originalitet,  perspektiv,  roman,  romanprojekt,  romanskrivande,  skriv skriv skriv,  skriva,  skriva novell,  skriva roman,  tempus

Facit för en fantastisk roman

Javisst, du har precis stött på en ironisk titel men när jag håller författarkurser möter jag ofta deltagare som skulle vilja få ett facit till att skriva en fantastisk roman. Något facit finns tack och lov inte – däremot finns det vissa konventioner om du skriver en genreroman, medan litterära romaner kan ha friare former. Ditt skrivande är ungefär som en okänd skog: du behöver ingen särskild utrustning för att gå in i den på egen hand. Du kan ha nytta av en karta och kompass samt en uppsättning med verktyg att ta med dig inför skrivandet, men du behöver också utsätta dig för upplevelsen. Det är först när du vågar dig in bland träden som du upptäcker att det inte bara är en skog utan tusentals beroende på ljus, årstider och vilken stig du väljer.

Kör du ändå fast för att du blir osäker på vilket perspektiv eller tempus du ska välja, eller om du undrar om talstreck eller citationstecken är bäst, har jag besvarat några av nybörjarens vanligaste frågor nedan.

1. Vilket perspektiv ska jag välja?
Om du skriver en litterär roman kan du provskriva i valfritt perspektiv. Tycker du att det är svårt att hantera perspektiv över huvud taget brukar jag föreslå en jag-roman (och det är inget fel på jag-romaner, se även min tidigare artikel om ämnet). När du skriver ur jag-perspektiv är det nämligen svårare att strula till perspektivet. Av samma skäl kan det vara klokt att vänta med att fläta flera perspektiv tills du är varm i kläderna. Om det redan nu känns enkelt att hantera flera perspektiv, finns dock inga hinder för att leka med perspektivflätor.

Den objektiva allvetaren är väldigt ovanlig i nutida litteratur och inte särskilt efterfrågad. Fall heller inte för frestelsen att blanda perspektiv, till exempel subjektiv allvetare och tredje person subjektiv. Det kan kännas helt naturligt för dig som skriver men perspektivproblem är en vanlig orsak till att manus rutinmässigt refuseras. Mer om hur det funkar med perspektiv här.

2. Hur många perspektivkaraktärer kan jag ha?
Ett vanligt dilemma bland nybörjare är att känna att alla karaktärers upplevelser behöver redovisas. I själva verket kan du ofta skapa en lika spännande historia med ett eller ett fåtal perspektiv. Det kan rent av bli mer intresseväckande när vi inte vet precis allt om alla. Du kan behöva provskriva ur några karaktärers upplevelser innan du bestämmer dig. Om det blir bra eller inte hänger inte på antalet perspektiv, utan hur du skriver, och om du är skicklig på att använda olika perspektiv till att vrida och vända på handlingen, eller plantera och utlösa spänning.

3. Vad gäller om jag skriver en genreroman?
Tänker du skriva en genreroman är det en god idé att skaffa hem 5-10 nyutgivna och framgångsrika romaner ur din genre. Det som funkade för tjugo år sedan kan ha förändrats en del. I skrivandets stund bör den som skriver feelgoodromaner välja antingen första eller tredje person subjektiv, det vill säga gå nära inpå sin karaktär. Thrillerförfattare varvar ibland mellan en utzoomad allvetare och tredje person subjektiv. Det förekommer perspektivflätor inom alla genrer, till exempel två tidevarv som flätas, eller två eller flera olika upplevelser. Första person är ovanligare men förekommer i exempelvis Blindstyre av James M Cain (The Postman Always Rings Twice på engelska).

4. Vilket tempus är bäst?
Något många nybörjare grubblar över är val av tempus. Läsaren bryr sig inte så mycket om vilket tempus du väljer, något du snabbt inser om du försöker komma ihåg val av tempus och perspektiv i några av dina favoritromaner. Det finns dock en del konsekvenser beroende på val av tempus, bland annat att du inte kan blicka framåt från presens utan är bunden till nuet och det förflutna. Presens ger en något starkare närvaro men effekten är kortvarig, eftersom läsaren vänjer sig snabbt. Efter en stund är det din berättarteknik och gestaltning som blir det viktigaste.

Mitt förslag är att du börjar med det tempus du är som mest bekväm med. Ett vanligt problem bland nybörjare är att råka blanda tempus. Den goda nyheten är att du aldrig kommer att bli utgiven för att du är ovanligt duktig på tempus. Se till att din berättelse och gestaltning håller först. Tempus går alltid att rätta till senare om det behövs.

5. Hur skriver jag ett synopsis?
Jag kan berätta hur, men har du funderat över vad berättelsen ska handla om, fördjupat dig i dina karaktärer och skaffat grundläggande kunskaper om berättarteknik? Om svaret är ja och du går en skrivarkurs hos mig, skickar jag dig genast en guide till hur man skriver ett välstrukturerat synopsis. Annars blir det ungefär som att få karta och kompass innan du har en skog att utforska. I början av processen brukar det duga alldeles utmärkt med en arbetsplan eller skiss som du utvecklar allt eftersom. Några författare vill inte ha någon plan alls, andra har oerhört detaljerade synopsisar. De flesta har en mer flexibel arbetsplan som förändras under resans gång, och ibland ett tänkt slut.

6. Ska jag välja talstreck eller citationstecken (och liknande frågor)
Har du skrivit en text? Om inte, gör det först. Allt småpill kan vi ta senare. Du kan få min guide till språk och stil, du kan köpa hem Svenska skrivregler och Sara Lövestams underbara Handbok för språkpoliser. Jo, innan du skickar manuset till förlag ska manuset vara detaljgranskat och så korrekt som möjligt, men olika val av skiljetecken kommer aldrig att bli lika viktiga som att engagera din läsare.

.Avslutningsvis tänkte jag ta upp tre frågor som kan vara betydligt viktigare än ovanstående, om du inte redan har tänkt på dem förstås.

1. Vad är första steget till att skriva en bok?
Fyll idégarderoben, lägg grunden till en skrivrutin och sätt igång med att skrivträna. Rada upp dina favoritböcker och fundera över vilken bok som saknas … en bok du själv skulle vilja läsa och som du är beredd att skriva. Njut av processen! Många aspirerande författare vill göra rätt på första försöket. Den goda nyheten är att du inte kan göra fel, eftersom allt skrivande är övning. Du kan inte bli duktig på att spela piano om du kräver av dig själv att det ska bli rätt på första försöket och det är precis samma sak när du vill utvecklas som författare.

2. Hur gör man ett urval?
Den här frågan får jag nästan aldrig, däremot träffar jag författare som försöker få med all bakgrund och alla sina filosofiska tankar i samma manus. Resultatet riskerar att bli rörigt. Börja med att identifiera de stora bitarna: vad din berättelse ska handla om och vad den ska ha för budskap eller tema till exempel. Fortsätt med karaktärerna. Lär dig skapa djup och nyanser, lek med olika roller och ta dig tid för att hitta inlevelsen. Tänk gärna på en saga du känner väl till, till exempel ”Skönheten och odjuret”. Föreställ dig nu en version som berättas helt från odjurets perspektiv. Gör samma sak med ditt projekt: vrid och vänd på möjligheter tills du hittar en kombination som känns spännande.

3. Hur blir jag mer originell?
Det vimlar av manus. Om du lyckas sticka ut ur mängden har du en fördel oavsett om du skriver en genreroman eller en litterär roman. Våga ta ut svängarna: bli mer extrem, mer smärtsam, mer passionerad eller personlig än andra. Betrakta också de olika aspekterna av din historia. Testa att byta kön till en karaktär utan att ändra något annat hos personen, eller låt din historia utspela sig i ett spännande tidevarv, eller lägg till en oväntad symbol. Du kommer att ha väldigt roligt i den här delen av arbetet och det går alldeles utmärkt att fördjupa frågan under processens gång.

Slutligen: Våga alltid ta ett steg framåt även om du är osäker! Varje ord du skriver tar dig ett steg närmare målet och allt skrivande är god övning. Allt går inte att lösa på förhand och teoretiskt, utan ibland behöver du helt enkelt ge dig ut i skogen.
___________

Vill du ha fler verktyg till ditt skrivande? Välkommen att beställa min bok om skrivkonst – Skriv Skriv Skriv: Verktyg för författare, eller boka en författarkurs hos mig på distans eller i Stockholm (fysiska skrivkurser återkommer när det blir möjligt igen).

FÖRDJUPNING
Mer om perspektiv

Att fläta perspektiv

Läs mer om val av tempus här

Så blir du mer originell

En bok blir till – snabbguide

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *