Du kan gå en författarkurs live via ZOOM.
distanskurser,  författare,  författarkurs,  författarkurs på distans,  författarkurser,  romanprojekt,  skriva,  skriva novell,  skriva roman,  skrivarkurser,  skrivkurser,  skrivövningar

Funkar författarkurser bättre på distans eller fysiskt?

Jag får ofta frågan från rubriken från aspirerande författare: funkar författarkurser bättre på distans eller fysiskt? Frågan blev extra aktuell under covid-19-tider år 2020, då vi helt enkelt behövde anpassa oss. Våren 2020 växlade jag om samtliga kurser till författarkurser på distans till ZOOM och lektionssajter för att kunna fortsätta håller skrivarkurser genom och bortom pandemin. Jag insåg snabbt att det är extra viktigt att se till att lektionerna är drivna och pedagogiska på distans. Inom kort fick dock Författarkurs 1 – 4 på distans högsta betyg i oberoende undersökningar, samtidigt som antalet utgivna kursdeltagare ökade i rekordfart.

Ändå är det fortfarande rätt vanligt att anta att en fysisk författarkurs måste vara bättre än en skrivarkurs på distans, något jag också var rätt övertygad om när jag grundade Författarkurs.se. Efter ett par år var det dock fler och fler som hörde av sig efter att ha gått en författarkurs för att berätta att de blivit publicerade. Det visade sig att vi hade haft fel allihop. Bland de utgivna författarna fanns både deltagare som jag hade följt på skrivarkurser fysiskt, och de som i stället valt att studera på distans. Det var till och med fler som gått författarkursen på distans som blev utgivna, vilket i sin tur förmodligen berodde på att jag hade fler deltagare online. Vi kan alltså skrota fördomen att det per automatik skulle vara bättre med en fysisk skrivarkurs.

Gå en författarkurs på distans med Jorun Modén – kursen kommer hem till dig tack vare digital teknik.

Bota ZOOM-trötthet

Den så kallade zoom-tröttheten har vi inte riktigt märkt av, men det är min personliga tro att vilket möte som helst kan bli väldigt tråkigt utan struktur, agenda och inspirerande innehåll. Jag kan inte vara ensam om att ha upplevt trista möten av olika slag långt före corona. På distans kan dock frestelsen att pyssla med annat under mötet bli extra påtaglig om ett möte drar ut på tiden eller upplevs som oengagerande. Den som arrangerar författarkurser på distans behöver helt enkelt se till att leverera innehåll som är lika spännande som en Netflix-episod men lärorik som en föreläsning på universitetet. Dessutom är det en god idé att utnyttja möjligheterna till interaktivitet och samarbeten i grupprum för att skapa variation och djupare förståelse.

Lärarhandledning gör skillnad

En effekt av pandemin är alltså att skillnaderna mellan fysisk undervisning och författarkurser på distans har minskat. Det har visat sig fullt möjligt att skapa liknande förutsättningar som på en fysisk kurs med hjälp av konferenssystem som ZOOM. Att gå skrivarkurser via videos är också populärt, men brukar inte vara fullt lika effektivt som en ZOOM-kurs. Det beror enligt min mening på att du blir mer motiverad att skriva när du har kurskamrater, lektioner med specifika datum och en lärare som ger återkoppling. Däremot kan en videokurs vara perfekt när du vill utforska ditt kreativa skrivande som hobby, eller om du har mycket god självdisciplin.

Utmaning, återkoppling och planering

Veronica Linarfve har gått författarkurser både fysiskt och på distans hos mig.

Det finns ett växande antal studier som bekräftar att inlärning fungerar precis lika bra fysiskt som på distans så länge som deltagaren verkligen fullföljer kursen, och så länge som kursledaren ser till att ge relevanta utmaningar och återkoppling. Som kursdeltagare bör du vara beredd på att planera dina studier och göra en rimlig plan för hur du ska hinna skriva under kursperioden. Den absolut vanligaste anledningen till att en deltagare inte blir så produktiv som förväntat, är svårigheter att prioritera. Konsten att skapa skrivtid är därför ett viktigt moment i alla mina skrivarkurser, oavsett om de ges på distans eller i Stockholm. Om ditt mål med författarkursen är att bli utgiven spelar det alltså inte så stor roll om du väljer en distanskurs eller en fysisk grupp. Det som snarare kommer att bli avgörande är planering, hur kursen är strukturerad och återkoppling från en lärare. Den typ av feedback som är som mest utvecklande ska vara konstruktiv, det vill säga betona dina styrkor men också ge rikligt med väl underbyggda förslag.

Fysisk författarkurs – perfekt för inspiration

Inspirationen flödar på en fysisk författarkurs vid Hötorget.

Även om mina erfarenheter av att hålla författarkurser på distans och via ZOOM är positiva är det många som föredrar att ses fysiskt. Du som blir motiverad av social samvaro och av att ha en plats dit du regelbundet går för att studera kan fungera bättre på en fysisk författarkurs. Kanske är du också en sådan person som lär dig lättare när du ser en lärare förklara och utveckla sammanhang, eller så mår du bra av ett miljöombyte. Om du har en intensiv livsstil med studier, jobb och familj eller andra åtaganden, kan skrivarkursen dessutom bli som en oas där du hämtar energi och inspiration. Det upplevs ofta som lyxigt att få ägna sig åt sitt specialintresse varje vecka. Råkar du hamna i en svacka kan du räkna med uppmuntran från gruppen, och du är välkommen att vara med även om du inte har hunnit med veckans hemuppgifter. En bonus på fysiska författarkurser är att du får en välbehövlig teknikpaus.

Distanskurs – för dig som vill bli beroende

Har du god självdisciplin och gillar att jobba via datorn är en distanskurs som skräddarsydd för dig. Äntligen kan du bli beroende av att kolla i mobilen och sitta vid din laptop på ett sätt som ger resultat! När du går en distanskurs i kreativt skrivande utnyttjar vi återkoppling och gilla-funktioner för att du ska bli mer produktiv och hela tiden utvecklas. Du får givetvis också lärartid och kurskompisar, men via ZOOM, forum och feedback – det är häftigt att få uppleva den energi som kan uppstå mellan elever som aldrig träffat varandra ansikte mot ansikte.

En annan fördel med distanskursen är att du studerar på tider som passar dig och det är enkelt att ta igen missade tillfällen. Något jag som kursledare tycker är roligt är hur gränser suddas ut: på distans spelar det inte så stor roll hur du fungerar, och det märks mindre om du är introvert eller tvärt om van vid att ta mycket plats.

Verktyg och inspiration för författare

Du får ta del av samma verktyg oavsett val av kurs, och om du har möjlighet att välja mellan distanskurs och fysisk kurs, föreslår jag att du går efter hur du fungerar som person. Fler funderingar kring skrivarkurser? Kolla gärna in sidan med vanliga frågor och svar eller maila mig på jorun.moden@gmail.com

Vill du bli författare?

Här hittar du samtliga författarkurser som just nu går att boka. Författarkurserna ges både i Stockholm och på distans. Om du hellre vill gå en skrivarkurs online kan du välja mellan en skrivarkurs med videolektioner och lektionssajt, eller en skrivarkurs via ZOOM med lärarhandledning, lektionssajt och lektörsfeedback. Välkommen att läsa mer om kurserna via menyn. Jag som blir din kursledare heter Jorun Modén och är författare. Dessutom har jag hållit författarkurser i över tolv år och jag har ett växande antal utgivna elever – kika gärna in under fliken Vi blev utgivna. Är aktuell med boken Skriv skriv skriv: Verktyg för författare.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *