Författarkurs i Frankrike

lapommemeny

FÖLJ MED TILL FRANKRIKE DEN 6 – 13 oktober 2018.  Var gärna ute i god tid om du vill vara säker på att få en plats. Släpp loss ditt skrivande med författarretreat och helpension på La Pomme d’Or i byn La Chapelle Moulière söder om Loiredalen. En förtrollande vecka för dig som vill få arbetsro, massor av inspiration och konkreta verktyg för ditt skrivande. 

Foto 2014-10-12 15 53 30 (1)I en avskild och inspirerande miljö får du förutsättningar att komma igång med skrivandet på allvar. Utflykter till medeltidsbyn Chauvigny och staden Poitiers ingår och om du önskar kan du även boka vingårdsbesök med vinprovning. Läs mer om La Pomme d’Or här.

”Åk! Vi hade en superbra vecka nere i Frankrike med ett upplägg som passade mej perfekt. Helpensionen gjorde dessutom att gruppen blev tight.” //Tommy

”Jorun har en förmåga att vägleda individer i gruppen utifrån ett unikt tillvägagångssätt. Det är otroligt att se alla deltagares utveckling oavsett tidigare förkunskaper”- Emma

ver300Skrivarretreat med handledning
Författtarretreat är till för dig som vill utveckla en bokidé, hitta skrivflödet eller finslipa ditt manus. Du är förmodligen redan igång med skrivandet och har gått en eller flera skrivarkurser (eller har motsvarande erfarenhet i gestaltning, karaktärsutveckling, drama och stil). Även verksamma författare är välkomna. Varje morgon samlas alla författare som önskar för gemensam uppvärmning och inspiration med författaren och kursledaren Jorun Modén. Du får tips och råd utifrån individuella behov samt verktyg för manusbearbetning.

IMG_4607Allt detta ingår i Författarretreat på La Pomme d’Or
– Helpension, 7 nätter i dubbelrum. Frukost, lunch och trerättersmiddag med franskt tema ingår. En kväll äter vi middag i kulturstaden Poitiers.

– 6 kursförmiddagar söndag till fredag, 2 timmar per session. Första timmen omfattar uppvärmning och teori utifrån gruppens behov. Andra timmen finns möjlighet att få bollplank i din skrivprocess samt individanpassade verktyg.

– Personlig handledning: Kursledaren ger svar på alla dina frågor och om du önskar får du feedback på ditt skrivande. Du kan skicka in synopsis i förväg för att få lektörstips kring din idé och dramaturgi, samt lektörsfeedback på upp till 20 sidor text. Med hjälp av lektörskritiken kommer du att kunna utveckla hela ditt skrivande, till exempel din gestaltning och stil.

– Lektion om konsten att utbyta kritik och hur man lektörsläser varandras manus. Undan för undan lär du dig att vässa ditt eget manus, men också hur du hjälper andra författare med lektörsläsning. Ett av veckans teman blir manusbearbetning och lektörsknep som du kan använda för att vässa ditt manus. De deltagare som vill delas in i grupper för att utbyta feedback. Genomgång av konsten att utbyta kritik ingår. Att både få lektörsläsning och testläsare på texter brukar upplevas som oerhört värdefullt och utvecklande.

– Skrivövningar: Om du önskar får du kreativa skrivövningar för att utveckla skrivandet och komma över trösklar i processen.

– Diskussion: Vi ställer frågor kring varje lektion och har ofta så roligt att samtalet fortsätter resten av dagen.

– Bonusmaterial: Under veckan får du tillgång till bonusmaterial och tips, både live och ibland i form av artiklar via mail. Dessutom får du en handbok för att redigera manus, så att du enkelt kan repetera dessa kunskaper när du behöver och hur många gånger du vill (ca 50 sidor, levereras som PDF).

– Möjlighet att utveckla egna texter: I den rofyllda omgivningen skapar du en författarbubbla där du på allvar kommer igång med manuset. Om du vill stänga in dig på rummet eller sitta ifred i den vackra trädgården för att skriva, kommer alla att respektera din skrivtid.

– Författarkvällar: En timme före middag samlas alla författare som vill för att ta ett glas vin (eller alkoholfritt) och läsa högt ur sina manus, eller utbyta erfarenheter och inspiration.

chauvigny– En utflykt till Poitiers med middag och en utflykt till medeltidsstaden Chauvigny för de som önskar.
– Vingårdsbesök med provsmakning kan bokas som tillval för ca 25 euro.

Datum: 6 – 13 oktober 2018
Lördag: Ankomst och inkvartering
Söndag – fredag: Förmiddag författarträff 2 timmar, därefter skrivtid, utbyte av feedback med kurskamrater eller utflykter.
Lördag: Avfärd efter frukost

 

Kursplan – en överblick
Nedan följer ett exempel på kursplan. Beroende på kursdeltagarnas behov och önskemål kan planen komma att justeras.
1. Inspirationsövning, planering och feedbackgrupper. Att utbyta kritik.
2. Lektörsgranskning och dramaturgiska verktyg utifrån gruppens behov.
3. Scenteknik: vässa ditt manus genom att veta hur du börjar, skapar laddningar, orienterar läsaren och kontrollerar driv/ tempo.
4. Karaktärer och deras utveckling: att skapa olika sidor. Mörka karaktärer.
5. Stilutveckling utifrån gruppens behov.
6. Vanliga manusmissar. Att skicka in och sälja in sitt manus. Följebrev.

Pris: 8.800 kr för boende på La Pomme d’Or. Boende på Les Pierres Blanches kostar 10.300 kr.

Välkommen att kontakta jorun.moden snabela gmail.com om du vill veta mer om kursens innehåll. Anmälan skickas till info@lapomme.eu (men det går bra att skicka till Jorun för vidarebefordran). Läs om La Pomme d’Or här – eller besök deras sida på Facebook.

IMG_20150515_224419

Kursinformationen om Författarkurs i Frankrike ligger också uppe hos vår samarbetspartner kurser.se

Share