Författarkurser på distans

Författarkurser på distans med Jorun Modén

Klassrummet kommer hem till dig när du väljer Författarkurs 1 – 4 på distans.

Här hittar du information om alla skrivarkurser på distans på en sida. Samtliga författarkurser ges som distanskurser och är då helt internetbaserade. Du får både live-lektioner (via ZOOM) och tillgång till en lektionssajt. Klassrummet och din lärare kommer alltså hem till dig oavsett var du råkar befinna dig!

FÖRFATTARKURS 1 – DISTANS
Det här är en författarkurs som har fått högsta betyg från tidigare deltagare och jag hoppas att du ska bli lika nöjd. Allt du behöver för att delta är en dator med internetuppkoppling och en ny installation av en webbläsare, till exempel Google Chrome eller Firefox. Skrivarkurserna blir ofta fulltecknade någon månad innan start, var gärna ute i god tid. Boka din plats via knappen nedan (nya datum tillkommer löpande).  

Kursbeskrivning
Författarkurs 1 ger dig en första verktygslåda till skrivandet och massor av inspiration.
Fokus i Författarkurs 1 är: Komma igång, flöde, skrivtid, dramaturgi, karaktärer, dialoger, miljöer och språk och stil samt gestaltning. I kursen ingår lektioner, kortfilmer och bonusmaterial, samt personlig handledning och feedback. Du får hjälp att ta dig förbi skrivkramp, ta avsked av din inre kritiker och hitta din väg till utveckling, oavsett om du vill bli utgiven författare eller skriver för att det är ett sätt att skapa en rikare tillvaro. Räkna med professionella verktyg som snabbt för skillnad, aha-upplevelser och massor av inspiration!

skrivarkursFörfattarkurs 1 är en skrivarkurs för dig som inte bara är ute efter övningar och diskussion, utan också vill få en första verktygslåda som författare och konstruktiv feedback. Under skrivarkursen får du veta hur du skaffar fungerande skrivrutiner, skapar en dramatisk struktur, skildrar miljöer, utvecklar dina karaktärer och skriver dialog (till vänster ser du några tidigare kursdeltagare som nu är utgivna författare). Kursplanen och innehållet är mycket likt upplägget för en fysisk skrivarkurs, men eftersom jag utgår från deltagarna i varje grupp, händer det alltid något nytt.

Distanskurs – så funkar det
När du bokar en författarkurs på distans får du det bästa från två världar: live-lektioner med inspiration, handledning, övningar och grupparbeten, och en lektionssajt där du kan repetera lektioner, publicera dina egna texter och få feedback. På lektionssajten får du dessutom tillgång till bonusmaterial och ett forum där du och de andra kursdeltagarna kan samtala under veckan.

Live-lektionerna ges via ZOOM och spelas in så att du enkelt kan repetera, eller ta igen missade tillfällen. En gång i veckan ses vi under 2 x 45 minuter, det vill säga två lektionstimmar, oftast kvällstid. Om du vill kan du delta som åskådare – då har du ljud/ bild avstängda men kan följa med i lektionen. Perfekt om du behöver en egen skrivbubbla eller råkar befinna dig i en livlig omgivning. Är du med aktivt har du möjlighet att ställa frågor och vara med i grupparbeten och diskussioner.

De flesta författarkurserna pågår i sammanlagt åtta veckor. Under sex veckor får du en eller två nya lektioner varje vecka, samt en rad bonusverktyg, kortfilmer och tips kring alltifrån perspektiv till hur du skriver en spännande början. Lektionen består av en teoridel, övningsuppgifter och eget skrivande. Efter de första sex veckorna har du tillgång till lektionssajten i minst två veckor till, för attt utbyta feedback och studera. Utförlig dokumentation ingår. Förväntad studietid är 3 – 7 timmar per studievecka.

Så ser det ut på lektionssajten
Klicka HÄR för att se bildexempel från verktyget ZOOM som innebär att du kan få personlig live-undervisning strömmad hem till dig. Vi använder högsta säkerhetsnivå på författarkursen och du får träning i att komma igång om du behöver. Klicka på bilderna nedan för att se exempel på hur lektionssajten är utformad.

fika för skrivarkursAllt det här får du:
– Live-lektioner via ZOOM en kväll i veckan, 2 x 45 minuter per tillfälle. Lektionerna spelas in så att du kan titta på dem senare.
– Teorilektioner inklusive övningar och diskussioner. Du som har med dig ett bokprojekt kan tillämpa varje tema direkt på ditt eget skrivande. Under lektionerna skaffar du dig smarta skrivrutiner, studerar drama, utvecklar dina karaktärer och tränar på att skriva levande dialoger. Du lär dig utnyttja miljöer för att skapa inlevelse och känslor, studerar gestaltning med hjälp av en unik pedagogik, och får stilknep som omedelbart höjer din nivå.

