författardrömmar,  inspiration,  läsa,  skrivkramp,  skrivtid

Lider du av internethjärna?

Förmodligen lider vi alla av internethjärna i någon grad i dagens digitala samhälle – det går inte att komma ifrån att datorer, mobiler och appar är alltifrån funktionella till beroendeframkallande. Om du vill ha mer skrivtid behöver du klara av att skapa fredade tidszoner under dagen där du avstår att leka med din smartphone eller surfa. Vi människor klarar inte av så mycket som vi tror: om du försöker ”multitaska” sjunker din IQ mätbart och det blir svårare för hjärnan att hamna i det eftertraktade flödet (vilket kräver fokus). Eftersom det är lätt hänt att fastna i mobilen försöker jag inleda varje dag offline: med dagbok, planering och musik. Det första jag gör när jag sätter mig vid datorn är att unna mig skrivtid. Musik är tillåtet men inte att göra efterforskningar eller öppna en flik för att smygtitta på sociala medier. Det tar upp till tjugo minuter att hamna i flow men bara några sekunder att bryta det magiska tillstånd då du är som mest kreativ.

Sluta multitaska

Att multitaska är som om du skulle försöka jobba som flera telefonister – samtidigt. Det leder till mindre smarta beslut och det blir omöjligt att hitta flöde (det man på engelska brukar kalla ”flow”). Det går så snabbt att googla att många av oss inte längre orkar försöka minnas, och är ett tecken på hur hjärnan anpassat sig till flitigt användande av internet.  När vi läser på internet använder vi hjärnan på ett helt annat sätt än när vi är offline – ordet surfa stämmer väl överens med hur vi skumläser och hoppas från rubrik till rubrik i ett försök att navigera en alltför stor mängd information.

Hjärnan påverkas på djupet av internet …

Enligt en studie genomförd av Gary Small, som är professor i psykiatri, tar det bara en vecka av regelbunden användning av internet för att våra hjärnor ska påverkas på djupet. Vi blir skickliga på att skanna och söka information, men också mer splittrade och okoncentrerade. Korttidsminnet arbetar på högvarv och vi söker omedelbara svar i stället för att försöka komma ihåg.

… men också av läsning

Ny forskning visar att hjärnan hos en person som läser stora mängder litteratur påverkas på både det sensoriska och motoriska planet, som om vi upplever det vi läser på riktigt. Om du läser om doften tjära, aktiveras till exempel området för doftsinne i hjärnan. Vi blir inte bara mer litterata av att läsa, utan också mer empatiska, då hjärnan får uppleva en annan verklighet.

Vad betyder då symptomen på internethjärna för dig som författare? Jo, att alltför mycket tid på internet kan påverka dina förmågor att koncentrera dig på skrivandets process, som sker på ett annat plan i hjärnan. Jag tänker att vi också behöver förmågan att tänka på ett fokuserat plan för att utföra vilket mental arbete som helst, till exempel forskning, studier och den mer vardagliga eftertanken.

Så slipper du internethjärna

1. Läs skönlitteratur minst en halvtimme om dagen.
2. Begränsa surftiden och gör helst efterforskningar separat.
3. Unna dig tid för reflektion.
4. Gå ut i naturen och träna fysiskt.
5. Ägna dig åt något kreativt (som skrivande). Ryck ur modemet om du har svårt för att låta bli att surfa samtidigt. Det är nästan alltid mer effektivt att BÖRJA med att skriva på ditt skrivprojekt och SEDAN surfa.

Källor:
Skärmhjärnan och Skärmhjärnan junior av Anders Hansen.

”Internet Brain”, Hillary Casavant, publicerad i The Writer Magazine, August 2013, s 27 – 31.
http://www.drgarysmall.com/

http://www.youtube.com/watch?v=cKaWJ72x1rI

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20226389.ab

____________________
Vill du gå en författarkurs med mig? Du hittar hela utbudet av skrivarkurser i toppmenyn, både distanskurser och fysiska författarkurser i Stockholm.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *