författardrömmar

Vägen till publicering: 2. Dags att skicka manus!

Ditt manus är vid det här laget välvässat och snyggt – vilka bokförlag ska du satsa på nu? De flesta drömmer om kontrakt på ett så stort bokförlag som möjligt, men det händer att ett mindre bokförlag tack vare sin nisch kan nå rätt publik. Gör en plan för vilka bokförlag du ska vända dig till och sätt igång med utskick. Det är lättare än tidigare att skicka bokmanus tack vare att fler och fler går över till elektroniska inlämningssystem, där du laddar upp följebrev och manus på bokförlagets hemsida.

Hos de bokförlag som fortfarande tar emot pappersmanus kan du dock sticka ut genom att helt enkelt orka gå till posten, för det är inte alla som gör det. Lämpliga bokförlag hittar du genom att titta igenom listor på sidor som Wikipedia och Tidningen Skrivas guide till att hitta rätt förlag,  samt undersöka vilka bokförlag som ger ut böcker som liknar din. Däremot kan det bli ett problem om de redan har en författare som är alltför lik dig, eftersom vissa bokförlag inte vill ha mer än en eller ett par namn av samma typ.

Följebrevet 
Skriv ett så kort, enkelt och lockande följebrev som möjligt, gärna ungefär en sida. Vanliga nybörjarmissar är att bli för utförlig, att skriva lite väl mycket om sin bakgrund och inte veta riktigt hur du ska sälja in din historia. Det är värt att lägga energi på ett bra följebrev och du hittar både 5 fallgropar och 5 tips för följebrev här. Titta också på hur andras följebrev ser ut för att få inspiration. Ditt följebrev ska vara fokuserat på boken och berättelsen, inte alltför mycket på försäljning och lansering (vilket ju är bokförlagets jobb). Däremot kan du säga några ord om din tänkta målgrupp.

Skicka till mer än ett bokförlag?
Ibland hör jag rådet ”skicka till ett bokförlag i sänder” – lyssna inte till det. De flesta bokförlag tar månader på sig att svara och ibland flera år. Självfallet ska du skicka till så många du vill och har energi till. Om du har en sådan tur att två bokförlag uppmärksammar ditt manus samtidigt, så har du ett fint förhandlingsläge. Oftast kan du dock räkna med ett antal refuseringar innan en bokutgivning blir verklighet (något nästa del i ”Vägen till utgivning” ska handla om.

Dela risken eller ge ut själv?
Fler och fler hybridförlag har dykt upp bland bokförlagen. Dessa bokförlag erbjuder sig att dela risken med dig, det vill säga att du investerar i din egen bokutgivning. Det kan kännas mycket lockande och kan i vissa fall bli både lönsamt och lyckat, men se till att undersöka hur det går för andra författare utgivna på samma bokförlag. Vad får du egentligen för pengarna? Jag har träffat en och annan debutant som gett ut sin bok för rätt stora summor pengar utan att få motsvarande marknadsföringsinsats eller vinst tillbaka. Vad som känns som en stor summa pengar kan variera, men varför inte ta reda på vad det kostar att trycka boken själv för att få en uppfattning om vad som är rimligt? Egenutgivning har också blivit allt vanligare och kan bli alltifrån en dyr självbekräftelse, till succé. Räkna med att du behöver agera som ett proffs ända ut i i fingerspetsarna.

I väntans tider
Att vänta på svar från bokförlag kan kännas frustrerande. Jag brukar helt enkelt ge mig i kast i ett nytt manus, eftersom det ger upphov till en känsla av att det andra manuset inte spelar så stor roll just nu. Dessutom blir du en mer produktiv författare som kan berätta att du har ett nytt spännande manus på gång.

Om du vill ha sällskap på vägen till färdigt bokmanus är du förresten välkommen till min kurs i redigering och lektörsläsning. Tillsammans hittar vi både genvägar och massor av inspiration.

Det här är del 2 i serien ”Vägen till publicering”. Del 3 kommer att handla om att hantera refuseringar (beräknad publicering 27 september). I oktober 2018 utkommer min nästa roman Embla – Om du ändå levde nu hos Bokförlaget Mormor. Under processen från manus till utgiven bok passar jag på att blogga om utgivningsprocessen.

Relaterade artiklar:
Vägen till publicering del 5:
Manusvässning och omslag

Vägen till publicering del 4:
Äntligen kontrakt

Vägen till publicering del 3:
Att hantera refuseringar

Vägen till publicering del 2:
Dags att skicka manus!

Vägen till publicering del 1:
Ett välarbetat manus

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.