författardrömmar

Skrivande vänner tar dig mot målet

Visste du att allt mer forskning visar att  både förmågan och motivationen att skriva kan tränas upp, precis som med musik och sport? I den här artikeln får du lära dig mer om grit för författare och hur du tränar upp din motivation genom optimism, strävsamhet och skrivande vänner. När jag höll mina första skrivarkurser trodde jag att skrivande handlade mycket om talang, men det visade sig att jag hade fel. Så fort deltagarna förstod ett verktyg kunde deras skrivande börja förvandlas, och det var inte nödvändigtvis de som skrev fint från början som efter ett par år hörde av sig för att berätta att de blivit utgivna. Det som var mest avgörande var något jag kommit att tänka på som författarskalle. Du har författarskalle om du har passion och envishet, egenskaper som i ny forskning kallas för grit. Det handlar alltså om att vara ihärdig.

Tro kan förflytta berg
Visserligen tycks en del människor envisa av naturen, men grit eller ihärdighet går också att träna upp. Först och främst behöver du tro på att det går att träna upp din förmåga. Du behöver också få en känsla av belöning både inifrån och utifrån. Den del av motivationen som kommer inifrån är din passion för ämnet: du kommer att uppleva utmaningar som spännande och hamna i flow när du arbetar hårt.

Skrivande vänner och feedback
De flesta växer också av beröm och positiv feedback. Forskning visar att det är enormt viktigt att inte bara berömma goda resultat (till exempel betyg eller en utgiven bok) utan också själva ansträngningen. En känsla av att betyda något i en grupp ger också mer motivation. Precis som en idrottare eller musiker behöver du dessutom kunna hålla fast vid ett långsiktigt mål och inse att det inte kommer att vara roligt varje dag. Om du inser att det är en naturlig del i utvecklingen att misslyckas, bli frustrerad eller behöva slänga ett utkast, kommer du att ta dig över så kallade skrivhinder. Oavsett om din styrfart är långsam eller snabb. Alla utvecklas inte på samma sätt eller i samma takt, men en sak är säker: om du inte ger upp kommer du att utvecklas.

Författare blir utgivna i grupp 
Nu när ett växande antal bland mina elever är utgivna författare ser jag ofta ett intressant fenomen: längst bak i nyutgivna böcker finns ett tackord med namn jag känner igen. Författarna tackar elever som de gick på kurs ihop med, och som de har behållit kontakten med. Jag uppmuntrar ofta mina elever i kreativt skrivande att hålla kontakten, för både möjligheten att få feedback och glada tillrop hjälper var och en att komma i mål. Det är inte nödvändigt att skriva inom samma genre. Jag har sett thrillerförfattare samarbeta med fantasyförfattare och författare av historisk fiktion med feelgoodförfattare. Huvudsaken är att där finns en vilja att hjälpa varandra mot målet. Effekten verkar vara precis lika stark oavsett om författarna följer varandra genom live-träffar eller på distans. Något som också ökar chansen att bli utgiven är en vilja att utbyta konstruktiv kritik.

5 knep för att utveckla författarskalle
1. Tro på att du kan utvecklas. Att författare skulle vara ensamma genier är en fördom vi lugnt kan lämna bakom oss.

2. Unna dig skrivtid. Ju mer du skriver, desto skickligare blir du. Delar i hjärnan påverkas, precis som hos en musiker eller idrottsman.

3. Skaffa ett sammanhang där du får yttre motivation, till exempel genom en författarkurs eller en skrivargrupp. Alla som har gått en skrivkurs hos mig får en inbjudan till mitt nätverk för skrivande vänner på Facebook, men det är också många som skapar egna grupper.

4. Acceptera att det inte behöver vara roligt varje dag, eller i varje fall inte på en gång. Det är vanligt att uppleva en tröskel inför skrivandet, men den går att vänta ut. Att skriva med en författarvän kan vara till hjälp och fungerar ungefär som att ha en träningskompis.

5. Lär dig verktyg så uppstår genväg i utvecklingen. Skrivandets hantverk kan ske både intuitivt genom att leva, läsa och skriva, och med hjälp av verktyg som kunskaper om dramaturgi, karaktärsutveckling och gestaltning.

Lyssna på Kropp och själs program om ”grit” – ihärdighet och passion som en nyckel till framgång: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/845202?programid=1272

———-
Vill du ha inspiration, tips och verktyg till ditt skrivande, eller behöver du övervinna din skrivkramp? Välkommen att gå en författarkurs med mig! Skrivkurserna ges både fysiskt i min magiska lokal i Stockholm, och som författarkurser på distans. Jag är en författare som råkat bli lärare i kreativt skrivande, och ibland tar jag även uppdrag som lektör och författarkonsult. 

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *