författardrömmar

Nyhet: Masterclass via ZOOM med Jorun Modén

Vill du utforska nya vägar som författare och kanske öppna dörrar du inte visste fanns? Hösten 2022 ger jag en serie workshops som tidigare endast har varit tillgängliga live. Varje seminarium innehåller verktyg, skrivövningar, utbyte av skrivtips och möjlighet att ställa frågor. Tillsammans skapar vi massor av inspiration och klassrummet kommer hem till dig oavsett var du råkar befinna dig! Du kan boka enstaka seminarier – eller hela skrivkursen med 20% rabatt. Föreläsningarna ges via verktyget ZOOM och pågår i cirka en timme med ytterligare en halvtimme avsatt för frågor och samtal. Till bokningen! 

PROGRAM – VÄLJ EN ELLER FLERA

1. RÖDA TRÅDEN
Hur skapar man en röd tråd i en berättelse? Du får verktyg för att hitta formen till din berättelse och se till att skapa ett slut som levererar. Struktur kan liknas vid anatomi och precis som för en tecknare kan du välja mellan att skissa dig fram, eller undersöka hur skelettet håller ihop när du har skrivit ett helt utkast. Vi tar också upp hur röda tråden kan varieras beroende på genre, inklusive litterära projekt. 8 september 19:00 – 20:30

2. MONSTER OCH MÄNNISKA
Var kommer författarens mörka karaktärer ifrån? Det händer att jag får frågan om författare har otrevliga sidor om de har förmågan att porträttera obehagliga och onda varelser. Obehagliga och svåra karaktärer kan lika gärna dyka upp i diskbänksrealism som i fantasy. Välkommen att utforska monstret i människan – och människan i monstret! Som bonusmaterial får du med dig verktyget ”Ödets tärningar” – ett sätt att snabbt få fram nya egenskaper hos en karaktär. 15 september 19:00 – 20:30

3. LYSTRING! DIALOGER OCH KÄNSLOR
Vad kan vi lära oss av talböcker, intervjuer och radioteater? När lystrar vi som mest och hur kan vi använda den kunskapen för att skriva ännu mer engagerande dialoger? Och hur kan verkligheten inspirera till att skapa olika röster för dina karaktärer? Alla som behöver får dessutom ett material för att hitta balansen mellan repliker och gestaltning. 6 oktober 19:00 – 20:30

4. KROKI FÖR FÖRFATTARE: YTTRE GESTALTNING
I likhet med Pygmalion har en författare en önskan om att få sin konst att komma till liv. Genom att betrakta människor kommer du att kunna fylla din skrivpalett med olika nyanser till din gestaltning. Det här seminariet utgår från att du redan kan grunderna i gestaltning, till exempel genom Författarkurs 1 eller boken Skriv skriv skriv: Verktyg för författare av Jorun Modén. 13 oktober 19:00 – 20:30

5. SKÅDESPELERI FÖR FÖRFATTARE: INRE GESTALTNING
Moderna romaner innehåller nästan alltid inre gestaltning. Om inre gestaltning saknas helt eller delvis, känns texten mer filmisk och distanserad. Lär dig bemästra inre gestaltning med hjälp av skådespelarknep.
Det här seminariet utgår från att du redan kan grunderna i gestaltning, till exempel genom Författarkurs 1 eller boken ”Skriv skriv skriv:Verktyg för författare” av kursledaren. 17 november 19:00 – 20:30

6. BILDSPRÅK OCH METAFORER
En metafor är aldrig bokstavlig utan kan vara udda eller ologisk. Samtidigt ska meningen framträda klart och tydligt. Liknelsen är på sätt och vis metaforens kusin. Bildspråk är dock inte julgranspynt utan ska framkalla känslor, alltifrån fascination till obehag eller romantik. Vi tar upp exempel ur litteratur, tränar på att kombinera flera bilder som fortsätter i samma spår, och experimenterar med kontraster. Var beredd att tänka i nya banor! 24 november 19:00 – 20:30

7. BERÄTTARWORKSHOP MED SUPERHJÄLTAR
Vi hämtar inspiration från superhjältefilmer som Spiderman och Batman för att lära oss mer om effektiva planteringar. Att fläta flera händelseförlopp för att höja spänningen. “Save the Cat” – knep från Hollywods manusförfattare. Givetvis kan dessa knep användas i alla typer av skrivprojekt och på alltifrån uppenbara till subtila sätt. 1 december 19:00 – 20:30

8. REDIGERA SOM EN TRÄDGÅRDSMÄSTARE
Du får lära dig redigera med hjälp av tekniker inspirerade av hur trädgårdsmästare arbetar med alltifrån form till detaljer. Redigering ska inte vara tråkigt utan en del av din konstnärliga process som författare. Du får med tips för att lektörsläsa ditt eget eller en väns manus, och listor på de vanligaste fallgroparna i nybörjarmanus. 15 december 19:00 – 20:30

DET HÄR INGÅR I VARJE SEMINARIUM
1. Vi träffas i ZOOM där du får verktyg och knep till ditt skrivande som hjälper dig att höja ditt personbästa.

2. Varje träff blir det minst en skrivövning så att du får omsätta teori till praktik. Övningarna kan också appliceras på ett eget skrivprojekt.

3. Seminariet avslutas med frågestund och utbyte av deltagarnas egna tips.

4. Efter seminariet får du tillgång till en inspelning under 100 dagar och en sammanfattning av de verktyg vi har gått igenom.

5. Aldrig testat ZOOM? Du får instruktioner för hur du kommer igång och möjlighet att värma upp med kursledaren en stund innan vi börjar. Det går bra att dyka upp som åskådare, vilket innebär att du deltar med avstängd kamera och gör alla övningar enskilt.

6. Inbjudan till en sluten Facebookgrupp där du kan diskutera skrivandet och hitta skrivande vänner.

Det ingår ingen lärarfeedback i den här kursen, vars syfte är att ge dig verktyg för proffs för att utveckla ditt manus på egen hand. Om du söker en skrivkurs med lärarfeedback kan du i stället välja Författarkurs 1-3. Du hittar hela menyn i toppmenyn eller via BOKA.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *