Författarkurser på distans

Författarkurser på distans med Jorun Modén
Klassrummet kommer hem till dig när du väljer Författarkurs 1 – 4 på distans.

Här hittar du information om alla skrivarkurser på distans. Samtliga av dessa författarkurser ges online och är alltså helt internetbaserade. Författarkurs 1 och 2 ges både som GRUNDPAKET och PROFFSPAKET. Det går bra att växla mellan de båda varianterna, till exempel börja med Författarkurs 1 GRUND och fortsätta med Författarkurs 2 PROFFS, eller tvärt om. När du väljer GRUNDPAKET får du en skrivarkurs online med inspelade videos. PROFFSPAKET ges också online men du får live-lektioner via ZOOM och lärarhandledning samt feedback på ditt skrivande.

Författarkurserna har fått högsta betyg från tidigare deltagare och jag hoppas att du ska bli lika nöjd. Ett stort antal tidigare kursdeltagare är nu utgivna författare, men du är lika välkommen om du vill utforska ditt skrivande och se vad som händer.

Boka din skrivarkurs

Välj mellan grundpaket (lugnare takt och inspelade videos) eller proffspaket (live med feedback). Läs noga igenom kursbeskrivning och schema innan du bokar. Priset för grundpaketet är 1.200 kronor medan proffspaket kostar 3.200 kronor (inklusive moms).

Författarkurs 1 – 4 
Redan när du har gått Författarkurs 1 kommer du att ha en välfylld verktygslåda till ditt skrivande. Därefter kan du bygga på med fler delar beroende på ambitionsnivå och var du befinner dig i processen. När du bokar Författarkurs 1 och 2 kan du välja mellan GRUNDPAKET eller PROFFSPAKET. Del 3 och 4 ges endast som proffspaket.
Författarkurs 1: En första verktygslåda till ditt skrivande. Vi går bland annat igenom hur man skapar skrivtid och gör upp med sin inre kritiker, dramaturgi, skapa levande karaktärer, dialoger, gestaltning, stil och redigering.
Författarkurs 2: Avancerad skrivarkurs. Gå djupare i dina karaktärer, skriv dialog som ett proffs, lek med konfliktlager, fördjupa dig i gestaltning samt lär dig berättarknep och twist. Vi jobbar med tekniker som snabbt tar dig till nästa nivå i ditt skrivande.
Författarkurs 3: Lektörsläsning, manus och inspiration. Analysera och redigera manus som en lektör, inled samarbeten med andra författare och få personlig handledning av Jorun Modén. Kunskap om bokbranschen och utgivning ingår.
Författarkurs 4: Flow och Hjältens resa. Det här är en kurs för dig som vill bli förfärad eller hänryckt över vad dina karaktärer hittade på medan du planerade något helt annat. Du ska ha gått minst Författarkurs 1 och 2 eller motsvarande för att ha fullt utbyte av kursen.

Läs mer om de olika stegen längre ner på denna sida eller klicka på länkarna ovan.

Vad är det för skillnad på GRUND och PROFFS? 
Samma verktyg ingår i bägge paketen: skrivtid, dramaturgi, skapa levande karaktärer, skriva flyhänt dialog, miljöer och sinnesintryck, gestaltning och stil samt redigering.

GRUND ges under minst 16 veckor (lugn studietakt).
– Videolektioner med inspelade föreläsningar av Jorun Modén
– Lösenordsskyddad lektionssajt fylld med verktyg, tips och övningar.
– Inbjudan till en sluten Facebookgrupp
– Sammanfattande PDF på cirka 70 sidor
– Passar dig som trivs med att ha en egen skrivbubbla.

PROFFS tar 8 – 10 veckor att genomföra (intensiv studietakt).
– Live-föreläsningar via ZOOM, inklusive övningar, samtal och frågestund. Upplevelsen blir väldigt lik ett fysiskt klassrum.
– Lektionssajt med egen skrivarlya, verktyg, övningar och tips samt utbyte av feedback mellan kurskamrater.
– Sammanfattande PDF på cirka 70 sidor
– Lektörsfeedback på max 5.000 ord + synopsis.
– Passar dig som vill utvecklas maximalt på kortare tid genom utbyte av feedback med kurskamrater samt lärarhandledning både individuellt och i grupp.

FÖRFATTARKURS 1: En första verktygslåda till skrivandet
Författarkurs 1 ger dig en första verktygslåda till skrivandet och massor av inspiration. Fokus i Författarkurs 1 är: Komma igång, flöde, skrivtid, dramaturgi, karaktärer, dialoger, miljöer och språk och stil samt gestaltning. I kursen ingår lektioner, kortfilmer och bonusmaterial, samt personlig handledning och feedback. Du får hjälp att ta dig förbi skrivkramp, ta avsked av din inre kritiker och hitta din väg till utveckling, oavsett om du vill bli utgiven författare eller skriver för att det är ett sätt att skapa en rikare tillvaro. Räkna med professionella verktyg som snabbt för skillnad, aha-upplevelser och massor av inspiration!

Målgrupp: Författare som vill skriva fiktion (novell, roman eller självbiografi).  Utförlig dokumentation ingår oavsett val av kurs: du får en PDF på ungefär 70 sidor med alla lektioner och övningar när kursen är slut.

skrivarkurs

Fler och fler tidigare kursdeltagare är nu utgivna författare. Du är lika välkommen oavsett om du vill vässa en novell eller romanidé, eller utveckla skrivandet för nöjes skull.

Om du väljer grundpaketet får du inspelade videolektioner med övningar samt lektioner presenterade i text och bild. Perfekt för dig som vill studera helt i egen takt eller vill gå en skrivarkurs för nöjes skull! Om det är viktigt för dig att få lärarfeedback och kurskamrater att samarbeta kan du i stället välja proffspaketet.

Följande får samtliga kursdeltagare:
1. En lösenordsskyddad lektionssajt med lektioner, övningar, diskussioner och kortfilmer som ger dig verktyg till att vidareutveckla ditt skrivande, arbeta mer med gestaltning och stil, jobba med drama på en mer avancerad nivå och gå in på nya teorimoment som ”tre lager konflikt” samt proffsens dialogtekniker.
Sammantaget kan man säga att vi vässar verktygen och lägger i några nya.

2. Inbjudan till en sluten Facebookgrupp.

Kursplan för Författarkurs 1 – en överblick
Författarkurs 1 är en skrivarkurs för dig som vill få en första verktygslåda som författare. Du får veta hur du skaffar fungerande skrivrutiner, skapar en dramatisk struktur, skildrar miljöer, utvecklar dina karaktärer och skriver dialog. Samma verktyg ingår oavsett val av paket, men i grundpaketet är lektionerna inspelade. Du som väljer proffspaketet deltar live och har även möjlighet att få lektörsomdöme på ett urval texter.

Vecka 1. Uppvärmning, skrivtid och flow. Konsten att utbyta konstruktiv kritik. Att hantera din inre kritiker, skrivhinder och lösningar.

Vecka 2. Drama, inklusive vanliga nybörjarmissar och tips om att skapa en spännande början samt välja perspektiv.

Vecka 3. Levande karaktärer – att skissa dem snabbt och fördjupa dem.

Vecka 4. Dialoger. Knep för att veta när dialoger bäst kommer till sin rätt, hur de kan säga något om karaktärerna och bidra till spänningen.

Vecka 5. Miljöer. Lär dig att förankra läsaren, skapa en värld som läsaren kan leva sig in i och utnyttja miljöer för att väcka stämning och skapa effekter.

Vecka 6. Språk, stil och gestaltning. Självredigering.

Vecka 7 – 8. Studier och feedback. Bonuschatt.

____________________

FÖRFATTARKURS 1 GRUNDPAKET: Inspelade videos och lugnare takt 

Om du väljer grundpaketet får du inspelade videolektioner med övningar samt lektioner presenterade i text och bild. Perfekt för dig som vill studera helt i egen takt! Nedan kan du se ett smakprov på ett par minuter ur början av kursen. Varje video är 15 – 30 minuter.

Följande ingår också i grundpaketet:
1. En lösenordsskyddad lektionssajt med lektioner, övningar, diskussioner och kortfilmer som ger dig verktyg till att utveckla ditt skrivande, arbeta med drama, skapa levande karaktärer, skriva dialog, höja din stilnivå, samt gestaltning och hur du vässar en text.

2. Inbjudan till en sluten Facebookgrupp.

Studietakt och schema
Grundkursen är flexibel, du studerar och skriver på dina egna tider. Räkna med att du behöver lägga 2 – 10 timmar i veckan beroende på ambitionsnivå och individuell studietakt. Jag vill att kursen ska vara så givande som möjligt för dig så tveka inte att höra av dig!
____________________

FÖRFATTARKURS 1 PROFFSPAKET: LIVE MED LÄRARFEEDBACK
Du som väljer proffspaketet får allt ovanstående, men dessutom:
1. Live-lektioner via ZOOM med lektion, samtal och grupparbeten. Vi genomför bland annat en spännande workshop om dramaturgi, tränar miljöspaning och utforskar stil. Du får svar på alla dina frågor kring alltifrån skrivandet till bokutgivning. Om du inte har möjlighet att delta live kan du i stället titta på inspelningen efteråt. Vi kan dessutom dela upp oss i grupper – precis som i ett riktigt klassrum – men om du föredrar går det fint att arbeta enskilt också.

2. Din egen skrivarlya. Här postar du texter och får feedback både från kursledaren och andra kursdeltagare. Vid upp till fem tillfällen får du lärarfeedback (totalt ca 20 – 25 boksidor, 5.000 ord eller 30.000 tecken). Du kan posta fler texter om du vill och få tips från dina kurskamrater Just den här delen i kursen är enormt omtyckt, både för att alla får lektörsomdömen på sina texter och för att vi har så roligt.

3. Skrivkompisar och frihet att skriva där du är. Du studerar i en grupp på upp till 20 deltagare.

4. Individuell handledning. Jag hjälper dig gärna med just det som är viktigt för dig – behöver du ta itu med skrivblockeringar, diskutera en text eller utveckla en bokidé så gör vi det.

Livelektioner via ZOOM
Varje lektionsvecka har vi live lektion kvällstid 19:00 – 20:30. Vi använder verktyget Zoom som fungerar ungefär som Skype. Om du missar en lektion kan du ta igen det efteråt då träffarna spelas in. Schemat står angivet när du BOKAR din författarkurs.

FÖRFATTARKURS 2 GRUNDPAKET: Inspelade videos och lugnare takt 

Fokus i Författarkurs 2 är: 
Fördjupa scener och karaktärer med konfliktlager, lär dig en avancerad dialogteknik, vässa din gestaltning och känsla för rytm och melodi, berättarteknik och twist, samt scenteknik. Du får bonusmaterial såsom dramaturgiska modeller för olika typer av skrivprojekt, genre och berättarmagi, men också tips om hur du tar dig igenom individuella skrivhinder. För att ha fullt utbyte av Författarkurs 2 ska du ha gått del 1 eller motsvarande (där du har lärt dig drama, karaktärsskildring och gestaltning samt grundläggande stilmedvetenhet). Priset för Författarkurs 2 Grundpaket är 1.200 kronor medan Proffspaket kostar 3.200 kronor (inklusive moms).

Kursplan för Författarkurs 2: en överblick
Utöver lektionerna får du bonusmaterial kring olika teman, till exempel dramaturgiska modeller, knep för att skapa mörka karaktärer och exempel på vanliga nybörjarmissar. Samma verktyg ingår oavsett val av paket, men i grundpaketet är lektionerna inspelade. Du som väljer proffspaketet deltar live och har även möjlighet att få lektörsomdöme på ett urval texter.

Lektion 1. Uppvärmning. Studieplanering och skrivtid. Omskola din inre kritiker. Genomgång av att utbyta kritik.

Lektion 2. Drama på avancerad nivå. Tre lager konflikt. Karaktärsutveckling på djupet.

Lektion 3. Dialogteknik för proffs.

Lektion 4. Fördjupning/ Gestaltning. Att utveckla din stil från olika håll.

Lektion 5. Berättarknep, polaritet och vändning.

Lektion 6. Scenteknik. Tillbakablickar och olika sätt att hantera kronologi.

Lektion 7. Bokförlag och publicering

Målgrupp:
Författare som vill skriva fiktion (novell, roman eller självbiografi).
Utförlig dokumentation ingår oavsett val av kurs: du får en PDF på ungefär 70 sidor med alla lektioner och övningar när kursen är slut.

Om du väljer grundpaketet får du inspelade videolektioner med övningar samt lektioner presenterade i text och bild. Perfekt för dig som vill studera helt i egen takt! Grundkursen är flexibel, du studerar och skriver på dina egna tider. Räkna med att du behöver lägga 2 – 10 timmar i veckan beroende på ambitionsnivå och individuell studietakt. Jag vill att kursen ska vara så givande som möjligt för dig så tveka inte att höra av dig!

Läs gärna recensioner från oberoende Kurser.se här. 

Följande ingår också i grundpaketet:
1. En lösenordsskyddad lektionssajt med lektioner, övningar, diskussioner och kortfilmer som ger dig verktyg till att vidareutveckla ditt skrivande, arbeta mer med gestaltning och stil, jobba med drama på en mer avancerad nivå och gå in på nya teorimoment som ”tre lager konflikt” samt proffsens dialogtekniker.
Sammantaget kan man säga att vi vässar verktygen och lägger i några nya.

2. Inbjudan till en sluten Facebookgrupp.

____________________

FÖRFATTARKURS 2 PROFFSPAKET: LIVE MED LÄRARFEEDBACK

När du väljer proffspaketet får du också en lektionssajt men dessutom:
1. Live-lektioner via ZOOM med lektion, samtal och grupparbeten.
Vi genomför bland annat en spännande workshop om berättarknep och twist! Du får svar på alla dina frågor kring alltifrån skrivandet till bokutgivning. Om du inte har möjlighet att delta live kan du i stället titta på inspelningen efteråt.

2. Din egen skrivarlya. Här postar du texter och får feedback både från kursledaren och andra kursdeltagare. Vid upp till fem tillfällen får du lärarfeedback (totalt ca 20 – 25 boksidor, 5000 ord eller 30.000 tecken). Du kan posta fler texter om du vill och få tips från dina kurskamrater Just den här delen i kursen är enormt omtyckt, både för att alla får lektörsomdömen på sina texter och för att vi har så roligt.

3. Skrivkompisar och frihet att skriva där du är. Du studerar i en grupp på upp till 20 deltagare.

4. Individuell handledning. Jag hjälper dig gärna med just det som är viktigt för dig – behöver du ta itu med skrivblockeringar, diskutera en text eller utveckla en bokidé så gör vi det.

Studietakt och schema
Om du väljer proffspaket finns fasta lektionstider men om du råkar missa en lektion får du en inspelning så att du kan läsa in. Gå in på BOKNING för att se tillgängliga kursstarter och scheman. Räkna med att du behöver lägga minst 3 – 7 timmar i veckan. Jag vill att kursen ska vara så givande som möjligt för dig så tveka inte att höra av dig!

FÖRFATTARKURS 3 – Manus, lektörsläsning och inspiration
Det här är en författarkurs som har fått högsta betyg från tidigare deltagare och jag hoppas att du ska bli lika nöjd. Skrivarkurserna blir ofta fulltecknade någon månad innan start, var gärna ute i god tid. Du får både live-lektioner (via ZOOM) och tillgång till en lektionssajt. Klassrummet och din lärare kommer alltså hem till dig oavsett var du råkar befinna dig!

