Författarbesök och föreläsningar


Föreläsningar om kreativt skrivande

Jorun Modén som skrivexpert i SVT Morgonstudion.

Jag anlitas ofta som skrivexpert, nu senast i SVT Morgonstudion och i en panel på Bokmässan 2021. Som författare brinner jag för länken mellan att läsa och skriva och hur ord kan användas till att skapa trollformler som kommer till liv i läsarens hjärna. Att skriva är att skapa en hallucination, men också att att dela med sig av en vision, ett äventyr eller en djupare mening. Min senaste bok Skriv skriv skriv: Verktyg för författare kom till under pandemin: det var dags att samla tio års erfarenheter som författare och som lärare i kreativt skrivande. Jag anser att alla har rätt att pröva på skrivande som kreativt uttryck, oavsett om målet är att ge ut en bok eller pröva på att använda sina ord för sig själv. Genom verktyg och knep skapar vi aha-upplevelser och inspiration kring berättarstruktur, konsten att skriva för att bli läst, uppröra eller beröra. Föreläsningen kan anpassas till önskemål och publik.
Hör av dig så skapar vi ett evenemang med massor av inspiration!

Författarbesök med Skriv skriv skriv,
Vidunder, Embla och Samael
Jag kommer gärna på författarbesök med Skriv skriv skriv: Verktyg för författare, EmblaVidunder och Samael. Vissa arrangörer väljer fokus på enbart en av böckerna, andra önskar sig ett paket, till exempel romanpaket med Samael och Embla kombinerat med skrivtips ur Skriv skriv skriv. Även bokcirkelpaket kan ordnas på förfrågan, med förmånligt pris för att köpa in böcker till alla deltagarna, förslag på frågor att fundera över inför författarbesöket. Själva författarbesöket kan genomföras digitalt via ZOOM eller fysiskt. Jag har också kontakter för att boka lokal i Stockholmsområdet om så önskas.

Författarbesök kan anpassas efter önskemål men nedan kommer några exempel.

Foto: Pia Tohveri

Författarens process:
Embla: Om du ändå levde nu
Det var när jag satt och läste om en arkeolog som stod vid utgrävningsplatsen till en bronsåldersgrav som jag blev drabbad av den första impulsen till att skriva en fullkomligt omöjlig kärlekshistoria. Arkeologen sa att han hade velat gifta sig med kvinnan i graven om hon hade levt i dag. I min roman Embla: Om du ändå levde nu är det Axel som blir förälskad i formen av ett käkben som han har hittat vid mammas torp. Kvinnan han blir allt mer besatt av har dock varit död i tretusen år och samtidigt förväntar sig alla att Axel ska stadga sig, skaffa ett ordentligt jobb och börja planera bröllop med flickvännen Lina. Läsaren får också följa Embla som i sin tid på bronsåldern gifter sig med en främmande jägare från norr. Vi pratar om romanen men också om hur vi nutidsmänniskor styrs av värderingar och förväntningar. Kanske finns fler paralleller mellan nutid och forntid än vi spontant föreställer oss?

Författarbesök på Stadsbiblioteket
med Jorun Modén och Herman Geijer.

Monsterbesök med Vidunder
Vidunder: magiska väsen och deras läten är en monsterbok med ljud utgiven på Max Ströms förlag. Jag har skrivit texterna och boken är rikligt illustrerad av Henrik Tamm och Peter Bergting.Vi bläddrar i den vackra boken Vidunder och pratar om favoritväsen. Barn från 9 – 12 år bjuds in att rita sina egna favoritmonster och gissa vilka läten som hör ihop med vilka varelser. Vi pratar om sagor och myter, men också om hur seglivade troll, skogsrån och vampyrer är. De lever ju vidare i vår tids böcker, filmer och dataspel! Med större barn och vuxna diskuterar vi också var myterna kommer ifrån. Finns det rent av bevis för att det har funnits väsen och vidunder?

Vidunder är en bok för alla som vill låta sig förtrollas av sagoväsen och monster, men som också vill veta mer om var de kommer ifrån. Som gammal rollspelare och hängiven Tolkienfantast var Vidunder ett drömprojekt att få jobba med!

 

Bland änglar och demoner.
Har du någon gång känt dig annorlunda, monstruös eller speciell? Jag bjuder in till ett program om utanförskap och att övervinna sina egna fördomar. Min kritikerrosade roman Samael handlar inte bara om fallna änglar, utan också om att känna sig annorlunda, monstruös eller speciell.

Min debutroman heter Samael och handlar om tre bröder som härstammar från fallna änglar, men också om att förlora ett syskon. Ett utdrag ur ”Samael” finns med i antologin ”Svenska i dag – Från Tolkien till Thydell.” Våren 2013 fick jag hederspris i MIX förlags och SF-bokhandelns novelltävling för min novell ”Socioterna”. Jag har precis avslutat en ny roman med en knivsudd magisk realism.

BOKA FÖRELÄSNING GENOM FÖRFATTARCENTRUM
eller maila direkt till jorun.moden@gmail.com så hittar vi en lösning. Arvode enligt Sveriges Författarförbunds rekommendationer eller enligt överenskommelse.

Jag har uppslag och material kring det mesta som rör kreativt skrivande, kontakta mig gärna så diskuterar vi möjligheter kring ditt evenemang. Använd kontaktformuläret eller maila jorun.moden@gmail.com

 

Share