Författaren Jorun Modén vid en laptop. Böcker av hennes utgivna deltagare i bakgrunden.
fackbok,  författardrömmar,  författare,  författartips,  jorunmoden,  roman,  romanprojekt,  romanskrivande,  skriv skriv skriv,  skriva novell,  skriva roman,  skrivprocess

Så planerar du din roman

Det finns förmodligen lika många sätt att skriva en roman som det finns författare, men genom en smart planering blir det enklare att gå i mål. Många aspirerande författare jag möter på författarkurser är oroliga över att planering ska döda spänningen med skrivandet. Det är sällan ett problem: antingen bestämmer du dig för att skriva utan plan (det finns inget förbud mot det), eller så utvecklar du planen så fort du blir uttråkad. En annan vanlig fallgrop är att planera och göra efterforskningar alltför länge och utan att faktiskt börja skriva. Om du inte redan är en flygfärdig författare, rekommenderar jag att du börjar skriva parallellt med planeringen: annars får du aldrig den träning som är nödvändigt för att utveckla skrivkonstens hantverk. Eftersom jag gissar att du är ivrig att komma igång, ger jag dig en överblick av processen nedan.

En bok blir till – snabbguide

1. Kreativ fas. Det är nu fröet till berättelsen kommer till. Du funderar, hjärnstormar och provskriver olika stycken av boken. Prövar vems perspektiv som gör berättelsen rättvisa och vilken tidsform du vill använda. Kanske gör du vissa efterforskningar för att hämta mer inspiration.

2. Planering.
Sortera dina fragment och börja planera berättelsen. Om du redan från början kommer fram till en dramatisk struktur, kommer resten av skrivandet att bli enklare. I din plan kan det ingå en kronologisk tidslinje, vilka kapitel/scener som ska ingå, sortering av scenerna, val av berättelsens början och beslut om perspektiv samt tidsform (tempus). Du jobbar också på dina karaktärer och deras olika perspektiv. Jag rekommenderar en flexibel plan, där det är enkelt att ändra

3. Utkastfas. För de allra flesta är det enklast att börja med att skriva ett utkast. Skriv de olika kapitlen i vilken ordning du vill (du har ju en plan som håller ordning). Tänk inte för mycket på språk och kommatecken; nu är det berättelsen som ska få styra! Ibland behöver du göra mer djupgående efterforskningar under utkastfasen. Blanda inte ihop skrivtid med efterforskningar, om du bryter skrivkoncentrationen för att surfa, tar det kanske tjugo minuter att komma i flöde igen. Dela i stället upp tiden i skrivtid och efterforskningar.

4. Redigeringsfas. Lägg undan manuset i minst två veckor, ta sedan fram det igen. Kolla om planen fungerade eller om manuset behöver sorteras om. När du redigerar börjar du med att se efter om handlingen funkar, därefter scener och sist språket. Allra sist detaljerad korrläsning. Från det stora till det lilla. Du skaffar minst två läsare för att få feedback. Boken kan behöva genomgå flera omgångar redigering, alltifrån en till femton gånger är normalt. Det vill säga: du går igenom punkt 1 – 4 ett par gånger till.

5. Utskick och publicering. Nu är manuset klart. Gör en plan för förlagsutskick och/eller egenutgivning. Börja skicka ut manus. Vill du bli yrkesförfattare är det dags att börja planera för nästa bok. Bästa boten mot refuseringsångest är att ha en ny bok på gång.

Lite om språk
Ett bra språk är givetvis en av författarens största tillgångar, men det är mycket viktigare hur du använder ditt språk än att skriva korrekt. Stil handlar mer om en känsla för rytm och melodi än om stavning. När det blir dags att skicka ut manuset ska det vara korrläst och se proffsigt ut, men fastna inte i språket medan du skriver utkast. Jag rekommenderar alla att skaffa ett exemplar av Svenska skrivregler från Språkrådet. En guldbok när man börjar grubbla över skiljetecken och liknande. Sara Lövestams Handbok för språkpoliser är också fantastisk för att få ordning på språket. Du kan läsa mer om hur du utvecklar och förhöjer din stil med hjälp av min bok Skriv Skriv Skriv: Verktyg för författare.

Skriv Skriv Skriv – En komplett handbok för författare
Skriv Skriv Skriv – Verktyg för författare är en handbok för dig som vill bli författare, men också en guldgruva för dig som redan skriver. Boken har fått ett stort antal fina recensioner och bygger på mina erfarenheter efter över tio år som författare och lärare i skrivkonst. Jag brukar ofta säga att mina elever är mina bästa lärare!

Vill du bli författare? Gå en skrivarkurs! 
Vill du gå en författarkurs med mig? Under fliken BOKA hittar du samtliga tillgängliga skrivarkurser, både på distans och fysiskt i min förtrollande lokal på La Petite Mort alldeles vid Karlaplan.

Rekordmånga tidigare kursdeltagare blev utgivna 2020 – träffa dem gärna under fliken VI BLEV UTGIVNA och bli inspirerad!

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *