författartips,  inspiration,  läsa,  skrivtid

Överlista den inre ödlehjärnan
– eller konsten att lura sig själv till att skriva

”Att klaga över att ha för lite tid är som en fisk i havet som klagar över att den har för lite vatten” (Mark Forster)

När jag har som svårast för att komma igång med att skriva brukar jag lura mig själv genom att tänka att jag inte alls ska skriva.  Metoden har jag fått från en fantastisk bok som heter Do it Tomorrow av Mark Forster. Den reaktiva hjärnan är enligt författaren Mark Forster en lat ödleliknande varelse som helst ligger och solar på en klippa. Allt som måste göras uppfattar den som hot, precis som ödlan reagerar inför ett rovdjur. De flesta skulle önska att vi fungerade rationellt, det vill säga: Tanke – beslut – handling.

I stället brukar de flesta hantera en vanlig dag med hjälp av den reaktiva ödlehjärnan som snarare fungerar så här: Stimuli – reaktion. En vanlig dag dyker det upp mängder av stimuli som ställer krav på oss att agera, men i stället blir vi stressade och vill fly, eller sätter igång med olika uppgifter som hindrar oss att göra det vi egentligen ville.

Självbedrägeri för författare
Ödlehjärnan är dock inte överdrivet smart och om du tänker att du inte ska skriva, upphör känslan av motstånd. Gör i ordning en skrivhörna med dator och allt som behövs runt omkring. Kaffe och chokladruta kanske? Och nu ska du bara kolla igenom paragrafen du skrev i går. Rätt som det är har du pillat i några ord här och var… och kanske till och med skrivit en stund. Just så ser rutinen ut för många författare, den blir till en struktur att luta sig mot. Du lurar dig själv till att skriva – varje gång.

När jag ger deltagare femminutersövningar uppstår en liknande effekt. Vi ska bara skrivträna, värma upp, fulskriva… och alla deltagare skriver något. Även de som säger att de har skrivblockeringar. Några kan inte sluta och fortsätter på sina texter. Ungefär så uppstod den här artikeln också. Jag skulle bara skriva två rader på Facebook… men rätt som det var hade det blivit en ny artikel till hemsidan. Plötsligt fick ordet självbedrägeri en ny och mer positiv innebörd.

Mark Forster har skrivit boken Do It Tomorrow, en bok om konsten att hantera tid. Rekommenderas starkt till dig som vill bli mer effektiv.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *