idéer,  inspiration,  skriva

Idéstorma – så får du massor av idéer till att skriva romaner och noveller

När jag håller författarkurser brukar det dyka upp både skribenter som har alldeles för många idéer och de som säger att de inte har någon fantasi alls. Oavsett om du har massor av idéer i huvudet eller om det är helt tomt i huvudet, kan du ha nytta av att hjärnstorma idéer.

Ta fram ett vitt papper och börja skriva ner tankar, intryck och ämnen. För att idéerna ska strömma till kan du behöva ställa dig själv några frågor, till exempel:

1. Vad väcker känslor hos dig? Vad får dig att bli arg, skrämd, nyfiken eller lycklig och varm? Tänk dig att du ska leta efter brännpunkter, för där känslor brinner brukar det finnas något att berätta. Skriv ner allt du kommer på och förkasta inte heller de idéer som verkar triviala.

2. Gör samma sak igen men leta i dina minnen. Har du upplevelser eller minnen i bagaget som skaver, gör ont eller får dig att bli nostalgisk? Anteckna tillfällen då något gick fel, alla motgångar och aha-upplevelser, men också stolthet, skratt, glädje och triumf.

3. Finns personer som inspirerar dig? Det kan vara historiska karaktärer, någon släkting, en person du bara träffat en gång, eller någon som är duktig på att berätta.

4. Har du några specialintressen? Om du älskar trädgårdsodling, har kunskaper om politik eller är fascinerad av seriemördare, kan det hända att du redan har hela miljöer som du kan använda.

5. Har du ett budskap eller en premiss med patos? Det kan vara en fråga du tycker är viktig att lyfta, till exempel klimatfrågor, en samhällstendens eller en orättvisa. Hur skulle en historia kring denna fråga kunna bli till en historia där läsaren får uppleva skeendet från insidan?

6. Betrakta dina anteckningar. Börja kombinera idéer. Det är ett vanligt missförstånd att fantasi skulle vara någon sorts trolleri ur tomma luften; i själva verket handlar fantasi snarare om att kombinera på nya sätt, vrida och vända. Kan du byta ut en miljö mot en annan? Slå ihop två karaktärer? Lägga till en symbol som förändrar laddningen? Ställ också berättarens magiska frågor: Vad skulle hända om ..? Hur kan det bli värre? Fler knep för att bli originell i ditt skrivande hittar du HÄR.

Vid det här laget har du säkert en hel del idéer på gång. Välj nu en idé som du vill jobba med på allvar, antingen för att skriva en novell eller påbörja en roman. Om du är nybörjare rekommenderar jag att du tränar upp dina skrivfärdigheter genom att skriva just en novell, eller kanske planera en roman som inte är alltför komplex. På så sätt bygger du upp din skrivkondition. Spara resten av idéerna till senare, till exempel i en digital eller fysisk idémapp.

Vill du utveckla ditt författande med en skrivarkurs på distans eller i grupp med andra som brinner för att skriva? Välkommen till Författarkurs 1 – 4 – skrivarkurser som ges både på distans och i kreativa lokaler alldeles vid Hötorget i Stockholm.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.