noveller,  novelltävlingar,  skriva novell

Skriva novell – är det en egen konst? 

Novellen ”Den mekaniska varulven” ingår i antologin 1873 – 13 svarta sagor från Swedish Zombie.

Novellkonsten ligger mig varmt om hjärtat och jag tänkte dela med mig av några tankar och tips till dig som skriver noveller. Hösten 2019 var jag aktuell med två nya noveller: Den mekaniska varulven och Skogsrået. Många påstår att det är svårare att lyckas med att skriva en novell, än att författa en roman, men personligen tycker jag att noveller är enklare att hantera. Du har ett begränsat och tydligt format redan från början. Skriver du novell för att delta i en novelltävling är villkoren ännu tydligare och du har sannolikt ett visst tema att arbeta med. Rent tidsmässigt går det dessutom snabbare att skriva en novell. Genom novellskrivande tränar du på att klara av början, mitten och slut, vilket är oumbärlig kunskap för en författare. Ett vanligt fenomen bland författare som vill skriva romaner, är att bli skicklig på att skriva ”börjor” utan att någonsin ta sig igenom mitten och slutet. Det är alltså en ypperlig idé att träna upp ditt skrivhantverk genom att skriva just noveller.

 
Novellens form
Förutom att många tänker sig att en novell är svår att klara av, cirkulerar missuppfattningen att novellen skulle lyda under andra dramaturgiska lagar än en roman. Det stämmer inte. Däremot behöver du bestämma dig för hur du ska använda den begränsade yta du har. En novell är inte att skriva en början och klippa av där du inte får plats för fler ord, utan du ska hinna med följande:
– Väcka läsarens nyfikenhet.
– Utveckla historien.
– Leverera ett slut.Grovt räknat kan du tänka dig att det finns noveller som nästan fungerar som romaner i miniformat, med längre händelseförlopp och karaktärsutveckling. Augusti Strindbergs ”Ett halvt ark papper” är ett exempel på en sådan novell. Det finns också noveller där skillnaden mellan början och slut är mer subtil. Precis som i romanen behöver du skapa en dramaturgi där något blivit annorlunda i slutet jämfört med i början. Ibland läser jag en novell som inte lyckas beröra, eller som inte känns särskilt minnesvärd, inte sällan noveller som mest känns som ett kapitel ur en roman. Viktigast av allt är kanske att brinna för sin idé. När du hittat en idé som känns, gör dig nyfiken, får dig att skratta eller värka, är du på rätt spår.

 

 
Planering och idéer
När jag skriver novell behöver jag sällan en detaljerad plan, men jag gillar att göra snabba skisser över karaktärer och viktiga scener.  Berättelsens idé kan bli mer påtaglig än karaktärernas inre utveckling, men det finns alltid nyanser. Beroende på hur mycket utrymme du har, kan du behöva begränsa urvalet. Idén till min novell Socioterna var egentligen mer lämpad till en roman, och då gäller det att vara noga med urvalet. Jag valde att skildra en kritisk punkt i handlingen i stället för att skriva hela berättelsen. På så sätt fick jag utrymme för mer gestaltning i stället för att behöva trycka ihop historien. Inom den valda punkten skulle jag dessutom hinna med en dramaturgisk rörelse från ett tillstånd till ett annat.
 

Du kan skriva din första novell utan att fundera över om allt blir ”rätt” – alla tryckta historier har en gång varit utkast och du kan vässa och fundera tills alla bitar faller på plats. Novellen är utmärkt skrivträning, men om du lyckas fullt ut kan du skicka din text till en novelltävling eller spara till en egen antologi.

Mer om noveller: https://forfattarkurs.se/2021/07/10-skal-att-skriva-en-novell/

Tips för att skriva novell: https://tidningenskriva.se/guide/skriva-novell/

Tips till dig som vill skriva en roman: https://forfattarkurs.se/2020/09/skrivaroman/

Författarkurser och skrivtips
Vill du få inspiration, tips och handledning för att skriva novell eller utveckla ett romanprojekt? Välkommen till en författarkurs online med mig – vi avmystifierar hantverket och knäcker gestaltningskoden, du får lära dig tips för att skapa en välfungerande dramaturgi, och vi tar itu med alla dina frågor kring skrivandet. Givetvis löser vi även eventuell skrivkramp och går igenom hur du etablerar skrivrutiner. Du kan också gå en författarkurs live i Stockholm.
 
Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.