berättarknep,  karaktärer,  skrivövningar

Lyckas med dina vändpunkter

Varje liv – oavsett om det är i fiktion eller verklighet – innehåller punkter där beslut måste fattas och som blir avgörande för hela framtiden. Inom fiktion kan du dessutom experimentera med situationer som ligger bortom vardagen. När dina karaktärer närmar sig en vändpunkt i historien, bör de ha så starka motiv inför den förändring eller det beslut de måste fatta, att det blir nödvändigt för dem att agera.

De flesta romaner innehåller flera vändpunkter, ofta av eskalerande karaktär, men det förekommer också historier med svagare eller obefintliga vändpunkter. En vändpunkt innebär ofta att berättelsen byter riktning, eller att karaktärens egenskaper prövas till det yttersta.

En vanlig missuppfattning är att en bra roman skulle behöva ett visst antal vändpunkter. Det finns dramaturgiska teorier som innehåller ett visst antal vändpunkter, men de är vanligen anpassade till film av ett visst format och inom en viss tidsram. Vissa dramaturgiska modeller innehåller en vändpunkt, andra två, tre eller fem.

Om du hittar inspiration i en modell med tre akter eller fem vändpunkter, är det givetvis inget fel med det, men det finns som sagt också romaner som har fler eller färre. Jag tror att ytterst få utgivna författare vet exakt hur många vändpunkter deras verk innehåller. Din roman kommer inte att stå och falla med antalet vändpunkter. Så länge du behåller läsarens intresse och engagemang har du inget problem.

Antalet bör snarare anpassas till handlingens utveckling – och i viss mån till hur lång romanen är. Däremot kan du undersöka om några vändpunkter förekommer över huvud taget (det blir nästan alltid mer dramatiskt) och om de kan förstärkas. Ett sätt att förstärka en vändpunkt är att se till att valet blir smärtsamt eller svårt, eller att det finns en tidspress i kulisserna.

Exempel på vändpunkter:
1. Toni känner sig kvävd av småstadslivet samtidigt som hon har ansvar för sin gamla mamma, som blir allt mer senildement. Toni blir förälskad i Lionel, en karismatisk kursledare i afrikansk dans. Lionel har i sin tur tvingats lämna sina föräldrar i Kongo Kinshasa, där han är efterlyst för att ha arbetat för oppositionen. När Lionel blir utvisad tvingas Toni fatta ett snabbt beslut om hur hon ska agera.

2. Förståndshandikappade Lennie tycker om att vidröra mjuka saker. Han har en bäste vän som heter George. De båda vännerna får arbete på en gård, där Lennie dras till fruns röda bomullsklänning och inte kan låta bli att smeka den. Frun blir livrädd och skriker – och Lennie blir skrämd och tar ett ännu hårdare grepp om klänningen. När frun lyckas slita sig lös flyr hon till sin man och säger att Lennie har våldtagit henne.
(John Steinbeck, Om möss och människor)

3. I en framtid där arbetslösa uppmuntras att ta livet av sig i utbyte mot ett löfte om evigt liv i en digital värld, behöver läkaren Almund värva en eller flera personer för att slå ut systemet. Almund träffar de perfekta kandidaterna – en ung hjärtsjuk pojke och hans mor Tea. Almund blir djupt attraherad av Tea. Ska han skicka henne på uppdraget ändå?
(Jorun Modén, Socioterna)

Övning:

a) Försök identifiera vändpunkter för karaktärerna i din historia.

b) Har du sett till att de har tillräckliga motiv för en förändring? Om inte, bearbeta handlingen.

c) Förstärk vändpunkten genom att skapa ett dilemma. Exempel: Låt karaktären välja mellan pest/kolera, eller mellan en person som är sympatisk/en som är attraktiv, eller mellan att stå upp för sin familj/en moralisk fråga.

d) Förstärk ytterligare genom att lägga till konsekvenser eller reaktioner från omgivningen.

Bonustips: Sök efter vändpunkter när du läser en bok eller ser på film för att vässa författarinstinkten.
____________________

Författarkurser och litterär utveckling
Vill du utveckla ditt skrivande? Välkommen att gå en författarkurs med mig! Jag erbjuder skrivarkurser både i Stockholm och på distans. Du som har kommit långt med ditt manus kanske är intresserad av att boka en erfaren lektör? Hör av dig så tar vi din författardröm ett steg närmare utgivning.

Allt gott,
Jorun Modén

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.