berättarknep,  författartips,  inspiration,  läsa,  skrivövningar,  skrivtid

Bli författare på fem minuter

Nej, det går så klart inte bokstavligen att bli författare på fem minuter, men faktum är att du kan ta dig längre än du kanske tror. Jag har under hela min bana som lärare i kreativt skrivande försökt ta fram snabba och effektiva övningar. Den viktigaste poängen är att se till att skrivandet blir av. Ta en timer till hjälp om du behöver och ställ in den på fem, tio eller femton minuter (men inte mer). Efter övningen kan det hända att du hamnat i flow och passar på att skriva en stund till!

1. Skapa en skrivritual, det hjälper dig att ta dig över tröskeln. Övning: Skriv i 5 minuter om din ritual. Håll den så enkel som möjligt, till exempel: Musik, kaffe och choklad. Behåll texten om ritualen och sätt upp den vid skrivbordet eller på en plats där du ser den ofta.

2. Unna dig skrivtid. ”Framgångsrika författare är oftast inte människor som har tid att slå ihjäl”, skriver Margret Geraghty i sin bok The Five-minute Writer. ”Framgångsrika författare är människor vars behov att skriva är större än – eller åtminstone så stort som – deras behov av att göra andra saker.” Fråga dig själv om du vid din dödsbädd kommer att ångra att du aldrig skrev. Där har du svaret på om det är värt att prioritera skrivtiden. Övning: Skriv om varför skrivandet är viktigt för dig i fem minuter. Spara din motivering – den ska ta dig genom dagar då du behöver påminna dig om varför du vill göra det här.

2. Skriv i 5-15 minuter om dagen för att träna hjärnan till att bli mer kreativ och inspirerad (ja, du kan öva upp din förmåga att bli inspirerad). Ta en utgångspunkt för att komma igång, till exempel: a) Ett sinnesintryck i din närhet – något du kan höra, känna doften av eller känna mot huden till exempel. b) Din tankeström just nu. c) Berit upptäcker att en obehaglig granne bara är missförstådd. d) Berit upptäcker att en trevlig granne har en mörk hemlighet. d) Ett brev till ditt yngre jag.
Om du redan är igång med ett skrivprojekt kan du börjar med 15 minuter om dagen när det är svårt att hitta tiden och utöka när det är möjligt.

Omslaget till Margret Geragthys bok "The Five-minute Writer."
Fler övningar du kan göra på bara fem minuter hittar du i ”The Five-minute Writer” av Margret Geragthy.

4. Dagdröm och fantisera. Medan du promenerar, diskar eller badar kan det dyka upp idéer eller en känsla av att du hör dina karaktärer prata i huvudet. När du vill bli författare är det en god idé att ha med dig skrivdon vart du än går. Det finns författare som antecknar via mobilen, men en behändig skrivbok ska inte underskattas. Forskning visar att kreativiteten och minnet gynnas av att använda papper och penna (ja – nu har du en ursäkt att unna dig en ny skrivbok). Övning: Dagdröm i valfri situation. Anteckna de idéer som dyker upp under 5-15 minuter. Om det känns som om det står stilla i hjärnan kan du i stället skriva din tankeström och se vad som dyker upp.

5. Skissa fram en handling. Du kanske inte blir klar med din handling på en kort stund, men du hinner komma igång. Skriv upp vem som ska vara din huvudperson och din antagonist (en fiende – och det kan också vara ett inre hinder). Vad ska gå fel under handlingen? Var kan historien börja och sluta? Den här övningen blir lättare med kunskaper om dramaturgi.

Mer inspiration kan du hitta under en skrivarkurs med mig, i min bok Skriv skriv skriv: Verktyg för författare eller i Margret Geraghtys bok The Five Minute Writer. som är fylld med övningar som du hinner med på bara fem minuter.
__________
Vill du gå en författarkurs med mig? Varmt välkommen att gå en skrivarkurs i Stockholm vid Karlaplan eller på distans! Du hittar kurserna på bokningssidan eller via Facebook/forfattarkurs
Om du vill köpa min bok Skriv skriv skriv: Verktyg för författare så hittar du den hos Bortbyting förlag, i nätbokhandeln eller på biblioteket.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *