författardrömmar

Ta det piano: Skrivande kräver övning

Om din dröm är att komponera ett underbart pianostycke, är det ytterst få som föreställer sig att man börjar med att skriva noterna och därefter spelar upp den perfekta musiken. Alla förstår att det också är en god idé att öva vid pianot. Bland aspirerande författare träffar jag dock ibland någon som vill tänka ut det perfekta dramat, placera vändpunkter ”korrekt” och därefter skriva den underbara romanen.

Kunskaper om drama, vändpunkter och berättarteknik kommer att vara ovärderliga verktyg i processen, men de kan inte ersätta den övning du behöver för att skriva levande, eller ge dig en upplevelse av att förvandlas till dina karaktärer så att du kan förstå dem från insidan.

I verkligheten når du berättelsen genom att skriva. Det är därför min bok om skönlitterärt skrivande heter just ”Skriv skriv skriv”. Du behöver också lära dig att jobba från flera olika håll. Slappna av och hamna i flöde, låta karaktärerna ta över och lyssna in vad berättelsen vill med dig (det låter kanske märkligt men du kommer att upptäcka att det är sant), men också träna teknik, gestaltning och stil.

Acceptera att det kan ta alltifrån några månader till några år att skriva en roman. Om du råkar ha med dig en skrivande bakgrund eller är en fanatisk bokslukare brukar det gå snabbare. Läs, läs, läs – det är minst lika viktigt som att skriva. Precis som inom musik kan du vara självlärd eller välja att gå en författarkurs, eller flera, för att hitta genvägar och aha-upplevelser. Och vänta inte på att första kapitlet blir perfekt eller ens bra nog.

Det kan visserligen bli en bra övning, men det är rätt sannolikt att första kapitlet kommer att kastas i alla fall. När du har nått slutet på berättelsen är det vanligt att inse att historien behöver rätas upp eller börja vid en annan punkt. Sannolikt har du vid det här laget ägnat lika mycket tid åt skrivandets hantverk som om du hade tagit en fil kand. Nu befinner du dig i en fas där du kan ge dig i kast med redigeringen från en betydligt högre nivå än när du började.

Du är på god väg att bli författare och har lärt dig att övning och envishet är dina bästa vänner.

_____
Vill du bli författare eller utveckla ditt skrivande? Välkommen att gå en författarkurs med mig! Du hittar hela utbudet av skrivarkurser på distans och i Stockholm i menyn överst på denna sida.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *