Manusgruppen

anonym_writerHar du ett romanprojekt och vill jobba i en grupp med andra författare samtidigt som du får lektörstips och de verktyg du behöver till ditt skrivande? Manusgruppen träffas ungefär varannan vecka i en lokal alldeles vid Hötorget. Antalet platser är ytterst begränsat, eftersom tidigare medlemmar har förtur till platserna. Om du aldrig tidigare varit med i en lektörs/ manusgrupp rekommenderar jag att du i stället anmäler dig till Författarkurs 3 – Verktyg för redigering och manusbearbetning.

I manusgruppen utvecklar och förädlar vi manus samtidigt som vi skapar inspiration och ett kreativt andrum. Alla deltagare bjuds in att dela med sig av idéer och tips till gruppen.  Du kommer att ha möjlighet att arbeta i den takt som passar dig och får handledning både från mig som kursledare och dina författarvänner i gruppen. Nästa kursstart för manusgruppen blir den 5 februari 2019.

Följande ingår:

1. Riktlinjer för samarbete med övriga författare. Studiematerial om konsten att utbyta kritik och hur man lektörsläser varandras manus. Undan för undan lär du dig att vässa ditt eget manus, men också hur du hjälper andra författare med lektörsläsning.

2. Manustips, stilutveckling och berättarteknik.
Du får under terminen praktiska tips för hur man undviker vanliga nybörjarmissar i manus, men också avancerade lektioner om bland annat stilutveckling. Vi lägger särskilt fokus på scenteknik, exposition, gestaltning, twist och redigering på lektörsnivå. Teoriavsnitten varierar beroende på deltagarnas behov. Ni har möjlighet att skicka in förslag på innehåll till kursen.

3. Din egen skrivargrupp för att få feedback både från kursledaren och från 1 – 3 andra författare.

4. Handbok för att redigera manus. När terminen är slut får du manusgruppens handbok (levereras som pdf) så att du i lugn och ro kan repetera och även tillämpa våra olika verktyg på ditt manus, hela vägen i mål.

Dessutom träffas alla som vill på författarpub/ after work vid ett tillfälle under terminen. Vi pratar skrivande och utbyter kreativitet och tips. Ungefärlig tid: 18 – 21.

Det här ingår
Bollplank, inspiration, och övningar. Träff nr 2 – 6 Lektörsläsning av max 5 sidor per träff (totalt max 30 sidor). Sista lektionen ägnar vi åt planering och tips inför vidare manusutveckling. Du kommer dessutom att samarbeta med 1 – 3 andra författare och ni lektörsläser ca 5 sidor åt varandra inför varje träff. Feedback levereras skriftligen men det blir också minst 2 tillfällen till personlig diskussion under terminen. 3.200 kr.

Schema – tisdagar 20:15 – 22:15
5 februari: Manusgrupp lektion 1. Ta med synopsis och var beredd att presentera ditt manus. Diskussion om övergripande form/ struktur. Riktlinjer för kritik och för lektörsgranskning.

19 februari: Manusgrupp lektion 2. Tema enligt gruppens val samt lektörsutbyte.

5 mars: Manus lektion 3. Tema enligt gruppens val samt lektörsutbyte.

2 april: Manus lektion 4. Tema enligt gruppens val samt lektörsutbyte.

23 april: Manus lektion 5. Tema enligt gruppens val samt lektörsutbyte.

7 maj: Manus lektion 6. Tema enligt gruppens val samt lektörsutbyte.

Plats: Olofsgatan 18 vid Hötorget.Kaffe/ te samt chokladbit ingår, ta gärna med mellanmål eller fika om du behöver.

Ansökan
hemingwayTill skillnad från grundkurserna 1 – 4 måste du ansöka om en plats i manusgruppen. Du behöver skriva på hög nivå och ha gått minst Författarkurs 1 och 2 eller motsvarande för att ha fullt utbyte av tjänsten. Din ansökan ska omfatta 5 manussidor räknat med dubbelt radavstånd. Det är inte nödvändigt att ha med sig ett färdigt bokprojekt för att delta, men du bör ha goda skrivrutiner och kunskaper om drama, gestaltning, karaktärsskildring, dialogteknik och berättarknep. Jag tar in max 12 deltagare i sänder.

Varmt välkommen med dina frågor, funderingar och anmälan till jorun.moden@gmail.com!

Share