författartips,  inspiration,  skrivtid

5 tips för att skriva när du är förkyld eller sjuk

Ett av de vanligaste skälen till att lägga skrivandet på is är förkylning. Så länge symptomen är relativt lindriga tycker jag att det hör till förkylningens ljuspunkter att få skriva. Genom att skriva eller planera scener under förkylningen ser du också till att inte bryta vanan. Självfallet ska du hålla dig hemma tills du är frisk, men varför inte ta ett steg närmare författardrömmen? Även små steg räknas, så du kan anpassa skrivandet till vad du klarar av. Om du inte skriver på en hel månad kan det bli tungt att komma igång igen. Här kommer därför några tips för att skriva sig genom en genomsnittlig förkylning.

Mental attityd
Mental attityd och så kallad grit är viktiga egenskaper för att bli författare. Det finns de som anser att sängläge, te och TV-serier är rätta vägen till snabbast möjliga återhämtning, men jag hör snarare till kategorin som rekommenderar en lugn promenad och skrivtid. Om du har feber och ont i halsen ska du inte träna fysiskt (även om promenader brukar vara bra), men det värsta som kan hända om du skriver förkyld, är att du blir trött och får en välbehövlig tupplur. Genom att fortsätta skriva eller planera scener under förkylningen ser du också till att inte bryta vanan. Både förkylningar och efterdyningar efter corona kan vara riktigt envisa. Speciellt de sista symptomen såsom irriterade luftrör och hosta. Om du inte skriver på en hel månad kan det bli tungt att komma igång igen.  

5 tips för skrivtid under förkylda dagar
Här är fem tips om du vill testa att skriva även under förkylda och febriga dagar, men inom rimliga gränser. 

1. Ta hand om dig själv. Använd valfri arsenal av huskurer och läkemedel för att må bättre. Har du feber, så vila och sov. 

2. När du känner dig piggare: ladda med te eller kaffe och pröva att skriva. Efter en viss startsträcka behöver inte vara svårare än vanligt men se till att du har pappersnäsdukar och annat du behöver i närheten. Musik i öronen kan också hjälpa dig in i rätt stämning. 

3. Är du för trött för att skriva så ägna dig i stället åt efterforskningar och planering, eller skriv ned några tankar och idéer.

4. Är du för trött för efterforskningar och planering, så läs en bok eller lyssna på en ljudbok. Läsning främjar skrivandet.

5. Går det inte att skriva eller läsa är det bara att acceptera läget. Ibland hjälper bara sömn, dataspel och TV-serier. Krya på dig!

Författare och frilansare
Jag har jobbat som författare, egenföretagare och journalist i tio år. Ofta finns en deadline, oavsett vilka virus som råkar vimla i luften, och jag vet att det är likadant för de flesta som frilansar. Delvis handlar det om någon sorts envis arbetsmoral som ofta tycks följa med yrket, men det beror också på en krass verklighet. Vi får helt enkelt inte betalt om vi inte levererar.

Vabba eller vobba?
Som förälder till tre barn har jag inte haft någon praktisk möjlighet att stryka alla sjukdagar ur kalendern. Mina barn börjar bli stora, men när de var mindre brukade jag utnyttja friheten med att jobba hemifrån – jag skrev kvällar och nätter om det var nödvändigt. Många av oss föräldrar inom kreativa yrken vobbar snarare än vabbar. Det finns helt enkelt ingen bättre lösning, eftersom risken är att vi går omkull. Jag ser det som tur i oturen att skrivande är ett jobb som kan utföras sittande i sängen och under bekväma former. Även studenter är ofta tvungna att förbereda sig inför tentor när de är förkylda. Att arbeta när man är sjuk eller har sjuka barn hemma är varken önskvärt eller idealiskt, men det är fullt möjligt.

Skrivandet kan också ge en ventil och distrahera från besvären. En gång hade jag halsfluss och det var faktiskt helt omöjligt att skriva – jag mådde så risigt att jag bestämde mig för att lära mig bokföring, något som dittills hade verkat omöjligt eftersom jag inte är så förtjust i sifferarbete. Ett par dagar senare mådde jag bättre samtidigt som jag lyckats tugga i mig en knastertorr bokföringsmanual, helt befriad från gestaltning.

Motivation för författare 
Behöver du bygga upp mer motivation? Läs gärna den här artikeln om grit: 
https://forfattarkurs.se/2017/02/grit-for-forfattare-sa-tranar-du-upp-din-motivation/

Du hittar också massor av tips i min bok Skriv skriv skriv: Verktyg för författare
Vill du utveckla ditt skrivande tillsammans med mig och skrivkompisar? Då är du välkommen på en författarkurs med mig! Utbudet hittar du i toppmenyn eller gå direkt till BOKA

Medan den här texten kom till för första gången (2013) förbrukade jag en liten pressobryggare med svart kaffe, två paket pappersnäsdukar och tre halstabletter. Åttaåringen var hemma (också förkyld) och tillverkar klippdockor bredvid mig. När jag just nu uppdaterar artikeln är det 2021 och jag har förmånen att vara fullt frisk. 

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *