författardrömmar

Hur lång tid tar det att skriva en bok?

Hur lång tid tar det att skriva en bok? Det finns så klart inte ett exakt svar på frågan, men något spännande hände ett par år efter att jag hade hållit min första författarkurs. Fler och fler elever hörde av sig om att de hade gett ut en bok. Snabbast hittills var Frida Moisto som gick Författarkurs 1 intensivhelg en sommar. Redan samma höst gav hon ut sin debutroman Som nitroglycerin och en tid senare fick hon kontrakt med Bokfabriken.

Ett eller tio år?
En deltagare på Författarkurs 3 via ZOOM tyckte att de bästsäljande författarna verkar skriva i en högre takt. Det beror oftast på att de dels har förmånen att skriva på heltid och dels har ett bra nätverk för testläsning och redaktionell hjälp. För de allra flesta författare tar det dock ett eller flera år. Vi ska också komma ihåg att det inte är ovanligt att berömda romaner och Augustprisvinnare tar tio år att skriva och redigera.  

Mitt eget rekord är två veckor – det var när jag skrev ”Nära föräldrar” – men då hade jag också föreläst om ämnet under en längre tid och hade massor av material att ösa ur. Vidunder: Magiska varelser och deras läten skrev jag på tre månader, men då skrev jag på heltid och med förskottslön från förlaget. Samael och Embla tog flera år vardera att skriva eftersom jag även jobbar heltid som skrivlärare och har tre barn.

Skriv skriv skriv: Verktyg för författare tog ett par år på sig att mogna till. I teorin tar det ungefär 100 dagar för mig att skriva ett råmanus till en roman, men i verkligheten blir det minst ett år (beräknat på en roman innehållande 100.000 ord och med en arbetstakt på 1.000 ord om dagen). Verkligheten kommer som bekant med överraskningar.

Läs, läs, läs och skriv, skriv, skriv!
Mitt tips till dig som drömmer om att skriva en bok är framför allt att våga börja – och aldrig någonsin ge upp. Du lär dig yrket till stor del genom hårt arbete och envishet. En författarkurs och handböcker i skrivkonst kan hjälpa dig att utvecklas snabbare. Läs, läs, läs och skriv, skriv, skriv! Bokslukare och alla som har ett skrivande yrke brukar ha ett försprång. Skaffa också ett nätverk av skrivande vänner. Testläsare är oumbärliga för att se till att romanen når sin slutgiltiga form. Jag står just nu framför en del av de drömmar som mina adepter har förverkligat och jag hoppas att de ska bli många fler.


Välkommen på författarkurs
Vill du gå en författarkurs med mig? Välkommen att utforska utbudet av skrivarkurser i menyraden eller gå direkt till BOKA. Du kan läsa mer om mina romaner och böcker HÄR – min senaste bok heter Skriv skriv skriv: Verktyg för författare och innehåller mina bästa tips för att skriva noveller och romaner.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *