författardrömmar

Är det bara feelgood och thrillers som säljer?

I dag fick jag ett mail från en författare som undrar om det är någon vits att skriva annat än feelgoodromaner och thrillers med tanke på vilka böcker som ges ut i Sverige.Det är som bekant svårt att bli utgiven över huvud taget och det är definitivt thriller och feelgood som säljer bäst i Sverige. Frågan är dock större än så: hur ska det litterära landskapet se ut? Varifrån ska våra visionärer, arbetarförfattare och fantastikförfattare komma ifrån? Eller för att ta ett par liknelser: Vill vi ha en ICA-butik som bara säljer mjöl och pasta (de matvaror som säljer bäst) och vill vi bara resa till Gran Canaria och Bangkok (mest besökta resmål 2019)?

Om enda målet är att göra det så enkelt som möjligt att bli utgiven, kan du medvetet satsa på just en thriller eller feelgoodroman. För thrillern gäller det att kunna skriva hårdkokt med driv och gärna många vindlande twister. Till feelgoodromanen ska du helst följa Askungemönstret, gärna vara skicklig på humor och bjuda på en och annan överraskning. Att skriva enligt en viss formel betyder dock inte att det är enkelt, utan det kräver mycket gedigna kunskaper om hantverket, antingen genom intuition eller studier. De flesta refuseringar handlar heller inte om val av genre utan om själva utförandet (gestaltning mm). Eftersom du behöver leva med ditt skrivprojekt i minst ett år men ofta längre, brukar det dessutom vara nödvändigt att själv ha en passion för att läsa böcker ur den genre där du hoppas på att bli utgiven.

Det finns dock uppstickare inom andra kategorier som är storsäljare eller tilldelas litterära priser. SF-romanen Svart stjärna av Jesper och Joakim Ersgård blev till exempel en bästsäljare. Augustpriset 2020 gick till Lydia Sandgrens Samlade verk, en bok som har kallat för en kärleksförklaring till skönlitteratur. Min elev Päivi Karabetian blev en av tre nominerade till Selmapriset med sin roman Hallelujabröderna.

För min del tycker jag att det vore erbarmligt trist om det svenska litterära landskapet bara bestod av lättsmälta böcker även om de också kan vara välbehövliga. Jag skriver rakt ur eget tycke och smak, allra helst litterär fantastik och historiska romaner. Just nu skriver jag på en apokalyptisk roman, en genre som till viss del ligger i tiden men som anses svårare att få utgiven. Även om jag varken skriver feelgood eller thriller, har jag vunnit flera novelltävlingar och fått fem böcker utgivna. Vad jag skriver är sammankopplat med de författare jag uppskattar som mest, till exempel Margaret Atwood, Octavia Butler och Maria Ernestam – jag skriver med andra ord de böcker jag har saknat eller själv skulle vilja läsa.

Då kommer vi också till ett av de råd jag ger i början av min bok Skriv Skriv Skriv: Verktyg för författare, genom ett citat av Toni Morrison: ”Om det finns en bok som du skulle vilja läsa men som ingen har skrivit ännu, då måste du skriva den.”

Mer läsning
Träffa tidigare elever som gått en författarkurs hos mig och nu är utgivna, på bokförlag i alla storlekar:
https://forfattarkurs.se/walk-of-fame-vi-blev-utgivna/
Är boken bra? Om att bedöma litterär kvalitet:
https://forfattarkurs.se/2019/12/ar-boken-bra-om-genre-och-konsten-att-bedoma-litteratur/
Vill du gå en författarkurs med mig? Du hittar alla bokningsbara kurser på distans och i Stockholm via menyn på följande sida.

Print Friendly, PDF & Email
Share

Jag heter Jorun och jobbar som författare, leder skrivkurser och frilansar. Som trebarnsmamma har jag en hel del knep och erfarenheter kring hur man skapar skrivtid och prioriterar. Jag brinner också för skrivandet som hantverk, från idéer och berättarknep till den magi som uppstår när karaktärerna får ett eget liv och berättelsen tar över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *