författardrömmar

Trendspaning i bokbranschen

Kommer AI att ersätta författare, hur klarar sig bokförlagen, vilka böcker kommer att sälja mest, vad behöver du egentligen veta något om Booktok och vilken blir den hetaste trenden 2023? Svaren hittar du nedan – från en trendspaning i Manusgruppen!

1. Kommer AI att ersätta författare?
AIs will eventually replace human writers as completely as cameras replaced painting. Which is to say, not at all. Guy Strelitz

En av höstens hetaste frågor har varit om AI någon gång kommer att kunna ersätta författare. Vi kommer säkert att få se allt fler AI-romaner. Hur vi än vrider och vänder på en AI kan den dock (än så länge) inte skapa något helt nytt, utan behöver använda befintligt material (ja precis, på samma sätt som Lensa dammsuger nätet på konst, vilket leder till copyrightfrågor). Boktugg har intervjuat en AI och har bland annat fått beskedet att läsare kommer att få bättre lästips. Författare kommer att kunna få bättre verktyg och stöd. Dock ligger allt detta ännu ett stycke in i framtiden. Något vi kan förvänta oss inom en snar framtid (om än kanske inte 2023) är bland annat automatisk korrekturläsning. Även om AI visar sig bli duktiga författare kan jag intyga att jag och andra författare ändå kommer att vilja skriva. Det handlar nämligen inte bara om att kränga böcker utan är ett primitivt behov som är inpräntat i våra hjärnor.

2. Egenutgivning och hybridförlag på frammarsch
Alla som har skrivit ett manus och har minst någon tusenlapp på fickan kan i dag ge ut en bok. Att publicera en tryckt bok hos exempelvis Publit kostar 249 kr ex. moms (egna exemplar ingår inte i publiceringsavgiften) medan ljud- och eböcker är gratis att publicera. Det svåra är fortfarande att skriva ett manus av hög kvalitet, se till att det är redaktörsbehandlat och korrläst, skapa omslag och marknadsföra sin bok. Både Sveriges författarförbund och Författarcentrum avråder från hybridpublicering där författare ibland betalar dyrt för att ge ut sina böcker. I bästa fall får du hos ett hybridförlag liknande tjänster som hos ett traditionellt förlag och din bok ges ut i vacker utgåva – men i sämsta fall gör du en katastrofal affär. Läs gärna mina råd till dig som har fått ett erbjudande om utgivning.

3. Genrelitteratur även fortsatt i täten
Genrelitteratur förväntas sälja bäst även 2023, med feelgood och thrillers i täten. En viss uppgång inom fantastik noteras. Vi läser fler klassiker än på länge och böcker med temat “tillbaka till naturen” syns både bland fackböcker och romaner. Årets Pandabok 2023 (Världsnaturfonden) blir “Hemma därute – handbok i naturnärhet.”

4. Booktok har gjort boken trendig bland unga
Tack vare fenomenet Booktok har läsningen ökat markant bland unga läsare, något som först uppmärksammades i USA men även märks i Sverige. BookTok är inlägg som publiceras via den sociala plattformen TikTok med hashtagen #booktok
Författare som har unga läsare bör sätta sig in i Booktok för att kunna marknadsföra sig via de kanaler där läsarna befinner sig. Det kan ske genom egen aktivitet – eller genom att kontakta unga läsare som redan använder BooTook. Inläggen på BookTok är korta och ofta laddade med känslor, men bör aldrig kännas som reklam.

5. Fysiska böcker blir dyrare – men försäljningen ser inte ut att påverkas
Materialkostnader har blivit högre och vi lär få se högre priser på fysiska böcker som en följd av detta. Även bokförlag kommer att påverkas ekonomiskt och kan tänkas välja digital publicering före fysisk. Tegelstensböcker blir rent krasst dyra att trycka, men det finns fortfarande undantag bland bokförlagen som vågar satsa. Ändå tyder bokbranschens egna analyser på en positiv marknad 2023. Tre av fyra brittiska bokslukare planerar att köpa lika många böcker som vanligt. Troligen beror detta på att styckpriset för en bok ändå känns överkomligt jämfört med annan konsumtion. Mikaela Zabrodsky är VD för Svenska förläggareföreningen och menar att boken historiskt sett är relativt okänsligt för konjukturen. Dock ser årets julhandel ut att bli mer dämpad.

6. Den digitala kompetensen har höjts
Under pandemin var vi många som fick uppleva ett kompetenslyft både inom att nätverka digitalt och träffas via tjänster som ZOOM. Inför 2023 tar vi med oss de bästa lärdomarna. I min egen verksamhet innebär det att digitala skrivarkurser blir bättre än någonsin. En lektion som ges via ZOOM behöver vara minst lika spännande som ett TV-program eller en podcast. Samtidigt får du samma möjligheter som i ett verkligt klassrum. Författarkurs 1-4 PROFFS består numera både av välfyllda lektionssajter och live-lektioner via ZOOM. Dessutom finns Författarkurs 1&2 GRUND för den som hellre följer en serie videos i egen takt. I Manusgruppen har vi kompletterat med ZOOM-inspelning så att de som är förkylda eller känner för att jobba hemifrån inte behöver missa en lektion.

7. Vi vill träffas på riktigt
Ingen trend utan mottrend – vi längtar efter att träffas mer i den verkliga världen. Under en tidsperiod spelade allt fler dataspel, men nu bildas sällskap för att träffas live eller digitalt och spela brädspel eller rollspel. En liknande trend förväntas bland både författare och läsare: verkligheten kan bli en exklusiv sfär. Vi lär få se litterära salonger, författarbesök och skrivstugor i nya former. Självfallet smider även jag nya planer … och jag hoppas att vi ses 2023 oavsett om det blir i en virtuell verklighet eller i den vanliga världen.

KÄLLOR
Här kan du själv prata med en AI (om inte kön är för lång): https://beta.openai.com/playground
https://www.nbcnews.com/tech/internet/lensa-ai-artist-controversy-ethics-privacy-rcna60242
https://www.boktugg.se/2022/12/10/lugnande-besked-fran-openai-ai-kommer-inte-att-kunna-ersatta-manniskor-som-forfattare/
https://sverigesradio.se/artikel/lasning-okar-bland-unga-tiktok-kan-vara-avgorande
https://www.svb.se/nyheter/egentligen-ar-det-en-dum-ide
https://www.svt.se/kultur/bokbranschen-rads-inte-lagkonjunkturen-folk-koper-bocker-anda

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *