författarkurser,  skrivkurser

Så förbereder du dig för skrivarkursen

Jag får ofta frågan om hur man bäst förbereder sig inför en författarkurs. När du väljer Författarkurs 1, är kursplanen uppbyggd så att du inte behöver några förkunskaper och vi går igenom konsten att skapa skrivrutiner redan första veckan. Nedan har jag listat några tips för dig som vill få ut maximalt av kursperioden, oavsett om du har valt Författarkurs 1 GRUND (en videokurs avsedd för självstudier) eller Författarkurs 1 PROFFS på distans eller i Stockholm (en intensivkurs på distans för dig som siktar på att bli utgiven).

1. Gör en plan för dina studier
Fundera igenom vilka tider du ska studera så är chansen större att du får en välfungerande struktur. Räkna med att studier och skrivuppgifter tar minst 3 timmar i veckan om du mest vill skriva för ros skull, cirka 7 timmar i veckan om du vill satsa lite mer för att exempelvis skriva en novell eller ta första steget mot en roman, och 12 timmar eller mer om du är mycket ambitiös och vill hinna utforska alla bonusmaterial samt påbörja ett romanprojekt på allvar. Hur mycket tid du behöver beror både på din livssituation och hur du arbetar som individ. Skriv ned en plan i valfri kalender, på papper eller i datorn, så kommer du att få maximalt utbyte av din skrivarkurs.

Var lika noga med detta som om du skulle boka frisör, börja med en ny träningsform, eller ett nytt jobb. 
X
2. Fundera över dina mål med skrivkursen
Du väljer själv ambitionsnivå på kursen. Skrivglada och ambitiösa med romanprojekt är precis lika välkomna. Vi går igenom samma teorimoment men du får feedback på individnivå. Genom att sätta mål kan du mot slutet av kursen stämma av vad du uppnått och vad du behöver för att vässa ditt skrivande ytterligare. Oavsett vem du är hoppas jag att du ska känna dig välkommen och utvecklas.

3. Skaffa verktyg
Se till att du har en dator med ordbehandlingsprogram, unna dig ett par skrivböcker som känns inspirerande och pennor som du trivs med. Placera gärna skrivböcker på strategiska ställen såsom i jobbväskan. Ibland händer det att deltagare använder mobilen som verktyg, men se upp så att tekniken inte blir ett distraktionsmoment, utan att du helt enkelt skriver.

4. Läs!
Den allra bästa förberedelsen om du vill skriva är att läsa skönlitteratur. Om du har tidsbrist eller snabbt vill sätta dig in i olika slags litteratur rekommenderar jag novellsamlingar, till exempel Noveller för världens barn 2009 – Klassiska mästerverk ur världslitteraturen. I serien Noveller för världens barn finns också utgåvor med fokus på spänning/ deckare och nordisk litteratur. Vill du utforska science fiction och fantasy kan du läsa antologin Från Tolkien till Thydell (där min debutroman finns representerad). Jag gillar också Novellix – noveller i fickformat med inbjudande omslag. Läs gärna den litteratur du spontant tycker om, men testa också verk som vidgar vyerna.

5. Skriv!
Anteckna tankar och idéer, för dagbok eller skriv lite ur ditt skrivprojekt (om du har ett) då och då. Författare brukar vara vanedjur. Det går också bra att sätta igång med själva skrivandet när kursen börjar, att ingå i en grupp och få olika knep brukar vara till hjälp för att etablera rutiner. Om du känner att du kör fast vid första raden kommer du att få en teknik för att lösa detta.

6. Var beredd på det oväntade
Livet flyter sällan perfekt och det största hotet mot vilken rutin som helst är inte enstaka hinder, utan att ge upp. Det är inte hela världen om du missar ett lektionstillfälle bara du fortsätter så snart du kan. Jämför gärna med en träningsrutin – du hämtar snabbt igen ett eller två missade träningspass. Genom att vara beredd på oväntade händelser (till exempel övertid, sjukdom eller barnomsorg), kan du fortsätta med god styrfart ändå. Kursen är uppbyggd med hänsyn till detta och du kommer att kunna ta igen både teori och övningar i lugn och ro.

Vill du gå en författarkurs? De flesta grupper brukar vara fullbokade någon månad innan start. Välkommen med din anmälan ändå – om en kurs är fulltecknad kan du stå på intresselista och jag hör av mig om en plats blir ledig. Du får också förtur inför nästa kursstart. Välj mellan skrivarkurs online (finns både för självstudier och med lärarhandledning) eller författarkurs i Stockholm i min nya lokal alldeles vid Karlaplan. 

Frågor eller funderingar? Kika gärna under kursbeskrivningarna i toppfliken, eller läs under Vanliga frågor. Om du inte hittar vad du söker är du välkommen att höra av dig!

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *