författardrömmar

8 frågor för att klä av och klä på din karaktär

Vi människor skyler oss jämt och ständigt med kläder, ibland av praktiska skäl men också för att uttrycka vår personlighet. Som författare kan du leka med kläder och stil för att gestalta din karaktärs personlighet och till och med utveckling. I min kommande roman finns en karaktär som alltid klär sig i kostym och ryggsäck, en som har på sig en bandtröja, solglasögon och nyfärgat hår för att inte bli igenkänd, och en som måste vara en kameleont och klä sig lämpligt beroende på var hon hamnar. Den senaste veckan har vi lekt med kläder i två av mina författarkurser och det visade sig vara otroligt inspirerande! Här kommer några frågor till dig som vill utveckla din karaktär genom att klä på och klä av personen. 

1. Fundera över vilka kläder din protagonist har i garderoben, till exempel:
a) något gammalt b) arbetskläder c) vardagsplagg d) festkläder e) myskläder f) arvegodset g) felköpet h) senaste inköpet
Finns där en utstyrsel för varje tillfälle … eller tio likadana tröjor?

2. Vad visar din karaktär genom kläderna? Är det någon som bryr sig om kläder eller helst tänker på annat? Ska kläderna förstärka karaktärens personlighet? Eller vara en utklädnad att dölja sig bakom?

3. Vad ligger bakom valet av kläder? Vill din karaktär följa senaste modet, utveckla en egen stil eller handla etiskt? Eller finns inget val?

4. Finns en kontrast mellan karaktärens utsida och insida? Eller mellan ekonomi och val av kläder (till exempel klä sig enkelt men vara rik)?

5. Vilka accessoarer äger din karaktär? Favoritväskor, smycken, klockor och liknande kan berika gestaltningen, så även vad personen alltid har med sig i handväskan.

6. Finns det klädesplagg som är särskilt laddade för karaktären? Liksom indränkta i minnen eller känslor?

7. Hur ser karaktären ut naken? Hur känner hen sig utan kläder? Vilka delar och drag vill personen framhäva eller dölja?

8. Kan klädbyten eller en stiländring gestalta karaktärens utveckling? En vilja att passa in i en ny värld? Eller ge sig iväg från den gamla?
__________
Vill du gå en författarkurs med mig? Jag heter Jorun och är en av Sveriges mest anlitade skrivlärare. Ett stort antal bland mina tidigare elever är nu utgivna författare. Du hittar hela utbudet av författarkurser via toppmenyn, eller knappen BOKA. Kurserna finns på distans med videos, live via ZOOM och i Stockholm. Varmt välkommen!

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.