AI,  artificiell intelligents,  ChatGPT,  fantasi,  författardrömmar,  idéer,  inspiration

Bli ditt eget bolllplank

Önskar du att du hade fler idéer, var mer originell och att du aldrig körde fast i skrivandet? Då kommer du att få nytta av tipsen i den här artikeln. Alla kan öva upp sin kreativitet för att utveckla idéer och ta sig förbi skrivkramp och blockeringar. Några fördelar med att använda dig själv som bollplank är att du alltid har tillgång till din egen hjärna, att du får tillgång till unikt stoff i form av minnen och upplevelser, och att du utvecklar ett allt skarpare skrivsinne.

Fantasi är som en muskel. Jag upptäckte att ju mer jag skrev, desto större blev den. ~ Philip José Farmer

Det kan vara frestande att börja googla eller prata med ChatGPT när du kör fast, men försök att avstå. För varje gång du gör det, missar du en chans att använda dina egna kognitiva muskler. Hjärnan lägger mindre och mindre energi på delar som sällan används. Som en jämförelse gillar jag att använda miniräknare eftersom matte inte är mitt favoritämne, men om jag inte gjorde det skulle jag utan tvekan bli bättre på huvudräkning. Precis som med huvudräkning finns det knep för att bli mer kreativ. Ett vanligt missförstånd är att kreativa människor skulle vara bättre på att hitta på saker ur tomma luften, men de är snarare skickliga på att ställa frågor och kombinera.

1. Var frågvis

Vänta inte på att idéer ska dyka upp ur tomma intet, utan ställ frågor till dig själv. Varför är din karaktär rädd för spindlar? Hur kommer det sig att han är så skicklig på att dyrka upp lås? Vad längtar han efter mer än något annat? Vilken är hans värsta skam? Vad är det värsta han skulle kunna uppleva? Hur kan det bli ännu värre? Du kan också intervjua din karaktär, antingen i huvudet eller med hjälp av papper och penna. Hjärnan gillar inte tomrum och den kommer att försöka fylla i, en känsla som påminner om att minnas.

2. Skapa en idébank.

Leta bland dina känslor, i dina minnen och allt som fascinerar dig. Hjärnstorma också spännande platser och tidevarv. Vilka roller omprövas just nu, i ditt tidevarv? Vem har aldrig tidigare fått komma till tals i litteraturen? Gör listor över dina specialintressen, kunskaper och erfarenheter. Fundera också över symboler för dina idéer.

3. Kombinera

Det är när du kombinerar olika idéer som nya föds. En feelgoodhistoria är inget nytt, inte heller temat att bli utbränd, men om du kombinerar dessa element med biets symbolik, en allergi mot bin och en dramaturgisk rörelse som rör sig från ett ägg mot en färdigutvecklad bidrottning, så kan det bli en roman som Bidrottningen av Veronica Linarfve.

Du har turen att vara en av de människor som vill bygga sandslott med ord, som är villig att skapa en plats dit din fantasi kan vandra.  ~Anne Lamott

4. Upplev mönster

Författare har ofta en upplevelse av synkronicitet – ett sammanträffande som tycks vara meningsfullt. Medan du skriver en roman kan det hända att det dyker upp personer, rykten, kunskap och symboler som på ett magiskt sätt har med ditt skrivprojekt att göra. Du ser mönster och vet med ens hur saker och ting ska hänga ihop i ditt skrivprojekt. Det här är en naturlig del i den kreativa processen när din hjärna är uppvärmd på allvar. Du kan hjälpa processen på traven genom att medvetet kombinera som i steg 3.

5. Prata med en skrivande vän

Kreativiteten tar ny fart i spännande samtal. Stäm träff med en vän och bolla fram och tillbaka. I ett dynamiskt samtal kan de mest oväntade idéer dyka upp. Du kan också testa dina idéer på någon du inte känner så bra, till exempel en annan deltagare på en skrivarkurs.

6. Anteckna – gärna med papper och penna

Ofta spinner idéerna igång direkt när du ställer frågor, men ibland kan det ta lite längre tid. Skriv i så fall ned alla dina frågor och gör något annat. Rätt som det är kommer hjärnan att veta svaren. Det är precis som om hjärnan ogillar tomrum och försöker minnas. Ibland är det praktiskt att anteckna eller spela in med mobilen, men jobba med papper och penna om du vill ge hjärnan lite extra hjälp och träning. Forskning visar att hjärnan stimuleras av de finmotoriska rörelserna i pennan: vi blir både mer kreativa och minns bättre. Med andra ord: använd gärna papper och penna. Med en penna kan du dessutom obehindrat röra dig från text till bild, eller hjärnstorma och binda samman tankar precis hur du vill.

7. Gör skrivövningar

Utsätt din hjärna för oväntade situationer när du skriver – det kommer att stimulera din förmåga att skapa nya idéer. Ställ dig frågan ”vad skulle hända om …” och fyll på med till exempel ”… jag vaknade i en annan kropp?” Sätt en timer på fem minuter och flödesskriv. På en författarkurs får du testa många olika skrivövningar som utmanar din kreativitet. Du kan också ta en bok du råkar ha i närheten och slumpa fram en mening. Den meningen blir den första meningen i din skrivövning. I skrivhandböcker, till exempel min bok Skriv skriv skriv: Verktyg för författare hittar du också övningar att botanisera bland. Om och om igen ser jag hur elever som skrivtränar blir allt skickligare på att hamnar i flow, men också på att utforska idéer och skrivandets hantverk.

8. Släpp taget och ta en paus

Idéer dyker ofta upp när vi gör något helt annat. Lämna datorn och gå ut på promenad, unna dig en upplevelse eller ta en dusch. I tillståndet mellan vakenhet och sömn kan det dyka upp idéer. Lägg block och penna bredvid sängen och i jobbväskan.

Vi har alla en plikt att dagdrömma. Vi har en plikt att fantisera.  Det är lätt att låtsas att ingen kan förändra något, att samhället är enormt och att individen är mindre än ingenting. Men sanningen är att individer skapar framtiden och de gör det genom att föreställa sig att saker kan bli annorlunda. ~Neil Gaiman
__________
Jag som har skrivit den här artikeln heter Jorun Modén och jag är författare. Vill du gå en författarkurs med mig? Varmt välkommen till min lokal alldeles vid Karlaplan i Stockholm! Jag erbjuder också skrivkurser på distans, både videokurser och lärarledda kurser via ZOOM där du får feedback. Ett stort antal bland mina elever är nu utgivna författare, men du är precis lika välkommen om du vill utforska skrivandet som en kreativ konst. Du hittar författarkurserna under rubriken BOKA eller genom att mejla jorun.moden@gmail.com
__________

Mer läsning

Idéstorma – så får du massor av idéer till noveller och romaner
https://forfattarkurs.se/2023/07/idestorma-sa-far-du-massor-av-ideer-till-att-skriva-romaner-och-noveller-2/

Om konsten att bli originell
https://forfattarkurs.se/2023/07/om-konsten-att-bli-originell/

AI och författaren – allt du behöver veta
https://forfattarkurs.se/2024/01/ai-och-forfattaren/

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.