bokutgivning,  debutanter,  författardrömmar,  struktur,  yrkesförfattare

Hur många ord ska det vara i en roman? I en novell? I ett kapitel?

raknarodJag får ofta frågor i stil med ”hur många ord ska det vara i en bok” och ”hur långt tycker du att ett kapitel ska vara”, eller ”jag ska skriva en novell – hur många sidor blir det?”. Egentligen tycker jag inte att svaret har att göra med matematik över huvud taget, utan vad berättelsen, stilen och drivet behöver. Det ska ju inte bara vara ett antal ord när du skriver din novell eller roman, utan meningsfulla ord med kraft att beröra och ge läsaren den upplevelse du hade hoppats på som författare. Samtidigt fick jag höra från ett förlag att min debutroman var på tok för lång och jag blev tvungen att korta ned det episka sidantalet, så jag förstår att frågan kan vara väl så viktig. Nedan har jag försökt sammanställa några tumregler, men siffror och önskemål kan variera lite beroende på förlag och vem du frågar om råd.

Längd på böcker
Innan vi går in på siffror, så föreslår jag att du ställer två böcker av olika längd bredvid varandra för att se hur olika format kan vara. Ta din tunnaste bok, till exempel ”Möss och människor” av John Steinbeck, och ställ den bredvid din tjockaste volym, såsom”Sagan om ringen” av J.R.R. Tolkien (den var tänkt som en bok men behövde delas upp för att den blev alltför episk). Det är två väldigt olika böcker både till utförande och innehåll och jag tror inte att någondera av författarna skulle ha låtit sig styras av hur många sidor en bok borde ha.

Genreböcker: thriller, chic lit, fantasy, SF
Om du är genreförfattare, det vill säga vill ge ut exempelvis en thriller eller underhållningsroman, kan det vara klokt att skriva en bok av medelmåttig längd. Samma regel gäller dock här: skriv aldrig ett visst antal ord för att fylla en bok, utan skriv så många ord som just din historia behöver för att bli som mest angelägen och spännande, för att karaktärerna ska utvecklas och för att ge läsaren en fantastisk läsupplevelse. Det verkar som om fantasy, science fiction och historiska romaner kan få vara lite längre.

För de allra flesta författare: skriv din berättelse, stryk, redigera, fyll på, stryk igen och låt boken anta den form som behövs.

Några siffror
Episk roman (på engelska epic novel): 200.000 ord eller mer.

Roman (på engelska novel): Över 40.000 ord. En genreroman ligger ofta på ca 80 – 100.000 ord men inom fantasy och science fiction är upp till 115.000 ord rätt vanligt. Även historiska romaner kan vara längre.

Kortroman eller novella: Under 100 sidor, det vill säga ca 17.500 – 40.000 ord. Romaner för unga vuxna ligger ofta på 55.000 – 70.000 ord.

Långnovell (på engelska novelette): 7.500 – 17.500 ord.

Novell: 2000 – 7.500 ord (men de kan också vara längre).

Flash fiction: Under 2.000 ord.

Twitteratur: Under 140 tecken.

Ljudbok
Allt fler författare skriver direkt för ljudbok. Framgångsrika romaner och klassiker blir också inlästa, men böcker som skrivs direkt för ljudbok har ofta en enklare intrig (inte lika många sidospår eller tillbakablickar) och mer dialog. En genomsnittlig ljudbok brukar vara 7-9 timmar lång, men det finns stora variationer och beror också på genre. Ljudböcker från nya författare behöver kroka lyssnaren direkt och håller ofta ett högt driv. Feelgood och thriller är populärt, så även serier. Tack vare ljudböcker har kortromanen fått ett uppsving. Mer om att skriva ljudbok här.

Räkna ut själv
Du kan också ta några böcker i din favoritgenre eller från ett förlag du gärna skulle vilja bli utgiven på, och själv räkna ut ungefär hur många ord de innehåller med hjälp av Vulkans tabell: https://www.vulkanmedia.se/egenutgivning/boksidor/

Längd på kapitel
Låt oss börja med det viktigaste: det finns inga exakta  regler för hur långt ett kapitel ska vara. Viktigare är att det ska ha ett syfte/ en spänning och vara levande skrivet, samt driver historien vidare. Det finns kapitel som bara är ett par meningar (ett kapitel är endast en mening i romanen I taket lyser stjärnorna av Johanna Thydell) och kapitel som är fyrtio sidor! I snitt brukar kapitel dock vara från 1000 – 5.000 ord långa. Under 1.000 ord kan kännas kort men det är rätt vanligt med korta kapitel på 1.500 – 2.000 ord. Standard lär vara 2.000 – 4.000.

Kapitlens längd kan variera mer i längd i litterära och komplexa romaner. Böcker som vänder sig till en bred publik har ofta korta kapitel. Talböcker har också korta kapitel och givetvis kan en tryckt roman bli talbok och tvärt om. I genreböcker som thrillers och feelgoodromaner är det rätt vanligt att kapitlen blir något kortare mot slutet av boken, eftersom kapitlens längd påverkar berättelsens driv. Kortare kapitel ger alltså högre driv, precis som en kortare mening.

Du kan med fördel titta i några relativt nyutgivna böcker ur den genre du jobbar med (eller liknande) och titta på hur långa de kapitlen är.

Noveller
Vill du skriva en novell? Längden på noveller kan skifta men när du ska delta i en novelltävling gäller det att vara uppmärksam. Då brukar arrangören tydligt ange hur många ord eller tecken som gäller (oftast ord – men se upp – om det är tecken har du en helt annan rymd att röra dig inom).

Siffrorna är framtagna med hjälp av följande källor:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Roman
https://sv.wikipedia.org/wiki/Novell
https://sv.wikipedia.org/wiki/Kortroman
https://sv.wikipedia.org/wiki/Twitteratur
http://www.writersdigest.com/editor-blogs/guide-to-literary-agents/word-count-for-novels-and-childrens-books-the-definitive-post
https://en.wikipedia.org/wiki/Word_count
http://berattarskolan.se/sa-lang-ar-en-novell/

Vill du bli författare? I toppmenyn hittar du Författarkurs 1 (grundkurs), Skriv som en journalist, Flow Power för att komma över skrivkramp, utveckla din kreativitet och hitta flow, helgkurser och skrivarkurser på distans med flera. Du är också välkommen till min sida på Facebook om du vill ha inspiration och tips till ditt författarskap. Hälsningar från Jorun, författare, trebarnsmamma och grundare av Författarkurs.se

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.