författardrömmar

Kom igång – ta en skrivfika!

När jag har en kursdeltagare som kämpar med skrivdisciplin så föreslår jag ibland en skrivfika. Gör så här:
– Bestäm en tid för att skriva, som om du skulle ta en snabbfika med en vän.

– När det blir dags ställer du fram valfri fika eller går till ett café där du trivs.

– Om du har ett skrivprojekt tar du fram din plan för nästa scen. Vill du helt enkelt skrivträna kan du ta fram en bok, slumpa fram en mening och låta den bli första meningen till en ny text, eller hitta ett ämne HÄR.
..
– Skriv i en kvart. Det kan få bli mer om du hamnar i flöde eller om det känns bra, men ställ inga höga krav. Låt ditt ledord vara FULSKRIV...

För dig som skriver för nöjes skull kan det räcka fint med skrivfika ett par gånger i veckan. Vill du snarare bygga upp en yrkesrutin kan du sikta på 5 – 7 gånger i veckan. Efter en vecka utökar du tiden. Det fungerar ungefär som att skapa en träningsrutin.

Slutligen: vi reagerar alla på ord och deras laddning. För någon kan disciplin vara precis det ord som behövs medan andra går igång på ord som rutin, ritual eller skrivfika. Huvudsaken är att du bokar in skrivtiden.

Du hittar fler tips för att bygga skrivrutiner hittar du i min bok Skriv Skriv Skriv: Verktyg för författare.

ARTIKLAR OM SKRIVTID
Sätt skrivrutinen – fulskriv!
7 tips för att klara av stress och skapa skrivtid
Lura dig själv till att skriva 
10 tips mot skrivkramp

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.