distanskurser,  författardrömmar,  författarkurser,  skrivkurser

Så förbereder du dig inför författarkursen

Nu släpps nya tillfällen att gå Författarkurs 1 i Stockholm – jag får ofta frågan om hur man bäst förbereder sig. Författarkurs 1 är uppbyggd så att du inte behöver några förkunskaper och vi går igenom konsten att skapa skrivrutiner redan första studieveckan. Nedan har jag listat några tips för dig som vill få ut maximalt av skrivarkursen. Du kan också läsa mer om Författarkurs 1 i Stockholm (vi har en alldeles förtrollande lokal alldeles vid Karlaplan) här.

1. Gör en plan för dina studier
Fundera igenom vilka tider du ska studera så är chansen större att du får en välfungerande struktur. Räkna med att studier och skrivuppgifter tar minst 3 – 7 timmar i veckan beroende på hur du arbetar som individ. Skriv ned en plan i valfri kalender, på papper eller i datorn. Den tid du lägger ned på planering kommer du att få igen tio gånger om.
X
2. Fundera över dina mål med författarkursen
Du väljer själv ambitionsnivå på skrivarkursen. Skrivglada nybörjare och ambitiösa med romanprojekt är precis lika välkomna. Vi går igenom samma teorimoment men du får feedback på individnivå. Genom att sätta mål kan du mot slutet av författarkursen stämma av vad du uppnått och vad du behöver för att vässa ditt skrivande ytterligare. Behöver du stöd och tips, så bolla gärna med mig. Oavsett vem du är hoppas jag att du ska känna dig välkommen och utvecklas.

3. Skaffa verktyg
Se till att du har en dator med ordbehandlingsprogram, unna dig ett par skrivböcker som känns inspirerande och pennor som du trivs med. Placera gärna skrivböcker på strategiska ställen såsom i jobbväskan. Ibland händer det att deltagare använder mobilen som verktyg, men se upp så att tekniken inte blir ett distraktionsmoment, utan att du helt enkelt skriver.

5. Läs!
Den allra bästa förberedelsen om du vill skriva, är att läsa skönlitteratur. Romaner och noveller. Om du har tidsbrist eller snabbt vill sätta dig in i olika slags litteratur rekommenderar jag novellsamlingar, till exempel
Noveller för världens barn 2007 – Klassiska noveller (slut i bokhandeln men finns på bland annat Bokbörsen). Det finns även en utgåva med fokus på spänning/ deckare med flera teman.
Svenska noveller: från Almqvist till Stoor 2018 – nittio klassiker och pärlor.

Vill du utforska science fiction och fantasy kan du läsa exempelvis SciFi från Novellix eller antologin Grimm från Marchetti förlag.

Om du gillar att läsa online hittar du massor av noveller att värma upp med på sv.svenskanoveller.wikia.com/wiki/ (mest klassiker där upphovsrätten numera är fri). Läs gärna den litteratur du spontant tycker om, men testa också verk som vidgar vyerna.

6. Skriv!
Anteckna tankar och idéer, för dagbok eller skriv lite ur ditt skrivprojekt (om du har ett) då och då. Författare brukar vara vanedjur. Det går också bra att sätta igång med själva skrivandet när kursen börjar, att ingå i en grupp och få olika knep brukar vara till hjälp för att etablera rutiner. Om du känner att du kör fast vid första raden kommer du att få en teknik för att lösa detta.

Vill du gå Författarkurs 1, Författarkurs 2 eller delta i Manusgruppen (Författarkurs 3)? Författarkurserna ges både på distans och i Stockholm. Du är hjärtligt välkommen med din anmälan! Om en skrivarkurs är fullbokad kan du stå på intresselista och jag hör av mig om en plats blir ledig. Du får också förtur inför nästa kursstart. Kontakta mig via mail: jorun.moden@gmail.com

Frågor eller funderingar? Kika gärna under kursbeskrivningarna i toppfliken, eller läs under Vanliga frågor. Du når direktbokningen för samtliga författarkurser HÄR och en presentation av hela programmet här: https://forfattarkurs.se/forfattarkurs/
Om du inte hittar vad du söker är du välkommen att höra av dig via kontaktformuläret eller mail till jorun.moden@gmail.com. Kom ihåg att ange vilken författakurs din fråga gäller.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.