författardrömmar

Sätt stopp för stress – skriv mer!

Känner du dig stressad över skrivprojektet? I så fall är det till dig jag vänder mig nu – den här artikeln handlar om hur stress påverkar ditt skrivande och du kommer att få ett snabbtips för att sätta stopp för onödig stress. Jag får då och då mail från stressade deltagare på Författarkurs 1-4 som vill hinna skriva mer, eller behöver organisera om sitt skrivprojekt. Så fort jag ser orden ”jag känner mig stressad” anser jag att det är den viktigaste punkten i frågeställningen.

De flesta vet mycket väl att stress inte är bra för hälsan, ändå är det lätt hänt att reagera på stress med att skynda sig, vilket leder till ytterligare stress. Kombinerat med skrivande är det vanligt att det uppstår en låsning.

Kroppen och hjärnan
Stress är nämligen till för att signalera fara. Även om det inte finns någon konkret fara slår hjärtat snabbare och kroppens resurser ställer in sig på att fly. Samtidigt blir hjärnan mindre inriktad på att tänka komplexa , abstrakta och kreativa tankar. Stress sätter stopp för kreativitet och ser till att du inte hamnar i skrivflow, det vore alldeles för farligt enligt kroppens signalsystem.

Undantag finns: om man har klart för sig vad en text ska innehålla och en deadline närmar sig, så kan det uppstå en viss stress. Den är dock sällan lika förlamande eftersom man redan har en plan för vad som ska skrivas.

Snabbknep för lugn
För att skriva och skapa behöver du hitta ett lugn. Ett effektivt knep som jag fick lära mig av en psykolog för några år sedan, är att utnyttja varje stresskänsla. Så fort du märker att det spänner i kroppen, eller att det dyker upp tankar om allt du inte har hunnit, ska du uppmärksamma känslan och tänka: Aha, det där är min signal till att slappna av! Släpp ned axlarna. Andas eller gör något som gör dig lugn.

När man är stressad är det vanligt att sluta göra de saker som är viktigast för att bli lugn: unna sig korta vilostunder, ta ett bad eller vara i naturen. Fysisk träning och kreativa upplevelser, eller en skrivfika kan vara precis vad du behöver.Vad kostar stress?
Jo jag vet, det är lätt att känna ”hur ska jag hinna vila när jag har så mycket att göra”? För mig hjälper det att reflektera över priset för stress. Gör en lista över vad stress kostar dig. Min ser ut så här: Depression, irritation, ryggvärk, tunnelseende, låsningar. Det är en illusion att man hinner mer om man stressar hela tiden (att jäkta ibland är däremot helt normalt och en del av vardagen). Listan över kostnader gör det lättare att inse hur viktigt det är att återfinna lugnet.

När du väl har hittat lugnet igen är det dags att unna dig en stunds författartid. Om du befinner dig mitt i en låsning är det just låsningen du ska undersöka. Det är också helt okej att skriva några rader även om de inte blir perfekta, eller rent av behöver slängas.

Lycka till!

Vill du gå en författarkurs med mig? Du hittar hela utbudet av skrivarkurser i menyn överst på sidan, eller gå till BOKA för att se vilka kurser som just nu är tillgängliga. Jag delar också med mig av massor av verktyg till ditt skrivande i min bok Skriv skriv skriv: Verktyg för författare.

Källa
https://litreactor.com/columns/how-stress-assassinates-creativity

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *