boktips,  författartips,  inspiration,  skrivövningar

Släng ut din inre kritiker

Många aspirerande författare har en besvärlig inre kritiker på axeln. Som om inte det var nog brukar den inre kritikern passa på att gå på författarkurs samtidigt som du själv gör det. Ju mer du lär dig, desto tuffare inre kritiker.

Det behöver inte vara helt felt att ha en kritisk inre röst … min inre kritiker Helmut är till exempel den som lektörsläser och ser till att haka upp sig på onödiga upprepningar och syftningsfel. Tyvärr är dock Helmut helt och hållet okunnig när det gäller flow.

Det beror i sin tur på att den inre kritikern lite grovt räknat håller till i den mer logiska och detaljstyrda delen av hjärnan. För att hamna i flow behöver du något av ett positivt hjärnsläpp. Du kommer att få ett betydligt roligare och enklare skrivliv om du lär dig att förhålla dig till den inre kritikern. Ibland kan jag dock tycka att den inre kritikern är alltför fruktad. Bakom de dräpande kommentarerna finns nämligen en smart och analytisk del av dig själv. Den inre kritikern manar ständigt till utveckling samtidigt som vi behåller en hälsosam ödmjukhet. Blir den inre kritikern alltför aggressiv kan den dock ta ihjäl skrivlusten och självförtroendet. Det är dags att skriva ett avskedsbrev!

1. Avskedsbrev till din inre kritiker
Skriv ett avskedsbrev till din inre kritiker. Var tydlig med varför kontraktet är uppsagt. Om du vill kan du försöka visualisera din inre kritiker medan du skriver avskedsbrevet. Min inre kritiker har en brunsvart, svavelosande fjäderdräkt och börjar bli skallig. Han lyckas med konsten att vara både tufsig och elegant på samma gång. När min inre kritiker gör mig sällskap, har han på sig mörk kostym och fjäderboa – och nu kan du nog gissa varför jag håller i en kramgam på bilden.

I ditt avskedsbrev kan du också fundera över vilken eller vilka röster din inre kritiker består av. Många av oss växer upp med ett hyggligt självförtroende men blir mer självkritiska ju mer vi lär oss. Vanligen under skolåren eller i arbetslivet.

2. Inbjudan till din nya inre kritiker
Nu är det dags att skriva en inbjudan till din nya inre kritiker! Det kanske låter konstigt, men det handlar om att du nu har en sorts ledig bostad i hjärnkontoret. Om du inte bjuder in en ny hyresgäst, brukar den gamla helt enkelt flytta tillbaka in utan att fråga om lov. Vissa författare bjuder in en helt ny inre kritiker. Jag lät Helmut stanna kvar, men numera är det jag som bestämmer i vår relation. När han stör mig i skrivprocessen säger jag bara ”Inte nu Helmut – du ska få jobba när det blir dags för redigering.”

P.S. När jag hade postat den här artikeln såg Helmut att jag skrivit ”faktiskt” två gånger. Så han var verkligen till nytta även den här gången, även om han inte behöver säga ”ha ha ha!” varje gång. D.S.

Det här är en bonusartikel för alla som är med och kickstartar Skriv Skriv Skriv – Verktyg för författare. Följ projektet HÄR. 

Författarkurser för dig som vill skriva romaner och noveller
Vill du bli av med din inre kritiker eller omskola den inre kritikern till en konstruktiv lektör? Välkommen på en författarkurs på distans eller i Stockholm! Du får verktyg för att skriva noveller och romaner, oavsett om du är nybörjare eller redan skriver på avancerad nivå. Skrivkurserna har fått högsta betyg av tidigare deltagare och mitt mål är att du ska bli lika nöjd.

Vill du läsa mer om romaner och noveller av författaren Jorun Modén? Klicka här.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

10 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *