författardrömmar

Kom igång – ta en skrivfika!

Kämpar du med att hitta skrivtid och skrivdisciplin? Ett av mina trevligaste knep för att komma igång är att ta en skrivfika. Det är enkelt att komma igång och så småningom blir det en ritual att återkomma till.

1. Bestäm en tid för att skriva. Din första skrivfika kräver inte så mycket tid, utan tänk dig att det ska bli en snabbfika med en vän som du inte har träffat på länge.

2. När det blir dags ställer du fram valfri fika vid skrivbordet. Du kan också välja att gå till ett trivsamt café. Packa en laptop, hörlurar och en anteckningsbok.

3. Om du är nybörjare brukar det gå snabbare att komma igång om du har ett ämne att utgå från. Välj till exempel mellan:
a) Ett kärleksbrev till kaffe eller valfri företeelse.
b) Första dagen på jobbet som servitris – men din karaktär har ljugit ihop hela sitt CV och är klumpig som få.
c) Öppna valfri bok och sätt ned fingret. Den meningen börjar du med.
Har du ett skrivprojekt tar du fram nästa scen som du vill skriva och sätter igång. Skrivkramp? Lustigt nog kan det hjälpa att tänka att du inte alls ska skriva utan bara peta lite i texten. Det brukar leda till att du slappnar av och kommer igång.
..
– Skriv i en kvart. Det kan få bli mer om du hamnar i flöde eller om det känns bra, men ställ inga höga krav. Låt ditt ledord vara FULSKRIV. Det är ett ord som myntades på en författarkurs för över tio år sedan och som har hjälpt många elever att komma igång sedan dess (tack Petra!). Vissa elever föredrar att tänka flödesskriva.

För dig som skriver för nöjes skull kan det räcka fint med skrivfika ett par gånger i veckan. Vill du snarare bygga upp en yrkesrutin kan du sikta på 5 – 7 gånger i veckan. Efter en vecka utökar du tiden. Det fungerar ungefär som att skapa en träningsrutin.

Slutligen: vi reagerar alla på ord och deras laddning. För någon kan disciplin vara precis det ord som behövs medan andra går igång på ord som rutin, ritual eller skrivfika. Huvudsaken är att du bokar in skrivtiden. Lycka till!

Fler tips för skrivrutiner
Du hittar fler tips för att bygga skrivrutiner i min bok Skriv Skriv Skriv: Verktyg för författare –  och du är också välkommen att gå en skrivarkurs med mig. Vill du gå en författarkurs online eller fysiskt i Stockholm? Kika in på https://forfattarkurs.se/boka/ för att bläddra i programmet.

 

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.