– Personlig handledning. Tillfällen att ta med dig egna texter och få feedback både från kursledaren och andra kursdeltagare.

– Konsten att utbyta kritik, självredigering och feedback ingår i samtliga kurser. Alla får lektörsfeedback på upp till 5 texter eller totalt upp till 5.000 ord (vilket motsvarar drygt 20 boksidor). Deltagare med eget novell- eller romanprojekt får dessutom feedback på ett synopsis på upp till 2 sidor. Just den här delen i kursen är enormt omtyckt, både för att alla får lektörsomdömen på sina texter och för att vi har så roligt.

– Skrivövningar och hemuppgifter. Varje vecka får du med dig nya verktyg samt skrivövningar som du antingen kan göra fristående eller tillämpa på ett eget skrivprojekt.

– Du får löpande svar på alla dina frågor kring alltifrån skrivandet till bokutgivning. Varje kurs utgår från deltagarna och era behov.

Kursplan: en överblick
Vecka 1. Uppvärmning, skrivtid och flow. Konsten att utbyta konstruktiv kritik. Att hantera din inre kritiker, skrivhinder och lösningar.
Vecka 2. Drama, inklusive vanliga nybörjarmissar och tips om att skapa en spännande början samt välja perspektiv.
Vecka 3. Levande karaktärer – att skissa dem snabbt och fördjupa dem.
Vecka 4. Dialoger. Knep för att veta när dialoger bäst kommer till sin rätt, hur de kan säga något om karaktärerna och bidra till spänningen.
Vecka 5. Miljöer. Lär dig att förankra läsaren, skapa en värld som läsaren kan leva sig in i och utnyttja miljöer för att väcka stämning och skapa effekter.
Vecka 6. Språk, stil och gestaltning. Självredigering.
Vecka 7 – 8. Extra tid för studier och feedback.

Författarkurs 1: Skrivarkurs på distans
Nivå: Grundkurs för alla som vill utveckla sitt författande.
Studietakt: Normal.
Antal deltagare: Varje grupp består av upp till 20 deltagare.
Övrigt: Du går tillgång till en lösenordsskyddad lektionssajt där du studerar teori och skrivtränar. Lärarledd ZOOM-lektion en gång per lektionsvecka (2 x 45 minuter), diskussionsforum och egen skrivarsida.

Pris: 2.700 kr för åtta studieveckor (åtta lektioner, sju chattillfällen och minst två extra veckors tillgång till lektionssajten. Varje lektion varar i 2 x 45 minuter.

TILL BOKNINGEN

FÖRFATTARKURS 2 – DISTANS
Anmäl dig direkt via knapparna nedan – eller maila mig på jorun.moden@gmail.com om du har frågor eller önskar få en faktura i stället. Författarkurs 2 ger dig avancerade verktyg för att skriva som ett proffs. I kursen ingår lektioner, kortfilmer och bonusmaterial, samt personlig handledning och feedback. Välkommen att reservera din plats via länken nedan (med säkert bank-ID).Fokus i Författarkurs 2 är: Fördjupa scener och karaktärer med konfliktlager, lär dig en avancerad dialogteknik, vässa din gestaltning och känsla för rytm och melodi, berättarteknik och twist, samt scenteknik. Du får bonusmaterial såsom dramaturgiska modeller för olika typer av skrivprojekt, genre och berättarmagi, men också tips om hur du tar dig igenom individuella skrivhinder. För att ha fullt utbyte av Författarkurs 2 ska du ha gått del 1 eller motsvarande (där du har lärt dig drama, karaktärsskildring och gestaltning samt grundläggande stilmedvetenhet).

Konsten att utbyta kritik, självredigering och feedback ingår i samtliga kurser. Alla får lektörsfeedback på upp till 5 texter eller totalt upp till 5.000 ord (vilket motsvarar drygt 20 boksidor). Deltagare med eget novell- eller romanprojekt får dessutom feedback på ett synopsis på upp till 2 sidor. Målgrupp: Författare som vill skriva fiktion (novell, roman eller självbiografi). Tidsestimering: 3 – 7 timmar per vecka beroende på individuell takt och ambition.

Allt det här får du

1. Lektioner, övningar, diskussioner och kortfilmer som ger dig verktyg till att vidareutveckla ditt skrivande, arbeta mer med gestaltning och stil, jobba med drama på en mer avancerad nivå och gå in på nya teorimoment som ”tre lager konflikt” samt proffsens dialogtekniker. Vi genomför också en spännande workshop om berättarknep och twist! Sammantaget kan man säga att vi vässar verktygen och lägger i några nya.

2. Din egen skrivarlya. Här postar du texter och får feedback både från kursledaren och andra kursdeltagare. Vid minst fem tillfällen får du lärarfeedback på en av dina texter, men du kan posta fler texter om du vill och få tips från dina kurskamrater (totalt ca 20 – 25 boksidor, 5000 ord eller 30.000 tecken). Just den här delen i kursen är enormt omtyckt, både för att alla får lektörsomdömen på sina texter och för att vi har så roligt.

3. Chatt varje lektionsvecka. Schema återfinns längre ner på sidan. Du får direkt svar på alla dina frågor kring alltifrån skrivandet till bokutgivning. Om du inte har möjlighet att delta på den ordinarie chattiden kan du även diskutera när det passar dig.

4. Skrivkompisar och frihet att skriva där du är. Du studerar i en grupp på 10 – 12 deltagare. Kursen ges via en sajt på Internet som är lösenordsskyddad, så att bara vi som är med på kursen kan läsa och skriva. På så sätt får du utrymme för skrivandet där du befinner dig och på tider som passar dig.

5. Individuell handledning. Jag hjälper dig gärna med just det som är viktigt för dig – behöver du ta itu med skrivblockeringar, diskutera en text eller utveckla en bokidé så gör vi det.

Kursplan för Författarkurs 2: en överblick
Utöver lektionerna får du bonusmaterial kring olika teman, till exempel dramaturgiska modeller, knep för att skapa mörka karaktärer och exempel på vanliga nybörjarmissar.
Vecka 1. Uppvärmning. Studieplanering och skrivtid. Uppmuntran & genomgång av att utbyta kritik. Omskola din inre kritiker.
Vecka 2. Drama på avancerad nivå. Tre lager konflikt. Karaktärsutveckling på djupet.
Vecka 3. Dialogteknik för proffs.
Vecka 4. Fördjupning/ Gestaltning. Att utveckla din stil från olika håll.
Vecka 5. Berättarknep, polaritet och vändning.
Vecka 6. Scenteknik. Tillbakablickar och olika sätt att hantera kronologi.
Vecka 7 – 8. Extra studietid + feedback. Lärare och kursdeltagare delar ut sista omgången feedback.

Studietakt och schema
Kursen är flexibel, du studerar och skriver på dina egna tider. Chattiderna är dock fasta och kan inte ändras. Skulle du missa någon chatt är det ingen större fara, varje chatt läggs ut på lektionssajten så att du kan läsa in. Tack vare diskussionssidan och mailkontakt kan du ändå få svar på frågor när du behöver. Räkna med att du behöver lägga minst 3 timmar i veckan på kursen. När du bokar står schemat på bokningssidan – vi brukar ses kvällstid 19 – 20.30 en gång i veckan.

FÖRFATTARKURS 3 – REDIGERING OCH MANUSUTVECKLING
anonym_writerFörfattarkurs 3 på distans ger dig verktyg för att på egen hand utveckla och redigera ditt manus, samt lektioner om hur du genomför ett lektörsutbyte. Denna författarkurs  ges på halvfart så att kursen räcker hela terminen. Liksom övriga grupper får du nu tillgång till live seminarier via ZOOM.  Anmäl gärna intresse via mail till jorun.moden@gmail.com. Ambitionen med kursen är att du ska få med dig lektörsverktyg för författare. I redigeringsprocessen går vi in i en ny fas och därför betonar vi återigen vikten av inspiration.
För att få fullt utbyte av Författarkurs 3, ska du ha gått Författarkurs 1 och 2 eller ha motsvarande kunskaper. Du får träna på lektörsutbyten med andra deltagare och möjlighet att knyta kontakter. Frågor eller funderingar? Maila jorun.moden@gmail.com. Konsten att utbyta kritik, självredigering och feedback ingår i samtliga kurser. Alla får lektörsfeedback på upp till 3 texter eller totalt upp till 5.000 ord (vilket motsvarar drygt 20 boksidor). Deltagare med eget novell- eller romanprojekt får dessutom feedback på ett synopsis på upp till 2 sidor.

Målgrupp: Författare som vill skriva fiktion (novell, roman eller självbiografi). Du skriver på avancerad nivå och/ eller har gått Författarkurs 1 & 2. Samtliga deltagare ska ha med sig ett skönlitterärt skrivprojekt (novell eller roman).
Pris: 2.700 kr inkulusive utförlig kursdokumentation.
Tidsestimering: 3 – 7 timmar per vecka beroende på individuell takt och ambition. Kursen pågår i tolv veckor med minst två extra veckors tillgång till lektionssajten.

sylvia

Kursplan – en överblick
Lektion 1. Genomgång av att utbyta kritik. Att samarbeta kring manus. Alla postar sina synopsis i skrivarlyorna. Ingen chatt denna vecka.
Lektion 2. Ouroboros – en kompass för att granska manus.
Lektion 3. Scenteknik, driv mm.
Lektion 4. Stryka och förhöja.
Lektörskunskap. Bonus: Vanliga fallgropar i manus.
Lektion 5. Bokbranschen. Bonus: skrivtävlingar.
Lektion 6. Guerillamarknadsföring för författare.
Lektion 7 – 8. Lärare och kursdeltagare delar ut sista omgången feedback.

dorothy_pAllt det här får du
Kursen pågår i tolv veckor + minst två extra veckors tillgång till lektionssajten. Vi ses live via ZOOM 2 x 45 minuter varannan vecka för gemensam lektion, övningar och diskussioner. Du får också lektionsmaterial på lektionssajten, plus ett antal bonusmaterial med guider och tips, samt kortfilmer. Lektionen består av en teoridel, övningsuppgifter, samt diskussion. Du har också en egen skrivarlya där du får personlig feedback på egna texter från både kursledaren och andra deltagare.  Förväntad studietid är 3 – 5 timmar per studievecka.

Live-lektionerna på ZOOM spelas in så att du kan följa vad vi gick igenom på andra tider om du inte hade möjlighet att delta. Du får gratis ZOOM-träning om du behöver. Det går bra att vara med men jobba enskilt om du föredrar. Då ser du lektionen men har kamera och mikrofon avstängda. Du som deltar enskilt kan skicka meddelanden till gruppen. Det går också bra att växla mellan att jobba i grupp och enskilt.
Bokningsvillkor: Bokningen är bindande, men om deltagaren blir sjuk eller råkar ut för en olycka, återbetalas hela kursavgiften mot uppvisande av läkarintyg. Om deltagaren avbokar av andra skäl återfås inte bokningsavgiften.

Varmt välkommen med dina frågor, funderingar och anmälan till jorun.moden@gmail.com eller boka direkt via knappen nedan.

FÖRFATTARKURS 4 – FÖRFATTARCAFÉ MED HJÄLTENS RESA
Vill du utvecklas djupare som författare, gå in i ditt skrivare och i dina karaktärer? Det här är en kurs för dig som vill bli förfärad eller hänryckt över vad dina karaktärer hittade på medan du planerade något helt annat. Författarkurs 4 har en atmosfär av författarcafé och fokuserar på flow samt Hjältens resa.  Liksom övriga grupper får du nu tillgång till live seminarier via ZOOM. Boka direkt via knappen nedan, eller skicka en intresseanmälan till jorun.moden@gmail.com om kursen just nu inte är tillgänglig. 

Du vill skriva romaner eller noveller och bli uppslukad samtidigt som du trollbinder din läsare. Under kursens åtta veckor utforskar vi skrivandets process på djupet och prövar verktyg för att skriva mer levande.

Vi återupplivar en doft av de första kaffehusen, där konstnärer, författare och politiker samlades över en kopp rykande svärta för att diskutera samtiden och konsten. Många författare har genom tiderna sökt inspiration på caféer – ända sedan de första kaffehusen slog upp dörrarna i Wien och London. Dessutom vågar vi bryta mot regler och uppfinna egna! Fokus under kursen är att skriva levande, gå in i skrivflöde, studera hur hjärnan fungerar när vi läser och skriver samt pröva verktyg från berättarproffs som Christoffer Vogler, Julia Cameron och Margaret Atwood.

Pris: På distans kostar kursen 2.700 kr för åtta veckor, inklusive material, hemuppgifter, lärarfeedback och tillgång till lektionssajt i minst två extraveckor.

Kursplan – en överblick
Utöver temat varje vecka får du bonustips, kortfilmer och verktyg till ditt skrivande.
1. Resan börjar – Författartyper och skrivritualer.
2. Den kreativa hjärnan.
3. Arketyper i berättelser.
4. Hjältens resa.
5. Verktyg för berättarproffs.
6. Att gå in i en värld och ta läsaren med sig.
7 – 8. Tid för extra studier + feedback.

Schema
Schemat visas när du bokar – vi ses vanligen kvällstid klockan 19 – 20.30 varannan vecka. Lektionssajten håller öppet i minst två extra veckor så att du kan studera färdigt i lugn och ro, dock är deadline för inlämningsuppgifter en vecka innan kursens slut.

Nivå: Avancerad kurs för författare som vill utveckla sitt författande. Du har gått Författarkurs 1 och 2 eller har motsvarande kunskaper (maila mig om du är osäker).
Hemuppgifter: Varje vecka får du hemuppgifter eller arbetar med ett eget skrivprojekt om du önskar. Lärarfeedback på upp till 5000 ord fördelade på max 5 texter (motsvarar drygt 20 boksidor) samt ett synopsis ingår.
Antal deltagare: Varje grupp består av ca 10 – 12 deltagare.
Recensioner: Vill du se vad andra deltagare har tyckt om kursen, så läs gärna här: http://www.kurser.se/institute/jorun-mod-n-forfattarkurs-se-15855/reviews

Kontakt: jorun.moden@gmail.com

Share