författardrömmar,  författarkurser,  författartips

10 knep för en givande skrivkramp!

En känsla av skrivkramp och blockeringar är vanliga hinder för blivande författare och hänger ofta ihop med höga ambitioner, men om du lär dig tänka baklänges kan du börja se skrivkramp som tillfällen till utveckling och insikt. Låt oss börja med att avliva ordet skrivkramp! Att känna olust eller att det står stilla betyder inte att du aldrig mer kan skriva en rad, bara att förutsättningarna inte är rätt just nu.

I resten av den här artikeln kommer jag att använda begreppet ”skrivpaus”och ”skrivhinder” just för att understryka att det handlar om ett ofarligt tillstånd som är helt naturligt. Att sätta sig vid datorn med en överarbetad hjärna eller när du är som mest trött leder lätt till en skrivpaus, men du kanske helt enkelt behöver vila dig, ta en promenad eller träna. Nedan följer några frågor du kan ställa dig själv för att skrivpausen ska hjälpa dig vidare till nästa steg i din utveckling.

shouldbewriting

 

1. Är du trött eller utarbetad? Känner du dig så trött att allt blir tomt i skallen har du kanske inte gett dig själv rimliga a förutsättningar för att skrivandet ska fungera. Se först och främst till att ta hand om dig själv, speciellt när det gäller sömn, och låt hjärnan vila.

Övning: En övning som kan passa om man är utarbetad är att skriva om känslor och tankar kring detta i fem minuter. Eller varför inte ta upp den gamla konsten att skriva dagbok?

2. Tar du skrivandet sist? Om du inte har en viss struktur för skrivtid (författare är oftast vanedjur) är det lätt hänt att du väntar med skrivandet till sist på dagen. Då är man oftast för trött!

Övning:
Försök avsätta en bestämd skrivtid varje dag när du är utvilad – håll den på samma sätt som tiden då du tränar eller träffar en vän över en fika. Det är helt okej att skärmen förblir tom under skrivtiden, men om du snabbt vill få fram idéer kan du testa en slumpgenerator för skrividéer. Om du håller en viss skrivrutin tränar du upp din skrivkondition. Börja med fem minuter eller en kvart tills du är redo för mer.

3. Har du kört fast/ vet du inte vad som ska hända härnäst? Ibland upplever man skrivpaus för att nästa scen helt enkelt inte är klar för att skrivas ännu. Då behöver du unna dig tid för tankar och research innan du sätter dig vid datorn igen. Ett alternativ är att hoppa vidare till nästa scen. Att ta med varenda transportsträcka i boken riskerar att bli trist för både dig och din läsare. Testa att tänka som Elmore Leonard: ”Jag försöker att låta bli att skriva de delar som folk hoppar över”.

Övning:
 Ta en promenad eller ett bad och låt hjärnan jobba i bakgrunden med att lösa vad som krävs. Ha alltid med papper och penna för att kunna anteckna. Kladda ned idéer på post-it-lappar. Dela gärna upp skrivjobbet i efterforskningar (då är det ok att vara uppkopplad eller ta en promenad) och skrivtid (då det är bättre att bara fokusera på skrivandet).

skrivmening4. Kikar du på mobilen, Facebook eller mailen medan du väntar på att krampen ska släppa? Då gör du din inre författare en otjänst. Varje gång du surfar runt bryter du hjärnans kapacitet för flow. Du behöver ett visst tomrum eller till och med en tröskel i huvudet innan kreativiteten sätter igång. Gillar du mobilen alltför mycket kan den tyvärr sätta ett effektivt stopp för din författardröm. Få författare komponerar mästerverk på sin smartphone. Konsumera media med måtta. Se för all del ditt favoritprogram men undvik att slösurfa eller se på TV hela kvällarna.

Övning: Koppla ner dig och koppla av när du ska skriva. Om du inte kan låta bli att surfa eller svara på sms när du ska skriva, stäng av tekniken eller pröva programmet StayFocusd (ett hjälpmedel för Chrome där du kan begränsa vilka webbsidor du kan nå under skrivtiden).

5. Bromsar du upp skrivandet för att du vill kolla upp en massa fakta? Återigen: det tar tid för hjärnan att få upp skrivflyt och om du mitt under skrivpasset går in på Wikipedia kan du bryta koncentrationen så att det blir svårt att komma igång igen.

Övning: Fastnar du i texten för att du vill kolla lite fakta, skriv KOLLAS i fetstil och kolla senare. Behöver du ett namn till en ny karaktär kan du skriva NAMN och hitta på namnet senare.

6. Har du en besvärlig inre kritiker? Det har nästan alla författare (ja – naturligtvis jag också) och jag har märkt att de deltagare som skriver på hög nivå ofta är som hårdast mot sig själva. För att komma vidare kan du behöva ta itu med den inre kritikern på allvar. Den goda nyheten är att det kan ta så lite som tio till trettio minuter av din tid.

Övning: Skriv ett avskedsbrev till din inre kritiker.

7. Är du möjligen lite lat? Det är ju helt mänskligt och ibland kan man till och med behöva lura sig själv till att skriva.

Övning: Ett knep jag använder nästan varje morgon är att läsa om ett stycke från förra skrivsessionen, peta lite här och där. Rätt som det är kanske du skriver vidare. Om inte kan det snarare handla om att du behöver jobba mer på scenen.

8. Är du inte nöjd med scenen du just nu håller på med? Ibland kan man köra fast för att man inser att scenen man jobbar med för tillfället faktiskt inte är så bra. Fråga dig själv om du skriver något du själv skulle vilja läsa. Om inte kan du ha nytta av nästa övning.

Övning: Vässa scenen, gärna på skissbordet. Avsätt en stund till att fundera över vad som skulle göra scenen mer intressant, mer romantisk eller mer spännande. En författarfråga som kan ge bra resultat är ”Vad vore det värsta som skulle kunna hända i scenen du håller på med just nu? Det mest oväntade? Det bästa?” Alternativ övning: Släng in ett äpple och se vad som händer. Vill scenen inte låta sig vässas i dag? Pröva att jobba med en annan.

9. Har du tröttnat på projektet för att du fått en ny och bättre idé? Det är en vanlig känsla. Vill du på allvar bli yrkesförfattare behöver du sätta dig över känslan och göra klart det du just nu håller på med (om det inte helt uppenbart är en usel idé och ett slöseri med tid).

Övning: Skaffa en idémapp! Det magiska med idémappar är att de fungerar som en vinkällare där idéer mognar i lugn och ro och där du kan se vilka uppslag som fortfarande känns geniala efter ett par månader eller år.

10. Väntar du på den perfekta meningen? Tänk då på att alla meningar kan skrivas om. Författande är världens mest tacksamma sport där du inte behöver göra ”rätt” på första försöket. Allt kan skrivas om. Jag skrev om den här artikeln två gånger, den blev inte alls perfekt vid första utkastet och är det säkert inte nu heller.

Övning: Låt ledordet vara ”fulskriv”. Eller pröva att skriva en riktigt dålig dikt, bara för att ta udden av rädslan för att skriva riktigt dåligt (det blir ännu roligare om du tävlar mot en eller flera vänner).

skrivdaligtHa så roligt och kom ihåg att ingen kan skriva som du!

Vill du få hjälp att ta dig vidare genom skrivkramp eller andra hinder?

Välkommen till en författarkurs med Jorun Modén! Under skrivkursen tränar vi på de skönlitterära verktyg du behöver för att skriva noveller och romaner. Ett stort antal tidigare kursdeltagare från Författarkurs 1 – 4 är nu utgivna författare … du träffar dem HÄR.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *