författardrömmar

Planera eller skriva?

Om du tänker dig att ditt skrivprojekt är en båt och det färdiga manuset finns på andra sidan av en ocean av skrivande, inser du snabbt hur viktigt det är att komma igång med att faktiskt börja skriva. Annars tar du dig ingenstans. De allra flesta författare ägnar sig åt en hel del planering, vilket motsvarar att bygga båten.

Vi har författarna som ger sig iväg ut på vattnet i en enkel roddbåt och som navigerar med hjälp av intuition, de som snarare bygger en segelbåt med besättning och har en karta med en tänkt destination (fast de kan mycket väl hamna någon annanstans), och de som behöver ett fartyg motsvarande Noas ark (de episka skrivprojekten). Troligen är det välbehövligt med ett antal provturer för att lära sig att styra och segla med båten, men alla sätt kan fungera.

Det du ska se upp med är att enbart planera utan att testa båten alls, det vill säga att ägna alltför mycket tid för att skapa en perfekt plan innan du börjar skriva. Ett sådant förhållningssätt riskerar att bli som att bygga ett regalskepp vid namn Vasa, men som sjunker på jungfrufärden. Dom Helder Camaras dikt är också relevant – tusen tack för påpekandet Eva:

”När din lilla båt
har legat så länge för ankar i hamnen
att den är ett hus
När din lilla båt
börjar skjuta rötter
i gyttjan vid kajen
då är det dags att styra ut
Till varje pris måste du rädda
båtens seglarsjäl
och din egen pilgrimssjäl”
Källa: Bibblansvarar.se

Jag hör nog till den vanligaste sortens författare, det vill säga att jag både skriver och planerar om vartannat. Kunskaper om dramaturgi är ovärderliga, både de som sitter i ryggraden och som verktyg, men det viktigaste är att historien får komma till liv. Varje roman är också helt unik, ibland har jag haft en tydlig plan och ibland har jag skjutit ut en gisten eka och låtit den flyta med strömmen.

Om du vill veta mer om berättelsers grammatik och hur du kan bygga alltifrån en feelgoodroman till en thriller eller en fantasytrilogi, är du varmt välkommen att gå en författarkurs med mig. Du får också vägledning till intuitivt skrivande om det passar dig bättre. Jag erbjuder författarkurser i Stockholm men också på distans med hjälp av ZOOM och videolektioner. Du hittar hela programmet på bokningssidan

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *