författardrömmar

Författare vill inte ha dina idéer

Jag har slutat räkna antalet gånger någon har sagt till mig: ”Du, jag har en jättebra idé till en bok som du kan skriva.” Nio gånger av tio föreslår de en deckare, som om tanken bara inte har fallit mig in att skriva en sådan (jag skriver magisk realism och fantastik) och hoppas att jag genast ska drabbas av inspiration och vilja omvandla deras tanke till en roman. Det är ungefär som att föreslå att jag ska bli kär i en person jag har noll gemensamt med och jobba på relationen i ett till två år. Alltså tackar jag alltid nej.

Det är oklart varför, men allmänheten verkar tro att det råder brist på idéer. Sanningen är att de flesta författare jag känner svämmar över av idéer och är frustrerade över de där tio till tjugo böckerna de inte har hunnit skriva ännu. Vi behöver inga fler idéer. Visst, det finns författare som trivs med att skriva i par eller får massor av inspiration av att utbyta feedback i grupp, men det är ytterst sällsynt att vilja förverkliga någon annans idé (och då handlar det vanligen om en exceptionell livshistoria). Själv vill jag skriva klart min dystopiska roman och därefter sätta igång med nästa fantasyroman.

Idéer är med andra ord inte hårdvaluta. Att utveckla idén, se till att berättelsen är välkomponerad (till exempel vad gäller planteringar), kunna gestalta och skriva i en stil passande till målgruppen är däremot en konst. Det är också därför spökskrivare kostar en rejäl slant – 900 kronor per sida är en uppgift jag hittat och som innebär att du får räkna med att betala 200.000 kr för en spökskriven bok. Även om jag aldrig skulle drömma om att jobba som spökskrivare låter det fullt rimligt med tanke på allt arbete som krävs för att skriva en roman.

Till alla som drömmer om att få se sin idé i romanform ger jag ett råd: Om du verkligen vill läsa den bok du har saknat, då är det du som ska skriva den.

I sommar, då skriver jag klart min dystopiska roman, och det ska bli alldeles underbart!

Skrivtips 
Idéstorma – Så får du massor av idéer till romaner och noveller 

Om konsten att bli originell 

Författarkurser – studera skrivkonsten på distans via ZOOM eller med hjälp av videolektioner. 

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.