

Författarkurs 1 - intensivhelg

Share