distanskurser,  författarkurs,  författarkurs i stockholm,  författarkurs på distans,  författarkurser,  skriva,  skrivarkurs på distans,  skrivarkurser,  skrivkurser

Författarkurser på distans gör dig kreativ

Vad är egentligen mest effektivt, att gå en författarkurs på distans eller med fysiska träffar ? Jag får ofta höra från kursdeltagare att en distanskurs låter som en perfekt lösning om man heltidsjobbar eller har barn. Då har man ju friheten att skriva var man än råkar befinna sig och på tider man väljer själv. Något som inte är lika känt är att distanskurser dessutom stimulerar kreativiteten. Enligt forskning får du dessutom precis lika bra resultat som med en vanlig kurs där vi ses ansikte mot ansikte. Nu när alla författarkurser på distans kompletteras med digitala klassrum via ZOOM, får du det bästa från två världar. Tack vare ZOOM kan en digital skrivarkurs omfatta allt som händer i ett verkligt klassrum – bortsett från gemensam fika och småprat i korridorer.

Det virtuella rummet

Med en författarkurs på distans kan du skriva var du än befinner dig.

Forskaren Piet Kommers från Nederländerna anser att det virtuella rummet är mer stimulerande för kreativiteten än ett traditionellt klassrum. Människor som aldrig skulle kunna träffas annars, får möjlighet att utbyta tankar och erfarenheter kring ett gemensamt intresse. Gång på gång får jag uppleva den magiska känslan när skrivande själar med väldigt olika bakgrund, samsas och utvecklas under en författarkurs. Oavsett ålder, kulturell bakgrund, kön och funktionssätt, är det som om vi går in på samma våglängd. På en skrivarkurs på distans samsas inte sällan elever som är funktionshindrade med deltagare som befinner sig på resande fot eller har småbarn hemma. Jag har haft kursdeltagare som studerat skrivkonst från sjukhuset, hemifrån och från andra sidan oceanen.

En studie från USA visade att studenter som fick onlineundervisning presterade precis lika bra som de som gick till ett traditionellt klassrum. Onlinestudenterna fick inte riktigt samma starka känsla av sammanhållning med sina klasskamrater, men hade ändå fullt utbyte av kursen. I studien var det samma lärare som ledde kursen både på distans och fysiskt. Lärarna menade att det var viktigt att eftersträva en känsla av social samvaro för att onlinekurserna skulle bli så effektiva som möjligt. Något jag upplevt som kursledare, är att deltagarna på en författarkurs på distans ofta blir lite extra produktiva. När dina texter publiceras på vår lösenordsskyddade lektionssajt, uppstår en känsla av att skriva på riktigt. Övriga deltagare på skrivkursen kan gilla och kommentera dina. Det uppstår ett positivt skrivberoende.

Fysiska författarkurser – bra för disciplin

Om du behöver gå till en annan plats (såsom en kurslokal) för att få bättre disciplin, kan det med andra ord vara värt att välja en fysisk författarkurs. Det är många som föreställer sig att en fysisk författarkurs blir mer social, vilket inte alltid stämmer, men det går inte att komma ifrån att det går att ta en skrivfika tillsammans på rasten. Mina fysiska författarkurser äger rum på förtrollande La Petite Mort alldeles vid Karlaplan i Stockholm.

Skrivarkurser på distans – kreativt och fritt

För dig som vill uppleva en kreativ miljö var du än befinner dig och få lika goda studieresultat som på en fysisk författarkurs, är en skrivarkurs på distans ett utmärkt val. Bland de som blir utgivna efter en skrivkurs hos mig, är det ungefär lika många som har gått en författarkurs på distans som en fysisk kurs. Om du siktar på att bli utgiven bör du välja en distanskurs med lärarhandledning, vilket du får på Författarkurs 1-4 PROFFS. Till dig som vill skriva för nöjes skull kan GRUND passa precis lika bra, en videokurs som lämpar sig fint för självstudier.

Du kan läsa mer om skrivkurserna och de olika nivåerna på den här sidan – eller boka in dig direkt här. Jag som blir din kursledare heter Jorun Modén och har hållit författarkurser i över tolv år. Min senast bok heter Skriv skriv skriv: Verktyg för författare.

_____
Källor: University of Nebraska-Lincoln (2010, 21 november). Online undergrads learn well without strong class bond, study finds. Inderscience (2010, 6 oktober). Web-based creativity: Can working in virtual communities be more effective than face-to-face cooperation?

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

En kommentar

  • Björn Björkegren

    Svar på din fråga ”Vad är effektivast, att gå en författarkurs med fysiska träffar eller på distans?”:

    Inget slår det verkliga mötet tycker jag. Det är då den essentiella fördjupningen inträffar. Sen kan man ju kombinera det med en viss ytlig distansundervisning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *