Konsult, redaktör och lektör

Söker du en författarkonsult som kan ge dig rådgivning om hur du utvecklar din bokidé, en redaktör som ser till att ett manus lyfter, eller en erfaren lektör? Jag hjälper dig att hitta nya tankebanor så att du hittar rätt i din skrivprocess. Att ägna tid åt planering och struktur av din bok gör resten av arbetet lättare och roligare. I rollen som bollplank förstår jag både ditt och läsarens perspektiv men tänker också på hur förlag och bokbranschen fungerar. Du får svar på alla dina frågor och funderingar och ett skriftligt utlåtande med konkreta förslag kring struktur, berättarteknik och stil.

Jag heter Jorun Modén och är författare till sex böcker och medlem i Sveriges författarförbund samt i Författarcentrum Öst. Mina kontaktuppgifter hittar du längst ned på den här sidan eller här.

Ett stort antal av mina klienter är utgivna författare:
Veronica Linarfve – flerbokskontrakt hos Harper Collins – den första delen heter Bidrottningen. Sedan tidigare har Veronica skrivit två feelgodromaner om “Miss Lyckad” och en fackbok om ekonomi tillsammans med Ekonomi-PT Mia Ingelström. Besök veronicalinarfve.com för att läsa mer.
Herman Geijer – Monstersamhället: Från förnekelse till framtid. I boken liknar Herman vårt samhälle med relationen mellan Victor Frankenstein och hans monster i Mary Shelleys klassiska roman. Lär känna Hermans författarskap här: zombieoverlevnad.se
Ingela Sand – flerbokskontrakt hos Lind/co med Från Djursholm till Hornstull och Trassliga romanser vid Hornstull. Möt Gunhilde som råkade glömma bort att hon skrev ett äktenskapsförord för 40 år sedan.

 

Besök också Vi blev utgivna för att träffa elever som har gått författarkurser hos mig och som nu är utgivna.

Författarkonsult
I rollen som konsult arbetar jag både brett och djupt, men mitt hjärta klappar lite extra för genreöverskridande romaner och nyskapande idéer inom magisk realism, fantasy, science fiction, thriller och feelgood. En feelgoodroman får gärna vara mörkare än vi är vana vid, en thriller mer originell, och en fantasyroman mer litterär. Om du skriver en fackbok vill jag hjälpa dig att få budskapet att kännas levande och angeläget. Oavsett genre hjälper jag dig att hitta rätt form, vinkel och tonalitet.

Rådgivningen kan ges via möte i Stockholm eller virtuellt via Zoom / Skype. Om det krävs förberedelser, till exempel att läsa igenom ett manus, så läggs den tiden också till. Prislistan för genomläsning med analys och rådgivning är densamma som för lektörstjänst. Du får ett förslag på beräknad tidsåtgång innan du bestämmer dig.

Exempel: Genomläsning av synopsis  + upp till 5.000 ord ur ditt manus kostar 1.520 kr exklusive moms 25% (1.900 inklusive moms). Lägg till en timme för konsulttjänst.

Pris för konsulttjänst: 760 kr per timme exklusive moms för fysiska träffar (950 inklusive moms), 600 kr per timme på distans (750 inklusive moms). Du får rådgivning och idéer kring upplägg, research och perspektiv, och självfallet svar på alla dina frågor och funderingar. En skriftlig sammanfattning av råd och riktlinjer till ditt projekt ingår.

Lektörstjänst
När du beställer lektörstjänsten får du en utförlig kommentar på formen och detaljer i miljöskildring, karaktärer, dialog, berättar/tidsperspektiv, språk och logik.  Utlåtandets längd kan variera beroende på manusets längd och komplexitet men du kan förvänta dig 10 – 20 sidor. Som lektör arbetar jag med att se mönster på flera nivåer, vilket innebär att jag brukar läsa igenom ditt manus flera gånger innan jag skriver utlåtandet. Lektörstjänsten kan du endast beställa när du har ett helt utkast klart.

I samband med förfrågan om lektörstjänst ber jag dig berätta lite om ditt manus och gärna bifoga en sida text. Om jag har möjlighet att läsa ditt manus, får du en gratis kommentar på din bifogade sida. Jag vill ge dig det för att du ska få en bild av hur samarbetet kan se ut. Olika författare kan behöva olika lektörer.

PRISER FÖR LEKTÖRSTJÄNST

Lilla lektörspaketet
Lilla lektörspaketet för ett synopsis på högst 1.000 ord + upp till 5.000 ord ur ditt manus kostar 1.520 kr exklusive moms 25% (1.900 inklusive moms).
Motsvarande mängd feedback ingår eller går att beställa till ett förmånligt pris när du går en författarkurs hos mig. Lilla lektörspaketet passar bra när du vill undersöka om din plan håller och om du vill identifiera vad du behöver jobba lite extra med i manuset.

Lektörspaket för längre texter och manus
Upp till 50.000 ord kostar 4.600 kronor exklusive moms 25%. (5.750 kr inklusive moms).
Upp till 70.000 ord kostar 5.200 kronor exklusive moms 25%. (6.500 kr inklusive moms).
För manus på över 70.000 ord betalar du ett tillägg på 640 kr per 10.000 ord. (800 kr inklusive moms).
Ett episkt romanmanus på 120.000 ord kostar alltså 8.400 kr exklusive moms (10.500 kr inklusive moms).
Du kommer att få ett utförligt lektörsutlåtande med råd och riktlinjer till ditt projekt, men också rekommendationer för att utveckla din stil och ton.

Frågor och funderingar via mejl ingår, men om du vill ha ett ZOOM-möte som komplement till lektörstjänsten så tillkommer 600 kr/timme via ZOOM och 900 kr/timme för fysiska träffar.

Redaktör
Jag tar emot både manus från bokförlag och från privata klienter som vill ge ut sin bok professionellt i egen regi. Tänker du skicka ditt manus till bokförlag? Då räcker det att beställa lektörstjänst – du blir tilldelad en redaktör av förlaget om du får ett kontrakt. För att ditt manus ska vara aktuellt för redaktörstjänst, ska det vara i stort sett klart.

PRIS FÖR REDAKTÖRSTJÄNST: Priset varierar beroende på projektets omfattning. Om faktagranskning behövs tillkommer extra tid, så även om det behövs ett djupare arbete med språk och stil. Du får ett förslag på beräknad tidsåtgång innan du bestämmer dig. Det kan röra sig om en startkostnad på 10.000 – 25.000 kr exklusive moms för ett manus på 50.000 – 100.000 ord. .

Välkommen att kontakta mig genom att maila jorun.moden@gmail.com och berätta vad du behöver hjälp med. Om du söker en lektör ber jag dig läsa Så vet du om ditt manus är redo för en lektör innan du mailar.

Share