författardrömmar

Lek med färger i skrivandet

Bildkälla: Wiki Commons

”Synfältet var rött” stod det i början av ett kapitel i mitt romanutkast. Just färger är underbara att leka med när du redigerar. Ibland kan det bli vackert med en exakt färgangivelse från konstens värld, till exempel cinnoberröd eller scharlakansröd. Frågan är bara vem som kommer ihåg vad det är för färger nuförtiden? Testa i stället att likna färgen vid något annat som ger en starkare association för läsaren. Finns det exempelvis något djur, föremål, en dryck, en miljö eller något ätbart i rätt nyans? Efter en redigering skrev jag ”Synfältet hade samma färg som fruktköttet i en vattenmelon.”

Du kan leka fram fler varianter på egen hand och med andra formuleringar. Exempel:
”Det var som om synfältet fylldes med blod.”
”Genom ögonlocken lyste synfältet som en solnedgång.”

Ibland träffar jag en kursdeltagare som säger att de inte är bra på bildspråk, men genom att associera och pyssla en stund brukar de hitta nya formuleringar. Slutligen kan det duga alldeles utmärkt att skriva ”Synfältet var rött” – det beror på vilken stämning du vill skapa och vilka dina läsare är.

Vill du gå en författarkurs med mig? Du hittar alla skrivarkurser via BOKA i toppmenyn. Det finns både skrivarkurser på distans via Zoom och videos, och i Stockholm.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *