Författarkurs via Zoom – så deltar du i en videolektion

Att komma igång med en lektion via Zoom är enkelt! Du ansluter via en länk som du får med e-post. Det går också bra att ansluta via webbläsaren men det fungerar allra bäst om laddar hem Zoom-appen. Jag rekommenderar att du väljer en lugn plats för att delta. Tänk på att bakgrund och ljus påverkar bildkvalitén och öva en god stund innan din första live-lektion.

Säkerheten när vi jobbar via Zoom är hög – lektionslänkar skickas endast till eleverna och inte publikt, och vi använder lösenord samt de rekommendationer du kan läsa om hos Computer Sweden. Zoom används av flera skolor och myndigheter. 

Ska du delta i en videolektion för första gången?
Se till att vara väl förberedd. Testa gärna Zoom i förväg. Din dator eller surfplatta behöver ha en kamera och du får bättre ljud om du ansluter ett headset, även om det fungerar utan också. Det är fullt möjligt att ansluta till mötet med hjälp av en smartphone, då Zoom finns att ladda hem som app, men jag rekommenderar att du använder en dator. Om videobilden är mörk kan du rikta en vanlig skrivbordslampa mot dig själv – pröva dig fram tills belysningen blir lagom.

 1. Gå till mötets adress. Mötets adress får du via mail senast en timme i förväg.
 2. Installera programmet. En installationsfil laddas ned när du har klickat på länken. Välj ”Öppna” eller ”Kör”.
  Vill du inte ladda ned programmet, så kan du delta i mötet via flera olika webbläsare, till exempel Google Chrome eller Firefox. Då går du till denna adress: https://zoom.us/join
  Ange därefter mötes-ID i rutan.
 3. När programmet öppnas ska du välja ”Join with computer audio”. Nu ansluter du ljudet via din dator eller surfplatta. Allra bäst ljud får du med ett headset. Du kan bocka i ”Automatically join audio by computer when joining a meeting”, så hoppar Zoom över det här steget nästa gång du deltar. Det kan hända att du behöver klicka på möteslänken igen för att öppna mötet.
 4. Om du är tidig så kommer du nu till ett väntrum. Här står det Väntrum – Författarkurs.se och tips på hur du kan öppna ett eget mötesrum om du vill träna. I så fall behöver du klicka på länken igen, eller ange ditt mötes-ID när du vill starta lektionen.
 5. Kursledaren släpper in dig. Nu är du med i mötet. Din lärare kan välja att spela in lektionen så att ni kan se den efteråt.
 6. Fungerar inte ljudet?
  Längst ner på skärmen ser du en rad olika verktyg. Allra längst ned till vänster finns en ikon med en mikrofon. Om mikrofonen är kryssad med ett rött streck, så är den avstängd. Starta mikrofonen genom att klicka på mikrofonsymbolen. Kontrollera också dina ljudinställningar. Näst längst till vänster, till höger om mikrofon-ikonen, finns en pil uppåt. Klicka på pilen för att få fram menyn.Har du en USB-enhet så kan det stå ”Jabra” eller ”Logitech USB headset”. Det kan också stå ”USB Audio Device”.Klicka på ”Test speaker and microphone” i menyn om du behöver kontrollera att ljudet fungerar som det ska.Vill du stänga av din mikron klickar du på ”Mute” nere till vänster. Det blir då ett rött streck över mikrofonen. Klicka på den igen för att starta igen. Du kan behöva klicka på ”Mute” när du lyssnar på lektionen, men det kan också hända att din lärare stänger av mikrofoner under ett lektionspass för att det ska bli bättre ljud. När det blir dags för diskussion bjuds du in på nytt.
 7. Vill du inte bli sedd? Eller syns du inte? Du kan sätta av och på videokameran genom att klicka på videosymbolen. Till höger om videosymbolen finns också videoinställningar. Vill du vara med i mötet men inte synas för andra, stänger du bara av din egen videobild genom att klicka på ”Stop Video”. Du kan också stänga av ditt ljud, så att du inte hörs.
 8. Vill du se alla kompisar samtidigt? Rör muspekaren till övre kanten av skärmen och åt höger. Nu kan du välja mellan ”Speaker View” och ”Gallery View”. När du använder ”Speaker View” ser du hela tiden den lärare eller deltagare som pratar. I ”Gallery View” ser du alla andra deltagare (men max 49 personer).
 9. Om din lärare utlyser gruppmöte, så ansluter du till gruppen genom att klicka på ”Join Breakout Room”. När du befinner dig i gruppmöte kan du få i uppgift att diskutera eller göra en övning. Du kan nå kursledaren från gruppmötet genom att klicka ”Ask for help” i menyn längst ner på skärmen. Din kursledare kan också komma på besök för att kolla hur det går för er. Gruppmöten spelas inte in.På Författarkurs.se använder vi oss just nu av konferensundervisning med hjälp av verktyget Zoom kombinerat med en lösenordsskyddade lektionssajter för att kunna fortsätta arbetet så smidigt som möjligt.Känner du någon som behöver tips för att snabbt komma igång med Zoom? Du får gärna dela den här artikeln, men kom ihåg att ange författarens namn och källa, och jag blir glad om du även länkar till min hemsida.__________
  Vill du ta en skrivsemester hemifrån eller satsa på att skriva den där romanen du har gått och tänkt så länge på? Välkommen att gå en författarkurs med mig! Hela utbudet av skrivkurser hittar du via toppmenyn. Klassrummet kommer hem till dig oavsett var du befinner dig, eller om du är i karantän. Kurserna passar både skrivglada nybörjare och dig som vill vinna en novelltävling eller ge ut en roman.
Share