Kursbeskrivning
Författarkurs 3 på distans ger dig verktyg för att på egen hand utveckla och redigera ditt manus, samt lektioner om hur du genomför ett lektörsutbyte. Ambitionen med kursen är att du ska få med dig lektörsverktyg för författare. I redigeringsprocessen går vi in i en ny fas och därför betonar vi återigen vikten av inspiration. För att få fullt utbyte av Författarkurs 3, ska du ha gått Författarkurs 1 och 2 eller ha motsvarande kunskaper. Du får träna på lektörsutbyten med andra deltagare och möjlighet att knyta kontakter.

Konsten att utbyta kritik, självredigering och feedback ingår i samtliga kurser. Alla får lektörsfeedback på upp till 3 texter eller totalt upp till 5.000 ord (vilket motsvarar drygt 20 boksidor). Deltagare med eget novell- eller romanprojekt får dessutom feedback på ett synopsis på upp till 2 sidor.

Målgrupp: Författare som vill skriva fiktion (novell, roman eller självbiografi). Du skriver på avancerad nivå och/ eller har gått Författarkurs 1 & 2. Samtliga deltagare ska ha med sig ett skönlitterärt skrivprojekt (novell eller roman).
Pris: 2.700 kr inkulusive utförlig kursdokumentation.
Tidsestimering: 3 – 5 timmar per vecka beroende på individuell takt och ambition.

Kursplan – en överblick
Lektion 1. Uppvärmning. Genomgång av att utbyta kritik. Att samarbeta kring manus. Alla postar sina synopsis i skrivarlyorna. Ingen chatt denna vecka.
Lektion 2. Ouroboros – en kompass för att granska manus.
Lektion 3. Scenteknik, driv mm.
Lektion 4. Stryka och förhöja.
Lektörskunskap. Bonus: Vanliga fallgropar i manus.
Lektion 5. Bokbranschen. Bonus: skrivtävlingar.
Lektion 6. Guerillamarknadsföring för författare.
Sista veckorna Lärare och kursdeltagare delar ut sista omgången feedback.

fika för skrivarkurs

Allt det här får du
Kursen pågår i tolv veckor + minst två extra veckors tillgång till lektionssajten. Vi ses live via ZOOM i en timme varannan vecka för gemensam lektion, övningar och diskussioner. Deltagarna har också möjlighet att diskutera sina projekt en halvtimme innan lektionen börjar. Du får också lektionsmaterial på lektionssajten, plus ett antal bonusmaterial med guider och tips, samt kortfilmer. Lektionen består av en teoridel, övningsuppgifter, samt diskussion. Du har också en egen skrivarlya där du får personlig feedback på egna texter från både kursledaren och andra deltagare.  Förväntad studietid är 3 – 5 timmar per studievecka.

Live-lektionerna på ZOOM spelas in så att du kan följa vad vi gick igenom på andra tider om du inte hade möjlighet att delta. Du får gratis ZOOM-träning om du behöver. Det går bra att vara med men jobba enskilt om du föredrar. Då ser du lektionen men har kamera och mikrofon avstängda. Du som deltar enskilt kan skicka meddelanden till gruppen. Det går också bra att växla mellan att jobba i grupp och enskilt.

Zoominarier varannan vecka 19:00 – 21:00
Du får sju zoominarier där vi träffas live för att gå igenom olika verktyg och utbyta inspiration. Se schema när du BOKAR.  Lektionssajten håller öppet minst två veckor bortom sista studiedagen och du får ett kompendium med alla verktyg vi har gått igenom.

Bokningsvillkor
Bokningen är bindande, men om deltagaren blir sjuk eller råkar ut för en olycka, återbetalas hela kursavgiften. Om deltagaren avbokar av andra skäl, återfås inte kursavgiften.

Läs gärna recensioner från oberoende Kurser.se här. 

Har du frågor eller funderingar? Maila jorun.moden@gmail.com

Skriv så det brinner – genom och bortom corona! JORUN MODÉN ...

Share