författardrömmar,  författartips

Vad ska karaktärerna heta?

Att namnge karaktärer är riktigt roligt men kräver också lite eftertanke. Varje gång jag ska välja namn till mina karaktärer funderar jag över vem karaktären är, och vilket namn som känns rätt. Jag råkar vara förtjust i ovanliga namn men alla i en berättelse kan inte ha excentriska namn om läsaren ska uppleva att det känns trovärdigt. Egentligen tycker jag heller inte om att använda namn från personer jag råkar känna, men eftersom jag känner rätt många människor är det ibland oundvikligt. Det har till och med hänt att jag har namngett karaktärer och senare lärt känna någon som råkar heta samma sak.

Jag brukar också fundera över vilket namn som passar till vilken generation. I min roman Embla: Om du ändå levde nu skulle jag dels tänka ut namn till nutida karaktärer och dels till karaktärer som lever under bronsåldern. Jag passade på att visa att de två huvudpersonerna i de olika tidevarven hör ihop genom namnen Axel och Embla som ska låta lite som Ask och Embla. Till karaktärerna från bronsåldern fick det bli en del namn från vikingatid trots att det är anakronistiskt, eftersom vi inte kan veta vilka namn som var vanliga så långt tillbaka i tiden. Jag använde också ord från protogermanska för att skapa namn till gudar

Modig, Munter och Frisk
En del författare gillar att använda namn som avslöjar något om karaktären. Det kan möjligen fungera om du gör det subtilt, men en hjälte som heter Modig i efternamn riskerar att upplevas som något av en överdrift i en modern roman. I verkliga livet finns det faktiskt människor som råkar heta Frisk och jobbar med hälsa och jag känner en Munter som är så positiv att namnet tycks som skräddarsytt för henne, men i en roman skulle en läsare förmodligen uppfatta namnen som artificiella.

Tycker du att det är roligt att ge namn med mening kan du pröva att söka på namn via två sajter som är populära bland blivande föräldrar: Behindthename.com och Svenskanamn.se. På Behindthename kan du till exempel söka på betydelsen ”modig” och få förslag som Achilles, Richard och Ari.

Det kan vara vettigt att kolla om du har valt ett namn som en verklig person bär; det behöver inte vara ett problem men det kan vara bra att känna till i förväg. Carl Hamilton är en författare, en svensk greve och natinalekonom och en välkänd litterär figur.

MER LÄSNING
Behöver alla karaktärer ett namn? 

Läs gärna mer om skrivkonsten i min nya bok Skriv Skriv Skriv: Verktyg för författare. Vill du gå en skrivarkurs på distans, en fysisk författarkurs i Stockholm eller lära dig skriva journalistiskt? Du hittar alla bokningsbara skrivarkurser i toppmenyn – välkommen med din anmälan! Om en författarkurs är fullbokad kan du stå på intresselista och jag hör av mig om en plats blir ledig. Du får också förtur inför nästa kursstart. Kontakta mig via mail: jorun.moden@gmail.com

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.