Skriva fackbok – en författarkurs på distans för fackböcker

Har du en idé om att skriva en fackbok som handlar om ditt specialintresse, en fråga du brinner för eller din verksamhet? Välkommen till en skrivarkurs på sex veckor där du får verktyg för att planera, strukturera och hitta ton till din fackbok! Ges nästa gång hössterminen 2020. Du får tillgång till live zoominarier samt lektioner på en lösenordsskyddad lektoinssajt med en skrivarlya där du lägger upp dina texter och får feedback på synopsis + ett urval övningar eller kapitel. Under kursen studerar du verktyg för proffs från fackbokens, skönlitteraturens och journalistikens värld.  Målet är att du ska få kunskaper för att skapa en plan för struktur, stil och innehåll samt upp till fem provskrivna texter till din fackbok. Din kursledare blir Jorun Modén, författare till både romaner och flera fackböcker för både barn och vuxna.

Vi kommer även att skapa massor av inspiration och diskutera konsten att nå i mål med ditt projekt. När kursen är slut får du med dig en PDF med alla verktyg och övningar vi har gått igenom, så att du enkelt kan repetera hur många gånger du vill.

PROGRAM

Lektion 1
Presentation av deltagarna och kursprogram. Planering och struktur. Konsten att våga börja. Skrivtid och disciplin för författare. Att utbyta konstruktiv kritik.

Lektion 2
Vinkel, målgrupper och avsändare. Börja tänka utifrån läsarens perspektiv. Bloggaren som avsändare. Att snabbt redigera en text.

Lektion 3
Anpassa stil och ton. Undvika klichéartade uttryck. Knep för att skriva lättläst och anpassa texten till rätt nivå för din målgrupp.

Lektion 4
Lär dig skriva levande med storytelling och gestaltning. Knep från skönlitteraturens värld.

Lektion 5
Skriva insändare, debattartiklar och krönikor, både för att utveckla din skrivteknik och för att kunna sprida ordet om din fackbok samt sälja texter om din expertis.

Lektion 6
Följebrev. Frågor om förlag och utgivning.

Datum för chatt
Datum för chatten kommer att publiceras här så snart nästa schema är klart. Lektionssajten håller öppet i minst två extra veckor så att du kan studera färdigt i lugn och ro. Alla chattarkiv publiceras på lektionssajten så att du kan ta igen missade tillfällen.

Förberedelser inför kursen
Det går bra att komma som du är, med en idé i huvudet, men du kan också ha med dig ett utkast som du önskar utveckla.

Välkommen att maila jorun.moden@gmail.com om du har frågor eller funderingar kring författarkursen.

Share