författardrömmar

Författarmatte

Känns det för stort att skriva en hel bok? Då kan det vara till hjälp att ägna sig åt en stunds författarmatte – inte för att skapa ett schema att följa till punkt och pricka utan för att se att det är möjligt. Vi väljer en genreroman av genomsnittlig längd, 100.000 ord. Första utkastet ska vara klart om ett år.

Författare 1 skriver varje dag och behöver få ur sig 274 ord om dagen. Det är lite mer än en halv A4.

Författare 2 vill vara ledig på helgerna och behöver skriva 398 ord per arbetsdag. Det är lite mindre än en A4.

Författare 3 tänker enbart skriva på helger och röda dagar. Då krävs det 877 ord per lördag, söndag eller röd dag. Lite mer än 1 1/2 A4.

Svårigheten för de flesta nybörjare brukar vara att etablera en rutin som bär hela vägen i mål, och fortsätta även när man har råkat ut för olika skrivhinder.

P.S: Snittet för en yrkesförfattare lär ligga på 1.000 ord om dagen, medan Stephen King (som anses oerhört produktiv) enligt egen utsago hamnar på 2.000. När första utkastet är klart brukar det ta alltifrån några månader till flera år innan ett manus är klart, men kunskap och rätt verktyg ger genvägar.

Vill du få verktyg till ditt skrivande, inklusive knep för att skapa rutiner och skrivtid? Välkommen att botanisera bland böcker och skrivarkurser i menyn, eller klicka på BOKA för att komma direkt till kurserna. Jag som blir din kursledare heter Jorun Modén och är författare. Ett stort antal av mina tidigare elever är nu utgivna, men du är precis lika välkommen om du vill utforska ditt skrivande och se vad som händer.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *