Pennor, skrivbok, kaffe och hallon.
inspiration,  skrivprocess

Låt inget hindra dig från att skapa

Låt inget hindra dig från att skapa. Varje gång jag skriver är det som om något väcks till liv, inte bara i romanen eller novellen jag skriver, utan i min själ. Som en kursdeltagare en gång uttryckte det: skrivande kan öppna dörrar du inte visste fanns. Skrivandet är i sig en resa och upplevelse som är mödan värd innan du ens skickat iväg manuset till ett bokförlag (jag har skrivit flera manus som jag refuserat helt på egen hand för att genast börja på ett nytt, något som är relativt vanligt bland författare). Att få manuset utgivet är en viktig milstolpe, men då handlar det om en helt annan fas i skapandet: att dela med sig.

I läsandets stund återuppstår det skrivna ordet, det reser från sinne till sinne* och blir en del av nya medvetanden. Både läsning och skrivande berikar och fördjupar din själ, och det är något även forskning kan bekräfta.** Som en bonus stärks korttidsminnet och förmågan att inhämta kunskaper. Hos författare får hjärnan likheter med en idrottares eller musikers – det är inte bara ett talesätt att övning ger färdighet.

Så – skriv inte bara för att få svämma över av stolthet på en releasefest samtidigt som det är dags för att dela ditt verk vidare – utan också som ett sätt att erövra och utforska din kreativitet och ditt inre liv. Skrivandet är en kraft som kan göra dig hög men också mer levande och reflekterande när du väl återvänder till den vanliga världen, något som varken bokförlag eller AI kan göra åt dig.
___________
*Se också J.R.R. Tolkiens dikt Mythopoeia.
** Det finns många källor men här kommer ett tips: https://sits.nu/lasa-eller-lyssna-vad-hander-i-var…/
Ljudböcker är ett alternativt sätt att njuta av en bok men har inte samma effekt som läsning.
*** https://medium.com/…/creative-writers-brain-7f85059d1617
__________
Älskar du att skriva? Låna gärna min bok Skriv skriv skriv: Verktyg för författare på biblioteket, eller köp den från nätbokhandeln, till exempel Adlibris. Du är också varmt välkommen att gå en skrivarkurs online med mig, eller i Stockholm. Jag håller sedan över tio år tillbaka författarkurser på distans och du kan välja mellan att styra tempot helt på egen hand med en videokurs, eller lärarledda skrivarkurser där klassrummet kommer hem till dig med hjälp av ZOOM och en välfylld lektionssajt. Klicka på BOKA i toppmenyn för att botanisera bland kurserna.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *